Terug naar wat nooit geweest is

Zijn geboortejaar moest ik nog even opzoeken, het was toch echt 1963, het jaar dat Beatlemania uitbrak, de tijden waarin de uitdrukking “langharig werkschuw tuig” gemunt werd. Geert Wilders ging pas naar school toen de Mammoetwet was ingevoerd en ik durf er wat om te verwedden dat hij geen lees-boek-jes van Ot en Sien meer heeft mee-ge-kre-gen. Die boekjes moeten het tot in de jaren vijftig, misschien wel zestig hebben volgehouden maar het ministerie van onderwijs raakte in de greep van de permanente vernieuwing onder en na Cals. Mocht de huiveringwekkende tekst van Wilders door zijn geleerde hulpje Butthead Bosma geschreven zijn dan is het nog verrassender: die is van 1964.
Toen beide blagen nog op de lagere school, zoals de basisacademie toen nog heette, zaten werd op straat volop heroïne gratis aangeboden. Er moest een markt gecreëerd worden, zo gaat dat in ondernemersland. Een van de gevolgen van het ondernemersklimaat rond deze producten is dat het inderdaad niet raadzaam was argeloos op bepaalde straten te lopen. Of je huisdeur los te laten terwijl je niet thuis was. Maar ja, dat laatste is nooit erg raadzaam geweest.

Volwassen mannen die naar een kleutertijd terugverlangen die nooit bestaan heeft – als zij het niet van Ot en Sien hebben, misschien van Swiebertje dan? Die serie hield op in 1975. Het zou kunnen. 1975 is inderdaad rijkelijk laat, want het was in het holst van de heroïnetijd inderdaad. Niet dat de tijd van Swiebertje ooit echt heeft bestaan. Nou ja, behalve in de boeken en de televisieserie zelf dan. Sterker nog: de wereld van Ot en Sien heeft nooit bestaan, het idyllische landleven in de tijd van Scheepstra en Ligthart was niet idyllisch. En grappig genoeg: ook toen werd “Nederland” overspoeld door “buitenlanders”: seizoensarbeiders uit Nederduitse streken; goed-katholieke Poolse mijnwerkers in Limburg; en zo meer. Is het nou echt zo’n groot geheim dat die Duitse (im)migranten in deze streken de kerstboom hebben geïntroduceerd?

Herhaal een leugen lang en vaak genoeg en de meute gelooft haar wel. Het idee achter propaganda. Vroeger, toen je gewoon de deur los kon laten zonder angst voor inbrekers. Naar die gouden tijd zal Nederland herrijzen.

Ik herinner mij televisiebeelden van nazi’s in Oostenrijk, die de macht aan het grijpen waren. Volwassen mannen in korte leren broekjes. Werden zij weggelachen? Ik weet het niet – in tegenstelling tot wat de Sound of Music-idylle (weer of nog zoiets) suggereert waren de fascisten of nazi’s al jaren de baas in Oostenrijk, alleen de aansluiting moest nog even geregeld worden. Die broekemannetjes waren hartstikke serieus. Als ze ooit waren weggelachen heeft hen dit gesterkt in hun streven, misschien. Maar mogelijk zijn ze nooit weggelachen.

Zoals Wilders en Buttheadma niet weggelachen zijn met hun show over herrijzend Nederland. Hun discours wordt met quasi-intellectuele kletssaus overgoten breed overgenomen. Daar is geen speciaal opgericht “politiek-incorrect” betaalmuurtjesinternetkrantje voor nodig – je hoeft de dagelijkse productie van de zich nog steeds noemende kwaliteitskranten maar op te slaan.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat de juiste remedie is. Ik weet wel dat het ook nu maar weer een keer fout hoeft te gaan en met het massaal “verraad” van mensen die toch al nooit aan de goede kant hebben gestaan zal met behulp van massadeportatie en concentratiekampen allicht weer de juiste Ot-en-Siensamenleving geschapen worden. Het zijn zorgelijke tijden.

4 gedachten over “Terug naar wat nooit geweest is”

 1. Die heroïnetijd liep nog door tot ver in de jaren ’80. Ik weet niet anders dan dat “ik” (’71) op zo’n beetje iedere straathoek wel dope kon kopen – als ik dat al zou willen. Uitgemergelde junks waren er tevens volop in het straatbeeld, als ze al geen kraak aan het zetten waren om hun dope te kunnen scoren. Let wel: in de ‘provincie’ Groningen. Stad zelf was het nog een tikkie erger. Heb ik het gemakshalve maar verder even niet over de Randstad.

  Turken waren toen de nieuwe joden, zoals we vandaag de dag ‘de moslim’ hebben, enkel in de wanen van Wilders en zijn woeste waanzinnigen.

  Neonazi’s? Ken er persoonlijk een stuk of 10-15. Ouderen en jongeren (achterlijke kaalkopjes die nu dus nog steeds hun verstand niet weten te gebruiken).

  Homoseksuelen die ook in Groningen (stad vooral) niet echt veilig over straat konden lopen, elkaar hun wederzijdse liefde tonende, middels een kus.

  Terrorisme? Linksom en rechtsom werden er aanslagen gepleegd.

  Ik lach om bange mensjes die smachten naar de tijden van weleer. De ‘Geert heeft gelijk’-schreeuwers. De ‘kijk dan naar Opsporing verzocht’-jankers. Zij zijn uiteindelijk ‘de wegkijkers’, bibberende van irrationele angsten “veilig” vanonder hun overdrachtelijke bed.

 2. Hey Marc, wat leuk! Opgegroeid in Groningen? Ik ook 🙂
  Ik weet ook niet wat de juiste remedie is. Wat ik wel weet is dat ik probeer mijn eigen verstand te gebruiken, niet alles voor zoete koek te slikken en mijn kinderen bij te brengen hoe gevaarlijk en stompzinnig racisme en fascisme zijn. Verder proberen mensen die ik kan helpen inderdaad ook helpen, niet te gauw oordelen laat staan veroordelen.

 3. Wellicht moeten Bealders en Botthead meer Ot en Sien lezen: “waar van jongsaf Vader en Moeder met elkaar en met de kinderen omgaan, waar een beschaafde, welwillende toon heerscht, waar de ouders dag aan dag een levend voorbeeld geven van vriendelijkheid, inschikkelijkheid, opofferingsgezindheid, en niet alleen jegens elkander en de kinderen, ook jegens de dienstboden en de gasten”. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ot_en_Sien )

  Vooral het bezigen van “een beschaafde, welwillende toon”, “vriendelijkheid, inschikkelijkheid, opofferingsgezindheid”, “ook jegens de dienstboden en de gasten (spreek: allochtonen)” zou de hoogste tijd worden.

Reacties zijn gesloten.