Schijndemocratie

Gisteren, donderdag 19 mei, waren we getuige van het einde van het parlementaire debat zoals we dat kenden. Er werd voor de Bühne een verantwoordingsdebat opgevoerd tussen premier Rutte en gedoogpartner Wilders. Het NRC Handelsblad ging zelfs zover te suggereren dat Wilders dreigde met een politieke breuk. Het onderwerp was de financiële steun aan Griekenland dat zijn schulden niet meer kan aflossen. Rutte zei naar aanleiding van vragen van Cohen aan Rutte over zijn visie niet alleen over naast geld maar ook over mensen, dat hij achteraf verantwoording zal geven maar voor tussentijdse rapportage — het kabinet zit er nu bijna acht maanden — vooralsnog geen aanleiding zag. Ondanks de meningsverschillen tussen de coalitie van CDA en VVD en gedoogpartner PVV ging de samenwerking volgens Rutte prima en zo nodig kan er bij een ander partij steun worden ingekocht. Vroeger werden dit soort zaken onder de tafel geregeld om de belangen van belanghebbenden niet teveel te schaden. Het publiek begrijpt niets van zulke kwesties, stelde Rutte en hij verweet Wilders gebrek aan politiek leiderschap. Openbaarheid kost kostbare tijd van jonge ambtenaren, net als vragen stellen alleen maar kost en vervelend is, meldde Blok van de VVD, die vervolgens aan het kabinet vroeg wat zijn eigen kamervragen eigenlijk kosten. De parlementaire democratie werd gisteren gereduceerd tot een boekhoudkundige soap voor de camera. Oh, oh, Binnenhof.

Wilders, in zijn VVD-tijd mentor van Rutte, zei dat Rutte Nederland verkwanselde. Rutte antwoordde dat het Wilders was die Nederland verkwanselt als hij niet kiest voor steun. Volgens Rutte hangt de steun samen met de positie van investeerders, beleggers en banken wat een Europese aangelegenheid is. Alles hangt tegenwoordig met alles samen. Wilders noemde een lijst gerenommeerde economen die volgens hem het met hem eens waren. Minister van Financiën De Jager reageerde dat Wilders dat niet hard kon maken. Het lijstje van Wilders bleek na enig onderzoek van Radio 1 inderdaad vooral gebakken lucht, maar dubieus zijn de bronnen van Wilders wel vaker. Volgens de gerenommeerde econoom professor Kleinknecht snapte Wilders allemaal niet zo want hij begreep dat Wilders maar HAVO had gedaan. Het is geen publiek geheim dat op de golven van de liberalisering ook door de overheid, woningbouwcorporaties en pensioenfondsen risicovolle beleggingen werden aangegaan. Ook het hebzuchtige publiek mocht zich te buiten gaan aan sparen tegen absurde rentes zodat je, als je geluk hebt, straks kunt doen (lees: kopen) waar je zin in hebt. Geld verdienen is niks mis mee en als je goed gokt wordt je steenrijk. Werken is voor losers, want met geld kun je tegenwoordig alles kopen. Op het juiste moment inzetten aan de pokertafel, daarvan word je pas echt slapend rijk en hoef je ook niets te leren.

Geen cent meer naar Griekenland, want dat is ‘corrupt’ en het geld wat we aan Griekenland ‘geven’ zien we nooit meer terug, was de redenering van de radicale euro-scepticus Wilders. Even leek het erop dat Geert de Volks-DJ de smartlap ‘Ach vader lief, toe drink niet meer’ ging afspelen. Griekenland en al die andere landen die financieel niet op orde zijn moeten maar uit de Eurozone. Blijkbaar is Athene als frontlinie tegen de door de Wilders gewaande en gepropageerde ‘islamisering’ al gevallen. Eerder beschuldigde hij Cohen van de PvdA ervan ’30 jaar’ lang de massa-immigratie te hebben bevorderd en islamitische stemvee’ te hebben binnengelaten. Roemer van de SP verliet daarop uit protest de kamerzaal; Rutte keurde na verzoek van de oppositie de uitspraak van Wilders af. Vrijwel onopgemerkt door de media stemde Rutte vervolgens mompelend in met de voorstelling dat Nederland iets moest doen tegen de massa-immigratie (van wat de PVV noemt ongewenste vreemdelingen). Dat die massa-immigratie, net als ‘de islamisering’, ‘subsidieslurpende kunstenaars’ en ‘de linkse media’ niet bestaat is niet relevant. Het gaat er immers om stemmen te winnen en daarvoor mag je best af toe iets in ruwe bewoordingen zeggen wat nergens over gaat.

