Marco Kroon vrijgesproken van drugsbezit

Het zal u misschien verbazen dit te lezen op een vermeend extreem-linkse opiniesite als Krapuul, maar ik ben blij dat Marco Kroon vrijgesproken is van de ernstigste aanklacht tegen hem, namelijk die van drugsbezit.

De man heeft in zeer gevaarlijke omstandigheden verkeerd en zijn leven gewaagd om dat van zijn manschappen velig te stellen.
Het is het soort actie waar iedereen zich ten zeerste van moet afvragen of hij of zij hetzelfde zou presteren in die omstandigheden. Hij heeft er dan ook de hoogste koninklijke onderscheiding, de Militaire Willemsorde, voor gekregen.

Dat bij gebleken drugsgebruik een militair ontslagen wordt kan ik me wel voorstellen. Het is een beroep waarbij je, zeker in actie, een scherp en koel beoordelingsvermogen dient te hebben, wat natuurlijk nu juist door drugsgebruik aangetast kan worden.
Van de andere kant werd er van drankgebruik in het leger vroeger nooit zo’n groot probleem gemaakt, en werd soldaten juist in extreme oorlogsomstandigheden ook bewust alcohol en (misschien) cocaïne (1e wereldoorlog) of amfetamines (2e wereldoorlog) toegediend.

Nu kan ik me ook voorstellen dat je bij bepaalde latere misdrijven zo’n onderscheiding in zou willen trekken, maar het gebruik van verdovende middelen voelt voor mij niet als zo’n misdrijf. Wie doe je er nu schade mee, behalve jezelf, per slot van rekening?

Eventueel later drugsgebruik doet niets af aan wat je gepresteerd hebt waarvoor je die onderscheiding kreeg, en ik denk ook dat juist militairen die actie gezien hebben kwetsbaarder zouden kunnen zijn voor het vervallen in alcohol- of drugsgebruik, om om te kunnen gaan met wat zij meegemaakt hebben. Om ze dan juist daarom een onderscheiding af te nemen lijkt wel erg cru.

Maar gelukkig hoeft dat dus allemaal niet te gebeuren omdat Marco Kroon is vrijgesproken. En hij heeft geluk gehad, want als de PVV en minister Opstelten een beetje vlot waren geweest en minimumstraffen hadden ingevoerd had hij gewoon de bajes in gemoeten. Minstens een jaar…

14 gedachten over “Marco Kroon vrijgesproken van drugsbezit”

 1. Ik vind dat een militair niet eens voor drugsgebruik ontslagen zou moeten worden mits dat gebruik diens werkzaamheden niet in hindert. Een verslaving of veelvulding gebruik is dan nog altijd niet toegestaan.

  Alcoholisme wordt gewoon getoleeert onder soldaten en politieagenten terwijl die vuurwapens mogen dragen in diensttijd. Puur recreatief (!) cocaine- of amfetaminegebruik is een stuk onschadelijker dan chronisch alcohol en hennepgebruik. Dan heb ik het over eens in de week of twee weken een dosis vergeleken met dagelijks alcohol en/of hennepgebruik wat veel meer voorkomt bij leger en politie dan veel mensen weten.

  Het een heft het ander niet op. Zeggen dat hij zijn Willemsorde moet inleveren vanwege een veroordeling is net zo onzinnig als zeggen dat hij vervolgd zou moeten worden omdat hij een Willemsorde heeft.

 2. Mee eens, Laurent. Ik weet verder weinig over de kwestie, maar een held was die Kroon zeker wel.

 3. Ik vind iemand die in Afghanistan gaat vechten niet zo’n held eigenlijk. Ik zou niet weten waarom. Verder dat ie stroomstootwapentjes ging verkopen geeft wel aan met het morele niveau van deze man. Ik schijt op helden verder.

 4. jvdheuvel Schreef:

  Ik vind iemand die in Afghanistan gaat vechten niet zo’n held eigenlijk. Ik zou niet weten waarom. Verder dat ie stroomstootwapentjes ging verkopen geeft wel aan met het morele niveau van deze man. Ik schijt op helden verder.

  Maar waarom dat laatste dan precies?

 5. jvdheuvel Schreef:

  Nou dat ook weer niet helemaal ik vind Clint Eastwood enzo af en toe best wel een held. Heb er verder niet veel mee.

  Ik ben het niet eens met de bagatellisering van individuele acties (in dit geval een heldendaad) vanwege politieke voor- of afkeur. Feit blijft dat hij mensenlevens heeft gered.

  Jij bent ook voor velen een held omdat je het aandurfde krapuul.nl op te zetten, en alhoewel veel mensen schijt aan (jou) hebben neemt het niet weg dat het moed vereist.

  Een beetje respect is nooit weg.

 6. Hij moet inderdaad een held zijn geweest, want als je de Willemsorde krijgt, dan is er grondig onderzoek naar gedaan. Of iemand in Afghanistan gaat vechten staat erbuiten, want in het leger en de marine is een hele andere moraal. Die gaan met een doel de dienst in en zijn toch heel anders dan hun Amerikaanse collega’s, met wie ze overigens niet veel op hebben. Ik was ook in een vorig leven tegen de militairen, maar mijn ex was bij de marine en toen keek er wel anders tegen aan.

 7. whatever,

  Iemand die een illegale oorlog uitvecht kan voor mij geen held zijn terwijl er slachtoffers vallen. Leuk voor hem dat hij een lintje krijgt terwijl hij zn werk deed. Helden zijn selectief. Wie een oorlog wint heeft helden, van de heldendaden van de verliezer hoor je doorgaans niks.

 8. Heldendom wordt meestal aan iemand toegekend al naar gelang het heersend populisme en is derhalve een nihilistisch en waardenloos cliché, geworteld in een misplaatst saamhorigheidsgevoel, calvinistisch schuldbesef en valse platte sentimenten.

 9. Als je de veiligheid van anderen boven die van jezelf stelt, wat Kroon gedaan heeft als ik het goed begrepen heb, dan is dat een lovenswaardige daad, ongeacht de missie.

Reacties zijn gesloten.