Drieënzeventig procent

Omdat Dead Cat Wilders maar weer eens een van zijn dolle plannetjes serveert, dit keer de “anti-shariaverklaring” en daarbij prat gaat op  de “73% van de Nederlandse moslims die de jihad in Syrië steunen”, vond ik het toch eens tijd om naar die beruchte 73% te neuzen.

Wat wil het geval. Op 22 Mei 2013 presenteerde Motivaction in opdracht van de NCRV een opinie-onderzoek onder “autochtone” en “allochtone” inwoners van Nederland over de burgeroorlog  in Syrië en Syrië-gangers. En inderdaad, er staat te lezen:

Nederlandse moslims die meevechten in Syrië getypeerd als helden: 73% van de Nederlandse moslims is het er mee eens dat Nederlandse moslims die in Syrië meevechten helden zijn. 13% va (sic) de moslims vindt dit juist niet. Van de autochtone Nederlanders geeft 70% aan het er niet mee eens te zijn dat Nederlanders die in Syrië vechten getypeerd kunnen worden als helden. En 27% van hen heeft hier geen uitgesproken mening over.

Meteen erna staat:

Echter, het vechten in Syrië is geen onderdeel van de jihad: Ondanks dat een groot deel van de moslims Syrië-gangers als helden typeert, geeft de helft van hen aan dat het geen onderdeel van de jihad is (50%). Een kwart vindt het wel onderdeel van de jihad (26%). Ook een kwart van de autochtonen is de mening toegedaan dat het vechten in Syrië onderdeel is van de jihad. 35% van de autochtonen is het daar niet mee eens.

Ik schreef het al: dit werkje stamt uit mei 2013. De oorlog in Syrië was nog “gewoon” een burgeroorlog, al werd het toen langzaam wat onoverzichtelijk wie nu precies tegen wie vocht. De moslim-extremistische opstandelingen waren sterk in de minderheid en van ISIS had men nog nauwelijks wat gehoord. Bovendien is de vraagstelling gericht op de opstandelingen in het algemeen en niet de moslim-extremistische tak.

Het feit dat Dead Cat Wilders juist dit onderzoekje aanhaalt, laat zijn vertekenende waarheidsbevinding nog eens duidelijk zien. En dan druk ik mij ontzettend mild uit. Kijkt u het filmpje, vanaf 1:50 a een terechte vraag van de interviewer over de gedateerdheid ten aanzien van ISIS volgt de mooiste, grootste, beste, glimmendste, glanzendste drogredenering van de laatste maand. Dat dat nog gepikt wordt, zegt een hoop over de staat van het land.

7 gedachten over “Drieënzeventig procent”

 1. Cornelis

  Kneiterjuiste analyse. In 2013 ging het nog over een dictator (Assad), een Alawiet die andere moslimgroeperingen onderdrukte en geen recht van spreken gaf.ISIS of IS was nog niet bekend.Maar zoals bij alles framed,liegt en manipuleert Wilders alles in zijn straatje.

 2. Treurig is ook, dat nu de diverse onderzoekers wakker worden, en NIET de MSM en de politiek. http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3749999/2014/09/18/Onderzoeksbureau-distantieert-zich-van-interpretatie-cijfers-Wilders.dhtml
  Toen Dead Cat Wilders alweer zijn riedel in de Tweede Kamer herhaalde, was er niemand die hier lijk op stuk kon geven.
  Als Wilders den Arsch in der Hose zou hebben die hijzelf beweert te hebben, laat hij zelf een onderzoek financieren, en wel bij Motivaction.

 3. De muppets in de Tweede Kamer geven nooit een reactie omdat ze van het dagelijkse leven helemaal los gerukt zijn. Het is een rituele show met rijke salarisbeloning aan het eind. Rechtse, ultraliberale show op dit moment.

  We praten steeds over imaginaire gevaren en pakken nooit de sociale problematiek die in onze huis ten grondslag ligt. Makkelijk neoliberaal doen, hè?

 4. Pingback: Wilders in Dresden: De Totale Afgang | Krapuul

 5. Pingback: De totale afgang | wltrrr

Reacties zijn gesloten.