De spagaat van de christenunie

Dit artikel verscheen eerder op de website van GroenLinkser Hans Groen.

In het recente NOS debat nam de ChristenUnie afstand van de Islam, na onder druk te zijn gezet door de PVV. PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf vroeg aan Kuiper of hij het christendom niet ‘duizend treden hoger’ vond staan dan de islam. Kuiper antwoordde bevestigend. Waar 2e kamer fractievoorzitter Rouvoet nog eerder de boot afhield, gaat Kuiper door de knieën en laat de spagaat zien van de ChristenUnie.

Christelijke hypocrisie.
Het is het bekende opzetje van de PVV om de Islam als minderwaardig te neer te zetten door het christendom en Jodendom als superieure religies neer te zetten. De PVV ziet de Islam geeneens als Godsdienst al kent zij precies dezelfde oorsprong als het Christendom en het Jodendom. Omdat het christendom altijd in het Westen de leidende religie is geweest, wordt aan het Christendom een grote rol toebedacht als het gaat om de ontwikkeling van het Westen. De ‘achterlijkheid’ van Arabische landen kan op die manier door de PVV in de schoenen geschoven worden van de Islam. En Kuiper buigt als christen braaf mee met de retoriek van de PVV.

Maar het christendom heeft tot op de dag van vandaag, weinig op trots op te zijn. De opmerking van Kuipers dat de acceptatie van andere religies tot de motieven van het christendom behoren is tenenkrommend als je kijkt naar de eeuwenlange vervolging van andersdenkenden door de Katholieke kerk. En door nu afstand te nemen van de Islam, laat Kuipers wederom zien dat het christendom helemaal niet zo tolerant is tegenover andere religies. Of laat ik de opstelling van de katholieke kerk jegens het Jodendom in herinnering roepen. Nog altijd staan beide religies op gespannen voet en zijn weinig tolerant jegens elkaar.

De ontwikkeling van het westen heeft trouwens eerder te maken met het feit dat westerse landen zoals Nederland zich hebben ontworsteld aan de verdrukking van de christelijke moraal. Vele vrijdenkers hebben eeuwenlang moeten vrezen voor de christelijke vervolging. Deze vrijdenkers en de invloed van Griekse en romeinse filosofen is uiteindelijk van groter belang dan de benauwende opvattingen van het christendom.  Tot aan de jaren zeventig werd de man als de meester in huis gezien. Daarmee werd feitelijk de vrouw op achterstand gezet. Iets wat de SGP tot heden nog altijd volhoudt.

Islam.
Kuipers wil ook dat in de Grondwet wordt vastgelegd dat er geen plaats is voor de Sharia wetgeving. Een uiterst dubieuze stelling die bol staat van retoriek. De Sharia is ten eerste geen wetgeving of recht zoals wij dat kennen. Het gaat om een boek van plichtenleer dat uitspraken doet over het menselijk handelen in wereldse en religieuze zaken. Dat als grondwettelijk verbod opnemen raakt kant noch wal. Bepalingen zoals in de Sharia voorkomen waar het gaat om familierecht, kan al geen ingang vinden in de Nederlandse wet, omdat Nederland dat al duidelijk bepaald heeft. Ook de stukken die wijzen op strafrecht zullen geen ingang kunnen vinden in de Nederlandse wet. Strafrecht is in Nederland veel beter en veel uitgebreider beschreven dan in de Sharia. Daarnaast zijn de vernoemde lijfstraffen in de Sharia in contradictie met staande nationale en internationale wetgeving op het gebied van de mensenrechten. Het verbieden van de Sharia zoals Kuipers wilt, is weer eens een sterk staaltje van symbool politiek en vooral retoriek voor de eigen achterban.

Politiek.
Er speelt voor de ChristenUnie nog een probleem. Het CDA krijgt politiek gezien klap na klap. Maar op geen enkele wijze weet de ChristenUnie daarvan te profiteren. Terwijl ChristenUnie en CDA deels bloedbroeders zijn. Dat moet een pijnlijke constatering zijn. Blijkbaar motiveert dit de ChristenUnie om zelf ook maar een anti-islam koers te gaan varen. Kuipers wil ook een graantje meepikken van de teloorgang van het CDA. Ik denk echter niet dat de ChristenUnie met deze koers zichzelf kan optrekken. Ze verloochent op deze manier haar eigen jarenlange uitgedragen christelijke ideologie. Ten leste probeert Kuipers nog de geest terug in de fles te krijgen door te stellen dat geloofsbeleving iets individueels is waar de Overheid niet moet intreden. Wel te laat. De PVV doet niet anders en Kuipers heeft de knieval gemaakt en daarmee het standpunt van de PVV jegens moslims gerechtvaardigd.

De spagaat van de ChristenUnie is overduidelijk. De PVV hamert continue op de superioriteit van het christendom en daar kan de ChristenUnie uiteindelijk geen nee tegen zeggen. De ChristenUnie loopt hierdoor eveneens in de PVV val van retoriek en verder polarisatie van de samenleving. Juist als Kuipers wijst op de motieven van het christendom, had hij afstand moeten nemen van de PVV. De PVV zal nu te pas en onpas dit moment van buigen gebruiken om de ChristenUnie in de hoek te zetten in het Islam debat. Nu zit de ChristenUnie in de val van het debat of de Islam nu wel of niet een religie is. Precies waar de PVV de ChristenUnie wilt hebben. Een faliekante fout van Kuipers die nu in een eeuwige spagaat zit.

http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article3431256.ece/Kuiper__ChristenUnie___Zet_verbod_op_sharia_

8 gedachten over “De spagaat van de christenunie”

 1. christendom duizend treden hoger dan de islam?

  a. De Graaf heeft nog nooit een kerk aan de binnenkant gezien dus wat bralt die nu over het christendom?
  b. 70 jaar geleden spraken onze oosterburen over uber en untermenschen…meer zeg ik niet, anders heb ik de vergelijking weer getrokken…..heb nu alleen een voorzetje gegeven….

