De trol Wilders

Dit is een gastbijdrage van Karel

Nu ik de recente bijdrage over trolherkenning voor dhimmies nog eens doorlees, is het me ineens allemaal duidelijk. De grootste trol op het forum genaamd “Nederland” is Geert Wilders. Is Egypte in het nieuws, begint de man over tuigdorpen. Wordt het land bedreigd door ernstige economische of klimatologische crisis, dan vindt men het nodig om het weer eens over de hoofddoekjes te hebben. Slaan zijn voorstellen ergens op? Natuurlijk niet. Als ze niet zo kwaadaardig waren, zou men er geen half woord aan vuil maken. Het gaat Wilders ook niet om de inhoud, het gaat alleen om de aandacht – de schijnwerpers en de microfoons. Elke publiciteit is goed. Ik vermoed een diepgeworteld minderwaardigheidscomplex, maar ik ben geen psycholoog.

Het is echter een kwalijke zaak dat toch intelligente mensen tijd moeten verspillen om uit te leggen dat “tuigdorpen” niet geheel stroomlijnen met de wet. Het land heeft wel grotere problemen op te lossen. Trollen nemen echter nooit verantwoordelijkheid, denken nooit constructief mee. Kunnen ze niet – hooguit gedogen ze. Op elk ander forum dan “Nederland” zou Wilders daarom al lang verbannen zijn vanwege zijn haatberichten en off-topic gezwets. Natuurlijk kletsen trollen dan wat over “vrijheid van meningsuiting”, een dodelijk vermoeiende discussie die nergens toe leidt. Trollen moeten terug in hun hol als ze niets te melden hebben.

Aangezien het forum Nederland niet of onvoldoende gemodereerd wordt, is het de vraag wat we met de trol Wilders aan moeten. Het is al duidelijk dat de rechterlijke macht het IP adresje Wilders niet zal blokkeren. Het is blijkbaar aan de gemeenschap zelf om hem op zijn plek te wijzen. Dit kan door argumenten, vrolijkheid of het negeren van de persoon. Misschien is het laatste, met in gedachte don’t’ feed the trolls, nog het beste.

Dit is een gastbijdrage van Abdul Alhazred

46 gedachten over “De trol Wilders”

 1. misschien dat ik een beetje te serieus in ga op deze metafoor, maar ik heb moeite met: ‘Aangezien het forum Nederland niet of onvoldoende gemodereerd wordt’.
  Dan lees ik zoiets als: ‘Aangezien er te weinig censuur in NL is.’

  Hoe wel om te gaan met ‘de bruine horden’ is natuurlijk een lastige vraag, argumenten helpen niet (cognitieve dissonantie), aandacht speelt ze in de kaart, doodzwijgen is te laat, wie weet wordt er hier of ergens anders een juiste methode gevonden. Iets van een spiegel voorhouden(?): Wat zeur je nou dat een miljoen moslims zich niet aan willen passen, jullie willen met anderhalf miljoen de rest van het land de wil opleggen, jullie willen je niet aanpassen oid….

  Laat ze ongemodereerd brallen, juist dat domme geblaat zal ook een deel van de achterban op een gegeven moment tegen gaan staan (hoop ik)….

 2. @#5
  Er is in Nederland inderdaad te veel tolerantie naar mensen die haat, geweld en oorlog prediken. Oproepen tot moord of grof geweld op rechtse sites blijven gewoon tijden lang staan. Een partij die hele bevolkingsgroepen wil deporteren hangt zelf het slachtoffer uit.

  Daar hebben we ooit terecht wetten tegen aangenomen. Gewoon handhaven die handel.

  Door dat domme gebral te tolereren hebben we het juist sociaal acceptabel gemaakt. 15 jaar geleden was een partij die opriep om tientallen miljoenen mensen te deporteren gewoon verboden.

  Het is een waanidee dat tegengas niet helpt. Als je een kind de eerste keer dat het zich misdraagt stevig toespreekt en daarna de regels consistent handhaaft dan heb je geen probleem. Ga je het gedrag negeren dan moedig het je aan.

