Nieuwe slag in Trumps oorlog tegen de wetshandhaving

Donald Trump heeft een nieuwe stap gezet om het onderzoek naar zijn praktijken te ondermijnen. In een bepaald dictatoriale toonzetting geeft hij het Ministerie van Justitie zo ongeveer het bevel (in een tweet nota bene) onderzoek te doen naar wat hij een mol noemt, die de FBI in zijn campagne geplaatst zou hebben. Uiteraard in opdracht van Obama, volgens de paranoïdeTrump:

Er is helemaal geen sprake van een mol, maar wel heeft de FBI, zoals die gemachtigd is en ook verondersteld wordt te doen, op verdekte wijze informatie proberen te verzamelen over campagnemedewerkers zoals Carter Page en George Papadopoulos. Carter Page hielden ze trouwens al veel langer in het oog vanwege zijn betrekkingen met Rusland.

In de Verenigde Staten wordt er bewust een respectabele afstand bewaard tussen het Witte Huis en het Ministerie van Justitie, om de onafhankelijkheid van de wettelijke macht en uitvoerende macht te garanderen. Echter, Donald Trump respecteert natuurlijk helemaal niks en meent dat hij willekeurig welk overheidsorgaan voor zijn eigen belangen kan inzetten. Dat probeerde hij al met James Comey, en hij had graag ook gezien dat Jeff Sessions zijn legale belangen behartigde. Maar die trok zich schielijk terug uit dat juridische wespennest, zodat hij nu met Rod Rosenstein zit te kijken, die de Speciale aanklager aanstelde nadat Comey door Trump ontslagen werd.

De man is weliswaar een Republikein, maar ik heb wel vertrouwen in hem, na deze uitzending van Rachel Maddow over hem gezien te hebben. Hij maakt op mij de indruk erg intelligent en onkreukbaar te zijn.

Rosenstein heeft op dit moment weliswaar aan Trump toegegeven, door de Inspecteur-Generaal een onderzoek te laten instellen naar eventueel politieke motieven van de FBI bij het  onderzoek naar de Trumpcampagne. Maar het zou wel eens kunnen zijn dat het een tactische zet is. Door niet direct de confrontatie met Trump aan te gaan voorkomt hij dat die op dit moment extremere maatregelen kan nemen, en wellicht verwacht hij dat zo’n onderzoek toch nergens op uitloopt.

Niettemin betreft het hier een zorgelijke ontwikkeling. Trump houdt zich aan god noch gebod, probeert elke controle op zijn macht te saboteren en niemand houdt hem tegen. Zoals Bill Maher hier uitlegt, lijkt er vrijwel geen formele manier te zijn om een losgeslagen president met autocratische tendenzen als deze te stoppen, zolang de meerderheidspartij medeplichtig wenst te zijn (alhoewel er ook rechtsgeleerden zijn die beweren dat de regel dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden niet in steen gehouwen is).

Als het Huis in november al overgenomen wordt door de Democraten en er een impeachment wordt uitgesproken, moet dat nog steeds door tweederde van de Senaat aangenomen worden, en dat betekent dat minstens 12 republikeinen daarin mee zouden moeten gaan, volgens Mahers berekeningen.

Het probleem is dat Trump er, absurd genoeg, niet minder populair op wordt. Zijn approval ratings kruipen zelfs omhoog en beginnen in de veertig procent te lopen. Dat zijn normale getallen, en dit komt waarschijnlijk door de momenteel goeddraaiende economie van de VS. Onder republikeinse kiezers heeft hij zelfs nog steeds steun van tegen de negentig procent, en daarmee heeft Trump de Republikeinse Partij bij hun ballen. Ze kunnen niet van hem af.

En met Bill Maher begin ik me nu daarom ook meer zorgen te maken. Mijn hoop was erop gevestigd dat Trumps weerzinwekkende gedrag op den duur tot teveel schade voor de Republikeinse Partij zou leiden, en dat die zich dan tezijnertijd wel van hem zouden willen ontdoen, eventueel door druk van binnenuit en niet via een impeachment. Maar die kant lijkt het vooralsnog niet uit te gaan, en het zou inderdaad wel eens erop uit kunnen draaien dat ongeacht wat er uit Muellers onderzoek komt, Trump dit met steun van de Republikeinen volkomen kan negeren, kan wegkomen met te zeggen dat het de deep state  of fake news is. En dan staat eigenlijk niets meer de extreem-rechtse staatsgreep die al sinds november 2016 in de Verenigde Staten gaande is in de weg.