Het alledaagsracisme van Martin Sommer

In de Volkschbruine Laster & Haatbode probeert de roomblanke Martin Sommer uit alle macht aan te tonen dat ‘wij Nederlanders’ toch echt niet racistisch zijn. Aanleiding daartoe is het langzaam doordringende besef dat een zwarte piet heden ten dage toch eigenlijk niet meer kan. De grote groep pro zwarte pieten schreeuwers blijven stampvoetend drammen dat zwarte piet traditie is en helegaar niets met racisme te maken hebben. De ‘zwarten’ die daar problemen mee hebben moeten maar oprotten.

Ook Martin Sommer schaart zich bij de pro-ploeg. Want als iemand zich gekrenkt voelt door wat Zwarte Piet symboliseert is slechts een gevoel, een mening, hoe durft een rechter dat mee te nemen in zijn oordeel dat Zwarte Piet racistisch is.

Let op de argumentatie. De rechter vond niet dat artikel 1 van de Grondwet in het geding was. De intocht van Sint met Pieten heeft niet geleid tot aantoonbare discriminatie. Klaar ben je, dacht ik.

Maar nee, Zwarte Piet is volgens de rechter wel degelijk racistisch. Niet omdat het zo ís, maar omdat er mensen zijn die zich gekrenkt voelen. Het komt erop neer dat wie zich gediscrimineerd voelt, vanzelf gelijk heeftDat is postmoderne rechtspraak. Feiten bestaan niet, alleen maar meningen en gevoelens. Dat zet de poort open voor allerlei andere kwetsuren. Nog even en de gouden koets moet naar de winterschilder vanwege een koloniale afbeelding. En wat dacht u van de kerstboom? Die is in delen van Engeland al in de ban gedaan

Ja, ja feiten… en daarom gebruikt Sommer dus maar een hoax, de verboden Engelse kerstbomen, om zijn woorden kracht bij te zetten. En ook de winterschilder hoeft er niet aan te pas te komen. De Gouden Koets kan gewoon binnen blijven. Maar boven alles wil hij de rechter iets laten doen, wat de rechter niet mag en dat is toetsen aan de grondwet.
De rechter heeft het strafrecht als toetssteen en daar staat in:
Als misdrijven worden strafbaar gesteld:
– Het beledigend uitlaten over een groep mensen op grond van hun ras (art. 137c)
– Het aanzetten tot haat tegen of discriminatie van of gewelddadig optreden tegen mensen vanwege hun ras (art. 137d)
– Het openbaar maken van uitlatingen waarvan men weet of kan vermoeden dat ze voor een groep mensen
wegens hun ras beledigend zijn, dan wel aanzetten tot haat of discriminatie (art. 137e)
– Het deelnemen aan of het verlenen van steun aan activiteiten gericht op discriminatie van mensen wegens hun
ras (art. 137f)
– Het in de uitoefening van een ambt, beroep of bedrijf discrimineren van mensen wegens hun ras (art. 137g). Dit laatste is tevens als overtreding strafbaar gesteld in artikel 429quater.

Het is belangrijk om op te merken dat de anti-discriminatiebepalingen in het Wetboek van Strafrecht discriminatie op grond van ras strafbaar stellen, terwijl in het civiele recht naast onderscheid op grond van ras ook onderscheid op basis van nationaliteit onrechtmatig is. (bron)

Dat Nederland racistisch zou zijn is volgens Sommer onzin, gebaseerd op het zich gekrenkt voelen van niet-witte mensen, subjectief en daarom niet waar. Het bewijs is volgens de zo op feiten gefixeerde Sommer het aantal gemengde huwelijken.

Hij verwijst daarbij naar een trendwatcher, super wetenschappelijk natuurlijk.
Trendwatcher Adjiedj Bakas, zelf gekleurd en naar eigen zeggen nog nooit voor Zwarte Piet uitgemaakt, meent dat het aantal ‘zebrahuwelijken’ nog hoger is, namelijk een op drie. En dan moet je er ook nog eens de LAT-relaties en samenwonenden bij optellen. Hij denkt dat Nederland het minst racistische land ter wereld is omdat praktisch de helft van de nieuwe liefdesrelaties etnisch gemengd is.

Gelukkig is daar dan Flip van Dyke die dat meteen ontkracht:

Arme Martin Sommer. In zijn verwoede pogingen om zwarte piet goed te praten, het racisme in Nederland te bagatelliseren en het gevoel van de de gediscrimineerden bij het vuil te zetten, laat hij zien dat hij doordrenkt is met alledaags racisme. Ik raad hem aan om de boeken van Philomena Essed, die hij dus ook al niet begrepen heeft, eens nader te bestuderen. Wellicht dat de schellen hem van de ogen vallen.

9 gedachten over “Het alledaagsracisme van Martin Sommer”

 1. Hartstikke puik artikel Ina. Dank!
  Je zal maar in een ‘zebra-huwelijk’ (raar woord trouwens) zitten met een roomblanke imbeciel als die Sommer.

