Wangedrag bij de politie 2

Tweede artikel in de serie ‘Wangedrag bij de politie’, waarin ik een overzicht geef van media berichten (mainstream en media) over wangedrag bij hen die zich het geweldsmonopolie toeëigenen.

Eerst maar eens een berichtje van begin mei, niet in Nederland, maar toch: “Gezichtsherkenning politie Wales identificeerde duizenden onterecht als crimineel “. (Cardiff, UK, gepubliceerd op 7 mei 2018) Tijdens een voetbalfinale probeerde de Welsh politie hun gezichtsherkenningssoftware uit. De computer labelde 2470 mensen als crimineel, terwijl er van die mensen maar 173 daadwerkelijk op een zwarte lijst stonden. De Nederlandse politie gebruikt ook digitale gezichtsherkenning, met wel 93 (nou nou!) geïdentificeerde verdachten in 2017. Groot succes. Wat kost dat nou allemaal?

Arrestatieteam slaat vader in de boeien bij school zoon, Zwolle, gepubliceerd op 17 mei 2018. De man, die op de lijst stond om gearresteerd te worden, had volgens de advocaat ook makkelijk die ochtend gearresteerd kunnen worden, maar nee, natuurlijk moet dat voor de ogen van schoolgenootjes en ouders. Terwijl de politie nota bene beweert dat de man ‘vuurwapengevaarlijk’ zou zijn. De advocaat heeft geklaagd bij het OM en noemde de wijze van arresteren ‘onaanvaardbaar en disproportioneel’.

Agenten gebruiken pepperspray en trekken hun wapen bij een arrestatie, Grave, gepubliceerd op 18 mei 2018. Waarom die agenten dat noodzakelijk vonden wordt nergens uitgelegd, wel wordt natuurlijk vermeld dat het om AZC bewoners gaat. Alsof dat voldoende uitleg is.

Dat er wel vaker sprake is van wangedrag, blijkt ook uit dit artikel bij de NOS, waarin gezegd wordt dat er in de afgelopen jaren bijna 2500 grote schadeclaims bij de politie ingediend zijn. Het verkeerde huis binnenvallen, voordeuren kapot trappen, geweldsmisbruik bij arrestaties, inbeslaggenomen spullen die kwijt raken. Daarbij schuiven ze elkaar ook geld toe, want let op: “Ook agenten zelf krijgen nogal eens een vergoeding, bijvoorbeeld vanwege een ongeval tijdens een training”.

Intussen gaat het in de ZAD Notre Dame des Landes in Frankrijk, waar de politie in een militaire operatie probeert om het gebied te ontruimen, helemaal mis. Vielen er in de afgelopen weken al meer dan 300 gewonden onder de activisten door explosieve granaten en traangasgranaten, rubberen kogels en de inzet van politiehonden, gisteren werd een nieuw dieptepunt bereikt toen aan de kant van de Zadisten een ernstig gewonde viel; een jonge man wiens hand geamputeerd is als gevolg van de ontploffing van een GLI-F4 granaat. Het is niet de eerste keer dat het politiegeweld bij ontruimingspogingen van ZAD’s volkomen uit de hand loopt: vorig jaar kostte dezelfde soort granaat iemands voet en in 2014 kwam Remi Fraisse om door een geschoten (politie)projectiel.

[waarschuwing: schokkende beelden bij het artikel op indymedia]

— update lijst (NL) —

Soort wangedrag (uitgesplitst naar soort wangedrag, één incident kan dus in meerdere categorieën worden geclassificeerd als dat van toepassing is)

Geweld bij arrestatie niet-wit persoon: 2

Geweld bij arrestatie wit persoon: 2

Geweldsgebruik in bijzijn van kinderen: 2

Ontzeggen van hulp bij persoon met fysieke beperking: 1

Verbale agressie/beledigingen: 1

Alcoholmisbruik: 1

Betrokken regio-eenheid

Rotterdam : 1

Oost-Nederland: 3

Den Haag: 1

Oost-Brabant: 1

  • Eerder verschenen bij: Dhjana