Nazaten Goebbels niet welkom op herdenking Februaristaking

De organisatie van de herdenking van de Februaristaking in Hilversum heeft extreemrechtse media de toegang tot de herdenking ontzegd. In een mail noemt de organisatie specifiek Powned, GeenStijl (GS), de omroep Wakker Nederland (WNL), Bert Brussen’s blog The Post Online en ‘The Daily Standard’ (bedoeld wordt De Dagelijkse Standaard).


Ter herinnering: de Februaristaking was een protest tegen de toen net beginnende Jodenvervolging. Directe aanleiding waren de eerste razzia’s op Amsterdams joden. De staking werd georganiseerd door de destijds illegale Communistische Partij van Nederland (CPN). Naast Amsterdam werd ook in de Zaanstreek en Hilversum massaal gestaakt. De staking werd met veel geweld neergeslagen door de nazi’s: er vielen 9 doden en tientallen gewonden, honderden mensen werden gearresteerd. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen drie communistische Februaristakers (Hermanus Coenradi, Joseph Eijl en Eduard Hellendoorn) door een Duits vuurpeloton gefusilleerd, samen met 15 leden van de kort daarvoor verraden verzetsgroep De Geuzen.

De CPN heeft tijdens de Tweede wereldoorlog meer geleden dan enige andere Nederlandse partij (waarmee ik niks wil afdoen aan het sociaal-democratische of het christelijk geïnspireerde verzet). In het vroege voorjaar van 1941 openden de nazi’s de jacht op leden van de CPN, ook op degenen die elders in het land woonden en niet rechtstreeks betrokken waren geweest bij de organisatie van de staking. Naar schatting 2000 leden van de partij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord door de nazi’s. Vrouw en dochter van partijleider Paul de Groot werden gearresteerd en vergast in Auschwitz, hijzelf wist op het nippertje te ontkomen.

Dat fascistische haatblogs als GeenStijl en DDS niet welkom zijn op de herdenking van een door communisten tegen fascisten georganiseerde staking lijkt nogal voor de hand te liggen, maar op Twitter verkeert het extreemrechtse smaldeel al de hele dag in een staat van schuimbekkende opwinding. Met als hoogtepunt RTL-verslaggever Roderick Veelo die de oproerpolitie in wil zetten om GS en co toegang te verschaffen tot de herdenking:


Als toetje nog even wat screenshots. Bart Nijman is redacteur van GS, Annabel Nanninga schreef ooit voor GS en TPO. Momenteel is ze lijsttrekster voor het FvD in Amsterdam. Vertel me nog eens dat dergelijke types het recht hebben aanwezig te zijn op de herdenking van de Februaristaking.