Het gluren begint bij de buren – Graadje

Geen idee van haar naam en zo wil ik het houden. In navolging van Paul Theroux bedenk ik maar iets.
Maar ze had haar deur de godganse dag wagenwijd open, hetgeen mij visioenen van Elly gaf. Komop zeg, waart Elly ook rond in bejaardenhuizen?

Graadje weet dat je op bezoek komt. Graadje weet bij wie je op bezoek komt. Als die in de gemeenschappelijke huiskamer zit (weer zoiets studentenflatachtigs) weet Graadje dat. “U komt ook niet vaak.” Subsidiair: “U komt wel erg vaak op visite. Schuldgevoel zeker.”
Het merkwaardige van glurende buren is dat hun schaamteloosheid ook in hun uitgesproken oordeel tot uitdrukking komt. Terughoudendheid is er niet bij.

Omdat het onvermijdelijk was dat zij merkte dat je er was schoot zij een keer naar buiten om op te merken dat mijn moeder wel erg lastig en lawaaiig was. Het was de keer dat ik geen geduld had met deze persoon en uitviel dat ik niet voor haar gezwam kwam. En dat open deuren en op de loer liggen bij minder gepaste werkzaamheden horen. De boodschap kwam aan. Maar Nederlanders staan altijd klaar met een weerwoord, zeker als ze zich tot taak hebben gesteld hun medemens te beloeren.
“Je kunt wel horen door wie jij (!) bent opgevoed!”
Ik had alweer spijt want mijn moeder zat de hele dag met Graadje opgescheept.

Laatst herinnerde iemand mij aan Hyacinth, de hoofdrol in Keeping up appearances (Schone schijn geheten in het Nederlands). Het aardige aan deze serie vond ik (maar je moest het echt niet meer dan twee of drie keer zien want dan wist je het wel) hoe H. een soort stand wilde ophouden die zij niet kon ophouden (en waarom zou zij ook?).
Maar degene die haar ter sprake bracht herinnerde zich vooral de feilloze manier waarop H. klaarstond als de buurvrouw zich naar buiten dorst te begeven. Er was geen ontkomen aan voor die arme buurvrouw.

Bijna onontkoombare vraag: is dit opzichtige gluren seksegebonden? Of doen mannen het anders?

Mannen bedenken achter hun schrijftafel hoe handig het is dat er mensen van het vrouwelijk geslacht zijn die in de gaten houden waar hun buren zich mee bezig houden. Kortinkje op de bijstand, de ww, de aow, de Elly’s en Graadjes van deze wereld zijn daar belangrijk voor, de Geerten en Henk-Jannen maken er graag gebruik van.
Zo dan?

5 gedachten over “Het gluren begint bij de buren – Graadje”

 1. Er bestaan ook mannelijke hoor, vaak in de vorm van oude kereltjes, maar tegenwoordig komen ze ook jonger. Hoe vaak ik er al niet bijgelapt ben door zo’n verrader… niet normaal. Vaak om dingen waar je eigenlijk niks verkeerd doet behalve een Feestje geeft terwijl de rest van de buren ervan weet (en hij ook) is hij diegene die de politiebelt KLOKSLAG 10 uur op zaterdag. Want zo staat dat in de gemeentelijke verordening. Of er word een Kermis georganiseerd en een ander oud kereltje gaat net zo lang in de wet zoeken totdat het hem lukt hem te verbieden. Want die jongeren en die muziek, hij had er zo’n last van. Nee dat KifKafKeffertje van hem zingt de Opera wil hij zeggen :).

 2. @1
  Ah ja – hetgeen maar weer onderstreept dat loerders de kurk zijn waarop de normen- enwaardenmarkteconomie op drijft.

 3. Ik ken het verschijnsel. Hier in Friesland zijn ze er goed in op de dorpen. Ook mannetjes net zo goed als ouwe wijfjes, zelfs in de stadswijken. De NSB kon ze dan ook makkelijk ronselen als verklikkers & stillen vroeger, zoals mijn Beppe, die socialist was, me als kind al had verteld.
  En nu nog: ha, soms zie ik een leuk stuk hout of ijzer bij het grof vuil aan de stoeprand, dat mag je meenemen, maar dan komt er traditioneel vaak meteen zo’n bejaarde bemoeial zeuren dat die spullen niet van jou zijn! Huh? Wel eens meegemaakt dat omwonenden dan meteen de politie bellen.
  Hele discussies op straat mee gehad. Of nog erger: gezanik van dat soort types over dat jij je auto (tijdelijk) neerzet op een lege parkeerplek bij zulken voor het huis. Hoppa, meteen schieten ze vanachter de vitrage en geraniums als ratten uit hun holen en meteen maar klachten spuien en dreigen. Diverse keren meegemaakt. Tja, ik heb geen glanzende BMW en zie er niet als geklofte blonde kleibewoner uit, dat werkt uiteraard wel in mijn nadeel. Gelukkig heb ik nu eindelijk een parkeerplek gevonden in de buurt waar ze niet meteen je auto bekladden en scherven voor de wielen strooien als zulke weerzinwekkende miserabele kleinburgers hun zin niet geeft.

 4. #4 Keira. Tja, sinds de PVV gedoogd wordt, durven ze beter. `t Is trouwens typisch noordelijk provinciaal gedrag, waar oudere mensen bang zijn voor types uit `Holland’, zoals dat in het Noorden nog wel voorkomt.
  Om over de komst van niet-hollanders maar te zwijgen. (AZC-Kollum) En ik herinner me nog de opwinding in het dorpsleven waartussen ik als kind opgroeide, toen er in de jaren vijftig voor het eerst een `neger’ op straat werd gezien…… Iedereen wist wat die man placht te kopen bij de kruidenier en wat voor kleren hij aanhad, overigens zat hij zondags wèl in de Kerk, dat maakte veel goed.

Reacties zijn gesloten.