Lucas Hartong, PVV’er met Glimmerveenbloed en kindsoldaatouders!

Hou je vast voor het meest idiote verhaal van vandaag, PVV’er Lucas Hartong. Hij kan er niet tegen als de PVV met de NSB wordt vergeleken;

Zoiets raakt mij en doet zeer. Ik kom uit een familie van verzetsstrijders. Mijn grootvader heeft het verzet vanuit Londen geleid. Daar zijn mensen bij omgekomen. Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie. Ik weet dus wat het betekent om tegen de nazi’s te strijden en dan worden wij uitgerekend voor fascisten uitgemaakt. (nieuwwij)

Ja dat maakt inderdaad wel indruk. Je voelt als het ware hoe dat gevoeld moet hebben. Zo’n Lucas Hartong die eigenhandig boven de Nederlandse polder aan een parachute naar beneden sprong om eigenhandig een robbertje te knokken met de nazi’s. Oh nee zijn opa deed dat. Nou ja zoiets dan. Vanuit Londen.

Dat nu uitgerekend Lucas Hartong, met zo’n opa nu bij een partij (nou ja “partij”; beweging met 1 lid) zit die met de NSB wordt vergeleken. UITGEREKEND. Het moet inderdaad niet gekker worden.

En dat terwijl het verzet tegen de nazi’s bij zo’n Lucas Hartong gewoon in het bloed zit.

Verzetsstrijdersbloed!

En nu weten we dus ook waarom Lucas Hartong van dit soort zinnetjes schrijft:

Uit de bijbelse boodschap spreekt een duidelijk beeld van beschaving, liefde en zorg voor elkaar. Je gaat niet slaan en zomaar met bommen gooien. Dan kijk ik naar de televisie en zie ik dat kinderen in islamitische landen met bomgordels om op pad worden gestuurd om aanslagen te plegen, jonge vrouwen, meisjes, tieners. Dan zit ik daar met tranen in mijn ogen naar te kijken. Hoe is het mogelijk dat mensen zo gebrainwasht worden door een godsdienst. Dat raakt mij recht in mijn hart.

Maar die ouders van Lucas Hartong waren dus kindsoldaten die streden tegen de nazi’s voor Het Vaderland!

Immers, Lucas’ moeder was van 1927 en dus 13 toen Nederland werd bezet.

En papa was van 1935 en die heeft dus tot zijn 10e levensjaar zijn halve leven tegen de Nazi’s gestreden!!!

Ja en wie dit verzetsstrijdersbloed door d’aadren vloeit die kan niet anders kiezen dan bij de PVV gaan natuurlijk. Wist je trouwens welk bloed er nog meer bij PVV’er Lucas Hartong door d’aadren vloeit? Het zelfde bloed als bij Joop Glimmerveen, ’s lands meest notoire neo-nazi.

Update: dit artikeltje riep overal veel reacties op, ook van Hartong zelf. Hier vind je mijn reactie.

49 gedachten over “Lucas Hartong, PVV’er met Glimmerveenbloed en kindsoldaatouders!”

 1. Dit vráágt gewoon om een muzikale Godwin
  http://www.youtube.com/watch?v=Q-sdKBYL6Pw
  waarmede het Derde Rijk zijn overwinningen ter land ter zee en in de lucht aankondigde tijdens propagandauitzendingen. Wel sneu voor Wagner.
  Overigens een mooi stuk van wijlen Rogier van Otterllo, ik blijf fan van hem.

 2. Het interview met Hartong staat in het tijdschrift VolZin, die hun naam beter kunnen veranderen in VolOnzin

 3. Ongelofelijk waar brutaliteit toe kan leiden. Wat deze Lucas met nazibloed in ieder geval van de nazileider der nazileiders Adolf Hitler goed heeft begrepen is dat als je liegt je grote en brutale leugens moet vertellen wil je door de massa worden geloofd. De massa heeft vaak niet de brutaliteit om grote brutale leugens te vertellen en acht het niet mogelijk dat mensen daartoe gauw in staat toe zijn.