 2. Inderdaad een zeer goed artikel, Ina. En inderdaad gelukkig dat Flip van Dyke weer met correcte cijfers aan kwam.

  Vraag me af wat de (verdere) bronnen van Sommer zijn, waarop hij zijn geraaskal baseerde. Adjiedj Bakas i.c.m. dat blogje voor domrechts gepeupel van Joshua Livestro (DDS) belooft al niet veel goeds…

 3. Als ik het goed begrijp laten de cijfers van Flip zien dat allochtonen (en vooral Turken en Marokkanen) grotendeels binnen de eigen groep trouwen. Dat onderscheid mag men maken als men gaat trouwen. Dus het percentage zebra-huwelijken valt wel mee. Autochtonen trouwen ook vooral in eigen kring. Allemaal heel logisch, maar het leidt wel tot segregatie. Is het dan ook logisch dat men vooral bij ‘eigen’ winkels boodschappen doet? ‘Eigen’ mensen aanneemt als werknemer? Er wordt met dat groepsdenken toch vrij snel een grens overschreden lijkt me.

 4. Roland,
  dat groepsdenken, lijdend en bedrijvend, is het ergste dat een samenleving kan gebeuren. Het wordt tijd, dat men het individu gaat afrekenen op zijn daden en karakter en geen individu meer beoordeeld op zijn vermeende toebehorenheid tot een groep.

 5. Hier het bewijs dat Martin Sommer faliekant tegen de Rechtstaat is.
  Martin Sommer ageert zelf als een hoax.

  Daarom moet je geen enkel aandacht aan besteden.

 6. @Cornelis:
  Tja, erg, erg… Het gaat me juist om die glijdende schaal. Ik vind het niet erg, en zelfs zeer begrijpelijk, als Nederlanders trots en blij zijn als Nederland het WK wint en balen van verlies (even los van hoolilgan-gedrag) ook al heeft de tv-kijker geen enkele rol gespeeld bij het resultaat.

  Zinlozer is het naar mijn idee als het verder in het verleden ligt: trots zijn op de “Nederlandse beschaving” die Rembrandt, Multatuli en Philips heeft voortgebracht, of je schamen omdat de “Nederlandse beschaving” slavernij en collaborateurs in WO2 heeft gekend. Beiden zijn m.i. een vorm van groepsdenken. Een voorkeur voor Hollandse kost of ‘witte'(?) muziek is ook niet verwerpelijk, al ontzeg je jezelf veel moois en lekkers.

  Vooroordelen zijn generalisaties die zeker niet altijd opgaan in individuele gevallen. Maar als ik de hoek omloop en aan de ene kant van de straat loopt een oud vrouwtje met een rollator en aan de andere kant hangen 5 pubers met ghettoblasters (of een joint, of een skateboard, en de huidskleur maakt niet uit), loop ik op de stoep van het oude vrouwtje. Vooroordeel? Ja. Erg? Ik vind van niet.

  Als er aan de ene kant 3 blanke skaters op de stoep hangen en aan de andere kant 3 niet-blanken met een ghettoblaster maak je onbewust in een split second een beslissing. Het zou mij niets verbazen als niet-blanke jongeren ‘hun’ stoep kiezen, blanke jongeren ‘hun’ stoep (en dat ouderen een blokje omlopen). Nu doe je niemand kwaad (en schend je niemands rechten) door een stoep te kiezen, het is niet strafbaar en moreel niet eens laakbaar maar het neigt al een beetje naar ‘alledaags racisme’. Als een ambtenaar het doet bij het nemen van een beslissing is het nl. al (minimaal) etnisch profileren…

 7. Roland,
  het is een groot verschil of men met zijn alledaags racisme zichzelf of anderen het leven zuur maakt. Racistisch denken is niet strafbaar, gelukkig maar. Racistisch handelen wel, en terecht.

 8. Is het dan ook logisch dat men vooral bij ‘eigen’ winkels boodschappen doet?

  Ik heb ook zo mijn eigen winkels. Denk niet dat ik meerdere kilometers verderop in een andere plaats m’n boodschappen haal. Jij wel?

  Overigens heeft “de Turk” waar ik tevens mijn boodschappen haal twee “autochtonen” in dienst. Dus daar ga ja je al.

  Wat betreft ‘groepsdenken’..individualisme ‘schijnt’ hoogtij te vieren als ik sommige berichtgeving maggeloven, maar ‘de mens’ zal altijd in groepsverband functioneren. Zit namelijk in aard van het beestje.

 9. Leuke bijkomstigheden is dat op de achtergrond waarop de uitspraken van Martin Sommers worden gemaakt, klinkt heel duidelijk: ” Minder!Minder!Minder!”.

  Dan weet iedereen wat de motivatie voor de uitspraken van deze persoon is.
  Jahoor, dit is de glijdende schaal van de neofascisme in Nederland die lijkt alsof het Staatsgesponsord is gekeken tegen de volledige inactiviteit van de OM en Justitie in dezen.

  Kortom, het Polderfascisme is in volle opkomst.

Reacties zijn gesloten.