Hoera, het is oorlog!

Gisteren mocht onze premier Mark Rutte in de stille uurtjes de VN toespreken als onderdeel van de parade van landen, die graag mee willen doen in de strijd tegen IS. Na een kabinetsbesluit gaat Nederland meedoen door zes F16’s en 380 militairen naar Irak te sturen, om zoals Rutte het verwoordde ‘schouder aan schouder’ tegen het kwaad te vechten. Liefhebbers van geweldfilms, computerspelletjes en mediahetzes komen helemaal aan hun trekken. Nederland telt weer mee. Fans van oorlog en verderf zijn dan ook razend enthousiast. Er kunnen niet genoeg bommen op Irak en Syrië gegooid worden. De Islamitisiche Staat moet en zal vernietigd worden en dat mag best wat mensenlevens kosten. Geen wonder dat de verhoging van het defensiebudget met 100 miljoen euro evenzo enthousiast werd ontvangen. Er is bij de bevolking een enorme behoefte om bang te zijn en hieraan met veel geweld en machtsvertoon tegemoet te komen. Je voelt je pas veilig als er ergens op de wereld mensen die je niet kent worden gebombardeerd. En als je niet openlijk afstand neemt van IS dan steun je IS. Zo simpel is het tegenwoordig in het welvarende Nederland.

De werkelijkheid in Irak en Syrië na jaren van oorlog en onderdrukking is een heel andere. Er verschijnt in de Oorlog tegen Terrorisme tegenwoordig ieder jaar een nieuwe terreurgroep op het toneel. Er is niet één vijand, het zijn er heel veel. Beide landen zijn het resultaat van tekentafeloefeningen van westerse landen, Groot-Brittannië voorop. Er zijn redelijk rechte grenzen getrokken zonder rekening te houden met de mensen in de regio. Net als in West-Europa een paar eeuwen terug is het Middenoosten een lappendeken van etnische en religieuze groepen. De beste manier om het volk in het gareel te houden is het steunen van feodale monarchen, dictators en criminele bendes, die graag meewerken aan het veilig stellen van de toevoer van olie en andere grondstoffen in ruil voor geld en wapens. Dat is een gewelddadige praktijk die al decennialang met veel succes wordt doorgevoerd, want zonder controle over olie geen macht. Er worden dan ook niet alleen stellingen van IS of andere militante groepen gebombardeerd, ook de door IS bezette olieraffinaderijen in Noord-Irak zijn het doelwit. Het is vast geen toeval dat o.l.v. de Verenigde Staten die bombardementen uitgevoerd worden door een aantal olieproducerende Arabische landen.

Het leuke van oorlog is dat je daarmee allerlei andere problemen in de samenleving kunt wegwuiven of niet-bestaande problemen kunt verzinnen om de aandacht af te leiden. Schooljuffen die in slecht Nederlands laten weten dat ze weigeren aangepaste Sinterklaasliedjes te laten zingen in de klas. Henk Krols populariteit neemt weer toe en hij mag weer wat vaker zeggen dat de ouderen gepakt worden, terwijl de feiten laten zien dat hun inkomen de afgelopen 25 jaar met 25% is toegenomen. De pin-up van ondernemend Nederland Annemarie van Gaal mocht ons wijsmaken dat bijstandsmoeders meer dan 2000 euro netto in de maand krijgen en iedereen riep er schande van. Ondertussen groeit het leger werkende armen, burger- en arbeidsrechten worden langzaam afgebouwd, verzet tegen sociaal onrecht wordt gemeten in ‘likes’ op Facebook. Er wonen steeds meer minima in antikraak zonder de bescherming die je als huurder zou genieten. Steeds meer mensen raken steeds dieper in de schulden. De verschillen tussen arm en rijk worden alsmaar groter, in het onderwijs wordt denken niet langer op prijs gesteld en steeds meer vacatures worden ingevuld door onbetaalde vrijwilligers die we stagiaires noemen. Om dat allemaal mogelijk te maken worden we door politiek en media dagelijks getrakteerd op naderend onheil met daartussen allerlei voorstellingen van hip en geluk die je kunt kopen als je het kunt betalen, wat je moet verdienen.