 4. Dus deze man ontleent zijn moreel gezag aan zijn Opa. Opa’s zijn belangrijk voor hun kleinkinderen. Sommige Opa’s hebben in moeilijke tijden heldendaden verricht. Reden om trots op Opa te zijn. Echter als kleinkind trek je wel erg grote schoenen aan als daarmee te koop loopt.

  Opa Hartong (aka Jan M. Somer) was een verzetsstrijder in Londen. Ik neem aan London, U.K.. Echter deze Opa staat niet in de lijst met bekende verzetsstrijders. Resteert de vraag wat een verzetsstrijder in London heeft gedaan om daar moreel gezag aan te ontlenen.

 5. Als ik het goed zie, is de opa van Hartong, Jan Margienus Somer, geboren 1900, in 1940 lid geweest van de Generale Staf van het Nederlandse leger in Den Haag. Ondergedoken tot 1942 (NL officieren moesten in Duitse krijgsgevangenschap), vervolgens gevlucht via Portugal naar Suriname, alwaar hij “ontdekt” werd door Prins Bernhard. Die haalde hem naar Londen, waar Jan Somer te maken kreeg met het England Spiel (Hij was inlichtingenoifficier). In 1946 scheidde hij van de moeder van de vader van Lucas Hartong en hertrouwde met een 20 jaar jongere kinderverzorgster. Hij deed dienst tijdens de zgn Politionele Acties in Indonesië (tot 1949). Best een nette carrière voor een Nederlandse militair van het oude stempel, zij het niet bepaald een verzetscarrière.
  Mijn oom Chr. Riethof, ooit Schout-Bij-Nacht van de Marine, geboren 1915, volgde ongeveer dezelfde lijn. 1940 gevlucht naar Engeland, 1943 naar Ceylon en Nl Indië, vanaf 1945 betrokken bij dezelfde Politionele Acties in Indië. Na afzwaaien ook een baan bij Philips.
  Als ik het heb over mijn familie bij het verzet, heb ik het dus niet over mijn oom.
  Hij had in elk geval wel op Hartong’s opa voor, dat hij niks van Bernhard moest hebben.

  Wordt vervolgd met Lucas Hartong’s moeder, Johanna Somer, geboren 1927, die in 1961 trouwde met een 8 jaar jongere octrooigemachtigde, Richard Leroy Hartong. In Dordrecht.

 6. In 1963 wordt de kleine Lucas Hartong geboren. Opa Somer is dan 63 jaar en sinds 1945 getrouwd met Geesje, de kinderverzorgster, met wie hij twee nieuwe kinderen heeft. Niets wijst erop, dat Jan Marginus Somer een rol heeft gespeeld bij de opvoeding van de (klein-)kinderen van de vrouw van wie hij in 1946 gescheiden was.
  Het gezin van octrooigemachtigde Hartong leeft in Dordrecht Opa Somer werkt in Hilversum voor Philips en sterft in 1979, als Lucas Hartong 16 jaar is. De moeder van zijn moeder, de eerste echtgenote van opa Somer, sterft in Breda, als Lucas 15 jaar oud is (1978).
  De Glimmerveen-connectie is nog minder direct, voorzover ik kan nagaan.

 7. Er is een gezegde in China:
  Pas op met opscheppen; het kan zijn dat er iemand in de buurt is die jou als kind heeft gekend.

  Dat geldt dubbel als je opschept over je familie. Het kan zijn dat je andere mensen op het idee brengt om dingen op te rakelen die je helemaal niet wilt horen.

  Het is mogelijk dat Lucas Hartong dit soort verhalen inderdaad van zijn ouders heeft gehoord. Alleen hoor je als volwassene en nog meer als politicus eerst kritisch te onderzoeken wat er van die verhalen klopt voor je daarover in het openbaar uitspraken gaat doen.

