Jan Kees de Jager achter bloedbad Griekenland

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website van MrWonkish.nl

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Griekse burgers zich met hand en tand verzetten tegen de afbraak van de laatste resten van hun toch al minimale welvaartsstaat, die door IMF en EU opgelegd wordt. Onze minister van Financiën De Jager (CDA) vindt het allemaal nog niet ver genoeg gaan. Hij wil nog meer shocktherapie.

De crisis is nog lang niet voorbij. Ondanks ongekende hervormingen en privatiseringen in Griekenland, draait de economie daar nog niet zoals IMF, EU en financiële marktmachten hadden gewild. Binnen de EU, die zelf medeverantwoordelijk is voor de situatie, wordt nu geduwd en gedraaid over uitstel van terugbetaling van leningen of misschien wel geven van nieuwe. Het alternatief is namelijk dat Griekenland failliet gaat en/of uit de Eurozone stapt. Daarmee zouden de Noord-Europese banken en pensioenfondsen flinke verliezen moeten incasseren. Bovendien dreigen andere landen binnen de EU een vergelijkbare behandeling – met name Portugal en Ierland, misschien wel gevolgd door Spanje.

Minister de Jager, die nog moet bekomen van het feit dat hij niet uitgenodigd was voor een spoedoverleg van EU-ministers afgelopen week in Luxemburg, belegde donderdag een ‘geheim spoedoverleg‘ met de kamer om de strategie te bespreken. Daarvoor moesten Kamerleden van vakantie terugkeren, en die hebben geheimhoudingsplicht en zeggen dus niet wat er besproken is.

De Jager roept voortdurend gespierde oneliner richting media, waarin beweerd wordt dat de ‘ de Grieken er een potje van maken’, waarbij hij ondersteund wordt door kranten als de Telegraaf

(voorpagina vandaag (13 mei): ‘Weer Miljarden in Bodemloze Put’) en Elsevier, om maar te zwijgen van het geroeptoeter op de onderbuikblogs (ook Telegraaf trouwens.)

Afgelopen woensdag waren er weer massale stakingen en demonstraties in Griekenland, waarbij de politie beestachtig optrad. Veel demonstranten werden het ziekenhuis in geslagen en een van hen is zo zwaar toegetakeld dat hij in coma ligt en gevaar loopt te sterven. Een vakbond van artsen en verplegers, waarvan de leden veel gewonden hebben moeten behandelen, heeft verklaard dat de handelswijze van de politie niet anders dan poging tot moord genoemd kan worden.

Groepen fascisten jagen ondertussen op migranten, gedekt door de politie. Een 21-jarige jongen uit Bangladesh is daarbij doodgestoken.

Minister de Jager heeft hier geen enkele moeite mee. Hij eist openlijk van de Grieken dat ze zich neerleggen bij alle dictaten van IMF en EU (Volgens Elsevier wil hij ‘een heel stevige en pijnlijke aanpassing van de economie, bezuinigingen en het doorvoeren van privatiseringen’. Het maakt De Jager daarbij niet uit of er nou politieke tegenstand is in Griekenland of niet. ‘Er is geen tijd meer voor onwil.’

Na de ministerraad (volgens FD): ´Er is maar één oplossing om uit deze crisis te komen. Een heel erg stevig, pijnlijk aanpassingspakket van de economie, bezuinigen en privatiseringen, of er nu politieke tegenstand is of niet. Dat maakt mij niet uit. Het is nu geen tijd voor onwil. De Grieken moeten gewoon doen wat we hebben afgesproken. Als het nodig is dat ze nog iets extra’s moeten doen dan zullen ze dat ook moeten doen.´

Maar de Griekse demonstranten verzetten zich juist zo fel tegen de opgelegde hervormingen en maatregelen (denk daarbij aan het volledig verkopen van openbare voorzieningen als het openbaar vervoer en dergelijke) omdat ze weten dat ze niet alleen onrechtvaardig zijn, maar ook contraproductief. Het IMF constateert nu vol gespeelde verbazing dat de belastinginkomsten tegenvallen, terwijl dat precies is wat je kunt verwachten als je in een neoliberale markt gaat privatiseren. Dan verdwijnen de winsten naar het buitenland.

De schulden en de economische situatie in Griekenland, en elders in de EU zijn het gevolg van neoliberaal beleid in combinatie met een ongekende financiële crisis die de ondernemers en politici als De Jager hebben veroorzaakt. Toen de euro werd geïntroduceerd werd door kritische economen ook gewaarschuwd voor precies dat wat er nu gebeurt. Het is een levensgevaarlijk proces om landen met uiteenlopende economieën in een munteenheid te dwingen zonder dat ze mogelijkheden hebben om (economisch) beleid te wijzigen als er economische problemen zijn. Juist omdat dat zo is, moet je landen in dat soort gevallen de tijd geven om de problemen te boven te komen. Dat er geld geleend en verkwanseld is zal ook best, dat zat namelijk ingebakken in het Euro-construct waardoor landen goedkoop euro’s konden lenen en dat hadden ze dan maar moeten voorkomen. Het is voornamelijk naar de politieke en economische vriendjes van de neoliberalen gegaan en niet naar de onderkant die er nu voor moet boeten, en nooit heeft gekozen om in zo’n EU opgenomen te worden. (Een film die de achtergrond van de Griekse schulden mooi uit de doeken doet is Debtocracy (klik op ‘subtitels’ voor vertaling).

