Over de reacties op ons Lucas Hartong bericht

Eergisteren verscheen hier ons bericht over PVV’er Lucas Hartong.

Hartong had gezegd in een interview waarin hij verklaarde dat de PVV/Nazi vergelijking hem extra pijn deed. Want:

Zoiets raakt mij en doet zeer. Ik kom uit een familie van verzetsstrijders. Mijn grootvader heeft het verzet vanuit Londen geleid. Daar zijn mensen bij omgekomen. Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie. Ik weet dus wat het betekent om tegen de nazi’s te strijden en dan worden wij uitgerekend voor fascisten uitgemaakt. (nieuwwij)

De opa:
Om te beginnen wil ik voorop stellen dat ik niet het verleden van Hartongs grootvader ter discussie heb gesteld in mijn artikel. Ja ik maak het een beetje belachelijk. Maar dat komt omdat ik (en velen met mij, getuige veel reacties) het verleden van een grootvader van geen belang vind in deze discussie. Als Hartongs opa heeft gevochten tegen de Duitsers, dan zou Hartong heus best een overtuigd fascist kunnen zijn. Geen probleem. Of dat vechten de Duitsers kwam door overtuigd “anti-fascisme”, dat waag ik overigens te betwijfelen. Eerder zou ik als motief “vaderlandsliefde”, “plichtsbetrachting” of “patriottisme” vermoeden of iets dergelijks. Dit vanwege enkele zaken die ik over deze man heb gelezen op een site van een familielid van deze man.

De ouders:
Nu wordt het “ingewikkeld”, beste lezer. Zoals ik aannam in mijn artikel was het uiterst onwaarschijnlijk dat Hartongs ouders hebben gevochten tegen de nazi’s (zie het vetgedrukte zinnetje in bovenstaand citaat). De pa van de PVV’er was immers 5 toen de oorlog uitbrak, en de moeder 13. Uiterst vermakelijk vond ik het om op diverse plaatsen te lezen hoe mensen gingen uitrekenen dat het wellicht volstrekt mogelijk was dat moeder wel degelijk in het verzet had gezeten. Ze zou zelfs kunnen hebben gevochten tegen de nazi’s. Op het einde van de oorlog was ze immers 18. Men beschuldigde mij van een onjuiste weergave van de feiten; ze was namelijk 13 toen de oorlog begon en ik had verzuimd te vermelden dat ze op het einde van de oorlog 18 was. Toen Hartong uiteindelijk reageerde op ons bericht zei hij: “Iedereen kan op zijn vingers uittellen dat ze daar nog te jong voor waren” en “ik heb de interviewer verteld dat mijn grootouders tegen de nazi’s streden”. Vervolgens werd ons bericht door mensen (die eerder gingen uitrekenen hoe mama best tegen de nazi’s had kunnen vechten een “hoax” genoemd. Het was immers een “misverstand”, het “ging immers om de grootouders en niet om de ouders”.

Het misverstand:
Wie kan mij uitleggen hoe een mededeling aan een interviewer dat “mijn grootouders tegen de nazi’s streden” door een interviewer kan worden vertimmerd naar “Ik kom uit een familie van verzetsstrijders. Mijn grootvader heeft het verzet vanuit Londen geleid. Daar zijn mensen bij omgekomen. Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s”.

Dat is toch wel een behoorlijk misverstand dan of niet soms?

In Spitsnieuws spreekt Hartong trouwens ook weer over grootouders in meervoud. De interviewer van “het misverstand” had dat trouwens goed opgepikt, die wist precies welke grootouder Hartong bedoelde en wat hij had gedaan. Maar waarom spreekt Hartong over grootouders?

Als je een opa hebt die tijdens WOII in Londen zat dan kom je niet uit een familie van verzetsstrijders.

Als iemand je vraagt: “waarom is het uitgerekend voor jou zo vreselijk pijnlijk als jouw partij met het fascisme wordt vergeleken?” je wil die opa als reden opvoeren dan antwoord je “dat komt omdat ik een opa had” etc.

Dat maakt die argumentatie inderdaad dan nog minder indrukwekkend dan-ie overigens al was.

Maar dat is jouw probleem.

Overigens als die “familie van verzetsstrijders” een misverstand is en het gaat alleen om deze opa, waarom beroept Lucas Hartong zich dan regelmatig op zijn verzetsstrijdersroots/familie? Daar zijn zelfs audioopnames van.