De oorlogsretoriek met begeleidende moslimhaat waaiert ondertussen alle kanten op. Populaire televisieprogramma’s als Het Hart van Nederland en De Wereld Draait Door hebben het al dagen over niets anders dan IS en bedreigingen van (Nederlandse) jihadi’s. De Telegraaf meldt dat er een seksschandaal is op de Islamitische Universiteit en dat treinstations het doelwit kunnen zijn van aanslagen. Volgens Max Pam in de Volkskrant vandaag hebben christelijke landen zich juist ontwikkeld waar islam stilstaat. “Veel moslimlanden doen nauwelijks aan wetenschappelijk onderzoek.” Waarom uitgerekend Iran vorige jaar in de finale stond van het WK voetballen met robots, tegen Nederland nota bene, wordt hiermee natuurlijk niet verklaard, net zo min als aanslagen van christelijke fundamentalisten op abortusklinieken. Of dat in Golfstaten zonneënergieparken worden gebouwd en kunstcollecties worden aangelegd, die in Nederland nog in geen duizend jaar zullen worden gerealiseerd. Er zijn ook veel niet-moslimlanden die weinig aan wetenschappelijk onderzoek doen. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk gebrek aan geld, sociale kwetsbaarheid en armoede, maar dat is een omstandigheid waar onze bekende Nederlandse opiniemakers geen last van hebben. Die putten hun wijsheid en hun rijkdom uit de verkoop van angst, haat en heel veel onzin.

31 gedachten over “Hoera, het is oorlog!”

 1. Het grootste grap is dat de coalitie die IS gaat bestrijden bestaat in eerste instantie uit de landen di IS hebben gemaakt, getraind, gefinanceerd en bewapend in de afgelopen jaren: Saoedi-Arabië, Turkije, Qatar, en Jordanië. Zoiets kan je echt niet verzinnen, doch kopen de zombies alles.

  Goed dat deze zaken ter sprake komen omdat op die manier hoeven we het niet meer over neoliberale poenmachine dat de Gezondheidszorg geworden is te hebben, allemaal ten bate van de corporatieve bedrijven waar de kasa’s vol miljarden rinkelen, “terwijl Oma in de plas ligt”

  Liever onophoudelijk oorlog – dan heb je 1000 jaar Orweliaanse Staat.

 2. Maar hoe zou jij dit probleem oplossen dan? Het is kinderlijk eenvoudig te zeggen wat er allemaal fout aan is, maar hoe moet IS gestopt worden? Of moeten ze helemaal niet gestopt worden? Mogen de plunderingen, verkrachtingen, onthoofdingen en slavernij doorgaan?

 3. @Harrie Natuurlijk moet IS gestopt worden, maar met bombardementen of militair ingrijpen van buitenaf zal dat niet gebeuren. Iedere keer wanneer voor de zoveelste keer onschuldige mensen worden gedood in de zogenaamde oorlog tegen terrorisme zullen er weer nieuwe ‘terroristen’ opstaan. Er is al voor meer dan 1 biljoen (1.000.000.000.000) dollar aan oorlogstuig uitgegeven in de regio, met niets dan doden en vernietiging als gevolg. Elk jaar komt er weer een nieuwe terreurgroep bij die we hiervoor nog niet kenden en nog gevaarlijker is dan alle voorgaande.

  De enige oplossing is de regio volledig demilitariseren. Dat is een probleem voor de VS die meer dan 100.000 militairen in het Middenoosten hebben met talloze marine- en vliegbases. En natuurlijk ook voor Israël en de dictatoriale en feodale regimes in de Arabische wereld die in ruil voor olie door het westen met geld en wapentuig in het zadel worden gehouden.

 4. Het is helemaal geen oorlog. Voor een oorlog geldt de conditie dat twee landen elkaar officiëel de oorlog verklaren.

  Dat is hier niet het geval.

 5. Eigenlijk is de VN opgericht om zulke gevallen te voorkomen en daarvoor extra versterkt na WOII.

  De huidige situatie laat de deur wijd open naar mogelijke WOIII, of we denken dat we altijd de rest te sterk zullen zijn.
  Over kindernaiviteit gesproken.

