Bert Brussen en zijn ‘Gutmenschen’

GeenStijl en De Jaap redacteur Bert Brussen is tegenwoordig columnist bij de Volkskrant. Daar mag hij onregelmatig fulmineren tegen mensen die kritiek hebben op Wilders; hij zelf noemt dat steevast ‘demoniseren van Wilders’. Naast aanvallen op Thomas von der Dunk en alles wat niet stemt op of knielt voor de VVD of PVV komt hij dinsdag 17 mei met het stukje ‘Hoed u voor de ‘Gutmensch’: de drammerige wereldverbeteraar die het aan realiteitszin en zelfkritische vermogens ontbreekt.’

Het begrip Gutmensch is nogal beladen. Het werd namelijk veelvuldig gebruikt door de nazi’s en werd een populair begrip dankzij hun weekkrantje Der Stürmer, waarin wekelijks werd verteld dat joden onhygiënisch woestijnvolk waren die samenzweerden met communisten, echte Duitsers wilden doden en de hele wereld wilden overnemen. Met Gutmensch werd iedereen bedoeld die geloofde in het goede van de mens en het dus niet eens was met het nazisme en de rassenpolitiek van de nazi’s. Idealisten, dat waren eigenlijk hele foute mensen, landverraders, want ze werken samen met links en zetten zich in voor lagere wezens als joden en zigeuners. Gutmenschen kwamen op voor rechtvaardigheid en tegen onrecht en dat past natuurlijk niet in een doctrine, die beweert dat er een natuurlijke selectie plaatsvindt als je een deel van de bevolking op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken, religieuze of politieke overtuiging vernedert, ontmenselijkt, verjaagt of vermoordt.

Tegenwoordig is het vooral populair in extreemrechtse kringen, onder Fortuynisten en onder de aanhangers, sympathisanten en apologeten van de volksopruier Geert Wilders; individuen zoals Brussen dus: ‘De pro-Gutmenschen-auteur van het Zeit-artikel [geen bronvermelding], een politica voor De Groenen, gaf trouwens toe dat er nogal wat hinderlijke Gutmenschen bestaan (‘Besserwisser’). Maar met een argument dat vooral blijk gaf van naïviteit, weinig realiteitsbesef en een drammerige vorm van moralisme trachtte zij het vooroordeel van de naïeve, irreële en moraliserende Gutmensch te bestrijden.’

U dacht dat Martin Bosma van de PVV erg was met zijn stukjes in het NRC Handelsblad? Die verbleekt bij de quasi-intellectuele onzin die Bert Brussen uitkraamt. Gutmenschen ‘zijn mensen die hinderlijk blijven geloven in een naïef wereldverbeteringsideaal en er alles aan doen dit naïeve ideaal bij iedereen op te dringen.’ En verderop ‘Voor de Gutmensch blijft het dus onmogelijk te ontsnappen aan de intrinsieke tegenstrijdigheid van het Gutmensch-zijn.’

‘Der Begriff Gutmensch ist seit den 80er Jahren ein beliebtes Modewort, er dient als Stempel, mit dem jede weitere Diskussion leicht beendet wird.’ staat er in het memorandum van de Deutsche Journalisten-Verband. Een soort ‘godwin’ dus, maar dan omgekeerd. Niet alleen mogen in Nederland moslims ‘woestijnvolk’ en moskeeën ‘haatpaleizen’ of ‘kazernes van haat’ worden genoemd, feiten worden verdraaid om te suggereren dat er massa-immigratie is die er niet is en om te suggereren, dat alle moslims stiekem ons willen doodmaken en het westen willen overnemen. De mensen die daaraan twijfelen of zich daartegen verzetten worden weggezet als domme, drammerige en naïeve idealisten. Met dank aan Brussen en de Volkskrant.

Bert Brussen had niet eens de moeite genomen de spelfouten uit zijn stukje te halen, bij deze zijn zijn citaten gecorrigeerd.

28 gedachten over “Bert Brussen en zijn ‘Gutmenschen’”

 1. ‘Hoed u voor de ‘Gutmensch’: de drammerige wereldverbeteraar die het aan realiteitszin en zelfkritische vermogens ontbreekt.’

  Volgens deze definitie is Wilders dus ook een ‘Gutmensch’… Just saying…

 2. Heeft Bert Brussen dan helemaal geen zelfrespect?, zoals een van de reaganten schreef.

 3. Een andere goede reactie:

  “Je bent een waardeloze schrijver, enkel bekend geworden omdat je een keer bent aangehouden voor het kopiëren van een dreigtweet. Je probeert mee te liften op het succes van extreem-rechts, maar je durft daar niet eens voor uit te komen. Papier kost bomen, dus verbeter de wereld, begin bij jezelf en verdwijn bij de Volkskrant.”

