Wangedrag bij de politie 4

Het is weer tijd voor een update, helaas.

Politie blundert door foto van een onschuldige jongen te vertonen in een opsporingsprogramma, Tilburg, gepubliceerd op 30 mei 2018. In een opsporingsbericht naar aanleiding van de mishandeling van een 73-jarige man, liet de politie in het programma Bureau Brabant een foto zien van een Turks-Nederlandse jongen die daar helemaal niet bij betrokken was. Oeps, foutje, ja sorry, kwam omdat ze allebei een wit shirt aanhadden – roept de politie. Maar de jongen in kwestie is daarna dermate bedreigd dat hij de straat niet meer op durft.

Geweld en arrestatie naar omstander tijdens arrestatie van een persoon, Rotterdam, gepubliceerd op 4 juni 2018. (trigger warning: filmpje laat politiegeweld zien) Tijdens een arrestatie protesteert een jonge vrouw tegen de arrestatie van haar vriend en wordt dusdanig hard weggeduwd door de politie dat ze achterover valt. Ze krabbelt met wat hulp overeind en – zo te zien – probeert een agent een mep te geven (tja, ik zou ook boos zijn), waarop de agent in kwestie haar minstens twee keer met de vuist vol in het gezicht stompt. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, werd ze daarna ook nog gearresteerd en heeft ze volgens de politie ‘een stevig gesprek’ gehad. Ik hoop dat de agent die zichzelf kennelijk totaal niet onder controle had ook een ‘stevig gesprek’ heeft gehad, maar dat zal wel niet.

Dan, in de categorie ‘geen adequate hulp verlenen aan personen in psychische nood’ (en ik vrees dat daar erg veel berichten over gaan komen), maar liefst drie items.

Jongen zwaargewond na sprong van dak in een poging weg te komen van de politie, Gouda, gepubliceerd op 25 mei. De jongen was, samen met anderen, weggelopen uit een jeugdinstelling. Nou heb ik in het verleden nogal veel met jeugdinstellingen te maken gehad en geloof me, ik kan me heel goed voorstellen dat hij wegliep. En hij wilde kennelijk écht niet terug. De politie kon niks beters bedenken dan de jongeren te willen arresteren om ze daarna terug te brengen naar de jeugdinstelling, waarna de jongen in kwestie van het dak sprong.

Een persoon met een psychose wordt doodgeschoten door de politie, Schiedam, gepubliceerd op 30 mei. Iedereen heeft het alleen maar over het feit dat de man met een bijl stond te zwaaien, dat hij “Allah akbar” riep en dat hij een vluchteling uit Syrië was. Hij zat op dat moment in een psychose. Maar je kan tegenwoordig maar beter geen psychose hebben, zeker als je niet-wit bent, want dat kan je je leven kosten: eerst wordt je getaserd, dan krijg je een politiehond over je heen en vervolgens word je doodgeschoten. En kan rechts-Nederland weer los over terrorisme om even een trap na te geven.

Het lijkt nogal op wat er recentelijk gebeurde met de Syrische Palestijn Malek F, die door de Haagse politie werd neergeschoten, die ook overduidelijk in psychische nood was.

Maar het doet ook denken aan het incident met de Colombiaanse student die in een psychose iemand aanviel op de campus van de universiteit Wageningen vorig jaar en daarna met extreem geweld gearresteerd werd, terwijl hij zich volgens ooggetuigen totaal niet verzette op het moment van arrestatie en in een apathische staat verkeerde. De student werd niet neergeschoten, maar ooggetuigen vertellen dat hij met zes man op de grond werd gehouden terwijl er één agent met het volle gewicht op zijn onderbenen stond te springen.

Ik wil op verschillende aspecten even wat dieper ingaan.

Was er geen andere manier?

