Een kerstboom voor al je racisme

De dagen worden korter, de zomer eindigt en de herfst begint. Zo ook in de Volkskrant waarin ‘politiek commentator’ Martin Sommer betoogt dat de helft van de relaties niet raszuiver zijn, er geen racisme is omdat mensen zich verongelijkt voelen en waarschuwt voor onheil en drama rond de naderende Kerstdagen. Om zijn argumenten kracht bij te zetten verwijst hij naar ‘trendwachter’ en voormalig adviseur van Rita Verdonk, Adjiedj Bakas, die een keer op de Dagelijkse Standaard van voormalig adviseur van Sarah Palin, Joshua Livestro, een krachtig pleidooi mocht geven als ervaringsdeskundige in dienst van Trots op Nederland. Hij geeft in dat artikel eenvoudige stijladviezen voor het aanpassen van Zwarte Piet en vraagt migranten trots te zijn op hun afkomst en niet te klagen over racisme in Nederlandse tradities en de trauma’s die daar uit voortkomen. Meneer Bakas is niet-blank, niet onbekend, dus het moet wel kloppen.

Sommer gaat vandaag nog een stap verder. Hij vindt al dat gezeur van racisme vervelend want alleen mensen die zich gekrenkt voelen, zien racisme. Het is allemaal overdreven en hij noemt wat cijfers en zaken die volgens hem onderbouwen dat racisme geen wijdverbreid probleem is. Dat een rechter oordeelt dat als iemand zich gekwetst voelt er wel degelijk sprake is van racisme noemt Sommer ‘postmoderne rechtspraak’. Een kwart van de allochtonen trouwt volgens hem met een ‘oorspronkelijke Nederlander’, dus er kan van racisme geen sprake zijn. Dat is een wat vrije interpretatie van de cijfers van het CBS, zoals Flip van Dyke laat zien. Sommer noemt ook de kerstboom als voorbeeld van een traditie die bedreigd wordt ten gevolge van gekrenktheid. “Die is in delen van Engeland al in de ban gedaan.” Het is vast geen toeval dat Sommer dit aanhaalt. Net als zijn slordige cijfers vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid, is het verhaal dat kerstbomen dankzij moslims zouden zijn verbannen een hoax, die sinds 2005 en met veel enthousiasme wordt verspreid door zowel radicale moslims als radicale anti-moslims en vreemdelingenhaters.

In Nederland ben je blijkbaar geen racist als je zegt dat een neger achterlijk en minderwaardig is vanwege huidskleur en afkomst en zijn aanwezigheid de raszuiverheid van de superieure oorspronkelijke Nederlanders in gevaar brengt, vooral niet als iemand zich gekrenkt voelt. Je mag hier ook roepen dat moslims minderwaardig en achterlijk zijn en ons allemaal gaan doodmaken als we ze niet het land uit gooien, met name als iemand zich persoonlijk aangesproken voelt. Dat heet hier vrijheid van meningsuiting en moet gewoon kunnen, zeker als je vermogen en aanzien en toegang tot de media hebt. En als je wat vaker faliekante onzin kunt rondstrooien, omdat het gewoon kan en het veel mensen aanspreekt, kun je politieke macht veroveren en word je uitgenodigd voor praatprogramma’s om het allemaal nader toe te lichten. Als iets vaker herhaald wordt dan zal er wel iets van waar zijn ook al is het niet waar.

De vraag is waarom Sommer dit allemaal schrijft. Het is geen bijdrage aan het maatschappelijk debat over racisme of Zwarte Piet, anders dan de klagers wegzetten als gekrenkten die geen recht van spreken hebben. Op het webstekje van Livestro is het eerste zie-je-wel en jubel-artikel over de column van Sommer al geschreven. Op sociale media hopen sommigen dat Sommer nu ook voor de betaalmuur-website Jalta gaat schrijven, want wat hij zegt hoort daar thuis, vinden ze. Tegenwoordig is het normaal om te zeggen dat alle media links zijn en er een enorme behoefte is aan rechtse, conservatieve fora waar prominenten en andere bevoorrechten hun ideeën kunnen delen met gewone mensen. Er is vooral een markt voor rabiate onzin, die waanvoorstellingen aanwakkert en langs misinformatie en het verspreiden van leugentjes mensen doelbewust tegen elkaar opstookt. Een daarvan is de ‘oorspronkelijke Nederlander’, die pas sinds kort bestaat, omdat mensen elkaar zulke idiotie aanpraten. Net als dat kerstbomen zouden worden verbannen dankzij moslims. Vast staat dat de oorspronkelijk inwoners van dit land geen Sinterklaas of Kerst vierden en geen Volkskrant lazen. Niet dat dit de overtuigde rechtse conservatief tot rede zal brengen, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd.

5 gedachten over “Een kerstboom voor al je racisme”

  1. Weet hebbende van wat er wijd en zijd wordt uitgekraamd over mensen die verdrinken in de Middellandse Zee, wat er aan de hand is in de Schilderswijk met politie-bokito’s die een structureel zelfbeheersingsprobleem hebben, de intense golf van haat welke Nederland overspoelde tijdens de genocidale oorlog van Israël tegen de bewoners van het getto van Gaza, de opmerking van Andries Knevel dat ‘ze het er zelf naar gemaakt hebben’ etc…als je dan na 15 jaar van dit soort bagger waar je zelf aan meegewerkt hebt met je bruine nazi-krant ontkent dat er structureel racisme in Nederland heerst, dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders gewoon ordinaire racisten zijn, dat media en politiek ermee doordrenkt zijn….da’s hetzelfde als Goebbels of Streicher die zouden beweren dat de Holocaust onzin is en dat de joden het zich verbeeld hebben. Ik vind het een godvergeten schandaal dat die Sommer dergelijke bullshit durft op te schrijven. Maar hoe grievend en godgeklaagd of het ook is, het zegt meer over hem en zijn bruine nazi-blad dan over wie ook verder. Ook voor hem geldt dat ie nog niet in de schaduw kan staan van Marokkaanse, Turkse, Vietnamese, Surinaamse en al die andere medeburgers wier wieg of dat van hun ouders elders stond die hier hun bijdrage leveren aan dit land. Maar het blijft een schoffering van jawelste.

  2. Tea-party-propaganda van da oliemiljardairs worden door media en politiek flink omarmd. Wat schuift dat nou eigenlijk?
    OOk de ‘nieuwe’ media zijn een boegbeeld hiervan en de financiele en ideologische wortels liggen ongeveer in dezelfde denktanks en “Foundations” die ook de pvv voeden.

  3. Rascime gaat ook hand en hand met milieu vervuiling. Moet het volgende even kwijt in het kader van de demonstraties voor een beter milieu. Op diverse fora worden pro milieu betogers afgefakkelt of gemind. M.a.w. er zijn dus tal van figuren die er dus geen probleem mee zouden hebben dat we in hun straat of achtertuin afgewerkte olie zouden dumpen of zware metalen. Ze vinden het ook goed dat SHELL landen vervuild en de boel de boel laat. Ik verbaas me werkelijk dat mensen tegen milieu zijn en dus een soort weg met jezelf. Hun motivatie moet wel zijn pure egoisme en ach het is maar Afrika, Zuid Amerika enz.

  4. Het gaat nu duidelijk niet over het gezond verstand en menselijkheid, nog geschiedenis of maatschappelijk samenhang, het gaat in al deze akties van Sommers/Wilders/Bosma en consorten enkel om dat het groep Ons-Kent-Ons hebben het Altijd-Voor-het-Zeggen. Punt.

Reacties zijn gesloten.