Sanne Wallis de Show en het gezeur van zionistisch Israël

In de afgelopen paar dagen protesteerde Israël via zijn ambassade in Nederland bij BNNVARA tegen de show van cabaretière Sanne Wallis de Vries. De show werd in de avond van zaterdag 19 mei op NPO 1 uitgezonden. Daarin werd een satirisch lied opgevoerd op de melodie van het lied waarmee Israël onlangs het Eurovisiesongfestival won. Met de satirische uitvoering van het lied werd het beleid van Israël (overigens meer dan terecht) ter discussie gesteld. Dit, naar aanleiding van de recente moordpartijen door het Israëlische leger in de Gazastrook. Een gebeurtenis met een hoge actualiteitswaarde die de redactie van Sanne Wallis de Show van pas kwamen bij het maken van dit televisieprogramma. Dat schoot Israël dat de eigen misdaden altijd goed praat en anderen de schuld geeft, in het verkeerde keelgat. Israël diende een klacht in bij BNNVARA. BNNVARA diende Israël daarop van repliek: “In Sanne Wallis de Show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de joodse gemeenschap.”.

Die repliek van BNNVARA is proportioneel en adequaat!

Israël moet niet zeiken. De wereld is het gezeik en gezeur van Israël al lang meer dan zat. In plaats van te zeiken over een televisieshow moet zionistisch Israël de bezetting van Palestina beëindigen. Het moet de rechten van Palestijnse vluchtelingen en de mensenrechten van alle Palestijnen onvoorwaardelijk respecteren en honoreren. Het moet zich houden aan de VN-resoluties en aan het internationaal recht. Israël moet ophouden met het vermoorden, martelen en vernederen van de Palestijnen. Het moet ophouden met het bedreigen en onderdrukken van kritische joden, joodse democraten, progressieve joodse intellectuelen en joodse vredesactivisten. Het moet ophouden met het arresteren, gevangen zetten, martelen en vermoorden van Palestijnse kinderen. Israël moet alle Palestijnse politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Israël moet de onterechte gevangenschap en het leed van deze politieke gevangenen en hun naasten compenseren.

Het apartheidsregime, de etnische zuiveringspolitiek, systematische moordpartijen, structurele landroof, illegale kolonisering en massale verdrijving van de Palestijnen door Israël moeten onmiddellijk beëindigd worden. Israël moet ophouden met de gecamoufleerde ‘Endlösung’ van de Palestijnen in Palestina!

Israël moet ophouden de wereld voor te liegen met zionistische mythes en desinformatie. Israël moet ophouden met kleinzerigheid en zieligdoenerij. Israël is niet zielig en heeft nogal wat criminele kanten en heel veel oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid op zijn kerfstok. Israël heeft met zijn tong en tengels af te blijven van televisieprogramma’s die in Nederland gemaakt en uitgezonden worden. Laat Israël maar naar zichzelf en naar de eigen televisieprogramma’s kijken. Daar heeft het meer dan genoeg aan.

Het wordt tijd dat een ieder van ons zich realiseert dat Israël niet onaantastbaar, onbekritiseerbaar of onweerspreekbaar is. Israël is niet heilig of almachtig! Israël is niet onoverwinnelijk! Israël is net zo verslaanbaar en vergankelijk als de fascistische dictatuur van het Duitse imperialisme onder leiding van Adolf Hitler! En er is een wereld vol aan argumenten en redenen waarom wij Israël keihard dienen te bekritiseren en waarom wij de zionistische ideologie en politiek radicaal dienen af te keuren, af te wijzen en te bestrijden.

Het programma van Sanne Wallis de Vries en daarvan de laatst uitgezonden aflevering was tamelijk goed, mooi en gepast. Het laatste gedeelte van de show, waarin door middel van het satirische lied de politiek van Israël verder  onthuld en ter discussie gesteld werd, deed me deugd. Ik heb er met grote belangstelling en plezier naar gekeken.

Op de dag waarop deze aflevering in kwestie werd uitgezonden vond er overigens ook een demonstratie plaats in Amsterdam. Een demonstratie van mensen die hun solidariteit met het Palestijnse volk wilden tonen. Daar was ik ook bij. Ik was een van de demonstranten. Wij, de demonstranten, eisten precies het volgende:

– een eind aan Israëlische onderdrukking van Palestijnen en een eind aan de bezetting van Palestina door Israël!
– erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen!
– stop de militaire samenwerking met Israël!

Sanne Wallis de Vries is een goede cabaretière. Als zodanig levert zij goede bijdragen aan de samenleving. Maar blijkbaar is zij ook een mens met karakter! Uiteraard is deze show een collectief product en daarom bij deze veel lof aan het collectief dat de show produceert en tot stand brengt.

Tot slot een oproep aan Sanne en haar collectief: Zet hem op en blijf ons alsjeblieft op een amuserende manier aan het denken zetten, aan de hand van actualiteiten. Laat je niet beïnvloeden door de arrogante brutaliteit en  provocatieve drammerijen van zionistisch Israël dat iedereen de les denkt te kunnen lezen.