 3. @6
  Met alle respect, ik kan niet veel met je reactie, sorry.
  Voor dat tegengas is het te laat, het is nu eenmaal zo ver gekomen.
  Zoals dat proces tegen Wilders, het pakt hoe dan ook rampzalig uit: wordt ie veroordeeld dan is ie ‘martelaar van het vrije woord’ en stijgt z’n populariteit. Wordt ie vrijgesproken dan wordt geen recht gedaan aan de aanklagers, en komt ie als overwinnaar uit de bus wat ook weer goed is voor z’n populariteit.

  Ik weet het antwoord niet, maar er moet een andere manier gevonden worden om de PVV-achterban te raken. Misschien dat ‘Geert Rustiger’ de juiste toon heeft gevonden, misschien moet je juist nog confronterender én beledigender te werk gaan, omdat dat de taal schijnt te zijn die bij die mensen aanspreekt.

  Ik weet het antwoord niet, dus ik kan me voorstellen dat jij ook niet veel ‘met mijn antwoord kan’.
  Hardop nadenken kan in ieder geval geen kwaad, al bereik je op een site als deze weinig van de mensen die je eigenlijk zou moeten bereiken….

 4. piet Schreef:

  al bereik je op een site als deze weinig van de mensen die je eigenlijk zou moeten bereiken

  Dat hoeft toch helemaal niet. Laat ons gewoon de toon zetten. Of diverse tonen. Persoonlijk denk ik dat “de mensen die je eigenlijk zou moeten bereiken” verloren zijn, afgeschreven. Qua bereik bedoel ik.

  Of er moet een leuke linkse Leider op staan 🙂

 5. Ik denk niet dat er te weinig censuur is in Nederland, maar er is wel een zekere trollengeilheid bij de media. Ten eerste omdat men daar denkt dat trollen de kijkcijfers verhogen en ten tweede omdat men bang is dat ze door de trollenfans worden beschuldigd van partijdigheid. We weten nu dat ambtenaren hun mening niet meer op het internet mogen uiten, dat mag eigenlijk alleen een trol. Ook cartoons zijn de trollen een doorn in het oog. Ik zie echter een manier om de trollen weg te jagen: ze zijn namelijk allergisch voor hoofddoekjes. Dus als we allemaal het hoofd omwikkelen, vluchten ze weer snel in hun holen.

 6. Het is niet nou eenmaal zo ver gekomen. De media en de politiek hebben het huidige slechte klimaat geschapen.

  Ik vind censuur ook niet het juiste woord. Je hebt geen toestemming van de overheid nodig voor je mag publiceren.

  Het is normaal dat je aanzetten tot haat en geweld niet accepteert. Als je het klimaat wil veranderen in dit land dan moet je dat communiceren en anderen overtuigen. Het is in de afgelopen tientallen jaren al meerdere keren de tolerante kant opgegaan en de intolerante kant dus er is geen reden waarom dat niet zou kunnen.

 7. Wta er stáát: 😆
  Kom je op Krapuul met een tegengestelde mening en onderbouw je die naar de normen van Alhazred c.s. niet goed genoeg, dan ben je een trol. Op de linkse blog Geen Commentaar is Likoed om die reden geband. Likoed onderbouwt haar mening wel degelijk, op haar manier.

 8. @11 ik wou op jouw linkje reageren en toen maakte ik een fout maar mag niet meer reageren als iemand onderstaande wil plaatsen, graag:

  De eerste “geen” in de 2e zin moet een “en” zijn waarvoor excuses

  😆

 9. Hoewel het hele stuk larie is, begint het besef dus toch links en rechts door te dringen dat je de persoon niet moet demoniseren, hoewel je het hier wel doet, maar moet negeren. ofwel in your words: ” don’t feed the trolls”

  SO don’t zet hem op ingore, spendeer er geen letter meer aan.! Ook geen blogs of forumstukjes!