  Daarnaast is opsnijden over je familie een zwaktebod. Dat betekent namelijk dat je geen eigen prestaties hebt om je op te beroemen. Bovendien kunnen uit hetzelfde gezin heel verschillende mensen komen. Geert en Paul Wilders zijn een modern voorbeeld. Tijdens WOII had je genoeg families waar zowel verzetsstrijders als collaborateurs uit voortkwamen.

 8. Huib Schreef:

  In 1963 wordt de kleine Lucas Hartong geboren. Opa Somer is dan 63 jaar en sinds 1945 getrouwd met Geesje, de kinderverzorgster, met wie hij twee nieuwe kinderen heeft. Niets wijst erop, dat Jan Marginus Somer een rol heeft gespeeld bij de opvoeding van de (klein-)kinderen van de vrouw van wie hij in 1946 gescheiden was.
  Het gezin van octrooigemachtigde Hartong leeft in Dordrecht Opa Somer werkt in Hilversum voor Philips en sterft in 1979, als Lucas Hartong 16 jaar is. De moeder van zijn moeder, de eerste echtgenote van opa Somer, sterft in Breda, als Lucas 15 jaar oud is (1978).
  De Glimmerveen-connectie is nog minder direct, voorzover ik kan nagaan.

  Ja, de connectie is een gemeenschappelijke voorvader in 1759, als je het helemaal uitzoekt. Dus wat overblijft is iemand die lid is van de PVV, een partij met heel nare trekjes, ongeacht welk bloed hem nu precies door d’aadren stroomt.

 9. Vrienden!! Fileer deze dominee niet te hard!! De PVV wordt natuurlijk gedragen door een alom tegenwoordig gevoel van kameraadschap, broeders voorop in de strijd, samen aan het front tegen de islamitische terroristen zogezegd!! 🙂
  Daar hoort natuurlijk een historische motivatie bij, een brok gemeenschappelijk beleefde joods/christelijke cultuur zogezegd!! Ik wil maar zeggen: aan zijn motivatie ligt het niet!! Als hij het had gekund, was hij het geweest!! 😆

 10. Ik vraag me wel al langer af of PVV stemmers nou eigenlijk wel doorhebben waar ze eigenlijk op stemmen?
  Als je echt bewust kiest voor de PVV dan ben je volgens mij gewoon een fascist.

  De meeste PVV stemmers zijn alleen maar misleid..

  Ik ben bang dat meneer Hartong tot de eerste categorie behoort.
  Opa draait zich om in zijn graf ben ik bang.

 11. Piotr Schreef:

  Opa Hartong (aka Jan M. Somer) was een verzetsstrijder in Londen. Ik neem aan London, U.K.. Echter deze Opa staat niet in de lijst met bekende verzetsstrijders. Resteert de vraag wat een verzetsstrijder in London heeft gedaan om daar moreel gezag aan te ontlenen.

  Die lijst met bekende verzetsstrijders is waardeloos , zelfs iemand als Jan Bonekamp , de medestrijder van Hannie Schaft , waarvoor er in Zaandam zelfs een monument staat , staat er niet op …

 12. Huib Schreef:

  Als ik het goed zie, is de opa van Hartong, Jan Margienus Somer, geboren 1900, in 1940 lid geweest van de Generale Staf van het Nederlandse leger in Den Haag. Ondergedoken tot 1942 (NL officieren moesten in Duitse krijgsgevangenschap), vervolgens gevlucht via Portugal naar Suriname, alwaar hij “ontdekt” werd door Prins Bernhard. Die haalde hem naar Londen, waar Jan Somer te maken kreeg met het England Spiel (Hij was inlichtingenoifficier

  En iedereen die zich in de kring rond Bernard bevond is op zijn minst verdacht 😥 😥
  Totdat een eerlijk en onafhankelijk onderzoek naar de Velzer Affaire is gedaan

 13. Klaas Post Schreef:

  Als hij het had gekund, was hij het geweest!!