 6. Er is een reden dat Nederland weigert in Syrië te bombarderen zonder VN mandaat hoor !

  Maar ja, dat was breeduit in het nieuws.

 7. Ja IS moet worden bestreden. Logisch. Maar om dit in de toekomst te voorkomen…. men heeft zelf een monster gecreeerd. Rechts gaat dat nooit oplossen want die houden van geweld dan verkoop je namelijk wapens en hou je de volkeren lekker bezig.

  Zo is rechts ook altijd verbaasd dat mensen van elders hier na 400 jaar V.O.C. en de hedendaagse SHELL, bloeddiamanten en andere neokoloniale handelingen komen om hun geluk te beproeven. Eerst zaaien en dan oogsten. Rechts zaait wereldwijd al eeuwen LANG ellende. En wat oogst je dan lieve kijkbuis kinderen ?

  Ook een goed voorbeeld is WO II en WO I eigenlijk alle oorlogen. Voedingsbodem voor ellende kweken dat is de corebusiness van rechts wereldwijd..

 8. Is trouwens al bekend wie de Commissie Davids2.0 gaat leiden die moet ‘onderzoeken’ hoe Nederland door Rutte met ‘de kennis van nu wat dan de kennis van toen’ zal zijn de oorlog in gerommeld is?

 9. Inderdaad: demilitariseren, zoals wltrrr al schrijft, en niet langer wapens die kant op laten gaan. Als IS geen toevoer van wapens krijgt, zal het vroeg of laat alleen maar meer met zwaard/speren/pijlen kunnen vechten en niet met vuurwapens en ander geschut. Maar of dat ooit zover zal komen?

 10. Volgens Wltr doet Nederland weer mee aan de oorlog om er weer bij te horen, of hier mee problemen in de samenleving te kunnen wegwuiven.

  Als je nog steeds niet wilt inzien dat Jihadisme en Isis geen reëel gevaar is, dan heb je de boeken van Karl Marx in je linkeroog en de Koran in je rechteroog

  Misschien kan je ook gewoon stellen dat Nederland zich gewoon verantwoordelijk voelt en initiatief neemt aangezien er “landgenoten” zich aansluiten bij de koppensnellers en er rechtstreeks dreigementen komen vanuit Syrië om aanslagen te plegen op de regering zoals we zeer recentelijk hebben kunnen zien.
  Asscher zei ook terecht dat Nederland niet weer de US en bondgenoten de kastanjes uit het vuur laat halen zoals ze dat al eerder hadden gedaan in bv WOII anders hadden wij nu Duits gesproken.

  Dat het US en de bondgenoten uitsluitend om commerciele belangen te doen is, is ten dele waar, maar zou je dan willen dat oliebronnen in handen komen van terroristen waarmee we in een nog grotere mondiale crisis vervallen, met het gevolg dat de regering nog minder geld heeft, met het gevolg dat er nog minder geld te vergeven is aan de handophouders in de samenleving, linkse hobby en subsidie slurpende werkgroepjes. Nee toch ?

  Verder probeert Wltr een punt te maken dat het met de wetenschap in de moslimlanden helemaal niet zo slecht gesteld is, want Iran heeft WK Voetbal gewonnen met robots. Zo zo, dat is echt wetenschap dat de wereld een stuk verder brengt.
  Misschien maar eens op You Tube kijken hoe onnozel WK Robot voetbal is.

  On hier een juiste vergelijk te maken kun je beter afvragen hoeveel Arabieren de Nobelprijs hebben gewonnen en hoeveel Israëliërs.
  Van de Arabieren die 20% van de wereldbevolking uitmaken slechts 6 tov 165 Israëliërs die maar 0,2% van de wereldbevolking uitmaken

  Dat er veel moslimlanden niet aan wetenschap kunnen doen is geld.
  Is dat juist niet het probleem van de moslims dat ze zich vasthouden aan een middeleeuwse filosofie gebaseerd op de Koran en niet openstaan voor veranderingen.
  Waarom lukt het kleine staatje dat pas 60 jaar bestaat wel. Woestijn veranderen in vruchtbare grond, Universiteiten, democratie, ziekenhuizen en goed hun onderdanen te beschermen.

