Hoe Nederland een extremistisch land werd

Met gematigde tamtam werd deze week een nieuwe online nieuwsdienst aangekondigd waarvoor Annabel ‘dobbernegers’ Nanninga is weggehaald bij shockblog GeenStijl. Telegraafcolumnist en voormalig buitenlandadviseur voor Sarah Palin Joshua Livestro heeft nog een aantal rechtse, conservatieve kopstukken weten te strikken om voortaan alleen nog tegen betaling hun gedachtegoed met ons te delen. De eerste auteur die werd genoemd is Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) die een column gaat schrijven. Andere namen zijn Nausicaa Marbe, Bart Jan Spruyt en Hafid Bouazza, Thierry Baudet, Diederik Smit en een handvol DDS bloggers. Vooralsnog oude wijn in nieuwe zakken dus. Volgens Livestro is dit iets anders dan zijn De Dagelijkse Standaard en een antwoord op de linkse media; zelfs Elsevier heet tegenwoordig links te zijn en is al gevallen voor communistische cultuurrelativisten.

Ondertussen is er in Nederland een ware heksenjacht in ontwikkeling. Na eerdere vage berichten van de AIVD waarin vooral vermoedens werden uitgesproken dat er misschien wel 130 potentiële jihadisten in Nederland zouden zijn — waarvan een onbekend aantal misschien is vertrokken — werden we de afgelopen weken getrakteerd op allerlei georkestreerde bangmakerij. Burgemeesters lieten onschuldige burgers opsluiten en hun kinderen weghalen omdat er een vermoeden bestond dat ze in Syrië zouden gaan meevechten. Andere burgervaders kwamen met cijfers en lijstjes en mededelingen dat jihadgezinnen waren uitgereisd. Men wist weliswaar niet precies waarom of waar naartoe, maar het waren moslims, dus dan weet je het wel. Gouden tijden voor bijvoorbeeld GeenStijl en Telegraaf en de opiniemakers die hun mening met ons delen of zelfs aan ons verkopen alsof het om de enige echte waarheid gaat die vraagt om hard optreden.

In Nederland is er in tegenstelling tot veel andere westerse landen nauwelijks een inhoudelijk debat over de relatie tussen islam en geweld. Er zijn vooral ontzettend veel commentaren en meningen van niet-moslims. De stoelen in de praatprogramma’s worden vooral ingenomen door bekende Nederlanders en zelfbenoemde deskundigen. Er wordt feitelijk ook nergens over gediscussieerd en al helemaal niet met de mensen waarover gediscussieerd wordt. De gangbare publieke opinie is dat we worden bedreigd en moslims in principe verdacht zijn, mede mogelijk gemaakt door het jarenlang gedogen van het extremistische gedachtengoed van Geert Wilders c.s.. Daar is sinds kort IS of ISIS bijgekomen. Vrijwel niemand weet wie of wat, maar iedereen heeft er een mening over. Het idee dat je IS kunt uitroeien wordt nu zelfs gedeeld door onze bestuurders en ligt aan de basis voor beleid op het gebied van defensie, integratie en immigratiepolitiek. Extremisme is in Nederland mainstream geworden.

Een veel gehoord argument in het gekakel in de publieke ruimte en politieke arena is dat de islam gewelddadig is, want alle terroristen zijn moslim. Het typische van extremisten als IS, al-Qaïda etc enerzijds. en bewegingen als de PVV en andere islamofoben — ze noemen zichzelf vaak islamcritici — anderzijds, is dat ze beide geloven dat geweld aan de basis van islam ligt. Beide willen ze hun wereldbeeld aan anderen opleggen met als het argument dat dit het enige echte wereldbeeld is en de rest niet deugt. De video’s en plaatjes vol geweld en onderdrukking worden met evenveel enthousiasme verspreid door beide partijen, zoals bijvoorbeeld op DDS of door auteurs die daar frequenteren. Volgens beide moet de Koran letterlijk genomen worden, althans die fragmenten die men graag naar voren brengt, waarin geweld en onderdrukking worden gepropageerd. Beide roepen om de totale vernietiging van de vijand en iedereen, die het daar niet mee eens is heeft geen recht van spreken. Elkaar bestrijden wordt zo feitelijk elkaar bevestigen en versterken. In plaats van een redelijk gesprek zitten we gevangen in een eindeloos debat over de tegenstelling tussen wij en zij.

De maatschappelijke gevolgen zijn desastreus. Vreemdelingenhaat, stigmatisering en discriminatie dreigen nu verankerd te worden in wetgeving. Het is niet langer alleen de PVV, maar vrijwel het hele politieke spectrum dat meer geld wil uitgeven aan veiligheid, defensie en inlichtingendiensten omdat we worden bedreigd door moslimterroristen. Voorstellen om burgerrechten voor bepaalde groepen in te dammen en alle burgers vrijheden te ontnemen uit veiligheidsoverwegingen worden ondertussen breed gedragen. Allemaal het gevolg van een paar jonge mannen die met een vlag stonden te zwaaien en dingen riepen die je niet mag roepen. Eergisteren was de dertiende herdenking van de aanslag op het WTC in 2001. Sindsdien zijn er 1,5 miljoen Iraqi’s, Afghanen en Pakistanen vermoord uit vergelding, omdat ze er niets mee te maken hadden. Blijkbaar is het nog niet genoeg.

