Welkom in de hel van Enschede

Dit stuk verscheen eerder op de website van socialisme.nu

De Nederlands Volks-Unie (NVU) wilde zaterdag 28 mei een intimiderende parade van nazi-vlaggen en racistische leuzen door Enschede houden. Maar een leuke middag hebben ze niet gehad in het multiculturele Enschede. Meer dan 500 tegendemonstranten hebben hun mars ontregeld. Uiteindelijk konden de nazi’s alleen een ingekorte mars afmaken onder zware politie-begeleiding.

Door Dave Dear

De mobilisatie voor de tegendemonstratie was voornamelijk in handen van Laat Ze Niet Lopen. Samen met lokale activisten werden er flyers en stickers verspreidt. Daarnaast werden er informatie avonden in zowel Utrecht als Enschede zelf gehouden. Ook de website werd regelmatig voorzien van de laatste ontwikkelingen.

De oproep was simpel: Kom zaterdag vanaf 12:00 uur naar de Molenstraat / Stationsplein waar de nazi-mars begint en overstem hun racistische boodschap met oorverdovend lawaai. Gebruik bijvoorbeeld toeters, fluitjes, ratels en natuurlijk je stem! Daarnaast moedigen we mensen aan om zelf een actie te verzinnen voor langs de route. We hopen samen met de buurt de ruimte voor de neonazi’s zo klein als mogelijk te maken.

Al geruim voor de aanvang van de demonstratie had zich al een groep van ongeveer honderd mensen verzameld om de nazi’s op te wachten en uit te fluiten. De eerste groep van 11 nazi’s uit Duitsland werden dan ook snel van het stationsplein verjaagd en moesten onder politiebegeleiding wachten op het perron.

De tegendemonstratie werd snel groter en groter. De ME die ondertussen het stationsplein had vrijgemaakt was in grote getallen aanwezig. Toch konden ze niet voorkomen dat de linie doorbroken werd en het stationsplein weer ingenomen werd. Hierdoor kon de NVU niet volgens de geplande route van start, maar moesten ze via een andere weg aan hun demonstratie beginnen.

Gedurende de gehele demonstratie werd de groep van ongeveer 60 nazi’s continue overstemd door een haast oorverdovend geluid van honderden mensen met fluitjes, toeters en leuzen. Daarnaast was er een constante druk op de ME, die de nazi’s moesten beschermen, waardoor de demonstratie van de NVU vroegtijdig werd beëindigd en de route drastisch werd ingekort.

Met de leus: ‘Welkom in de hel van Enschede’ werden de nazi’s de laatste meters naar de trein begeleid. Het vertrek werd met luid geklap gevierd en er overheerste een gevoel van saamhorigheid en voldoening.

Mensen van jong tot oud en van divers pluimage stonden zij aan zij om de ruimte van de nazi’s zo klein mogelijk te maken en dat is gelukt! De samenwerking tussen studenten, buurtbewoners, activisten, migranten, voetbal-supporters en vele anderen vormde de drijvende kracht achter dit succes. Nazi’s zijn in Enschede niet welkom en dat bleek gisteren overduidelijk. No Pasarán!!

Videoverslag van de tegendemonstratie:

http://www.youtube.com/watch?v=Yc_hD04rFH4&feature=player_embedded

Mobilisatiefilmpje van Laat Ze Niet Lopen:

Stop de nazi-mars op 28 mei in Enschede! from Laat ze niet lopen! on Vimeo

5 gedachten over “Welkom in de hel van Enschede”

 1. Ik blijf het ongelofelijk vinden dat er überhaupt toestemming wordt gegeven voor een neo-NAZI demonstratie…. Wie had dat 65 jr geleden gedacht?
  En dan ook nog onder politiebegeleiding…. wie betaalt die kosten? De NVU??

 2. Chiya Schreef:

  Ik blijf het ongelofelijk vinden dat er überhaupt toestemming wordt gegeven voor een neo-NAZI demonstratie…. Wie had dat 65 jr geleden gedacht?
  En dan ook nog onder politiebegeleiding…. wie betaalt die kosten? De NVU??

  Nee, de gemeenschap mag kromliggen. En dat allemaal dankzij een kort gedingrechter die vond dat de vrijheid van meningsuiting op de toch stond – sindsdien is het hek van de dam. Omdat burgemeesters er weinig tegen kunnen beginnen, verbieden ze vaak tegendemo’s en houden zich verder op de vlakte.
  Veel mensen vinden het trouwens niet netjes om die gasten ze overstemmen. Volgens hen moet je met ze ‘in discussie gaan’….

 3. Waarom worden dit soort demonstraties toe gestaan? Nazisme heeft meer dan 100.000 doden op diens geweten.

  Aanzetten tot genocide is de kern van het Nazisme. Nazistische bewegingen zijn per definitie misdadig.

 4. Bij-effect van de onbeperkte vrijheid van meningsuiting. (Hakenkruizen en een paar andere symbolen zijn nog steeds wel illegaal, maar zelfs dat laat de politie meestal lopen.)

Reacties zijn gesloten.