Goed, ik kan nog begrijpen dat er iets moet gebeuren als iemand anderen met messen aanvalt of met een bijl staat te zwaaien. Maar Malek werd neergeschoten op een moment dat hij voor omstanders al geen gevaar meer vormde, de Schiedammer stond op een balkon (hoeveel kwaad kan je eigenlijk als je op een balkon staat?) en het ‘steekwapen’ van de student in Wageningen was een plastic kammetje. Waren er geen andere mogelijkheden dan iemand neerschieten? Waar zijn die tasers dan voor waar de politie zo ‘razend enthousiast’ over is en waar de Schiedamse politie kennelijk de beschikking over heeft? Waarom wil de politie het (letterlijk) met alle geweld zelf afhandelen terwijl zij geen kaas hebben gegeten van hulpverlening aan mensen in psychische nood? Doe een stap naar achteren, haal de crisisdienst erbij. Die zijn daar wèl in getraind.

God is groot

In de twee eerste gevallen was het kennelijk vermeldenswaardig dat men ‘Allah akbar’ riep. Nou is er iets wat we eens moeten leren begrijpen over de uitspraak ‘Allah akbar’. Het is namelijk niet een soort van ‘aftel-moment’ voor een terroristische aanslag. Letterlijk betekent het ‘Allah is groot’ en het is met name iets dat geroepen wordt op momenten van nood. Bij Malek F is dat ook duidelijk: hij riep het niet toen hij mensen aanviel, maar toen hij voor de eerste keer werd neergeschoten. Geloof me, dikke kans dat ‘wij’ in ‘onze’ joods-gristelijke traditie op een dergelijk moment iets als ‘Oh, mijn god!’ zouden roepen. Of Oh. My. God., wat je wil. Dus please, joods-gristelijken, hou eens op met dat panische gedoe over die uitspraak.

Oorzaak en gevolg

Wat kennelijk in geen van beide gevallen noemenswaardig was, was het vermelden van de oorzaak: het totale falen van geestelijke gezondheidszorg. Beide vluchtelingen hadden  een oorlogsverleden – en daar komt niemand ongetraumatiseerd uit. En kennelijk kregen geen van beiden hulp daarmee, waardoor het op een gegeven moment bijna niet anders kan dan escaleren.

Alle vluchtelingen die bij mij in huis zaten waren in mindere of meerdere mate getraumatiseerd door de verschrikkelijke dingen die ze hadden meegemaakt. Voor hen die daar het meeste last van hadden, heb ik samen met ze hemel en aarde moeten bewegen om hulp los te krijgen. De wegen naar hulp zijn volkomen geblokkeerd door bureaucratie, onmogelijke voorwaarden, te weinig personeel, te weinig adequate kennis bij dat personeel.

En ook dat heeft weer een oorzaak. Hetzelfde rechts dat begint te janken over terroristen is al jarenlang bezig om de geestelijke gezondheidszorg om zeep te helpen met neo-liberaal beleid, bezuinigingen en marktwerking. En voert oorlog elders.

What goes up, must come down.

Maar de slachtoffers die er aan alle zijden zijn gevallen bij deze incidenten, zijn niet degenen die het hebben veroorzaakt. Het is triest.

 

Geüpdate lijst:

Soort wangedrag (uitgesplitst naar soort wangedrag, één incident kan dus in meerdere categorieën worden geclassificeerd als dat van toepassing is)

Geweld bij arrestatie niet-wit persoon: 5

Geweld bij arrestatie wit persoon: 3

Geweldsgebruik in bijzijn van kinderen: 2

Ontzeggen van hulp bij persoon met fysieke beperking: 1

Geen adequate hulp verlenen aan personen in psychische nood: 4

Verbale agressie/beledigingen: 1

Beschuldigen onschuldig persoon, minderjarig: 1

Alcoholmisbruik: 1

Betrokken regio-eenheid

Rotterdam : 3

Oost-Nederland: 4

Den Haag: 3

Oost-Brabant: 1

Zeeland / West-Brabant: 1

– Eerder verschenen bij: Dhjana