 10. Erik Hoogcarspel Schreef:

  Ik zie echter een manier om de trollen weg te jagen: ze zijn namelijk allergisch voor hoofddoekjes. Dus als we allemaal het hoofd omwikkelen, vluchten ze weer snel in hun holen.

  Da’s een goeie, ha-ha-ha! 😀 😆 😀

 11. #14 `is Likoed om die reden geband. Likoed onderbouwt haar mening wel degelijk, op haar manier’..
  Nu weten we in ieder geval dat Likoed een `zij ‘ is wat ik al vermoedde. Niet dat ik daarom anders tegen haar computergegenereerde berichtjes aankijk overigens. Voelde zich zeker aangesproken?

  Wat een irreële en onderbuikse reactie overigens van die Ratna Pelle, zo van: huilie, huilie, hap hap…… 😀
  De vrijheid van meningsuiting blijkt toch weer moeilijk te pruimen voor de zure meeknikkers achter Geert’s schonkige rug. 🙄

 12. Jemig, wat een goed artikel! More of this, please! 😆
  Modereren IS geen censuur. Het modereren van een website als deze, gebeurt volgens publieke regels.
  Modereren van Nederland, – dat doet justitie. Volgens wetten die democratisch tot stand zijn gekomen (tot nu toe). En justitie komt alleen in actie, als het zelfreinigend vermogen van de maatschappij zelf in gebreke blijft.
  Bij voorbeeld in het parlement.
  Wilders had al jarenlang achter een cordon sanitaire moeten zitten!

 13. jvdheuvel Schreef:

  Wat een belachelijk zeur artikel trouwens @12 echt een gevoelige snaar geraakt.

  Ja, de zio’s, ze hebben lange tenen en menen dat ze ook lange armen hebben. 😯
  Dat stukje van haar wordt dan mooi de opmaat van een vervolgstuk over trollerij van zichzelf benoemd rechts. Ter illustratie. Zien of ze weer happen. 🙁

  En Karel, gefeliciteerd met je prachtige inzending en dank voor het doorlinken. 😆

 14. Iedereen hartelijk bedankt voor de opmerkingen en vriendelijke woorden! *bloost* :mrgreen:

  Volgende vraag is inderdaad “Wat moeten we aan met de trol Wilders?”. Aangezien de rest van Europa ons vijftien (of was het vijftig?) jaar vooruit is, kunnen we volgens mij veel leren van de Belgen, de Oostenrijkers enzovoort. Ik ga o.a. Rik Wessels’ bijdragen nog eens doorlezen.

 15. Huib Schreef:

  Wilders had al jarenlang achter een cordon sanitaire moeten zitten!

  Dit is wat mij ook opviel, dat de hele politiek gebeuren in Nederland in de afgelopen jaren bezig was om te zoeken hoe moet men Wilders goedpraten terwijl in in hetzelfde tijd in ons land een Internationaal Tribunaal gevestigd is die over etnische zuiveringen over de wereld oordeelt.

  Beetje raar, niet waar?

 16. #@23
  Niet minder raar dan dat we voor de VS vechten terwijl de VS een wet heeft die ze toestaat om ons te bombarderen als dat tribunaal een Amerikaan berecht.

 17. Sofia van der Linde Schreef:

  Er is in Nederland inderdaad te veel tolerantie naar mensen die haat, geweld en oorlog prediken. Oproepen tot moord of grof geweld op rechtse sites blijven gewoon tijden lang staan. Een partij die hele bevolkingsgroepen wil deporteren hangt zelf het slachtoffer uit.
  Daar hebben we ooit terecht wetten tegen aangenomen. Gewoon handhaven die handel.
  Door dat domme gebral te tolereren hebben we het juist sociaal acceptabel gemaakt. 15 jaar geleden was een partij die opriep om tientallen miljoenen mensen te deporteren gewoon verboden.
  Het is een waanidee dat tegengas niet helpt. Als je een kind de eerste keer dat het zich misdraagt stevig toespreekt en daarna de regels consistent handhaaft dan heb je geen probleem. Ga je het gedrag negeren dan moedig het je aan.

