Stoofpotje multiculti

Het fijne van stoofpotten is dat je er uitgebreid mee kunt experimenteren. Bovendien is het niet echt heel ingewikkeld en leuk om te doen.

ingrediënten:

 • spek in blokjes
 • ui in halve ringen
 • lamsvlees
 • salami
 • fles rode wijn
 • prei
 • selderij
 • aardappelen
 • tomaten (vers of zonder vel in blokjes uit pot)
 • bruine bonen (mag ook uit pot)
 • zwarte peper (vers gemalen!)
 • diverse kruiden

voorbereiding:

Neem voor dit recept een flinke stoofpan, niks zo erg als geklungel in een te kleine pan. Reken er ook maar op dat je er de volgende dag nog een keer van kunt eten, het word altijd teveel.  Behalve een ruime pan is ook de salami erg belangrijk. Neem een mooie grove salami en niet zo’n goedkoop fijnmalig stegemanworstje. De wijn is natuurlijk ook belangrijk voor de smaak, maar dat kan net zo goed met een goedkoop wijntje. Ik gebruik altijd onze gewone huiswijn. De aardappelen schil ik nooit maar was ze wel goed en snij ze dan in flinke blokken. Meestal neem ik van die kleine ronde aardappeltjes met een rode schil. Hoe ze heten weet ik niet, ik selecteer op uiterlijk.

Het is ook een recept waar nog van alles extra in kan zoals sperziebonen, blokjes wortel enz. Ook met de drank kun je naar hartenlust experimenteren. In plaats van wijn gebruik ik ook wel Guinness en ik kan me indenken dat een trappist het ook best zal doen.

Alles mag in stukken gesneden worden, niet van die zielige blokjes, flinke stukken. De aardappeltjes in vieren of zessen snijden, de prei in dikke schijfjes en de salami een keer door de lengte en dan in dikke plakken.

Gepelde tomaten in blokjes uit blik zijn erg handig, verse tomaten even een half minuutje in kokend water leggen, schillen en in blokjes snijden. Deze blokjes mogen wel klein.

Goed, aan de slag nu:

Doe een klein scheutje olijfolie in de pan en laat hem even goed heet worden. Gooi de spekjes erbij en als er wat vet uitgebakken is de uien erbij. Als de uien glazig zijn kan het in ferme blokken gesneden lamsvlees erbij en bak dat aan alle kanten bruin.

Dan, de salami, prei, selderij, aardappelen, eigenlijk alles behalve de tomatenblokjes en de bonen in de pan. Zet het hele spul flink blank met de rode wijn. De hele fles hoeft er niet in, je moet zelf tijdens het koken ook nog een (klein) glaasje nuttigen! Maal er wat zwarte peper boven, voeg wat kruiden naar wens toe, bijvoorbeeld Provençaalse kruiden en een paar laurierblaadjes.

Deksel erop en vervolgens een half uur zachtjes laten pruttelen. Af en toe flink omscheppen en opletten dat de boel niet droogkookt. Als dat gebeurd is dat je straf omdat je teveel van de wijn gedronken hebt.

Na een halfuur de bruine bonen erbij. Hoeveel moet je even beoordelen. Ook de tomatenblokjes mogen er nu bij. Deksel terug op de pan en weer een minuut of 5 laten pruttelen.

Het eindresultaat kan best wat vochtig zijn dus opscheppen doe je met een schuimspaan. Zelf gebruik ik voor dit soort happen grote pastaborden. Die zijn diep in het midden en hebben een brede rand.

 

11 gedachten over “Stoofpotje multiculti”

 1. Spek ?? en dan Multi Culti ??? had er dan ook rundvlees bij gedaan dan hadden de hindoes het niet kunnen eten , het zielige lammetje is al genoeg voor de Gausisten 😀

 2. Al Bakrastani Schreef:

  Spek ?? en dan Multi Culti ??? had er dan ook rundvlees bij gedaan dan hadden de hindoes het niet kunnen eten , het zielige lammetje is al genoeg voor de Gausisten

  Als je uitgenodigd word voor een stoofpot kun je de uitnodiging uiteraard altijd naast je neer leggen. 😀 Niet zeiken, als Ras mag je sowieso geen vlees eten, niet waar? Dat moet jij als de beste weten….

 3. het gaat er niet om wat je eet maar met wie je eet

  dus met dit multicultirecept kun je alleen op echte kaaskoppen rekenen voor het uiteindelijke consumeren

  mijn voorstel is halal lamsvlees met lekkere groenten en kruiden in een tajine in het kader van de islamisering van den olden volkschkeucken 🙂

 4. Ik wil niet muggeziften (maar doe het toch).
  De naam dekt de inhoud. Een stoofpotje rundvlees eet je toch ook niet samen met een rund?

 5. ja, goed he? zoveel culturen en toch blijft het allemaal braaf samen in de pot. En LEKKER!

 6. Mannen, hier een tip voor de multculturele eters: laat de spekjes weg. Doe ik al jaren, en ik heb nooit ergens last van gehad….

 7. Boze heks Schreef:

  Mannen, hier een tip voor de multculturele eters: laat de spekjes weg. Doe ik al jaren, en ik heb nooit ergens last van gehad….

  Welles! Maar ja, je wéét het niet. Je weet niet wat je mist…. Spekblokjes zijn juist het lekkerst. Ik eet ze al jaren.
  Ik eet ook al jaren soms geen spekblokjes. Vaker zelfs dan wél spekblokjes, maar dat is toch anders. Je merkt het meteen.

Reacties zijn gesloten.