Tradities vandaag: 200 jaar roofadel

Nederlanders zijn gek op tradities die eigenlijk geen traditie zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet, vuurwerk afsteken rond Oud-op-Nieuw, meubelboulevards bezoeken op tweede Kerst- of Paasdag, in september beginnen te mijmeren over de elfstedentocht, om er een aantal te noemen. Met name tradities die weerstand oproepen bij een deel van de bevolking zijn populair. Niet vanwege de traditie, maar vanwege de weerstand. We mogen ons daarom gelukkig prijzen dat palingtrekken en publieke terechtstellingen geen tradities die nog leven onder de bevolking meer zijn. Er wordt vaak gesuggereerd dat democratie in Nederland een soort traditie is, terwijl het grondwettelijk nergens is gegarandeerd. In onze grondwet staat nergens dat we een democratie zijn, maar een constitutionele monarchie.

Vandaag wordt gevierd dat 200 jaar geleden de eerste Prinsjesdag plaatsvond. 200 jaar geleden werd er ook een parlement in het leven geroepen. Er was één kamer en de leden van de Staten Generaal werden voor een belangrijk deel benoemd door de koning. Willem I was een absolute vorst en gaf enorme hoeveelheden geld uit om bijvoorbeeld een nieuw paleis in Brussel te bouwen en allerlei ondernemingen op te zetten. De adelstand die tijdens de Franse tijd in de noordelijke Nederlanden vrijwel volledig was verdwenen werd opnieuw opgebouwd. Gegoede burgers die rijk en koningsgezind waren kregen titels en mochten deel uitmaken van de hofhouding. Ministers waren dienaren van de koning. De parlementsleden werden als gezegd door hem benoemd. En op Prinsjesdag werd de troonrede van de koning uitgesproken en hadden ministers en statenleden tot 1840 weinig tot geen invloed op de inhoud.

Willem I was naast koning ook een ondernemer en een schoolvoorbeeld voor de ware kapitalist. De koloniën waren commerciële plunder en droegen bij aan de rijkdom van het koninkrijk. Hij had het zo georganiseerd dat hij de winsten uit onderneming in eigen zak kon steken en de verliezen kon afwentelen op de staat, een principe dat door de ‘liberale’ VVD in ere wordt gehouden. Hij wist zijn persoonlijke vermogen tijdens zijn heerschappij te vertwintigvoudigen, terwijl de gewone bevolking verpauperde en het land aan de rand van bankroet balanceerde. Met name de zuidelijke Nederlanden werden uitgemolken wat een van de belangrijkste redenen was voor het uitbreken van de Belgische opstand. De eerste Prinsjesdagen waren weinig om trots op te zijn, want het volk had geen stem en geen enkele invloed op hoe het land werd bestuurd. Het waren theaterstukjes van absolutistische macht.

We vieren dan ook geen 200 jaar parlement en het algemeen kiesrecht is nog geen eeuw oud. Maar niets mag vandaag de viering van 200 jaar Prinsjesdag in de weg staan. Het Duits-Argentijnse koningspaar in de Gouden Koets, waarop het slavernijverleden, de onderdrukking en het plunderen van de koloniën staat afgebeeld, en hun hofhouding die erachteraan lopen zullen worden toegejuicht door oranjegezinden en Nederlanders in traditionele klederdracht. De media zullen uitgebreid berichten over de ‘traditionele’ hoedjes, die door de vrouwelijke notabelen en partners van de aanwezige mannelijke notabelen worden gedragen; een traditie die enkele jaren terug door Erica Terpstra in het leven is geroepen. Het is vandaag een dag vol feestelijkheden, ceremonies en rituelen. Dat de kloof tussen arm en rijk vandaag weer een stukje groter en de rechtsstaat weer een stukje kleiner wordt mag de feestpret niet drukken.

14 gedachten over “Tradities vandaag: 200 jaar roofadel”

 1. “… een principe dat door de ‘liberale’ VVD in ere wordt gehouden.”
  Geen principe, maar een traditie.

 2. Van zo’n belachelijke poppenkast met tinnen soldaatjes, paarden, malle hoedjes, politie enzovoorts. De kosten daarvan ?

  Hoeveel mensen kunnen je daarvan aan het werk houden in de zorg ?

  Kunnen ze niet gewoon meneer de uil die miljoenen nota voor laten lezen ? Veel goedkoper.

  Beetje wrang om al die kak met malle hoedjes te zien zitten met hun overbetaalde baantjes en dan die graaikoning als je net je baan bent kwijt geraakt dankzij deze “iedereen moet de broekriem aanhalen in barre tijden” predikers.

  Dit land is gestoord.

 3. Zoals ik al eens eerder heb gezegd. Een maatschappij bouw je niet Top Down op. Net zoals je een huis ook bij een goed fundament begint. Bij bedrijven waar meer naar de werkvloer word geluisterd (want DAAR gebeurd het allemaal) zijn gezonder en stabieler voor de toekomst. Als de aandeelhouder jeukt krijgt kunt U naar uw baan fluiten.

