Vrede en vrijheid – een moslima en een christen delen hun gedachten

Dit stuk is eerder verschenen op de website ‘Vrijspraak’ van Paul Abspoel.

Op woensdagavond 4 mei keek ik met miljoenen landgenoten naar de dodenherdenking op televisie. Het viel me op dat er op de Dam een rijke variatie aan mensen te zien was. Mannen, vrouwen en kinderen met allerlei achtergronden en ideeën waren een paar minuten verenigd in hun verdriet en pijn, verbonden in hun afschuw van geweld en onderdrukking. Mooie woorden werden gesproken over vrede en vrijheid. Een meisje van 15 jaar droeg een indrukwekkend gedicht voor.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrede is dat evenmin. Voor vrijheid heeft bloed gevloeid. Voor vrede is strijd geleverd. Het zijn vreemde paradoxen en het is goed om in ieder geval één keer per jaar stil te staan bij allen die hun leven voor onze vrijheid gaven, om de dag daarna met alle mensen die in dit land mogen leven samen feest te vieren!

Op dit blog liet ik eerder al Jousra aan het woord: een vrolijke Amsterdamse moslima die met trots over haar geloof praat en die vrijmoedig met iedereen in gesprek gaat. Ze is wie ze is, ze gelooft wat ze gelooft en ze dringt niemand anders haar overtuiging op. Dat spreekt mij aan. Ik ben heel wat jaren ouder dan Jousra, ik sta anders in het leven. Ik ben een man, een vader, een volgeling van Christus. Maar net als Jousra wil ik graag op zoek gaan naar wat ons bindt, naar waarden die we delen en naar wegen die ons allebei hoop geven. Lees je mee? Laat gerust van je horen in de comments.

Jousra: Wat is vrede en hoe kijk ik er als moslima tegen aan?

Het Arabische woord voor vrede is salaam – een woord dat deel uit maakt van de Arabische moslimbegroetingen. Islam is Arabisch voor overgave of onderwerping. Moslim betekent iemand die zich onderwerpt. En nu vragen jullie je misschien af: waarom zet je dat erbij? Heel simpel, want door mijn geloof weet en begrijp ik wat vrede is. Dat is mijn basis en dit geloof heeft mij opgedragen een vredig mens te zijn. Althans, dat is mij meegegeven, al heb ik nog wel een eigen keus om dat op te volgen of niet.

Veel niet-moslims denken bij het woord moslim aan extremistische groepen en zelfmoordaanslagplegers. Dat is dus echt een verkeerd beeld. De meeste moslims zijn, net als ik, gewone vredelievende mensen met hun eigen dromen en problemen. Zij moeten met hetzelfde respect behandeld worden als we aan andere medemensen geven.

Laat ik bijvoorbeeld zeggen dat Jezus Christus zijn volk leerde om ‘je vijanden lief te hebben.’ Ondanks dat Jezus een goed voorbeeld was vroeger – en nog steeds – is er wel degelijk geweld en slechtheid gepleegd door degenen die zichzelf ‘christenen’ noemen. Net zoals er velen zijn die zichzelf ‘moslim’ noemen en die niet leven volgens de regels van Mohammed, kan ik als moslima gerust zeggen dat velen die zichzelf ‘christen’ of ‘jood’ noemen, niet leven volgens de regels van hun geloof. Dat zijn nou eenmaal feiten en dit is wat we elke dag terugzien in deze maatschappij. Dus mijn punt is: vrede is niet gerelateerd aan één specifiek geloof maar als mens moet je zelf vrede zijn. Ik als moslima moet van mijn geloof vredig zijn maar uiteindelijk heb ik zelf een keus om mij eraan te houden of niet, zoals ik hierboven al vermeld heb. Als mens moet je er naar willen streven met of zonder geloof.

Ik, Jousra, geloof dat je pas een vredig mens kan zijn door zelfkritisch te zijn, door jezelf te durven confronteren met jouw eigen ik, iets wat veel mensen niet durven uit angst om het slechte te zien. Elk mens heeft het slechte en het goede in zich. Durf daar dus naar te kijken want alleen dan kan je iets veranderen. Ook is het zo dat je een vredig mens kan zijn doordat je tevreden bent met wat je is gegeven, zelfs al ben je bijvoorbeeld kreupel! Leer daar mee te leven en durf in de spiegel te kijken en te zeggen: ik houd van mezelf en niemand kan mij een minderwaardigheidscomplex aanpraten.

Deze dingen die ik nu opnoem hebben allemaal te maken met een vredig mens willen zijn. Door van jezelf te houden en je naasten lief te hebben, door een oprecht mens te zijn die niks doet uit eigenbelang maar omwille van God. Een mens die tevreden is met wat hij/zij heeft, dat is voor mij een rijk mens! Een vredig mens, iemand die elke nacht heerlijk slaapt.