 2. Machiel de Graaf vroeg aan Kuiper of hij het christendom niet ‘duizend treden hoger’ vond staan dan de islam. Kuiper antwoordde bevestigend.

  Ach, het maakt niet uit, maar hiermee geeft deze persoon een essentiële eis op die aan een christen gesteld wordt door de Meester Zelf: bescheidenheid. Laat uw daden spreken.

  Tot hierote heb ik de ChristenUnie nog als laatste bolwerk van fatsoenlijk rechts beschouwd. Zo te zien is dat ook een gepasseerd station.

 3. “Vele vrijdenkers hebben eeuwenlang moeten vrezen voor de christelijke vervolging.”

  Moeten we ook niet in de Grondwet een artikel verankeren die de christelijke inquisitie verbiedt?

 4. “VV-fractievoorzitter Machiel de Graaf vroeg aan Kuiper of hij het christendom niet ‘duizend treden hoger’ vond staan dan de islam. Kuiper antwoordde bevestigend. ”

  De motor van de nazi ideologie en later exterminatie van joden, slaven, roma’s enz. in nazi-Duitsland was de HAAT tegen de “anderen”. HAAT was dus alleen de motor van de gebeurtenissen.

  De ideologische uitgangspunt die de basis van de NAZI ideologie gaf, was deze van de SUPERIORITEIT van de Arische (Duitse) cultuur.

  In Nederland tegenwoordig hebben de moslims de plaats van de joden van toen ingenomen, de ideologische demagogie blijft hetzelfde: onze cultuur van übermenschen is superieur aan deze van de untermenschen.

  Zum kotsen Kuiper. 😥

 5. @4 Als die het zelfde zou roepen over het jodendom dan was hij gelijk gearresteerd….dit is klaarblijkelijk van een andere orde….een lagere orde….

 6. naastenliefde wordt al heel lang zonder de hoofdletter C geschreven

  binnenkort krijg je € 7,50 als je de Schotse hooglander van de buren verlinkt
  of de buurman/vrouw zelf als deze een baard respectievelijk hoofddoek heeft

  in Noord Afrika en het Midden Oosten sterven er op dit moment mensen omdat ze genoeg hebben van hun corrupte machthebbers en nu eindelijk wel eens in vrijheid aan een betere toekomst willen werken

  hier worden onze vrijheden en rechten langzaam aan steeds verder beperkt

  die “superieure” Joods-Christelijke cultuur die we hier kennelijk hebben heeft meer weg van een Machiavelliaans monsterverbond

 7. De Joods-Christelijke cultuur….wat wilders roept heeft helemaal niets te maken met christelijk. Basisbeginsel is liefde voor de medemens….dat is bij de pvv vervangen door liefde voor iedereen met een bruin uniform (deze hangen nog in de kast, maar binnenkort lopen ze er mee door de straten). Iedereen die de PVV gedoogd ( om dat woord maar eens te gebruiken) snapt ook niets van het christelijk geloof.

  Nu ben ik gelovig opgevoed, maar doe er niet zo veel meer mee, behalve met de basis….liefde en respect voor anderen…en als SP-er zijnde voel ik me nu christelijker dan menig CDA-er, SGP-er en CU-er. Hoe kan je Geert rijmen met je grondvesten van je geloof, om die reden moet je niets met die man zijn politiek te maken willen hebben.

  De christelijke cultuur die Geert bedoeld is die van de 14e eeuw, inclusief kruisvaarders en zo…al waren wij Nederlanders in die tijd weer niet zo lief tegen het Joodse gedeelte van de maatschappij, dus moet je daarvoor maar een ander tijdperk kiezen…..

 8. Uit Het ND ..:

  ChristenUnie-jongeren niet voor shariaverbod
  De jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, is niet enthousiast over een shariaverbod.

  Senator Roel Kuiper (ChristenUnie) denkt dat zo’n verbod goed is om de grenzen van de rechtsstaat helder aan te geven. Dat zou volgens hem eventueel kunnen door in de grondwet aan te geven dat er geen ruimte is voor op islamitisch recht gebaseerde rechtsregels.

  symbolische maatregel
  De jongeren vinden een dergelijke toevoeging niet nodig omdat de huidige grondwet de rechtsstaat voldoende waarborgt. Het feit dat Kuiper erover begint zien ze als een ‘symbolische maatregel’. Het kan zijn dat Kuiper daarmee de meer rechtse kiezer in de kaart speelt, aldus een woordvoerder van ‘PerspectieF’. ‘Wij zien er niet veel heil in’, laat ze weten. PVV-voorman Geert Wilders op zijn beurt twitterde dat de ChristenUnie ‘een fantastisch voorstel’ had gedaan bij monde van senator Kuiper.

Reacties zijn gesloten.