Wangedrag bij de politie 1

Wie wilde er vroeger, als drie-turven-hoog, politie-agent worden? In de klas van mijn kleinzoon zit wat grut wat dat reuze stoer vindt. Mijn kleinzoon, die nu de respectabele leeftijd van 6 EN EEN HALF heeft, denkt daar gelukkig anders over. Bah, bah, roept hij steevast als hij ergens een uniform of politieauto ontwaart. Hij is mijn vaatje hoop voor de toekomstige generaties, zeg maar.

Want zo stoer is het niet, om agent te zijn. Ik zal nog net niet zeggen dat je een mentale stoornis nodig hebt om er één te worden, maar dat is meer omdat ik bezwaren heb tegen het label ‘stoornis’. Ergens moet je wel een steekje los hebben zitten, om van repressie en geweld, in dienst van een denkbeeldige staat en hele reële kapitalistische belangen, je levensroeping te maken. Als je dat steekje niet los hebt zitten, dan maakt de politiecultuur het wel los in de loop van je diensttijd.

Dat losse steekje uit zich met de regelmaat van de klok in wangedrag. En warempel, de mainstream media bericht daar over. Waarschijnlijk niet over al het wangedrag en vaak zit er ook wel een vergoelijkend tekstje bij, maar toch: het staat in de krant.

Van nu af aan zal ik dat bijhouden en er hier, onder de nieuwe categorie ‘wangedrag politie’ een lijstje van opstellen. Met keurige statistiekjes, zodat ik aan het einde van het jaar met een jaarrapportje kan komen. Over wat er zoal mis gaat bij de gemiddelde diender. En wie weet komt dat grut in de klas van mijn kleinzoon ooit eens al surfend op mijn blog terecht en kiezen ze voor een fatsoenlijk beroep.

Geweld bij arrestatie van een niet-wit persoon, Rotterdam, gepubliceerd op 8 mei 2018: bij de keel grijpen van een arrestant, in de maag stompen, schoppen, schouder verdraaien.

Politie arresteert een persoon die een epilepsie-aanval krijgt, Zutphen, gepubliceerd op 15 mei 2018: de politie ziet een epilepsie-aanval aan voor dronken, agressief en verward gedrag en arresteert de man in het bijzijn van zijn 6-jarig kind. Dat gebeurde met dusdanig veel geweld dat de man onder de verwondingen en blauwe plekken zit. Het kind hield er psychologische klachten aan over.

Agent wenst een aangehouden jongere een dwarslaesie toe, Den Haag, gepubliceerd op 16 mei 2018. Behalve dat de agent de jongere dus toewenst ‘dat hij zijn hele leven in een lekker rolstoeltje mag’, gebruikt hij ook nog termen als ‘stelletje stumpers’, ‘met je stumperige rotkop’ en ‘jij moet lekker je muil houden tegen mij’. En wat bedoelt de agent eigenlijk met ‘Ik ben helemaal klaar met jullie, met dat soort types‘?

Agent dronken achter het stuur en dronken tijdens werktijden, Arnhem, gepubliceerd op 17 mei 2018.

Het begin van de statistiekjes, deze lijsten zullen bij ieder artikel worden bijgewerkt:

Soort wangedrag (uitgesplitst naar soort wangedrag, één incident kan dus in meerdere categorieën worden geclassificeerd als dat van toepassing is)

Geweld bij arrestatie niet-wit persoon: 1

Geweld bij arrestatie wit persoon: 1

Geweldsgebruik in bijzijn van kinderen: 1

Ontzeggen van hulp bij persoon met fysieke beperking: 1

Verbale agressie/beledigingen: 1

Alcoholmisbruik: 1

Betrokken regio-eenheid

Rotterdam : 1

Oost-Nederland: 2

Den Haag: 1

 

  • Eerder verschenen bij: Dhjana