12 gedachten over “Hoe Nederland een extremistisch land werd”

 1. “De video’s en plaatjes vol geweld en onderdrukking worden met evenveel enthousiasme verspreid door beide partijen, zoals bijvoorbeeld op DDS of door auteurs die daar frequenteren.” O ja, ik heb wel vaker gezegd dat als Al Qaida e.d. niet bestond wannabe massamoordenaar en etnisch zuiveraar Geert Wilders het uit had moeten vinden…
  “De maatschappelijke gevolgen zijn desastreus. Vreemdelingenhaat, stigmatisering en discriminatie dreigen nu verankerd te worden in wetgeving. ” Inderdaad: dat betekent dat alle fatsoenlijke mensen zich niets meer gelegen hoeven te laten liggen aan wat er in de vergaarbak van fascisten en andere extremisten genaamd Tweede Kamer besloten en gesanctioneerd wordt. De overheid en haar instellingen hebben elk moreel en daarmee wat mij betreft eveneens elk ander gezag verspeeld.

 2. Onder aantal anderen, heeft @wltrrr zeer goed in beeld de ontwikkeling en opkomst heden van het fascisme in Nederland weergegeven. Polderfascisme.

  Leest precies als de opkomst van het fascisme in Duitsland van de jaren 30 vorige eeuw.
  (Euh, ergens een geschiedenis leraar die deze feit aan zijn klas zou willen uitleggen?)

 3. Zou ik het niet weten of de lezers het harde feit beseffen dat deze totaal ongehinderde jarenlange opkomst van Wilders/PVV met hun fascistische gedachtengoed aan ideeën is de directe gevolg van de politiek, doen en handelen van de machthebbers in deze periode. VVD zijn steeds aan de macht geweest en vonden altijd de opkomst en mogelijk regeren van het Polderfascisme “volstrekt normaal”.

  Aanschouw nu het resultaat en wacht op de nadere razzia’s van het breed gedragen Polderfascisme.

 4. Binnenkort gaat Wilders oogsten wat ie jarenlang heeft gezaaid.Bij elke publicatie van een misdaad van IS en na elke demonstratie waarbij moslims zijn betrokken, stijgt zijn zetelaantal.Wedden dat zijn Partij van de Onvrijheid straks de grootste wordt? Nederland leert niks van de geschiedenis.

  Ik begrijp niks van Livestro.Zijn DDS werd opgezet als het geluid van de Edmund Burke Stichting, een Engelse filosoof die het klassieke-liberalisme predikte.Maar voordat de eerste blaadjes vielen was het blog overgenomen door PVV ers. Het was op een gegeven moment zo erg dat DDS het PVV clubhuis werd en dat zelfs de huisschrijvers werden uitgescholden wanneer ze niet unverfroren voor de PVV schreven.
  Dat werd Livestro en zijn maten tenslotte teveel. Er werd zuigenderwijs tegengas gegeven en de meest fanatieke PVV ers werden geband. Terecht, want een blog alleen met gelijkgestemden is de discussie in de pot.
  Nu haalt Livestro op zijn nieuwe blog het handneukertje van Wilders binnen, het propje Nanninga, afkomstig uit de buitenposten van Friesland of Groningen.Een mevrouw die walgt van gemengde relaties en huwelijken, nou dan kan je de rest wel invullen…….
  Wat Livestro bij zijn ene blog probeert uit te bannen, het ongenuanceerde PVV geluid, haalt ie op zijn nieuwe blog binnen.Gods- en Livestro’s wegen zijn ondoorgrondelijk.

 5. Heeft pro patria ook een gezellig weekblad?
  Ouderen zeiden dat er 75 jaar geleden een populair blad verscheen onder bepaalde lieden dan,dat heette VO VA volk en vaderland.

 6. Ook Mutti: “Diegenen die antisemitische haat verspreiden, misbruiken onze vrijheid van meningsuiting. Het stoppen van antisemitisme is onze plicht, net zoals het stoppen van islamofobie.” http://nos.nl/artikel/698208-merkel-joden-zijn-welkom.html

  En, Roze Khmer, Schut, Wilders, bedenkt: “90 procent van de antisemitische overtredingen in Duitsland komen niet uit de islamitische, maar uit de rechts-extremistische hoek, benadrukt ze.” Ze, is Juliane Wetzel http://nos.nl/artikel/698301-betoging-berlijn-om-antisemitisme.html

 7. Wilders verdraait alles omdat zijn hatersvolkje vindt het prima met verdraaiingen te leven – het is nationaal levensstijl geworden.

 8. Manipuleren, liegen,draaien en bedriegen, het zijn de kernwaarden van elke dictator waar ook ter wereld, Wilders niet uitgezonderd.In Nederland zijn we niet bekend met dictators, vandaar dat zijn kiezers hem dan ook geloven op zijn gewaxte nepblonde haar.Maar wanneer Geert de Grote de macht grijpt, zal zijn ware aard bovenkomen.

Reacties zijn gesloten.