 4. Nooit geweten zeg, dat die term ‘Gutmenschen’ van de nazi’s afkomstig is. Dus eigenlijk zitten die PVV-ers zichzelf voortdurend te begodwinnen daarmee. Zelfbegodwinning.

 5. Pas op jongens dadelijk krijgen we weer op ons lazer omdat we godwinnen en vergelijkt geenstijl ons weer met massa/seriemoordenaars. Dit moeten we niet willen.

 6. @8
  Ik ken de term ook alleen maar als intern-linkse diskwalificatie, vooral tegen de anti-impi’s en dan weer vooral tegen de “antizionisten”. Je mag toch denken dat men in Duitsland op de hoogte is van de achtergrond van dit woord.

 7. #8 Laurent

  Zelfbegodwinnen, geweldig !
  De afstraling van afgod Mc Wilders op zijn vrijwilligers legioen (zie de Mos in Trouw) dan,
  Zelfverafgodings Legioen

  Demonistralen
  en wat meer .
  jvdheuvel , ik kan geen smileys meer plaatsen….

 8. katja Schreef:

  jvdheuvel , ik kan geen smileys meer plaatsen….

  Zie je dat doodskopje onder het reactieformulier? Daarboven staat “smilies”. De tekst/leestekens naast zo’n smiley kopeieren en in het reactieveld plakken.

 9. Toch wel opmerkelijk dat mensen die zo verontwaardigd zijn als je een vergelijking trekt tussen hen en de jaren 30′, juist zo graag strooien met dit soort termen (gutmensch).

  En heeft die Brussen een dubbele persoonlijk ofzo? Ik kan me herinneren dat hij tot nog niet zo heel lang geleden op Frontaal Naakt volop mee deed met het fulmineren over het PVV-stemvee. Nu hoort die er zelf blijkbaar ook bij. Heb ik iets gemist of is deze man gewoon een schaamteloze opportunist die alles zegt wat zijn publiek wil horen?

 10. Ik vind het nogal raar dat mensen zeggen niet in het voorruitgangsideaal te geloven ondanks het feit dat zaken als mensenrechten en technologie spectaculair zijn verbeterd in het Westen in de afgelopen 50 jaar. Dat Westerse landen en organisaties zich buiten eigen gebied zwaar misdragen daar kijk ik niet voor weg, maar daar is ook kritiek op. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat de bevolking mensenrechten als de norm ziet.

  Ik ben geen voorstander van naïef idealisme maar ik vind je kop in het zand steken en tientallen jaren geschiedenis negeren een beetje het ander uiterste.

 11. Ha, @wltrrr! Alweer een prima stuk op Krapuul. 🙂
  Drommels, dat het woord “Gutmensch” van Der Stürmer afkomstig is, had ik eerder moeten weten. Godwinverdikkeme… 😡 😡

 12. @ Huib:
  Ha Huib. Waar ‘Gutmensch’ precies vandaan komt is onduidelijk, maar 1941 (Der Stürmer of Goebbels) wordt door de Duitse journalistenvereniging genoemd. Sommigen noemen Nietzsche. Duitsers hebben de gewoonte nogal uitvoerig onderzoek te doen: http://de.wikipedia.org/wiki/Gutmensch
  Blijft dat het een zeer beladen begrip is.

 13. Weer een zeer lezenswaardig artikel dat mij stukken wijzer maakte. Zo wist ik niet eens waar het woord gutmensch vandaan kwam maar wist ik helemaal niet dat die enge schlechtmensch bij de Volkskrant zijn scheten mocht laten. Welk doel dient dat eigenlijk? De goede geesten klaarstomen voor vernietiging bij tegenspraak en weerwoord? Zum kotzen.

 14. Idealisten, dat waren eigenlijk hele foute mensen, landverraders, want ze werken samen met links en zetten zich in voor lagere wezens als joden.
  =======

  Hitler was links echter binnen dit artikel schuift men links naar voren als medestrijder tegen het Nazisme.

 15. Maxks Schreef:

  Hitler was links echter

  Gestoorde & achterlijke opmerking. Waar heb jij op school gezeten?

 16. Maxks Schreef:

  Idealisten, dat waren eigenlijk hele foute mensen, landverraders, want ze werken samen met links en zetten zich in voor lagere wezens als joden.
  =======
  Hitler was links echter binnen dit artikel schuift men links naar voren als medestrijder tegen het Nazisme.

  Denk jij nou echt dat er iemand dit zwakzinnige gezwets gelooft (behalve diverse hersenceluitgedaagde PVV-ers).

 17. Ach, wat zal ik zeggen. Bert B. De Max Blokzijl van 2011. Als een krant behoefte ( leuk woord vanuit bruin perspectief ) heeft aan een triest figuur als Bert B. is het slecht gesteld met de kwaliteit van deze krant. Evenals op de Telegraaf mag mijn hond niet zijn behoefte ( daar is dat woord weer ) doen op deze naargeestige vertolkers van de mening van bruin nederland.

Reacties zijn gesloten.