De Talibanfries

Dit is een gastbijdrage van @Dirk_Visser

Twee maart 2011: een gedenkwaardige dag, verkiezingen voor de Provinciale Staten in Nederland, dus ook in Friesland. Onze huidige premier Rutte beloofde na de uitslag Nederland terug te geven aan de Nederlanders.

We weten nu, na de Senaatsverkiezingen, wat hij daar mee bedoelde, we mogen op zondag wéér niet naar de winkel, één en ander natuurlijk geheel in de liberale traditie.

Wat mij meer en nog steeds intrigeert is het feit dat Geert Wilders riep en ik citeer: “We geven Limburg terug aan de Limburgers en we geven Friesland terug aan de Friezen”. Wist hij waarover hij sprak of had menigeen een glimlach om de mond, zoiets als “ach gut”.

Na de formaties in de diverse Provincies heb ik Geert Wilders hier nooit meer over gehoord.
Hij kreeg ook geen poot aan de grond, behalve in ons wormvormig aanhangsel, waar mensen natuurlijk ook nooit voor zichzelf hebben leren nadenken, dat werd voor hen gedaan, de gevolgen zijn bekend.

Nu kom ik niet onder de Hollanders uit natuurlijk, waar de PVV ook mee mag doen, maar waar je als criticaster niets mag zeggen en waar je “tot de enkels afgebrand wordt” in een discussie die nooit gevoerd wordt.

Wat bedoelde Geert Wilders nu precies met “Friesland terug aan de Friezen”?
We hebben hier weinig last van het door hem zo verfoeide “geïmporteerde stemvee van Job” en diegene die er zijn doen over het algemeen prima mee.

Bedoelde hij nu dat we weer teruggaan naar de tijd dat Dorestad, nu ongeveer waar Wijk bij Duurstede ligt, de hoofdstad van Friesland was?
Bedoelde hij de tijd tussen 1200 en 1500? De tijd die bekend stond als “Fryske Freihiet”?
Bedoelde hij de strijd tussen de Schieringers en de Vetkopers, waarbij eigenlijk ook niemand wist waar het over ging? (Klinkt het u bekend in de oren?)
Weet hij van het dramatische verhaal Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier?

Ik neem aan dat Geert Wilders doelt op de slag bij Warns op 26 september 1345, waarbij de Hollanders, onder leiding van Graaf Willem IV, de Zuiderzee weer werden ingejaagd door de Friezen?!
De Graaf overleefde het trouwens niet. U weet wel, de Graaf.
Dat is pas vrijheid! Er staat een mooie gedenksteen bij Warns met de tekst: “leaver dea as slaef”.

We zullen het denk ik nooit weten.

Gaat Geert Wilders ons weer een koning der Friezen geven zoals hier ooit koning Redbad regeerde?

Neen! en dat hoeft ook niet, kan hij ook niet.

Zelf ben ik een gematigde Friesch, ik ben immers geen lid van de FNP, was ik dat wel, dan was ik in zijn ogen waarschijnlijk een extreme Friesch. Een soort van Talibanfries die Plompenbladen opblaast als er een PVV’er langskomt.

De angst regeert en dat kan zomaar omslaan nu zijn beweringen afgeschoten zijn over de tsunami aan Moslimimmigranten door Jan en Leo Lucassen. Wie weet wat, of wie de volgende slachtoffers zijn van haatzaaierij? Het rode Noorden?

We gaan het allemaal wel beleven, op 19 oktober 1951 was het in Leeuwarden Kneppelfreed. Rechter Mr.Wolthers wilde niet op een tolk wachten die voor hem het Friesch in het Nederlands wilde vertalen.
Nu is dat normaal en staat het gewoon in de wet. Alles went, als je een beetje progressief denkt.

Bovenstaand is een heel klein voorbeeldje en stof tot nadenken voor waar Henk en Ingrid, of zoals ze hier heten Sytse en Maaike, geen flauw benul van hebben. Het zijn loze woorden die Geert Wilders roept, altijd en overal, maar het scoort zo lekker bij die twee……..herstel vier en nog 1.499.996 waarvan ik de naam niet weet.

3 gedachten over “De Talibanfries”

Reacties zijn gesloten.