Alle verhalen over ‘bodemloze putten’ en potverteerders zijn dus grote onzin. het welvaartsniveau in Griekenland ligt een stuk onder dat van Nederland, dat bovendien in de ‘gezonde jaren’ optimaal heeft geprofiteerd van goedkope import van producten en arbeid uit Griekenland.

Misschien kan iemand de beelden van afgelopen woensdag aan De Jager laten zien en vragen of hiermee nu eindelijk genoeg ‘pijn geleden’ is om met wat van het geld over de brug te komen dat ze zonder probleem in omvallende banken steken (zonder ooit ‘hervormingen’ te eisen).

8 gedachten over “Jan Kees de Jager achter bloedbad Griekenland”

 1. Wie heeft dan de huidige leiders verkozen, terwijl men al jaren de problemen kon zien aankomen. Verkoop die eilanden maar, slechter behandelen kan niet.

 2. @3
  Het PVV-racisme is nu eenmaal niet beperkt tot moslims, dat blijkt maar weer.

 3. @4
  Blijkbaar heb je geen argument. Alles wat jou niet zint is PVV., Wees maar trots op jezelf.

 4. Schokkende beelden van beestachtig optreden in Griekenland door de `politie’, lees de nieuwe SA.
  Dat staat ons in Nederland ook te wachten bij burgerlijke ongehoorzaamheid. Staatsmonopolie op geweld? Dacht van niet!!

 5. Toen de euro doorgevoerd zou worden was er maar 1 land dat aan de eisen voor de invoering voldeed: Luxemburg.
  Dit was destijds in monetaire unie verbonden met België. De consequentie zou zijn geweest dat Luxemburg juist een aparte munt zou krijgen. De euro misschien?

  De hele doorvoering is een grote zwendelpartij geweest, dus ga niet janken over EU-lidstaten die gesjoemeld zouden hebben – dat hebben ze allemaal, op Luxemburg na.

 6. Hehe…! Eindelijk eens een ander geluid vanuit Nederland. De dagelijkse berichtgeving in de kranten en de overige media over Griekenland is werkelijk niets anders dan een aaneenschakeling van genante vooroordelen en zelfingenomenheid.
  Jan Kees de Jager reageerde op twitter met een dikke knipoog op het rondkomen van het eerste pakket noodhulp aan Griekenland, er zou namelijk (in ieder geval op papier) dikke winst gemaakt worden op de verleende noofdinanciering. Dat die tweet inmiddels niet meer is terug te vinden is ongetwijfeld toeval…
  Er wordt gescholden op een land waarmee Nederland een handelsbalans van + dik 2 miljard per jaar heeft (Van al dat geld wat die “luie oplichters” NIET hebben, wordt elk jaar dik 6 miljard aan Nederlandse produkten besteed) , op een land dat door de Duitse en de Franse overheid verplicht wordt om -in een tijd van keiharde bezuinigingen- wel de kas van de nationale wapenindustrieen te blijven spekken.
  Voor de duidelijkheid: Griekenland heeft zich voor een flink deel zeker zelf in deze positie gemanoevreerd. Er zijn structurele misstanden die konden groeien omdat veel Grieken er belang bij hadden die in stand te houden.. Dus wat dat betreft is er meer dan genoeg terechte kritiek op Griekenland te leveren.
  Maar het beeld van een ‘volk van laaienlichters en belastingontduikers dat 16 maandlonen per jaar krijgt en op zn 45e met pensioen gaat’ is al even beledigend als leugenachtig.
  Hoewel het eigen straatje af en toe misschien iets te nadrukkelijk wordt schoongeveegd, geeft de Griekse documentaire http://www.debtocracy.gr/indexen.html (Engelse ondertitels) een aantal interessante andere invalshoeken.
  De Telegraaf zou er van gruwelen… dus zeker even bekijken!

 7. Ik kan me, na het zien van Debtocracy, niet aan de indruk onttrekken dat het op kleine schaal hier in Nederland ook al gebeurd!!! Alles wordt uitgehold, rekening bij de belastingbetaler gelegd en de grote bedrijven en met name de banken met het geld vandoor gaan! Letterlijk en figuurlijk!
  De banken lachen het hartste op dit moment want de mensen betalen de rekening en de heren bankiers dikke vette bonussen opstrijken! ” Was al beloofd” zeggen de heren politici zonder zich ook maar een zier te bekommeren om de uitkeringsafhankelijken, het speciaal onderwijs, de zieken en zwakken van de maatschappij! Zij strijken straks wachtgeld op zonder ook maar een vinger uit te hebben gestoken voor het volk! Het is niet of maar wanneer het volk echt in opstand komt!

 8. Raar dat met de Euro niet kan wat met de Dollar wel kan , in de USA zijn er al complete staten en grote steden failliet gegaan zonder dat de munt onderuit ging , maar ja het is dan ook een Amerikaans Particulier bedrijf dat besluit of een land kredietwaardig is en hoeveel rente het op de internationale markt moet betalen , zodat het failliete Californië minder rente betaald dan Europeese staten die er veel beter voor staan zoals Ierland of Spanje ..

Reacties zijn gesloten.