Verkiezingsavond PS maart 2011

Het is zover; de door de oppositie gekaapte verkiezingen van de Provinciale Staten zijn een feit. Vanuit dit topic gaan wij de rest van de avond in de gaten houden. Voorzover je van uit een topic iets in de gaten kan houden dan. Mocht er vanavond iets spannends te melden zijn dan lees je het hier.

Live chatten over deze spannende verkiezingen kan hier (geen wachtwoord invullen), vanaf een uur of 8.

Update 20 uur:

Hier hebben we een voorlopig niets zeggend kaartje met uitslagen bij NRC.

Update 20:15 uur:

Hier is alvast wat chips:

Update 21:00 uur:

Voorlopige prognose: 45,5 % voor de coalitie.

Update 21:00 uur:

Definitieve prognose: 45,4 % voor de coalitie. Proost.

Update 00:48 uur:

Dit is wel een aardig wijzertje om in de gaten te houden.

39 gedachten over “Verkiezingsavond PS maart 2011”

 1. Heb de gifbeker maar door de wc gespoeld. Zoek nu naar champagneglazen. 😉

 2. Chips en bier uit den boze voor mij. Helaas. Neem nog wat rozijnen. Kijk ondertussen naar internet. Hoor net dat 50% van PVV-kiezers morgen gaat stemmen :-))

 3. 23.45 spreekt den Grote Lijder 😆 teneinde Niet te vertellen dat de PVV – De Partij is die het grootste verlies boekte ten opzichte van de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer!!
  De fles kan nu ontkurkt worden 😀

 4. Ben een paar uur heel erg ziekjes geweest (huisartsenpost moest er zelfs aan te pas komen), maar nu voel ik me toch wel weer een beetje beter. :mrgreen:
  Bier en chipjes lijkt me nog niet zo’n handig idee 😛 maar ik heb voorzichtig een BonBonBloc opengebroken, dus toch een bescheiden feestje. 😉

 5. Sjef Schreef:

  38 zetels nu voor bruun

  Is nog niet zeker , de gekozen afgevaardigden moeten straks nog de eerste kamer kiezen , mischien dat nog wat CDA dissidenten niet hun eigen partij kiezen …

 6. En zelfs al worden het er 38, dan nog is de droom van de PVV-aanhang over 20 tot 76 [sic] Eerste Kamerzetels echt wel aan splinters (alsmede “Kijk maar, de PVV groeit en groeit en groeit onee KRIMPT!” :mrgreen: )

 7. in percentages: 12 pvv + 14 cda + 20 vvd
  met een paar rekensommen komen de prognose op de helft + 1 zetel voor de coalitie. Ik vind het knap

 8. PVV verliest in een half jaartje 20% van haar aanhang: 15.2% bij TK verkiezingen, 12.1% nu bij de PS.

  Dat geeft de burger moed.

 9. Nadat 90% van de stemmen is geteld is nu duidelijk dat:

  De bruine coalitie landelijk van 49,6% (juni 2010) naar 46,3% is gezakt.
  De PVV van 15,5 naar 12,2 is gegaan. Dat betekent dat er ongeveer 850.000 kiezers voor de PVV hebben gekozen.

  De bruine coalitie 3,3% (absoluut) en dus 7,1% (relatief) van haar aanhang is kwijt geraakt.
  De PVV 3,3% (absoluut) en dus 27% (relatief) van haar aanhang is kwijt geraakt.
  De VVD 1% (absoluut) en dus 5,1% (relatief) van haar aanhang is kwijt geraakt.
  Het CDA 1% (absoluut) en dus 6,8% (relatief) kiezers erbij heeft gewonnen.

  Dat alles in vergelijking met juni 2010. En dat voordat de bruinhemden hun zuurstofafknijpende maatregelen hebben kunnen realiseren. De verhoudingen zullen zeer snel veranderen in de komende maanden. Laten we ervoor zorgen dat dit kabinet zo snel mogelijk verdwijnt.