  Dit is anno nu de grootste Nederlandse politiek probleem.
  Moeten we niet doen als we de oplossing niet kennen. Sofia zegt heel duidelijk hier.
  Men moet ’s een keertje afstappen van alles op etniciteit beoordelen en ernaar handelen.

 18. jvdheuvel Schreef:

  Ja echt gevoelige snaar, midden in de roos *POINGGG”

  Zal wel komen dat ik ook gitaar en wat fiddle speel 🙁 😀

 19. Misschien moeten we een Krapuulorkest oprichten? 😎

  Kan niet meer zo lang (en snel 😛 ) spelen als vroeger wegens stukke polsen / schouders, maar ben inzetbaar op bas, gitaar (el+ac), zang, keyboards en eventueel drums. (Kan voorlopig ook nog niet oefenen wegens verminderd mobiel, maar geef wel een brul als ik weer kan/mag treinen.)

 20. #29 Krapuulorkest? Leuk, kan ook op afstand door filetjes op te nemen, (te beginnen met bas- en drumlijn) doorsturen aan orkestleden als mp3 evt. midi, en dan samenvoegen. Misschien als Krapuultune? 🙁

 21. Heb op de 1e etage een klasse A masteringruimte (deed t/m 2006 oude opnames remasteren voor platenmaatschappijen) dus netjes samenvoegen & mixen wordt waarschijnlijk niet zo’n heel erg groot probleem. 😉 (Heb ook prof. opnameapparatuur + apart opnamehok bytheway.)

  Oja, geen Trolololololololololololol please (< om even ontopic te gaan).

 22. nou karel

  je stelling zou op gaan als wilders een eenzame trol was

  dat is ie niet ; hij heeft een leger “fans”

  een trol met fans is iets heel lastigs om te negeren.
  wij willen best negeren maar het helpt niet als een grote schare mensen dat niet doet

  daarom schreef ik ook ooit dat het mss beter is om hem zo te bedelven onder aandacht dat van pompeusheid uit elkaar barst

  iedereen wil met de duivel dansen maar zelfs die moet een keer last van zijn bokkepootjes krijgen

 23. Spot on om fenomeen wilders als politieke hoofdtrol te plaatsen !

  “”Het is blijkbaar aan de gemeenschap zelf om hem op zijn plek te wijzen. Dit kan door argumenten, vrolijkheid of het negeren van de persoon. Misschien is het laatste, met in gedachte don’t’ feed the trolls, nog het beste”.

  Gemeenschapzin doen wij bewust meer aan ipv ned ivm met Rutte 1 te willen verlaten.
  Ik had niet gedacht dat het tot een gedoog Rutte 1 zou komen, de neo liberale markt op allerlei slinkse manieren onze democratie na B1,2,3,4, als eenheid verder zou kunnen dicteren.
  Qua bruin gehalte zijn wij bewust extra aandacht om vooral het Vrolijk Goed Morgen,dank u en prettige dag etc in de openbare discourse te benadrukken. Dit doet veel goed om je zelf niet geestelijk qua politiek klimaat leeg te laten zuigen.
  Argumenten staan m.i. de fora centraal om een hoofdtrol mee te bestrijden.
  Qua trollen put zelf uit de wijsheid en overdracht van klassieke drama’s
  .Mcbeth en zijn witches heb ik eerder op dit forum genoemd.

  Foul is and fair is Foul!

  Kan het nog trolliger en mag het naar archetype fantast Peer Gynt?

  Er valt uit beiden aardig wat te leren.

  Ontheemde Peer Gynt die met het rijke dorpsgenote Ingrid(what ’s in a name ) had willen trouwen gaat op wereld avontuur uit.
  Los van zijn achtergrond en al zijn avonturen, was hij verleidt tot een avontuur met trollen koningin, zou hij koning trol zou worden.

  Dat in die tijd de boodschap een hoog christelijke moraal had als terzijde, focus en topic is op fenomeen trollen.