  “Had ie toen ook zonder vliegtuig, gewoon met eigen vleugels naar het Vaderland gevolgen om bommetjes te maken”

 14. Jo Schreef:

  Als je echt bewust kiest voor de PVV dan ben je volgens mij gewoon een fascist

  Inderdaad Jo, dit is regel nummer 1 wat het aanhang van PVV betreft. Overigens sommige uiterst rechtse falangen van VVD en CDA vertonen hetzelfde beeld.

 15. @8 Bedankt voor de info. Zo te zien deed Opa Hartong(Somer) gegeven de omstandigheden de juiste dingen. Best een Opa om trots op te zijn. Zoals @10 schreef pas op met opscheppen. Misschien moetLucas Hartong het gezegde ‘adel verplicht’ uitgelegd krijgen.

 16. @15 ik ben van ver na WO II. Wat weet ik nu af van verzetsstrijders. Mijn opa’s en oma’s weigerden over deze periode te praten. Ouders hebben als kind uiteraard eea meegekregen echter ze waren vooral kind. Dus ik zocht een lijst uit onafhankelijke bron zonder te pretenderen dat deze lijst volledig was.

  Met dank aan Huib is nu eea duidelijker geworden.

 17. Piotr Schreef:

  @8 Bedankt voor de info. Zo te zien deed Opa Hartong(Somer) gegeven de omstandigheden de juiste dingen. Best een Opa om trots op te zijn. Zoals @10 schreef pas op met opscheppen. Misschien moetLucas Hartong het gezegde ‘adel verplicht’ uitgelegd krijgen.

  Om Hannie Scaft en nog een paar bekende Linkschmensen konden ze niet heen , maar de rol van Linksch ( en dan vooral de communisten ) in het verzet word stelselmatig “vergeten “….
  En zoals ik al zei , iedereen uit de kring rond Bernard is op zijn minst verdacht totdat “de Velzer Affaire “waarbij een grote groep verzetsstrijders waaronder Hannie Schaft verraden is door mensen rond Bernard en “de regering in ballingschap ” onafhankelijk onderzocht is , maar het RIOD heeft dat altijd geweigerd ….

 18. ” De keuze om bij mishandeling aangifte te kunnen doen bij de politie ”
  Daarna kunnen de mannen/daders solliciteren bij de PVV met baangarantie, kijk maar naar Graus.
  “En uitgerekend hun dat moet overkomen “.
  Ik kan niet helpen dat Wilders veel overeenkomsten met Hitler vertoond.
  Misschien moet hij zich meer verdiepen in en Hitler en in Wilders, en dan de overeenkomsten naast elkaar leggen. Dan kon hem de schellen wel eens behoorlijk van de ogen vallen.
  Je schrikt er soms gewoon van.

 19. @ Huib

  Als er een prijs is voor beste inhoudelijke bijdrage op een forum zou ik u graag willen nomineren. Daar waar reacties op fora steeds vaker een uitlaatklep zijn voor mensen met opgekropte emoties, is dit een grote verademing. In een enkele alinea is meer gezegd dan in het volledige spectrum aan reacties op Telegraaf.nl

 20. Alleen tegen de ideologie? Hoe dan?

  Als Kafka tegen die ideologie vecht dan is de PVV niet blij. Het is ook nooit goed.

 21. Dat uitgerekend wij voor fascisten worden uitgemaakt, doet pijn

  Deze week in VolZin een interview met PVV-politicus én theoloog Lucas Hartong. Hartong is een van de vier europarlementariërs van de PVV. Hartong schuwt het debat niet en er mogen best felle woorden over tafel gaan, maar de PVV vergelijken met de NSB gaat hem te ver. “Zoiets raakt mij en doet zeer. Ik kom uit een familie van verzetsstrijders. Mijn grootvader heeft het verzet vanuit Londen geleid. Daar zijn mensen bij omgekomen. Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie. Ik weet dus wat het betekent om tegen de nazi’s te strijden en dan worden wij uitgerekend voor fascisten uitgemaakt.