Paul: Ieder die op de Weg van Jezus wil gaan, zal vrede vinden

Ik ben blij met Jousra. Met een paar hartelijke zinnen en oprechte gedachten maakt zij duidelijk dat veel mensen gewoon niet snappen wat de meeste moslims geloven en hoe zij in het leven staan. Helaas zijn er bepaalde islamitische groeperingen die geweld gebruiken als middel in een ‘heilige oorlog’. Maar ook uit naam van het christelijk geloof zijn er verschrikkelijke misdaden gepleegd en ik geloof niet dat echte volgelingen van Jezus daar mee in kunnen stemmen.

Toen Jezus op aarde kwam, klonken uit de hemel deze woorden: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ (Lucas 2:14) Dit is een zegenbede, een wens, een vredesverklaring. God weet dat wij op aarde elkaar naar het leven staan en dat we in een staat van oorlog leven. Die staat van oorlog heeft alles te maken met de strijd tussen goed en kwaad. Ook ik geloof dat een mens – omdat hij/zij een vrije wil heeft – zelf kan kiezen voor het goede of het kwade. Vanuit egoïsme zijn we geneigd om ons eigen belang te zoeken en onszelf te bevoordelen ten koste van onze naasten. Maar dit zegt de Bijbel hierover: ‘De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid.’ (1 Kor. 13:4-6)

Mensen van goede wil. Die kom je gelukkig tegen onder alle overtuigingen en culturen. De mensen die voor geweld kiezen zijn meestal in de minderheid, maar zij kunnen het leven van heel veel mensen ondragelijk zwaar maken – ze kunnen het zelfs afnemen. Ik zoek graag het gezelschap van mensen die uit liefde willen handelen, mensen die naar vrede willen streven.

Ik geloof dat God ons in Jezus tegemoet gekomen is. Jezus is Gods liefdesverklaring, zijn aanbod van vrede en verzoening. Ieder die op de Weg van Jezus wil gaan, zal vrede vinden. Als christen geloof ik dat we verschillen met andere mensen kunnen overbruggen door zelf de eerste stap te zetten op de weg van vrede. Wees bereid om de minste te zijn. Toon respect, stijg boven jezelf uit en biedt vergeving aan als je onrecht is aangedaan. Zo kunnen we door de liefde van Jezus bevrijd worden van een spiraal van vergelding en geweld. Zo kunnen we ons ook hoopvol uitstrekken naar een wereld waar recht en gerechtigheid zal heersen. Ik geloof in die toekomst en het is mijn droom dat veel mensen vanuit datzelfde verlangen willen samen leven!

18 gedachten over “Vrede en vrijheid – een moslima en een christen delen hun gedachten”

 1. Amen, maar helaas denkt het grootste gedeelte er niet zo over. Als mensen eens zouden kijken naar de persoon zelf, dan zou het er al een stuk beter voor staan.

 2. Ik kan hier als ongelovige niets mee. Erger nog voel ik mij hierdoor onvrij.

 3. @3
  Prachtig.
  Helaas moet een van deze om religieuze redenen dood. Dat is dan weer wat minder.

 4. Bookie is een strenggelovige, maar dan weer in andere verhalen.

 5. #2 Bookie.

  Deze twee mensen praten vanuit hun overtuiging. De een als Christen en de ander als Moslima. Voor jou is het van belang om de dieper liggende betekenissen te doorgronden van wat zij zeggen. Als je dat snapt dan kun jij het ook plaatsen danwel vanuit jou overtuiging als niet gelovige een betekenis geven aan die zaken!
  Waar het om gaat is dat elk mens een keuze heeft tussen goed en slecht! Waar kies jij voor?
  En zoals het gezegd wordt…. “guns don’t kill people, people kill people”
  Geloof is niet het slechte in deze… de mens is het slechte!

 6. Bookie Schreef:

  Ik kan hier als ongelovige niets mee. Erger nog voel ik mij hierdoor onvrij.

  Jij voelt je al onvrij als iemand een mening uit die anders is dan de jouwe. Dan ben je even erg als de meest intolerante fundamentalist.

  Vrijheid van Meningsuiting bestaat bij uitstek voor controversiële meningen.

 7. Als iemand zich door dit artikel onvrij of bedreigd voelt dan is hij wel erg bang uitgevallen.

 8. Lieve mensen!

  Ik wil jullie bedanken voor het lezen en voor jullie reacties. Ook wil ik de redactie van Krapuul bedanken voor het plaatsen van dit artikel! Hopenlijk komen er in de toekomst meerdere artikels! Ik vond het zelf een eer dit te mogen doen en ik wil bij deze ook dank zeggen aan Paul voor zijn prachtige woorden!

  Ik ben zo dankbaar!

  groet

  Jousra

 9. Jousra is gewoon lief. :mrgreen:

  (En je hebt toch maar mooi die steen niet gekocht voor Moederdag! 😀 )

 10. hahahahaha ben je gek Dark hahahahaah hahahah lach me dood om jou en thanks voor al je emails!

 11. En iedereen denken: “waar hebben ze het nou weer over? wat voor steen?” 😆

  Maar dat gaan we mooi niet vertellen, dat is ons geheimpje. 😎

Reacties zijn gesloten.