De Glimmerveen-link:
Een aantal mensen hebben gereageerd dat het eigenlijk wel laag van mij was om te vermelden dat PVV’er Lucas Hartong een voorouder gemeenschappelijk heeft met neo-nazi Joop Glimmerveen. Laten deze mensen zich troosten met het feit dat deze bewering van mij 100% waar is. Waar de verhalen van Lucas Hartong dat niet voor de volle 100% zijn (understatement). Een subtiel verschil, ik weet het.

Niet gevochten tegen de nazi’s maar tegen de ideologie:
Tenslotte, als het uitgerekend voor Lucas Harton extra pijnlijk is om met het fascisme te worden vergeleken vanwege het vechten tegen de afschuwelijke ideologie van de nazi’s door zijn ouders, dan verklaart dat een hoop; immers zelfs Geert Wilders vecht tegen deze afschuwelijke ideologie. Dat horen we hem vaak zeggen nietwaar? Wie vecht er eigenlijk niet tegen deze afschuwelijke ideologie?

Wij vechten ook tegen het fascisme, de ideologie dan.

Ik heb ook niks tegen Lucas Hartong als mens. Maar alles tegen zijn afschuwelijke ideologie.

P.S.: ik ben nou ook wel benieuwd naar een reactie van de interviewer trouwens. Daar zal ik maandag maar eens contact mee opnemen.

P.P.S.: overigens is het nog vermeldenswaardig dat de redactie van NUjij in dit gebeuren ook weer een uiterst dubieuze rol heeft gespeeld. Wij hebben NUjij geband wegens wangedrag van redactie en bezoekers en onze berichten kunnen dus niet op de NUjij site geplaatst worden. Maar als onze berichten ook op andere sites verschijnen zoals Joop, BNR, Spitsnieuws etc. kunnen deze berichten daar wel geplaatst worden. Op NUjij kun je vervolgens in reacties lezen dat “Krapuul een haatsite is die virtuele progroms tegen PVV’ers organiseert met als doel bakstenen door ruiten”. Dit soort off topic smaad en laster vindt de redactie van NUjij geen probleem, terwijl reacties die de fascisme vergelijking met de PVV bespreken (waar deze hele toestand tenslotte om begonnen is) tot “off topic” worden verklaard, resulterend in gewiste reacties en gebande gebruikers. Go figure.

P.P.P.S: en deze reactie is natuurlijk ook de moeite van het bekijken waard. 😀

29 gedachten over “Over de reacties op ons Lucas Hartong bericht”

 1. Het is heel eenvoudig. Als je niet met fascisten wil worden geassocieerd, dan ga je niet bij de PVV zitten.
  Zowel, ben je fout na de oorlog.

 2. ” het verzet geleid vanuit Londen ” 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥

 3. Voor zover ik weet is het echte Verzet ( dus niet de B.S. waarvan Bernard zomaar het commando kreeg ) vanuit Londen aan de Nazi’s verraden … Als ultra rechtse neigingen erfelijk zijn ………………………….

 4. Heul goed stukje!

  Ik heb trouwens gisteren nog even kort gesproken met oud-verzetsstrijder mr. J.J. van Montfoort.
  Hij is inmiddels 98 jaar oud maar geestelijk nog erg scherp. Hij was na de oorlog de vaste visvriend van de heer Somer, de opa van meneer Hartong. Volgens hem had opa Somer vroeger een enorme hekel aan zijn kleinzoon Lucas Hartong omdat Lucas een enorme praatjesmaker was (en nu klaarblijkelijk nog steeds is.)

 5. Ik wil niet te hard oordelen.En dit is volledig op persoonlijke titel. Een bastaard blijft altijd een bastaard. Een wat dat betreft is nazisme erfelijk. 20% van NL met haat heeft nu een spreekbuis en dat wordt getolereerd door de huidige politici.