Europa kent sinds het einde van WOII de langste onafgebroken periode van vrede uit de geschiedenis van het continent. Met kwaad spreken over immigranten, vreemdelingen en buitenlanders en af en toe wat oorlogsretoriek tegen het buitenland ben je gegarandeerd van 15-20% van het Nederlandse electoraat. Je hebt dus helemaal geen coalitiepartner meer nodig om te regeren. Je hebt alleen nog maar een garantie nodig om bij een wetsvoorstel de stemmen van andere partijen zeker te stellen. In het geval van ex-VVD-er Wilders en zijn eenmanspartij PVV die ‘strijdt tegen de islam’ hoef je alleen maar te accepteren dat je partner een ‘ezel’ is en hem de schijn te geven erbij te horen. Die partner dient er per slot van rekening alleen maar toe de eventuele critici te schofferen en de oppositie buitenspel te zetten. De Nederlandse pers en media spelen het spelletje braaf mee. Henk en Ingrid mogen ook af en toe aan het woord komen om te zeggen wat ze ervan vinden. Dat ze geen flauw benul hebben van het besturen van een buitengewoon complexe organisatie als een overheid doet niet ter zake. Voor de meesten is de overheid een servicebalie die het mogelijk maakt om in kleine kroegen te roken en lekker hard en zoveel mogelijk asfalt te mogen berijden. Meedoen zonder verantwoordelijkheid.

Onze economie is gebouwd op boete en schuld, een christelijk concept voor een breed gedragen pensioenregeling. Je gaat verplichtingen aan die zwaarder worden als je niet aan de verplichtingen kunt voldoen. In het ergste geval ga je failliet. In het beste geval krijg je een leuke oudedagsvoorziening. Onze staat maakt het mogelijk dat het allemaal niet zo dramatisch hoeft te zijn. Je bent automatisch verzekerd tegen onheil en je kunt je aanvullend verzekeren voor wat extra luxe. Zo ook onze regering. De PVV mag af en toe wat roepen, mag zelfs tegen stemmen, maar zal als het erop aankomt de minderheidsregering nooit laten vallen. Je geeft al je verkiezingspunten op in ruil voor het recht op de vrijheid van meningsuiting om van tijd tot tijd de oppositie, moslims, milieubewegingen, organisaties voor burgerrechten en kunstenaars als zondebok in de grofst mogelijke bewoordingen aan te wijzen voor de maatschappelijke ontevredenheid en het financiële mismanagement van de overheid en hun private partners. Het is de perfecte schijndemocratie, gereduceerd tot een verzameling kamervragen à €2000 die niet langer dan 30 seconden mogen duren en helemaal nergens over hoeven te gaan. En natuurlijk willen we minder vragen want echte openbaarheid kost alleen maar geld.

Morgen vergaat de wereld en maandag wordt de Eerste Kamer gekozen. De komende dagen blijft het droog en zonnig. wltrrr zal dit weekend dan ook lekker veel tijd doorbrengen in zijn volkstuintje.

7 gedachten over “Schijndemocratie”

 1. Helder betoog, da’s ook de onmacht van bijv. iemand als Cohen, die doet waar -ie voor gekozen is, besturen of oppositie voeren met alle facetten, inzichten en know how onbekend bij de gemiddelde stemmer.
  Dan ben je niet opgewassen tegen borreltafel stellingen die herhaaldelijk de kamer worden ingeslingerd, je kan niet eens beginnen om het uit te leggen.
  Met de kwestie Griekenland krijgt VVD wat dat betreft een koekje van eigen deeg.

  Maar als Donner wetjes wil maken, dan zijn het worstjes waarvan het publiek niet hoeft te weten hoe ze gemaakt worden.

 2. Jan Schreef:

  Maar als Donner wetjes wil maken, dan zijn het worstjes waarvan het publiek niet hoeft te weten hoe ze gemaakt worden.

  Ter aanvulling…. mits ze maar niet halal gemaakt zijn want Maxime Verhagen is er achter gekomen dat díe in ieder geval niet te vreten zijn!

 3. “Dat die massa-immigratie, net als ‘de islamisering’, ‘subsidieslurpende kunstenaars’ en ‘de linkse media’ niet bestaat is niet relevant “. Zolang je denkt dat dit zo is zal de invloed van links af blijven brokkelen. Gooi die oogkleppen nou eens af.

 4. @ Jos Vervoort:

  Oogkleppen ? Probeer jij je eens bij de feiten te houden in plaats van te geloven wat je rancuneuze, haatdragende kop wíl geloven.

 5. Over al deze stellingen zijn gedegen onderbouwde weerleggingen op deze site te vinden in het archief. Lees ze eens door zou ik zeggen en hierover gedachten uitwisselen staat vrij hoor. Geen oogkleppen hier, ik volg niet blind en dwangmatig 1 leider………..

 6. #4
  Jos Vervoort Schreef:

  Zolang je denkt dat dit zo is zal de invloed van links af blijven brokkelen. Gooi die oogkleppen nou eens af.

  Er is geen massa-immigratie, geen moslimprobleem, er zijn geen problemen met z.g. links!

  We hebben in Nederland slechts te kampen met een onwelriekend stel neo-NSB-ers die een harmonieuze samenleving niet wensen en die de maatschappij van boven tot onder wensen te ontwrichten met vuige & onderbuikse befehl=befehlmarsorders van een weerzinwekkende en leugenachtige volksmenner.
  Het lachen en het schimpen zal zijn brallende slempende aanhang van anderhalf miljoen geestelijk gederangeerden nog eens op onaangename wijze vergaan op het moment dat Nederland abject gedrag van deze bruine pseudopolitieke onderkaste niet meer tolereert.

Reacties zijn gesloten.