De radicalisatie van CDA-Kamerlid Martijn van Helvert

Dat Martijn van Helvert, Tweede Kamerlid voor het CDA, al jaren PVV-corvee heeft is bekend. Dit betekent dan dat hij, onder andere, als woordvoerder “Mensenrechten” en een aangemeten portefeuille “Christenvervolging” ISIS-propaganda mag napraten om de rechtsstaat en mensenrechten verder te ondermijnen. Het dieptepunt was kennelijk nog niet bereikt na een uitspraak als: “Stelt u zich voor: ze hebben net een lesje keel snijden gekregen op school en dan moeten ze bij mijn dochter in de brugklas komen?”.

Het kan altijd smeriger.

Het begon afgelopen dinsdag, met een door van Helvert getweette videoboodschap om aandacht te vragen voor landhervoming en erfaanvallen in Zuid-Afrika. Trieste gebeurtenissen met een ingewikkelde achtergrond die net zoals in dit betoog vaak schadelijk overdreven en verkeerd voorgesteld worden. In de video wordt toegegeven dat dit onderwerp vaak uit rechts-extremistische hoek komt om vooral racistische ideeën te promoten maar dat zou dan de reden zijn waarom de kwestie niet genoeg aandacht krijgt. De extreemrechtse complottheorie witte genocide noemt van Halvert niet. Wel tagt hij in de zelfde tweet Steve Hofmeyr, een omstreden figuur onder meer door uitspraken als “Zwarte Zuid-Afrikanen waren de architecten van apartheid”, en “Afrikaners worden vermoord als vliegen”. De referentie aan extreemrechts is zo ook vooral een hondenfluitje.

En dan fast forward naar vandaag, donderdag. De laatste dag voor het zomerreces. Vanochtend wist ik nog niet wie Willem Petzer was totdat van Helvert op Twitter een interview aankondigde. Petzer noemt Van Helvert een “centristische Nederlandse parlementariër” en blij als hij is met normalisatie vraagt hij iedereen om de aankondiging wijd en breed te verspreiden. Jammer voor het CDA is dat Willem Petzer, nadat hij een interview gaf aan de ex-leider van de fascistische pro-Trump knokploeg The Proud Boys, op de radar staat van Amerikaanse antifascisten. Petzer’s Discord, die hij ooit adverteerde als “de beste racistische, seksistische, homofobe, transfobe en islamofobe chat van Zuid-Afrika”, werd geopenbaard door het antifascistische mediaplatform Unicorn Riot en blijkt ongeveer te zijn zoals geadverteerd alleen dan met extra nazi-verheerlijking.

Ik zal de uitspraken van Petzer, de (gewiste) tweets, gepubliceerde Discord logs en ook dat interview verder achterwege laten over maar ik raad wel dit artikel aan en de boodschap aan het CDA is: Jullie zijn gezien.