  Wat is nou het misverstand? Dat hier geen barst van klopt? Die indruk had ik dus ook vandaar mijn artikeltje.

 22. Ah, de oude “ik ben verkeerd geciteerd en ik heb het artikel zelf nooit gelezen, anders had ik natuurlijk meteen rectificatie geëist”-truc. 😛

  Sorry, trappen we niet in. :mrgreen:

 23. Ik hoop van harte voor die ouders van Hartong dat ze dit niet meer mee hoeven te maken; eerst je leven beginnen onder het Naziregime om aan het eind van de levensrit je zoon als dwaallicht achter de toekomstige Slachter van Venlo te zien aanhobbelen. 😈

 24. Hmmm… Ik zit ineens hardop te denken?

  Stel opa Somer had nog geleefd…?
  Dan had ‘ie z’n kleinzoon, vanwege diens heulerij met Wilders, vast langs het tuinpad van z’n vader de nek omgedraaid.
  Leve het verzet!

 25. @ Andere Hans:

  Ja, inderdaad. Opa zou herkennen dat kleinzoontje Hartong zich sterk maakt om andersdenkenden in het algemeen en aanhangers van een relgie in het bijzonder op treinen te zetten richting Moslimland. Gelukkig is er nog geen bewijs van concentratiekamp-plannen. Maar was het nou Youp van het Hek die zei, “Een kampje heb je zo gebouwd”.

  Kleinzoon Hartong is lid van de bruinste bende sinds de Tweede Wereldoorlog. NIETS om trots op te zijn. En nu brengt die onnozel ook nog zijn ouders (zijn moeder leeft nog geloof ik) in verlegenheid door zijn eigen grote bek. Wat een schande… grote schande.

 26. Ach dat mannetje Hartong

  “Ik zie een levensgroot verschil tussen de christelijke en islamitische leer. Ik heb als christen altijd geleerd dat ik mijn vrouw niet sla. Uit de bijbelse boodschap spreekt een duidelijk beeld van beschaving, liefde en zorg voor elkaar. Je gaat niet slaan en zomaar met bommen gooien.

  Ach ach, die christenen die geen bommen gooien… Het zou om te lachen zijn als het niet zo intens treurig was, dit gelul.

  22 Gij vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, gelijk aan den Heere;

  23 Want de man is het hoofd der vrouw, gelijk ook Christus het Hoofd der Gemeente is; en Hij is de Behouder des lichaams.

  24 Daarom, gelijk de Gemeente aan Christus onderdanig is, alzo ook de vrouwen aan haar eigen mannen in alles. (Efeze 5)

  Goed, het is Paulus “maar”, maar Hartong kan er toch niet omheen.

  Met de dichter van Psalm 4 zeg ik maar weer eens: “Weet dat zwijgen u past”.

 27. Ik durf er welhaast vergif op innemen dat de PVV over een maand gaat zeiken over de zg. `lintjesregen’.
  (`De `Linkse Kerk’ bepaalt dat’ ) en dat bv. de Rost van Tonningens postuum moeten worden geridderd. 👿 plus vooral de blonde Lijder hemzelve uiteraard.

 28. Vrienden!! Wij gaan vol op het orgel om onze Europese frontstrijder Hartong alsnog Het Erekruis van Verzet posthuum voor zijn ouders inzet tegen de verderfelijke nazi-ideologie te laten opspelden!!! 😆

 29. Hoe zit dat eigenlijk met Michiel Mans? Op zijn website pronkte hij met een bericht waarin verzetsmensen zijn vader van dubbelspel betichten en stelden dat door diens toedoen veel mensen in het verzet zijn omgekomen. Op onderstaande website, die net als Michiel associaties met Bob Evers oproept, lees ik dat zijn vader is ontsnapt. Moet ik daaruit begrijpen dat de verzetsmensen stellen dat Michels vader een deal met de Duitsers heeft gesloten?

 30. Pingback: Thierry Baudet en Theo Hiddema op bezoek bij de NVU | Krapuul

Reacties zijn gesloten.