  We hebben een overbetaald (te zwaar dak) dat alleen maar zwaarder wordt en het fundament (wij allemaal dus U OOK 1000 euro dom oortjes!) wordt uitgemolken en verzwakt.

 4. uitstekende impressie van de ware toestand in dit land.
  150 jaar geleden vochten de sociaal democraten nog voor de gewone man maar nu is de sociaal democratie een baantjes fabriek.

  Het vrye socialisme (ook wel anarchisme genaamd) is door het staatssocialisme en familiekapitalisme om zeep geholpen.

  Van het zg. neoliberalisme wat maar de helft in praktyk gebracht dekrankzinnige staatsbureaucratie niet beteugeld.

 5. Een traditie die zeer beslist doorbroken is: tot ver in de afgelopen eeuw was zeventig of ouder een normale leeftijd voor ministers. Nu wordt de enige van die leeftijd voor dement versleten.
  Oneigenlijke kritiek op iemand die natuurlijk volop gekritiseerd dient te worden.

  Overigens weet ik eens te meer waarom deze twee vrouwen mijn volksvertegenwoordigsters zijn.

 6. 364 Dagen van het jaar is het bittere ernst in deze zompige moerasdelta. Maar één keer in het jaar gaat het volk uit zijn bol.Dan worden de uniformen uit de mottenballen gehaald, paarden krijgen op het strand vuurwerk onder hun hoeven, er wordt een verhaal voorgelezen dat al lang bekend is. Kortom, het is vandaag Cabaret op het Binnenhof met Wim-Lex als spreekstalmeester.En natuurlijk doet de massamedia vrolijk mee, want het is tenslotte voor het volk. Om 8 uur is het doodstil op straat, want het Koninklijke NOS Journaal maakt de uitslag van De-Hoedjes-Toptien bekend.De uitslag staat bij voorbaat vast: de Koningin. Want net als vroeger werd de man of vrouw die er sjieker uitzag dan Zijne en Hare Parmantigheid direct het cachot ingeschopt.Those were the days.

 7. Schijnbaar is de neoliberalisme nog van het verleden goed bekend met zijn belangrijke draaispil – elke VVD-er heeft dito principe met de paplepel binnengekregen :

  “…de winsten uit onderneming in eigen zak kon steken en de verliezen kon afwentelen op de staat, een principe dat door de ‘liberale’ VVD in ere wordt gehouden.”

  Met een woord: Privatisatie!

 8. Koningshuis.

  1940.

  Veilig overgestoken op kosten van het plebs. Met het geroofde goud, juwelen, olie aandelen en bloed zweet en tranen van 400 jaar V.O.C.

  1945

  Veilig weer thuis in Nederland. Links Nederland ligt dood in de duinen omdat zij wel helden waren. Koningshuis als helden binnengedragen.

  Mooie traditie…..

  Nog een traditie…. LIEGEN.

  Volkskrant: Rutte2 beste kabinet sinds WO2

  Het VK-rapport voor de regering-Rutte (VVD/PvdA)

  Dijsselbloem 9
  Timmermans 8,5
  Schippers 8
  Mark zelf 8
  Ploumen 8
  Schultz 7
  Opstelten 5,5 (6)

  Je moet het maar durven. Als je nu al voor een minuutje Arts bezoek 250 euro moet neertellen.

 9. Ooit vocht links voor een leefbaarder wereld nu ben je al superlinks in een groen pakje met een oranje vlaggetje in de hand op weg naar een aandeelhouders vergadering

 10. Yup een Gandhi zijn en bij je principes blijven is heel moeilijk. “Links” sociaal bewogen zijn is ook de moeilijkste weg om te bewandelen.

  In ieder geval gaat onze mooie koningshuis er weer dik op vooruit. Fijn voor al die achtelijke vlaggetjes zwaaiers. Hebben die geen opa’s, oma’s, baan op de tocht of een gehandicapt kind ?

 11. Dat de koningshuis een poppenkast is ben ik mee eens maar moet nu elke traditie in Nederland afgeschoten worden zoals Prinsjesdag waar veel Oranjegezinde burgers plezier aan beleven

  Waarom ? Omdat traditie riekt naar nationalisme en dus racistisch

  Het is leuk dat Leon zich afvraagt wat de kosten hier van zijn ?

  Misschien dat ie zich beter af kan vragen wat de linkse hobby’s de belastingbetaler afgelopen jaren heeft gekost voor bv een balletvoorstelling waar 10 man en wat familieleden op afkomen.

 12. @Joke, van geffen doet eigenlijk een compliment aan wat hij “links” noemt omdat hij beweert dat Cultuur (dus ontwikkeling van Bewustzijn en Maatschappij) een “linkse” eigenschap zou zijn. Zuiver compliment.

  Ten tweede om in de eigen wereld van Van Geffen te komen is hij even vergeten om de kosten van Prinsjesdag tegen de kosten van een balletvoorsteling ter vergelijking te plaatsen. We zijn immers zeer kostenbewust, toch?

 13. Mede aan de hand van dit voorbeeld is echt verbazingwekkend hoe Rechts in Nederland zich steeds van algemeen gelul bedient. Ongelofelijk!

Reacties zijn gesloten.