Bekering

Met enige regelmaat lees ik hier in de reactiepanelen van mensen dat ze járenlang links waren, maar kortgeleden hebben besloten PVV te stemmen.

Er zijn voor dit soort mensen twee categorieën denkbaar:

De eerste categorie betreft het soort mensen dat graag aan de winnende kant staat. Die stemden in de jaren zeventig links en deden enorm alternatief (weet je wel), stonden in de jaren tachtig te roepen dat ze overal tegen waren (en gooiden nog eens een ruit in, of een rookbom) en switchten tussen 2002 en nu van links naar de LPF of de PVV (en konden eindelijk eens lucht geven aan hun vooroordelen over allochtonen zonder te hoeven zeggen “je mag het eigenlijk niet zeggen, maar…”).

De tweede categorie bevat types die altijd al rechts waren, maar de mensen achter sites als deze proberen te overtuigen van het nutteloze van hun missie, door te doen alsof zij tot op DIT moment altijd links waren, maar na het lezen van een wel bijzonder abject en/of infaam artikel op Krapuul.nl nu toch tot de PVV bekeerd zijn. Deze mensen gebruiken ook vaak diverse aliassen en/of opereren in groepsverband. Zodat het lijkt alsof werkelijk hele volksstammen verontwaardigd zijn over de verschrikkelijke berichten die wij hier zoal publiceren.

Dus dat wij gaan beseffen dat het helemaal averechts werkt wat wij hier allemaal schrijven, dat wij eens moeten ophouden met de PVV tegen te spreken. Want daardoor wordt de PVV immers alleen maar groter, en dat we vooral vol begrip moeten blijven voor de PVV-stemmende medemens, hun moeilijke jeugd, hun door omstandigheden aanzienlijk lager dan gemiddeld uitvallend aantal hersencellen, of in het geval van inderdaad niet volkomen debiel geformuleerde commentaren we hun minder dan gemiddeld empathisch functioneren in aanmerking moeten nemen.

Voorlopig lijkt de stijging in de peilingen van de PVV echter gestopt, en staat de gedoogcoalitie op een minderheid in de peilingen.

Dus ten eerste dient de groep van mensen van de eerste categorie zich op afzienbare termijn op een nieuwe mening te bezinnen en ten tweede zou ik er als (fake) bekeerde PVV-er niet op rekenen dat wij ons gaan laten ontmoedigen door overlopers of leugenaars.

15 gedachten over “Bekering”

 1. Mensen worden dikwijls conservatiever als ze ouder worden. Andere mensen komen in het conservatieve kamp terecht omdat ze net zo blijven denken als toen ze 20 waren en de samenleving ondertussen zich veder ontwikkeld heeft. Je kunt tegenwoordig conservatief zijn en voor het homohuwelijk terwijl dat begin jaren ‘ 90 nog een heel progressief standpunt was.

  Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die ‘”links” zijn in hun jonge jaren omdat dit in hun kliekje van leeftijdsgenoten in is. Zodra ze als volwassene in een ander kliekje komen dan nemen ze die normen en waarden over.

  Dan zijn er ook nog de chronische non-conformisten die links of rechts zijn al naar gelang wat de meeste aandacht oplevert.

  Er zijn ook mensen die links waren omdat links hun belangen vertegenwoordigt. Zodra ze sociaal klimmen vertegenwoordigt een rechtse partij hun belangen beter en dan gaan ze daar op stemmen.

 2. Sofia van der Linde Schreef:

  Mensen worden dikwijls conservatiever als ze ouder worden. Andere mensen komen in het conservatieve kamp terecht omdat ze net zo blijven denken als toen ze 20 waren en de samenleving ondertussen zich veder ontwikkeld heeft. Je kunt tegenwoordig conservatief zijn en voor het homohuwelijk terwijl dat begin jaren ‘ 90 nog een heel progressief standpunt was.
  Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die ‘”links” zijn in hun jonge jaren omdat dit in hun kliekje van leeftijdsgenoten in is. Zodra ze als volwassene in een ander kliekje komen dan nemen ze die normen en waarden over.
  Dan zijn er ook nog de chronische non-conformisten die links of rechts zijn al naar gelang wat de meeste aandacht oplevert.
  Er zijn ook mensen die links waren omdat links hun belangen vertegenwoordigt. Zodra ze sociaal klimmen vertegenwoordigt een rechtse partij hun belangen beter en dan gaan ze daar op stemmen.

  Interessante analyse, ook erg kloppend denk ik.

 3. Ik ben links en ik blijf links, gewoon omdat ik vind dat er nog wat solidariteit moet blijven bestaan. Maar links zijn wordt vaak als een onschuldige jeugdzonde beschouwd. Door ouders die hun kroost even op het progressieve pad zien gaan of de kinderen die zich later vestigen en vervolgens rechts worden. Met dat laatste dat links zijn alleen maar is als je jong bent en later als je volwassen bent realistisch bent geworden, vind ik een drogreden. Politiek is niet modisch, idealen misschien, maar solidariteit moet nooit aan mode onderhevig zijn. Overigens heb ik vaak van die progressievelingen tot brallende rechtse ballen zien worden, in pak, met auto en aardig huis en brullend aan de toog.