  En tsja..dat er Golfstaten kunstcollecties aan kunnen leggen heeft misschien te maken met het enorme rijkdom dat ze hebben dmv hun gunstige geografische ligging en daardoor wonen op vloeibare goud.
  Wat zou het toch fantastisch zijn als de Christenen, Filipijnen en Nepallezen daar ook mee van zouden kunnen profiteren ipv letterlijk dood te werken als 3e rangburgers. Wat hebben de immigranten het dan hier toch eigenlijk goed hé

 11. Van Geffen ben jij wel eens in CERN geweest of diverse faculteiten Natuurkunde ? Nee dat dacht ik al. Jij weet helemaal niet wat voor mensen er daar rondlopen. En dat je links in een hoek probeert te zetten.

  Knap want wetenschap, scholing, stemrecht, CAO’s, ontkerkelijking, vrouwen emancipatie en vrijdenken dat zijn met name linkse hobby’s to name a few. Het is immers reli rechts dat eeuwenlang dacht dat de wereld plat was. Religie is des rechts het wordt net als veel zaken door hen misbruikt. NOEM 1 partij die religieus is en links. NOEM ER 1. Kun je niet.

  Je bent dus gewoon een simpele ziel. Rechts is dus de basis van heel veel ellende in deze wereld.

  Verder heeft Amerika een puinhoop achter gelaten zodat er een IS kon ontstaan. Compleet machtsvacuüm. Ik hou niet zo van domme mensen. En daar BEN JIJ 1 van.

 12. Heerlijk, dat slechte Nederlands dat van Geffen bezigt. Vol spellingsfouten en grammaticale fouten. Maar dat terzijde.

  Ik realiseer me net dat Defensie het nog moeilijk gaat krijgen. Waren er in Srebrenica nog fototoestellen met rolletjes die men weg kon maken, tegenwoordig zitten we met social media en youtube. Krijg daar maar eens wat van weg….

 13. Ach, @JJB onze bondgenoten kunnen zomaar de switch oftewel de spreekwoordige stekker wegtrekken. “Instant killer” noemen ze dat in militaire taal, toch?

 14. @Cornelis, “Bij mijn weten is nog nooit een serieuze poging ondernomen om de vraag te beantwoorden, waarom iemand radicaliseert, in welke richting dan ook.”

  Deze acte zou je van neoliberalen niet immers nooit moeten verwachten omdat de neoliberalen dan in de situatie belanden dat ze de sociale problematiek in de maatschappij in de ogen moeten aanschouwen wat ze erg angstig maakt en daarom vermijden ze dergelijke onderzoeken te doen. Wat de neoliberalen daar tegenover altijd gerust stelt is het weldadige rinkelen van de volle kassa’s.

  Men wil nooit de kwalijke gevolgen van de neoliberalen beleid aanzien.

 15. Kennelijk gaat dat nu dus wel gebeuren. Beter laat dan nooit.
  Ik vind het gebaar ook goed. Ben je je terroristische fase voorbij, wordt je weer erkend en opgenomen. Een kleine terugkeer naar de menselijke maat, hoop ik …

  A propos menselijke maat, ik hoor alleen maar zwijmelen dat de terugkeerders enorm gevaarlijk zijn en goed in de gaten gehouden moeten worden. Ik vraag mij af, of een dialoog met die lui, vragen naar hun beweegredenen om met terroristen mee te doen en hun beweegredenen om de terugkeer, maar ook de intensies voor het verdere leven, niet de effectiefste benadering zou zijn. Dat “in de gaten houden” kan altijd nog en blijkt wellicht overbodig in een aantal gevallen.

 16. “ik hoor alleen maar zwijmelen dat de terugkeerders enorm gevaarlijk zijn en goed in de gaten gehouden moeten worden.”

  Zal even moeten terugzoeken/ -denken waar ik het vandaan heb, maar 1 op de 8 (of 9?) kan evt. verder radicaliseren. Diegene die daarvoor vatbaar zijn, zal je inderdaad ‘in de gaten moeten houden’ en onder (intensieve) begeleiding van een ervaren exit-counselor plaatsen.