 6. misschien heeft de linkse elite in een soort Silvio Berlusconi achtige aktie de geboortedata van de hele familie Hartong in de gemeentelijke basis administratie weten te manipuleren en miskennen wij allen dat wij onze vrijheid te danken hebben aan de Hartongjes

  of niet natuurlijk 🙂

 7. Het Krapuul-bericht was volkomen juist en hard nodig.
  We laten het niet over onze kant gaan, als europarlementariërs van de PVV op de loop proberen te gaan met het antifascistische verzet in Nederland. De racistische partij van Wilders staat in vrijwel alle opzichten voor het tegendeel van wat het anti-Nazi verzet in Nederland inspireerde.
  Die meneer Hartong vertegenwoordigt een partij, die in haar verkiezingsprogram de herdenking van de slachtoffers van het Nationaal-Socialisme wil verbinden aan die van de slachtoffers van het Socialisme. Als theoloog-publicist Lucas H. zo vreselijk begaan zou zijn met het verzet, hoe kan hij dan instemmen met dat standpunt van zijn ‘partij’? Dat komt er immers op neer, dat de herinnering aan het verzet tegen het misdadige Nazi-dom zou moeten worden verwaterd en gemengd met Wilders’ anti-socialistische, anti-“linkse”, agitatie. Agitatie tegen de mensen, die in Nederland (en elders in Europa) nu juist de kern van het binnenlandse verzet uitmaakten!!
  Het was dan ook niet voor niets dat de JOOP, bij hoge uitzondering, Krapuul’s artikel hierover met instemming citeerde. We hoeven het, godallemachtig, toch niet aan de kleinzoon van Willem Drees over te laten om in z’n eentje te strijden tegen het besmeuren door Wilders & Co van de herinnering aan deze socialist, die, wat je verder ook van hem mag vinden, een groot verzetsman is geweest?
  Zoals Al Bakrastani al heeft aangegeven, is het Hartong-schandaal(tje) een goede gelegenheid, om ons weer eens serieus te verdiepen in de rol van de kliek rond Prins Bernhard in Londen en na 1944 in België en Nederland. Wat was de rol van grootvader Somer in de BS, bij het England Spiel en het zogenaamde Velsense incident? Lees Conny Braam daarover.
  Maar eerst gaan we meneer Hartong nog eens wat verder onder de loep nemen. Het leugentje over zijn verzetstraditie is tenslotte maar een veelbetekenend detail.

 8. Lucas Hartong maakt de indruk, een van de principeloze baantjesjagers te zijn, zoals die door Wilders worden aangetrokken. Strontvliegen ruiken bruine poep van verre.
  In 2002 bij de LPF (secretaris provincie Zuid-Holland). Daarna “lokaal politiek actief” met een Democratisch Platform Nederland (DPN), waarover ik nog gegevens zoek. Had het iets met de Groep-Nawijn (Partij voor Nederland, PvN), basis Zoetermeer, te maken? In de PVV maakte Hartong tot juni vorig jaar geen bliksemcarrière. Lidmaatschap van het Europarlement ging hem tot twee keer toe zijn neus voorbij. In 2009 mocht Hartong (intussen 46 jaar) al wel fractie-assistent van de PVV in het EP worden. Vorig jaar volgde hij Louis Bontes op, toen die van het EP naar de Tweede Kamer verhuisde. Eén van Hartong’s activiteiten in het EP is deelname aan een delegatie die de beide Koreas bezocht.
  Wellicht heeft de omgang met de geschiedenis, zoals die in Noord-Korea gebruikelijk is, hem geïnspireerd tot het stukje geschiedvervalsing dat hem in onze kijkerd heeft gebracht?

 9. @10 Historici worden ook niet super-betaald. Maar dat is nog geen reden om zich te verpoppen tot strontvlieg. 😥

 10. We weten de verjaardagen van de ouders van Hartong niet. Ze kunnen dus best respectievelijk 12 en 4 zijn geweest bij de inval, dan waren ze 9 respectievelijk 17 bij de bevrijding.
  Een tiener kan bij het verzet gezeten hebben, ja.
  Maar ik geloof niet zo in heldenverhalen die eventueel door die ene ouder (zijn moeder dan) verteld hadden moeten zijn. Mijn ondervinding is dat mensen meestal zeer terughoudend zijn over die jaren.

  Het ligt nu alweer aan de prutsjournalist van Volzin. Maar als Hartong er niet door ons op aangesproken was had hij zijn smoel verder gehouden over het verzetsverleden van zijn ouders. Een prutser is die journalist zeker, maar vooral omdat Volzin hierdoor doorgeefluik voor PVV-gekakel is geworden. En zo zakt de Nederlandse pers verder de stront in.

 11. jvdheuvel Schreef:

  Hij is theoloog. Klinkt mooi, maar goed betalen doet t meestal niet.

