Calais en Duinkerke, vrachtwagenchauffeurs en een petitie

Na de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais is het er niet rustiger op geworden in Calais en omgeving. De ontruiming verliep rommelig en werd eigenlijk maar deels uitgevoerd. Er was o.a.niet voldoende opvangcapaciteit en de zorg en begeleiding voor minderjarigen was niet geregeld. Bij veel vluchtelingen bestond de angst dat ze na registratie in Frankrijk niet door zouden kunnen reizen naar Groot-Brittannië dat zijn grenzen potdicht houdt. Het gevolg was dat vooral minderjarigen onvindbaar bleven en velen in de omgeving bleven hangen. De speciale aandacht waar minderjarigen volgens internationaal recht op hebben wordt niet gegeven.

De Franse politiek wil koste wat het kost voorkomen dat er opnieuw een kamp ontstaat. De politie is voortdurend bezig mensen op te jagen, hun spullen af te pakken of onbruikbaar te maken.

De huidige situatie is mensonterend. Deze situatie zoals ze door Veerle Slegers beschreven is, vormt de achtergrond voor de onrust die nu bestaat onder de vrachtwagenchauffeurs die beroepsmatig via Calais naar Groot Brittannië rijden. Voor de wanhopige vluchtelingen zijn deze vrachtwagens nog het enig middel dat hen verder kan brengen. Daarbij ontstaan gevaarlijke situaties, meestal voor de vluchtelingen die als verstekeling proberen mee te rijden. Soms ook voor de beroepschauffeurs. Hun roep om hulp is te begrijpen. Het is ook zeker niet de eerste keer dat truckers alarm slaan en om bescherming vragen, maar net als de vluchtelingen voor geweld en honger krijgen zij weinig steun van bazen en politici.

In dit geval vinden de truckers toch twee Europarlementariërs aan hun zijde. Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) hekelt de halfslachtige houding van de Franse president Macron. Volgens hem was de situatie onder president Hollande veel beter onder controle.

Dennis de Jong van de SP besteedt er ook in een column aandacht aan. Hij lijkt hierbij genuanceerder dan zijn  CU-collega Van Dalen. Teleurstellend aan de opstelling van de SP-er is het ontbreken van  solidariteit met de vluchtelingen. “Onze chauffeurs” zijn kennelijk belangrijker dan “mensen zonder geldige verblijfsdocumenten”.

Opvallend is dat beide EU-parlementariërs niet ingaan op de oorzaak van het probleem, namelijk de onwil in Europa om vluchtelingen op te vangen en te zorgen voor mensen in nood.