Het lukt echt niet met de VVD op justitie

Het is bijna niet uit te leggen en ik durf het ook niet hardop te zeggen, maar Justitie en de VVD kunnen gewoon niet samen door één deur; of Justitie is een maatje te groot voor de partij of de VVD heeft moeite met de zaken die er gebeuren op dat departement. Het is ook bijna niet te geloven: 4 bewindslieden in vier jaar tijd die het veld moesten ruimen.

Ivo Opstelten

In het dossier van deze ex-minister hangt het memoblaadje: hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd; het was maar een kleinigheidje, want tenslotte is niet 1,25 miljoen gulden aan een crimineel betaald, maar 4,7 miljoen. Wie daar over valt, is een grote zeur, zeg nu zelf. Opstelten had dit natuurlijk eerder kunnen vertellen, maar is daar nooit aan toegekomen, wegens drukke werkzaamheden. In eerdere berichten had Opstelten nog andere bewoordingen en getallen genoemd, alleen dat kon niet standhouden.

Fred Teeven

In de slipstream van zijn minister moest Fred Teeven mee aftreden of werd hij meegezogen in de geld-ellende met een crimineel alhoewel Teeven wel aan de midstream media had aangegeven dat er niets mis was met de deal met die crimineel. Beide stapten op in maart 2015.

Echter in de zogenaamde Teevendeal met een crimineel viel ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, daar ze anonieme brieven van zogenaamde klokkenluiders linea recta naar de shredder doorvoerde en dus ook die in het kader van de Teevendeal.

Ard van der Steur

Maar de Teevendeal sleurde nog een minister op Justitie mee, daar deze minister volgens de oppositie mee heeft gewerkt aan een doofpot in de Teevendeal en hij hield informatie achter.

Deze deal heeft al wat VVD-ers mee gesleurd, maar ondertussen moeten ook andere bewindspersonen van de VVD opstappen en natuurlijk ook weer op justitie.

Mark Harbers

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers is afgetreden, nadat bekend werd dat de cijfers over criminaliteit onder asielzoekers door zijn ministerie bewust onvolledig zijn weergegeven in een rapportage.

Maar het probleem ligt niet alleen op Justitie.
Frans Weekers – staatssecretaris van Financiën – moest opstappen nadat bekend werd dat er problemen waren “ … bij de Belastingdienst met de invoering van een nieuw systeem van huur- en zorgtoeslagen … “

Minister van Defensie Jeanine Hennis moest vertrekken na het ongeluk van 2 militairen in Mali: “ … Hennis kwam in de problemen door een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Die oordeelt dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen … “  

En om het af te leren, nog maar één noemen: Halbe Zijlstra, die moest aftreden omdat hij had gezegd dat hij in 2006 aanwezig was tijdens een bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische president, wat later niet waar bleek te zijn.

Wat is er toch met de VVD-er en de politiek? Het lijkt dat het elke keer uitdraait op een slecht huwelijk, ondanks het feit dat het van te voren al bekend was geweest, dat het een verstandshuwelijk zou worden. Waarom liggen de bewindslieden van de VVD en Justitie elkaar niet? Het is toch de vraag die nu best eens gesteld mag gaan worden, daar er nogal eens een keer een bewindspersoon op Justitie sneuvelde, echter niet alleen daar.

Zou het nu liggen aan de te hoge verwachtingen die de gemiddelde VVD’er zichzelf en dus zijn volgers en publiek oplegt, of zou het misschien liggen aan de eigengereidheid onder de ambtenaren op het ministerie of zou het toch gewoon liggen aan het feit dat een staatssecretaris en/of minister niet luistert of niet ver genoeg doorvraagt en gewoon denkt dat het wel over zal waaien?

Komt er nu weer een nieuwe VVD’er op Justitie  en gaan de wedkantoren weer opnieuw beginnen met hoe lang iemand zal blijven op een bepaalde functie? Persoonlijk denk ik dat Nederland wel eens VVD- en Rutte-moe aan het worden is en dat het tijd wordt voor een compleet nieuwe wind, echter ik houd mijn hart vast met de voorspellingen over de grootste partij. Dan maar liever de VVD laten zitten, gebeurt er tenminste nog eens wat en als we iemand beu zijn, dan ruilen we die voor de volgende in. De vraag is alleen hoe lang dit door kan gaan, zijn er nog genoeg VVD’ers in de zaal?