Meer vierbaanswegen om eigen natuur op dood te karren

Er zijn berichten waar ik mij echt opgetogen over kan voelen, omdat ik ze eigenlijk al tijden zag aankomen maar nog niet zo direct had gehoord.
We hadden een valse start met de verkeerde verkeerde Fleur (nee, dit is geen tikfout) die mekkerde over halsbandparkieten die Amsterdam “terroriseren”, ja want “ze horen hier nu eenmaal niet”.

Maar nu is het dan zo ver: eigen dieren eerst, “hier hoort onze eigen natuur”. Zegt de nr.4 van de Wilderlijst in Gelderland, en dan moet het wel partijlijn zijn. Bij het idee van de PVV dat de begrazing van natuurmonumenten door Allochtone Dieren beëindigd moet worden sputtert de Vereniging Tot Behoud Van nog tegen:

De dieren spelen volgens de organisatie een belangrijke rol in de Gelderse natuur, omdat de Nederlandse ‘oergrazers’ zijn uitgestorven.

Maar met dit antwoord speelt Natuurmonumenten het spel al mee. De Nederlandse oergrazers zijn niet uitgestorven – ze zijn uitgeroeid – door mensen.
Hoe grof en grondig dit is gedaan drong tot mij door toen ik in een studie over de geschiedenis van het Hollandse polderland las dat in de Middeleeuwse bossen in die streken nog elanden rondliepen. Elanden, in Nederland, nog maar zo kort geleden? En waar zijn zij gebleven, denkt u?

Er valt aan de volkstribunen van Henk en Ingrid niet uit te leggen dat het aardige en tegelijkertijd het angstwekkende, gevaarlijke en onbegrijpelijke van de Natuur is dat deze zich niets van de menselijke fictie van de staat en zijn grenzen aantrekt. Trekvogels en trekvlinders komen het ieder jaar (of iedere paar jaren) onderstrepen. Is de koekoek “eigen natuur”, of de gierzwaluw, of de atalanta? Wil ik mij dat afvragen? Ook planten komen maar aanwaaien of dobberen mee op rivieren.

Als de wolf terugkomt in Nederland (hij is al eens gesignaleerd, verdwaald van de Lüneburger Heide, stilhouden hoor), is het dier dan “eigen natuur” of niet? Omdat het dier in de negentiende eeuw – nog korter geleden dan de eland dus – in Nederland en omstreken is uitgeroeid – die omstreken wegen zwaar, juist omdat eenzame wolven zich over honderden kilometers bewegen – is de wolf dan eigen natuur of niet?

Zo’n nr. 4 van de Wilderslijst, of een andere vertegenwoordiger van het janhagel, zou eens een quiz moeten afleggen met pakweg dertig soorten dieren en planten genoemd, en met de telkens binnen tien seconden te beantwoorden vraag: “Eigen natuur of niet? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel”?
Ik kan zo al raden hoe zo’n tentamen afloopt…

15 gedachten over “Meer vierbaanswegen om eigen natuur op dood te karren”

 1. dat de nr 4 voor Gelderland een rund is lijkt me evident

  straks mogen we de afrikaantjes geen water meer geven…

  voordat Dion Graus samen met zijn animal cops een lofzang op de oerhollandse tulp begint dient de PVV zich te realiseren dat deze afkomstig is uit een door hen veel bekritiseerde EU aspirant

 2. Wat een saaie boel wordt het als je op de 4 baans weg, met 130 km/u rijdt en je alleen maar Fries-Hollandse koeien ziet. http://www.szh.nl/content/images/1ed7dca12504f0d60369b4c06d73b20b.jpg .
  Anyways, ik ben beneieuwd hoe men dat wil tegenhouden dat er geen “exoten” meer in de Nederlandse natuur. Door de globalisering is het makkelijker geworden voor soorten om zich te verspreiden. Die zijn binnen 24 van het ene continent op het andere. Je hebt in Nederland al waterplanten die er oorspronkelijk niet waren.En de koningskrab is bezig aan een opmars aan de Nederlandse kust. In principe zal het mij een worst zijn of die dieren hier zijn. Ik erger mij er niet aan, zolang zij niet schadelijk zijn voor de oorpronkelijke flora en fauna. Ik vind het dus ook onzining dat de PVV Schotse Hooglanders wil verbannen, aangezien zij de Hollandse koeien niet in de weg staan om de simpele reden dat die Hollandse koeien uitgestorven zijn.
  Hoe zit het trouwens met Duitse Herders, mogen die straks ook niet meer?

