(On-)gelijke rechten

Onlangs trad de band Radiohead op in Hayarkon Park in TelAviv (Israël). Dit optreden was aanleiding voor een botsing tussen voor- en tegenstanders van een economische en culturele boycot van Israël.

In het kader van deze boycot (BDS / PACBI) ontving Radiohead’s Thom Yorke diverse oproepen om niet op te treden in Israël en zich aan te sluiten bij de boycot-campagne die bedoeld is om druk uit te oefenen op Israël om het internationaal recht te eerbiedigen en op te houden met illegale acties jegens Palestijnen. De oproepen aan Radiohead frontman Thom Yorke om af te zien van optreden bleken tevergeefs. Zij leverden slechts wat gemopper en een opgestoken vinger op.

Steun voor BDS

Eén van de bekendere promotors van de BDS-beweging is Roger Waters (Pink Floyd). Waters werd op 22 juni geïnterviewd door een vertegenwoordiger van PACBI. Dat leverde enkele fraaie fragmenten op waarin duidelijk werd wat Rogers motiveerde om de BDS-campagne te steunen. Hij blijkt fel verdediger van mensenrechten en onderstreept het belang van gelijke rechten voor alle mensen, ongeacht kleur, religie, geaardheid, enzovoort. Daarnaast zegt hij herhaaldelijk dat ieder mens de verantwoordelijkheid heeft zijn medemensen te ondersteunen. Ook heeft hij met eigen ogen het bestaan van Apartheid kunnen constateren bijvoorbeeld vanwege de verschillende nummerplaten op auto’s en checkpoints alléén voor Palestijnen.
Organisaties die BDS ondersteunen zijn o.a. de mensenrechtenorganisaties Jewish Voice for Peace en B’Tselem.

Anti BDS wetten

Er zijn ook groeperingen voor wie BDS en oproepen tot BDS een doorn in het oog zijn. Deze groepen hebben veel invloed en dat heeft ertoe geleid dat in verschillende landen en staten wetten zijn uitgevaardigd die BDS en het verstrekken van informatie daarover verbieden: (Frankrijk, 19 staten in de VS). Dergelijke wetgeving is echter nogal bedenkelijk, want hoe kun je iemand verbieden iets niet te doen. Want ik koop bij de AH geen Griekse Rondo’s van Tivall, omdat ik ze niet lekker vind.

Op dit moment is in de VS verdergaande nieuwe wetgeving in voorbereiding: De “Anti-Israel Boycott Act” en in Europa worden ook regelmatig pogingen gedaan om tot anti-BDS maatregelen en wetgeving te komen. Kennelijk zijn de BDS-acties succesvol en wil men proberen dat succes te verhinderen. Echter door BDS te verbieden begeeft een wetgever zich op glad ijs. Niet alleen is de vrijheid van meningsuiting in het geding bij een dergelijk verbod, tevens wordt aan een volk een legitiem, democratisch en geweldloos instrument ontnomen, waarmee zij kunnen opkomen voor hun recht op zelfbeschikking.