  Naar Peer Gynt

  1. Maak er zelf geen feestje van met sexuele zinspelingen of andere minachtende, hatelijke verwijzingen als antwoord als je denkt een trol te zijn tegengekomen.
  2. Toch verleidt mee te feesten, ben je zelf drachtig van een trol/mens.
  3. Don..t feed the trol is eigen verantwoordelijkheid nemen hetgeen Peer Gynt niet deed. Hij liet zijn half mensen kind half trol, bij de trollen koningin achter.

  Niemand weet wat daarvan terecht gekomen is
  Op zich interessant omdat niemand weet wat er met alle mens minachting, losgelaten ip adres teksten , die per snelheid van een fractie van een seconde op de ether worden losgelaten, gebeurt.
  .
  In geval van verleidt is de vraag wat er aan de hand met eigen ontheemdheid, weg van je eigen centrum idee en over wat men zelf mede op de fora mede en waarom gebaard heeft.
  Die vraag kan een ieder alleen maar zelf beantwoorden.

  On topic

  Trollen hebben naar overdracht peer gynt geen naam..
  Macbeth die uit de geschiedenis als archetype geplukt was,.

  Het opvoeren van Macbeth betekende zoveel veel theater ongelukken naast een volksrel dat men huiverig .was er in op te treden.
  Men refereerde liever aan de Scottisch play of McBee.

  Ook vandaar uit de gedachte over Foul is Fair en Fair is Foul als politiek het fenomeen en aanhangers daarvan te bestrijden daar waar het om politieke feiten gaat.

  Zeg maar dat het nu even om VDD generaals mcrutte en mc fwilder gaat..
  Benoeming grote lijder is al te veel, trollen lijden niet .

  Dit forum telt toppers die dit goed door hebben.
  Ik ben maar een terzijde die het konings avontuur van GeeWie op het podium nog niet zonder voortzetting ziet. .

 24. Als er een iemand de eretitel ‘de Moeder aller Trollen’ verdient is het Ratna Pelle wel. Zij ontleent haar digitale bestaansrecht uitluitend aan het spuien van propaganda voor Israël en het zwartmaken van de Palestijnen. En dit alles in immense hoeveelheden. Als je de definitie van ‘trollen’ wilt uitbreiden tot bijvoorbeeld Geert Wilders, dan gaat dit zeker op voor de Hasbaristen/beroepspropagandisten voor Israël, die hun uiterste best doen om de digitale snelweg dicht te laten slibben met propagandistische pulp. Zelf heb ik een keertje uitgebreid aandacht besteed aan het verschijnsel Ratna (zie http://fhs1973.wordpress.com/2010/01/25/), maar als je haar googlet zie je het vanzelf.
  Datzelfde geldt ook voor haar maatje Wouter Brassé, het overijverig hulpje van Ratna, met uitgesproken meningen over bijvoorbeeld de Israëlische historicus Ilan Pappé, zonder zelf ooit maar een letter van hem gelezen te hebben. Ook die is de titel ‘Moeder aller Trollen’ meer dan waardig. In meerdere opzichten welteverstaan. Wie een blik op zijn persoonlijke homepage werpt ziet het vanzelf: http://members.home.nl/w.brasse/ (en dan vooral onder het kopje ‘Wie ben ik?’)

 25. Volgens mij is die Pelle gelieerd aan de Likoedtrollen. Komende week kan ze zich weer opwinden over het vervolg op mijn artikel, deel 2, over trollerij dat bijna af is.

 26. Floris Schreve Schreef:

  dan gaat dit zeker op voor de Hasbaristen/beroepspropagandisten voor Israël, die hun uiterste best doen om de digitale snelweg dicht te laten slibben met propagandistische pulp.

  Floris weet ik. Besteed ik o.a. weer wat aandacht aan. Het verschijnsel `Ziotrol’ is maar een deeltje van het onderwerp trollerij. Mochten ze willen dat ze zo belangrijk werden gevonden. 😆 Het staat overigens elke webbeheerder vrij om Zioprop te weren en te bannen.

Reacties zijn gesloten.