  Op zijn cv staat idd bij opleiding: theologie . Geheel in de stijl van de pvv-cv’s ontbreekt de vermelding van waar hij die opleiding heeft gevolgd en of die idd. is afgerond. Het zou ook zo maar een gratis cursus van de OU kunnen zijn geweest. Of misschien op de zondagsschool.
  Het verwijt aan de journalist van Volzin is idd een beetje flauw. Bovendien blijkt het niet de eerste keer te zijn dat Lucas H snoeft over de verzetsdaden van familieleden. Hij heeft ook nogJoods bloed in zichzelf
  http://goedgelovig.wordpress.com/2010/04/02/onze-verzetsheld-lucas-hartong/
  IN dit is de dag 1 april 2010
  http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2009-2010/page/Lucas_Hartong__Leen_Vandersteen_en_Elma_Drayer/episode.esp;jsessionid=1686ED28EFE3A52354A1E3A2135B16B3.mmbase01?episode=11186602. Bijna helemaal op het eind.

 12. dat van die Glimmerveen-link vind ik toch een beetje jammer, 100% waar maar niet relevant.
  Doet een beetje afbreuk aan het geheel.
  Dat een hoop PVV-ers niet in hun eerste leugentje gestikt zijn weten we zo langzamerhand wel, maar daar kan je inderdaad niet genoeg de aandacht op blijven vestigen.

 13. ook niet relevant, maar ik ben blij dat ik weer kan reageren. Lukte ’n paar dagen niet, was al bang dat ik een ban had om iets waar ik me niet van bewust was….

 14. Ik heb het een beetje druk gehad hier misschien dat er wat zooi in het spamfilter zit wat daar eigenlijk niet hoort. Normaal let ik daar wel op maar ik heb al weken dat ie vol zit met oproepen tot het vergassen van moslims, ultimatums aan mijn adres, en viagra spam. Dat nodigt wat minder uit tot regelmatig kijken.

 15. bij één reactie had ik een webpagina aan m’n naamlink gekoppeld, daarom zal het in de spam beland zijn(?)
  doet er verder niet toe, je hebt geen wereldschokkende inzichten gemist…

 16. Nou het spamfilter werkt echt fantastisch goed hoor. Maar heel af en toe dan ziet ie het effe verkeerd. Sommige spam hier lijkt soms zelfs zo verschrikkelijk goed op een echte reactie dat zelfs ik zit te twijfelen.

 17. ’t zit mij wel goed.
  Op Sargasso was al een discussie dat je volgens sommigen bij de minste nuance een ban aan je broek had op Krapuul, ben al lang blij dat ik me daar niet bij aangesloten heb van ‘ja dat is mij ook overkomen terwijlik me niet eens van kwaad bewust ben’.
  De techniek is ondoorgrondelijk zullen we maar zeggen. Was niet dat ik een @ in m’n mailadres had vergeten of zo, dat staat gewoon al ingevuld. Vandaag ook niks aan gedaan, en nou doet ie ’t wel weer.
  Over tot de orde van de dag. Het gezwets van Hartong en z’n kornuiten dat is.

  mocht er nog eens zo’n storing zijn, dan stuur ik wel een mailtje. Dat is een meer geëigende plek daarvoor…
  groetjes piet.

 18. Ik heb dat gezien op sargasso ja. Nou wij hebben hier dus regels die werkelijk heeeel coulant worden toegepast maar mensen die echt moedwillig de boel lopen te verkloten ja die krijgen inderdaad een ban. En dat laatste is overigens overal zo, niet alleen hier.

 19. @14; dat ‘theoloog’ mag je ook met een korreltje zou nemen.

  http://www.europa-nu.nl/id/vid22rajqjs7/l_lucas_hartong

  Lucas Hartong heeft op een gristelijke hogeschool zijn theologische opleiding gevolgd. Een HBO-theoloog dus. Vroeger heetten dat soort opleidingen gewoon ‘bijbelscholen’, of een opleiding ‘kerkelijk werk’. Tegenwoordig adverteren ze als opleiding ‘Theologie’. Tja dat is toch een beetje alsof je specialiseert in het bedienen van radiologische apparatuur bij Hogeschool InHolland en jezelf dan ‘radioloog’ noemt.

  http://topshare.che.nl/theologie/215453

 20. Tjerk Schreef:

  @14; dat ‘theoloog’ mag je ook met een korreltje zou nemen.

  In Amerika kon je zo een diploma voor dominee/theoloog per postorder bestellen. Ik moet er ergens nog een hebben liggen van de `Universal Life Curch’, stond ingelijst altijd wel aardig boven het bureau en zag er indrukwekkend uit. 😀 .

Reacties zijn gesloten.