 10. Even over die wijzer van Novum… waarom beweegt dat ding allen naar rechts? Ik zie een hoop roze/rood in de colom ‘verschil’ maar dat heeft er tot nu toe niet één keer voor gezorgd dat die wijzer een linkse beweging maakt.

 11. Pino Vogel Schreef:

  Even over die wijzer van Novum… waarom beweegt dat ding allen naar rechts?

  Gokje: veel jokkebrokken / rechtsstemmende weigeraars bij de exit polls.

  Als er meer mensen CDAPVVD hebben gestemd dan ze bij de exit polls toegeven, gaat de meter verder naar rechts naarmate er meer daadwerkelijke stemmen zijn geteld. (Zegt natuurlijk wel iets over de CDAPVVD-stemmers. :P)

 12. De eerste kamer wordt niet rechtstreeks maar met een getrapte systeem gekozen. De vertegenwoordigers van de provincies kiezen ervoor. Een karakteristiek bij dit soort systemen is dat de kleine delen van een eenheid een grotere macht krijgen dan hun bevolkingsaantal normaal gesproken zou rechtvaardigen.
  Daarom zijn verschillen in uitslagen niet direct door te voeren op een hogere niveau. Noord Holland heeft 2,7mil. inwoners en 55 vertegenwoordigers (zetels). Terwijl Limburg 1,1mil. inwoners telt en 47 vertegenwoordigers. Dus een Limburgse stem heeft meer macht dan een Noord Hollandse.

  Op dezelfde manier heeft Nederland een grotere macht per inwonersstem voor het Europees Parlement dan Duitsland.

  Binnen de USA heeft een stem van Utah (2,5mil inwoners en 2 zetels) voor de senaat veeel meer macht dan eentje uit Californie (37mil inw. en 2 zetels).
  Binnen de BRDuitsland geldt hetzelfde voor kleinere staten enz. enz. enz.

 13. spyridon Schreef:

  Noord Holland heeft 2,7mil. inwoners en 55 vertegenwoordigers (zetels). Terwijl Limburg 1,1mil. inwoners telt en 47 vertegenwoordigers. Dus een Limburgse stem heeft meer macht dan een Noord Hollandse.

  Daar wordt voor de EK weer voor gecompenseerd:

  Alle Statenleden stemmen op één van de kandidaten voor de Eerste Kamer. Niet elk Statenlid heeft een even zware stem. Er wordt een ‘weging’ uitgevoerd waarbij een relatie wordt gelegd met het inwonertal van de provincie.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Kamer_der_Staten-Generaal

 14. Novum zakt weer een tiende puntje (kennelijk lezen ze daar ook al Krapuul :mrgreen: ): 97,4% geteld, 37,1 zetels

 15. @#40 Je hebt gelijk.
  Die weging bestond niet altijd voor de EK volgens mij. Ik had het gehoord maar weer vergeten. Weet iemand wanneer dit ingevoerd is? Ik dacht 2007. Maar zelfs na weging blijft dit verschil in zwaartte bestaan. In veel kleinere mate.

 16. Brinkman arriveerde rond 23.15 uur op de bijeenkomst in Purmerend, waar enkele tientallen partijleden aanwezig waren. Hij werd binnengehaald onder luid gejuich en de klanken van ‘Beautiful Day’ van U2.

  Altijd al geweten dat die band niet deugt.

 17. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Brinkman arriveerde rond 23.15 uur op de bijeenkomst in Purmerend, waar enkele tientallen partijleden aanwezig waren. Hij werd binnengehaald onder luid gejuich en de klanken van ‘Beautiful Day’ van U2.
  Altijd al geweten dat die band niet deugt.

  Even een mailtje aan BOno sturen , zde hebben geloof ik de BNP ook verboden hun muziek te gebruiken …

Reacties zijn gesloten.