Wat is dan wel links? Een verkenning

(Mede in reactie op Materialen etc.)

Naar aanleiding van een manifest genaamd “Vrij Links”,  geschreven door Eddy Terstall c.s. kwam er nogal wat kritiek los op de inhoud daarvan. Het pamflet ging namelijk helemaal niet over links gedachtegoed of linkse idealen. Hoe de schrijvers dachten dat het wel links genoemd kon worden, is enigszins een raadsel. Een mogelijke oorzaak voor de verwarring zou kunnen zijn dat PvdA nog steeds geassocieerd wordt met links. Dat is echter een vergissing. Al in 1995 schudde de PvdA haar ideologische veren af.  Zij wilde geen socialistische partij meer zijn en opschuiven naar het midden. Alsof arbeidersrechten definitief waren gevestigd, alsof de macht van de kapitalisten voorgoed was ingedamd.

Juist terwijl duidelijk was dat de liberalen binnen en buiten Nederland af wilden van een rol voor de overheid inzake sociale zekerheid en de publieke sector wilden inkrimpen, gaf de PvdA het op en ging zij voor een nationalistische koers en het stimuleren van economische concurrentie met het buitenland, en gaf de teugel over aan de vrije markt. Wat PvdA toen opgaf was alles wat een politiek links maakt. De overheid was er niet meer voor bescherming van zwakken en eerlijk delen maar het ging voortaan om het landsbelang. Landsbelang hield in: concurrentiepositie, privatisering en vrije markt. De neoliberalen hadden met succes de socialistische terminologie weten uit te wissen.

Wil er sprake zijn van een Echt Links manifest, dan is een linkse woordenschat nodig.

Links heeft niets met landsbelang, vrije markt, privatisering, concurrentiepositie en persoonlijke zelfverrijking.

Links is socialistisch. Links is voor gelijke rechten; links is voor sociale rechtvaardigheid; links is internationale solidariteit. Links is voor een eerlijke verdeling van macht en goederen. Links is voor vrijheid voor iedereen.

5 gedachten over “Wat is dan wel links? Een verkenning”

 1. Weetje wat het is

  veel ‘nieuw linkse’ mensen, ook mensen van mijn generatie, hebben die neoliberale hardware
  gewoon in hun DNA zitten.

  Het is er zo ingestampt allemaal. Kijk naar een mevrouw Anne Fleur Dekker.’

  Wat haar fout is en die fout maken heel veel ‘linkse’ mensen, is dat ze vanuit de samenleving denkt

  Dit terwijl links voorbij de kapitalistische samenleving dient te denken

  Nee, het gaat er niet om dat we met een FVD bruinhemd praten, om een gouden middenweg te vinden

  Nee, strijd is niet een compromis vinden

  Alsook, links zit in je maag, om het plat te zeggen. Als links ben jij zélf de graadmeter, niet ‘de samenleving’

  Wat wil ik ? Eten, drinken, een huis en vrede

  En dat gaat niet bevochten worden via onderhandelingen, met mensen, die jou net zo goed bij het vuil zouden zetten, als ze even de kans hebben

  Het is een dualistisch geheel. Jouw welzijn kan niet hand in hand gaan met winst maximalisatie

  Dus heeft ‘nieuw links’ het over die andere leuke zij paadjes, omdat die geen frictie opleveren

  En geef ze ongelijk

  Wanneer ME jou met knuppels wilt slaan, weet je dat je een gevoelige snaar raakt

  Als de staat jouw ‘activisme’ omarmd, weet je dat er een luchtje aan zit

 2. idd dat neoliberale is er goed ingeprent. “there is no alternative” en de illusie dat technocraten waardevrij kunnen regeren.

 3. Links is, denk ik, slechts en enkel het streven naar materiële emancipatie of ontvoogding van elk individu. Deze emancipatie betekent bevrijden van armoede, angst en onwetendheid. Ik zeg “materiële” om te benadrukken dat het niet om illusies mag gaan, want er zijn armen die zich geestelijk rijk noemen, er zijn angsten voor ingebeelde demonen en er zijn mensen die onwetendheid een teken van onschuld vinden. Ik zeg “elk individu” omdat de ontvoogding van groepen een valstrik is en een basis voor autoritarisme, maar ook omdat individuen op veel verschillende manieren verknecht kunnen worden, en steeds nieuwe minderheden zich bevrijden: slaven, arbeiders, gelovigen, vrouwen, homo’s, transgenders enzovoort.

  Dit links gelooft vanzelfsprekend in de vrije keuze en de veranderbaarheid van mens en samenleving.

  Dit links is een streven, geen methode. Ikzelf pleit voor de methode van geweldloos verzet, want geweld waarbij slachtoffers vallen is onverenigbaar met de materiële emancipatie van die slachtoffers.

  Ik speel al een tijdje met de gedachte een korte tekst te maken over “Wat is links”, maar bij het verzamelen van materiaal begint het moeilijk te worden het kort en helder te houden. Er zou een stukje geschiedenis in moeten, want (vooral jonge) mensen lijken niet meer te weten dat de huidige samenleving en welvaart niet vanzelf is ontstaan. Als het ooit lukt laat ik het weten.

 4. In essentie zijn links en rechts (politiek) een afgeleide van een mentale constitutie, links staat voor zelfbeschikking en onbevangenheid, rechts staat voor onderwerping en angst.

 5. Pingback: Wat is dan wel links? Verkenning deel 2 | Krapuul

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.