 4. ja ik lees net de linkse reacties bij de telegraaf op het artikel agent doodgeschoten en meisje doodgeslagen door assielzoeker de linkse reageerders steunden de moordpartij lees het zelf maar.mijn conclusie de meeste linkse reageerders zijn psychologisch niet in orde en hebben hulp nodig.

 5. hoe kun je als links meer willen terwijl er bejaarden dood worden gestoken in eigen huis voor 15 euro en dan op links stemmen die nog meer wil ik begrijp dat niet .geniet links hiervan?

 6. Roderick Stackelberg, gespecialiseerd in haat-onderzoeken en Nazisme, Professor Emeritus in Geschiedenis van Gonzaga University (Washington, VS), beschrijft de politieke verdeeldheid in idealismen als volgt:

  “The essential difference between left and right lies in their attitude toward human equality as a social ideal. The more a person deems absolute equality among all people to be a desirable condition, the further to the left he or she will be situated on the ideological spectrum. The more a person considers inequality to be unavoidable or even desirable, the further to the right he or she will be. On the extremist fringes of this spectrum are persons or movements who will go to any length to achieve their utopian ideal: on the left the egalitarian utopia in which the weak and the strong share equally in the benefits of their society; on the right the inegalitarian anti-utopia in which the strong receive the benefits due to them by virtue of their natural superiority and the weak, however perversely defined, are dispensable, deprived, and excluded.”

  Roderick Stackelberg, Hitler’s Germany: Origins, Interpretations, Legacies, London (VK), Routledge, 1999, pagina 4

 7. Wel, de laatste asielzoeker die naar het ‘veilige’Irak zou worden uitgezet, stak zichzelf in de brand. Hij ging liever dood dan terug naar zijn eigen land. Sahar mag hier blijven omdat ze te ‘verwesterd’ is, maar dat in de praktijk de dood betekende. Bovendien zijn er asielzoekers die teruggezet werden omdat het zo ‘veilig’ was dood. Beter gezegd; de asielzoekers die er uit gepleurd worden, zijn vaak niet zeker van hun eigen leven. En daar hoor je dus niemand over. Bovendien hoe harder de maatschappij, hoe meer geweld er komt. En de familiedrama’s die je ook in de televaag leest op de voorpagina met grote letters zijn vaak keurige nette families. Alleen de kinderen kunnen het niet navertellen. En daar wordt oordovend door rechts over gezwegen en onder het tapijt geveegd.

 8. joop Schreef:

  hoe kun je als links meer willen terwijl er bejaarden dood worden gestoken in eigen huis voor 15 euro en dan op links stemmen die nog meer wil ik begrijp dat niet .geniet links hiervan?

  hans Schreef:

  ja ik lees net de linkse reacties bij de telegraaf op het artikel agent doodgeschoten en meisje doodgeslagen door assielzoeker de linkse reageerders steunden de moordpartij lees het zelf maar.mijn conclusie de meeste linkse reageerders zijn psychologisch niet in orde en hebben hulp nodig.

  Kan je niet eens twee keer dezelfde naam opschrijven ..
  1 Agent is nog altijd beter dan al die onschuldige voorbijgangers die PVV fan Trietsian doodschoot in Alphen aan de Rijn .. 😥 😥 😥 😥 😥

 9. En wij maar vinden dat die hards aanhangers van de grote lijder ook hulp nodig hebben. Met het zoeken van hun verstand en mentaal natuurlijk.

 10. joop Schreef:

  hoe kun je als links meer willen terwijl er bejaarden dood worden gestoken in eigen huis voor 15 euro en dan op links stemmen die nog meer wil ik begrijp dat niet .geniet links hiervan?

  Ik vind inderdaad wel dat bejaarden voor meer dan 15 euro doodgestoken moeten worden, anders loont het de moeite niet. Ik ben dan wel links maar er moet wel íets van rendement gemaakt worden, natuurlijk.

 11. 😆 Laurent. Ik denk ook niet dat degenen die een bejaarde voor 15 euro neersteken links zijn. Dat is gewoon tuig.

 12. Oh ja alles is de schuld van Links ook al is het Rechts die op alles bezuinigd inclusief politie.

 13. De meeste Nederlanders zijn niet links of rechts, niet idealistisch maar apathisch en opportunistisch. Ze stemmen op de partij die hun het meeste zal opleveren, of dat nu moreel acceptabel of verwerpelijk is. De ander uitbuiten voor je eigen gewin is het nieuwe “slim”.

  De PVV speelt handig in op deze opportunistische levensvisie. Zij beloven de autochtoon gouden bergen. AOW leeftijd omlaag, uitkeringen omhoog voor iedereen, allemaal te betalen uit “de kosten voor massa immigratie” en het afschaffen van ontwikkelingshulp en ambtenaren.

  Als we de PVV willen verslaan zullen we eerst die opportuniteit moeten ombuigen in rationeel idealisme. De meeste van de zaken die rechts voorstaat zijn hoogstens op korte termijn rendabel. (met uitzondering voor de top 1% inkomens) Maar op de lange termijn zijn ze duurder voor iedereen en verminderen ze de welvaart en economische groei.

  We hebben gelijk, alleen we krijgen het niet.

 14. Ik zie mijzelf als “gematigd” rechts, maar met al die bruinigheid om me heen wordt links een serieuze optie.

 15. Bekering.
  `k Heb altijd de neiging om het te lezen als békering. Zo van, laat deze bezoedelde beker aan mij voorbij gaan.

Reacties zijn gesloten.