Knokken in de kamer

Ons parlement gedroeg zich tot voor kort aanzienlijk bedaagder dan veel parlementen in het buitenland, maar inmiddels hebben we al toestanden met de PVV beleefd die jaren geleden volstrekt ondenkbaar waren.

Het lijkt er op dat het knetterrechtse beleid dat ingezet is misschien ook gaat leiden tot taferelen die voorheen echt alleen in Aziatische, Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse parlementen konden worden waargenomen, namelijk regelrechte vechtpartijen.

Dat althans meen ik af te kunnen leiden aan de uitspraken van PvdA-kamerlid Spekman, die minister Leers op zijn neus had willen slaan in verband met diens handelen en uitspraken m.b.t. het meisje Sahar.

Als dat de toekomst is, dienen de diverse fracties hun aannamebeleid wel drastisch te herzien, want zoals het er nu voorstaat lijkt de PVV met bijlzwaaier Brinkman, buurtterrorist Lucassen en kopstootdeskundige Hernandez een forse voorsprong in het geweldsspectrum te hebben. En dan keert spikemepper Sharpe misschien ook nog terug.
Wilders zelf zal zich bij het uitbreken van de gewelddadigheden al snel uit de voeten proberen te maken onder het mom van veiligheidsissues.

Laten we, van links naar rechts, eens even zien wat de andere partijen daar tegenover kunnen stellen.

SP. Om te beginnen hebben ze natuurlijk Roemer zelf. Die heeft volgens mij wel een goeie hoek in huis, met die één meter negenentachtig en zijn massa. Agnes Kant, daar hadden ze ook een goeie aan gehad. Die had de complete VVD opengehaald met haar nagels. En zo’n Marijnissen, toen-ie nog geen last van zijn rug had, daar moest je het ook niet mee aan de stok krijgen, denk ik. Maar op het moment weet ik het niet. Van Bommel? Hmm… Gemeen bijtertje misschien. Christa van Velzen zou ook node gemist worden bij een veldslag in de Tweede Kamer, dunkt me.

Partij voor de Dieren. Marianne Thieme  zou ik ook niet onderschatten, met die felle ogen. Die zie ik wel bij nacht en ontij in een overall en bivakmuts een nertsenfokkerij overvallen, en in de Kamer Geert Wilders (die nét te laat bij de deur was) met een aanloop gelijk in zijn nek springen om daar alleen nog maar krijsend met vereende krachten van Brinkman, Lucassen en Hernandez vanaf getrokken te kunnen worden, daarbij grote plukken geblondeerd haar meenemend.

GroenLinks. Die hadden natuurlijk ooit Wijnand Duijvendak, die missschien nog wel wat nuttige ervaring had uit zijn krakersverleden, maar nu? Misschien moeten we Jolande zelf hier toch niet onderschatten, volgens mij kan die goed kwaad worden. Fleur Agema is natuurlijk zonder meer een gemene heks en bovendien jonger, maar misschien kan Sap, eenmaal giftig, haar toch wel hebben. Ze zal in die friteskraam van haar ouders vroeger toch ook wel van zich af hebben leren bijten?

PvdA. Hmm. In de jaren zeventig hadden ze er aanzienlijk beter voorgestaan, met types als Schaeffer, Van der Louw, en een nog jonge Marcel van Dam. Ja, daar hadden ze een goeie knokpartij mee kunnen leveren. Maar nu? Cohen zelf is hier natuurlijk volkomen ongeschikt voor. Jet Hamer zie ik daarentegen wel met de kop vooruit en stoom uit haar oren als een dolle koe in de maag van Maxime Verhagen stormen, om hem de vuile trucs van het vorige kabinet alsnog betaald te zetten. Maar voor de rest? Oh ja, Frans Timmermans natuurlijk. Nee, die zou ik ook niet onderschatten. Niet al te groot, staat stevig op zijn voeten, snelle reactie.

D66. Het valt me ineens op dat ik behalve Pechthold en Boris van der Ham niemand ken van die fractie. Pechthold lijkt me geen vechtersbaas, maar is wel een handig mannetje, geloof ik. Zou misschien als eerste op het idee komen de voorzittershamer weg te grissen om daar snelle doch effectieve tikken mee uit te delen.

CDA. Meestal zitten er wel een paar stevige agrariërs bij het CDA, maar ik heb ze nu niet zo op het netvlies. Verhagen maakt helemaal niks klaar natuurlijk. Dat is zo iemand die overal nét op tijd tussenuit trekt, en op het schoolplein bij een gevecht altijd al goed in de gaten hield of de meester er niet aan kwam.

Bleker, ja daar moeten we wel voor oppassen. Een gemene driftkop die ze achter de ellebogen heeft, volgens mij. Voor de rest? Mirjam Sterk zie ik ook wel in een tierende feeks omslaan, als het erop aankomt.
Oh wacht, Koppejan doet aan karate, da’s waar ook. Niettemin zie ik Ferrier nog eerder haar tanden in de kuit van Martin Bosma zetten en niet meer loslaten. Bij die interviews tijdens de formatieperikelen drong ze zich ook steeds naar voren.

Christenunie en SGP. Nee, daar zie ik even helemaal niks uitkomen. SGP ook al niet. Zo’n van der Staay zeker? Dat strenge christenschap maakt je toch te cerebraal voor dit soort toestanden.

VVD. Qua ministers schiet het niet op. Opstelten en Rosenthal zijn te oud en stram, en Rutte zelf zal alleen met bezwerende handen erbij staan, onderwijl “heren, maar héren nu toch!” roepend.
Wel zijn er wat staatssecretarissen met potentie.

Qua vrouwen schat ik bijvoorbeeld Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (ja, zo heet die voluit) ondanks haar sjieke naam als een aanzienlijk gevaar in. Die heeft menig uit de hand gelopen dispuutsfeest doorstaan hoor. Edith Schippers zie ik daarentegen eerder als een verschrikt konijn achter een gordijn duiken.

Natuurlijk hebben ze ook nog Fred Teeven, de judoka.
Stef Blok is moeilijk te schatten, maar heeft een gevaarlijke kalmte. Lijkt me typisch zo iemand die al twintig jaar stiekem aan jiu jitsu doet en ineens zijn voet in je nek leegt.

Tenslotte zie ik Gerdie Verbeet er wel voor aan om de vechtenden stuk voor stuk aan een oor uit elkaar te trekken en te dwingen ‘sorry’ tegen elkaar te zeggen.

4 gedachten over “Knokken in de kamer”

  1. Ik zet in op Mariko Peters van Groen‘Links’. Onderschat die niet. Ze heeft pas nog gediend in Afghanistan. Ze deed er weliswaar geen gevechtservaring op – dat geloof ik direct – ze werkte ‘alleen maar’ voor de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Dr. Rangin Dadfar Spanta. Maar zo’n carrièrevrouwtje gaat ook niet naar Afghanistan om kleren te wassen, schoenen te poetsen en te koken. Die heeft echt wel wat opgestoken van de meest geavanceerde gevechtstechnieken.

Reacties zijn gesloten.