 3. Sssstt . . . niet verder vertellen, maar de “Hollandse” tulp komt oorspronkelijk uit Turkije. Jaren geleden zijn we al getroffen door een tsunami van bolgewassen uit een Islamitische land.

 4. Nu lachen jullie maar. 1 ding is zeker die dieren spreken geen Nederlands. Probeer het binnenkort maar uit. Ga maar eens tussen Hooglander koe en kalfje staan. In 100% van de proeven zullen koe&stier proberen over je heen te walsen, wat je ook in het Nederlands roept!

  Alle gekheid op een stokje. Wat een idioot “weg met Hooglanders” voorstel. Ik word zo moe van dit soort absurditeiten. Zoals gewoonlijk ontbreekt iedere onderbouwing van PVV-zijde. Hoe krijgt Wilders dit toptalent (ahum) verzameld. Arm Gelderland.

  Voor alle duidelijkheid: Doe bovenstaande proef NOOIT. Het kan je leven kosten.

 5. De zilvermeeuw waar de PVV mee poseert is een met de zeilschepen meegekomen exoot uit de Amerika’s

 6. Al Bakrastani Schreef:

  De zilvermeeuw waar de PVV mee poseert is een met de zeilschepen meegekomen exoot uit de Amerika’s

  Meeuwen komen oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische zee (of ergens in die buurt, is al 35 jaar geleden dat ik daar college over heb gehad 😛 ) en zijn zowel westwaarts als oostwaards gemigreerd. Tussen aaneensluitende populaties is de overgang zó geleidelijk dat je het eigenlijk amper ondersoorten kunt noemen, maar waar ze elkaar aan de andere kant weer tegenkomen als mantelmeeuw en zilvermeeuw herkennen ze elkaar niet eens meer als dezelfde soort.

 7. Raar , ik kan me die les anders herinneren , volgens mij daar in een BBC artikel over exoten over gelezen .. zal n’s zoeken … Maar Kaspisch of Amerikaans … blijft zo allochtoon als Geert Wilders 😆

 8. Al Bakrastani Schreef:

  De zilvermeeuw waar de PVV mee poseert is een met de zeilschepen meegekomen exoot uit de Amerika’s

  Aha! Tijd voor wat kritisch faunabeheer. Waar is mijn jachtgeweer!

 9. Een vaag op een meeuw lijkende vogel met rode staartveren en aan de onderkant blauwe vleugels – ben er nog nooit zo een tegengekomen in het echt.

 10. Al Bakrastani Schreef:

  Raar , ik kan me die les anders herinneren , volgens mij daar in een BBC artikel over exoten over gelezen .. zal n’s zoeken …

  Het een sluit het ander niet uit. 😉

  Eén meeuw komt van links (over de oceaan), één meeuw komt van rechts (over land), ze vinden elkaar géén meeuw, maar als ze de die hele hele lange weg teruggaan, blijken ergens aan de andere kant van het halfrond hun betbetbetoveroveroveroveroveroverovergrootmeeuwen uit hetzelfde nest te komen.

  Allebei glashard ontkennen natuurlijk, want zo zijn meeuwen ook wel weer. 😛

  Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Een vaag op een meeuw lijkende vogel met rode staartveren en aan de onderkant blauwe vleugels – ben er nog nooit zo een tegengekomen in het echt.

  Secundaire migratie uit het Tsjernobyl-gebied? :mrgreen:

 11. ad11: Ik ontdek dus net dat er sinds 2005 een hypothese bestaat dat meeuwen misschien toch geen “kringsoort” zijn, maar ook dan is de oermeeuw waarschijnlijk ergens op het noordoostelijk kwartrond (of hoe je de helft van een halfrond ook noemt) ontstaan.

  Als je dat BBC-linkje nog vindt, even melden please, klinkt interessant.

Reacties zijn gesloten.