 17. wltrrr, fantastisch stuk! Prachtig hoe je in deze vier alinea’s de spanning opbouwt. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het vervolg, de ontbrekende vijfde alinea!

 18. Maar heb ik het nou goed begrepen dat de minister van oorlog met haat advies om soldaten niet in uniform per trein te laten reizen uit angst voor aaaaaaaaaaaaaal die IS-terroristen in het openbaar vervoer eigenlijk van haar ‘dappere strijders’ verlangt dat zij een soort taqqiya plegen? Wat vindt de tweedekans nazi en Alfred Rosenberg 2.0 van de PVV daar eigenlijk van? Of is ie een decreet aan het schrijven dat alle soldaten verplicht als zwarte piet de trein in moeten?

 19. We moeten een stille tocht organiseren ! In Syrië en Irak !

  Dat zal ze leren daar !

  Kom op zeg. Natuurlijk moet er ingegrepen worden. Maar dat Nederland weer haantje de voorste wil zijn, en dan dat pathetische ge-emmer van Rutte over iedere Nederlander die nog elke dag met de MH-17 bezig is en het gat dat dat zogenaamd in alle Nederlanders heeft geslagen, wat een flagrante onzin.

  Wlttr heeft gelijk dat het voor Nederland over het algemeen een prestigekwestie is en nooit een goed doordachte weloverwogen Militaire inzet.

  Ook Militairen zijn over het algemeen niet onverdeeld enthousiast over deze regering en haar ideeën. Dat is een feit.

  En of IS hier in ons land aanslagen komt plegen ? Waarschijnlijk niet. Die hebben het te druk met andere zaken nu. Doe dus niet mee met de door de Overheid en media bedachte angstmachine. Je kan altijd oplettend zijn, want er zijn ook straatrovers in ons land. Dat betekent nog niet dat je panisch om je heen moet gaan kijken.

  Ik krijg nieuwe buren. Islamitische mensen. Aardige mensen met kinderen. Denk je nu echt dat ik dan al maar de keukenmessen ga slijpen, voor het geval dat ?

  Onzin.

 20. “Kom op zeg. Natuurlijk moet er ingegrepen worden.” O ja??? Ik dacht dat het nou toch zo langzamerhand wel duidelijk was dat telkens wanneer het westen zich ergens mee bemoeit, het een onbeschrijfelijk fiasco wordt en nog veel grotere ellende betekent voor de landen en volkeren over wie het westen – de VS en zijn satelliet staten die zich dan heel pretentieus en o zo misplaatste ‘de internationale gemeenschap’ noemen – zich ongevraagd ontfermt. Dus flikker op met dat ‘natuurlijk moet er ingegrepen worden’ alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 21. Goed. Het Westen grijpt niet in.

  IS verovert Iraq, Syrië en valt Israel en Libanon aan. Dan ziet Iran zijn kans en valt Iraq binnen. Ondertussen doen de Egyptenaren een inval in Jordanië, valt Ruslan Oekraïne, Polen, de Baltische Statem en Slowakije en Tsjechië binnen, of, als dat niet gebeurt, valt IS Turkije aan, via Turkije Griekenland, Italië vormen een grote coalitie met Noord Afrika, en ga zo maar door.

  Allemaal omdat er niet werd ingegrepen.

  Clauzewitz mijn beste, Clausewitz. Nog eens lezen. Oh ja, Sun Tzu, ook maar eens herlezen als ik jou was Ralph 🙂

 22. @JJB, besef je dat al die grootste plannen dat je hier neerlegt moet IS met 10 000 – 20 000 man kracht gaan doen?
  Ik wil je niet kwetsen, doch ziet het net iets overgetekend, toch?

  Je praat dus over hele continenten. Het is niet haalbaar.
  Of bedoel je dat de NAVO een opgeblazen pop is die ons helemaal niet kan beschermen indien men van continent gaat switchen?

 23. Goed hoor JJB. Maar ik weiger te accepteren dat oorlog een normaal en acceptabel verschijnsel is om geschillen te beslechten. En als de track record van dat ‘het Westen’ van jou jou niet kan overtuigen dat het misschien beter is dat datzelfde ‘het Westen’ zich nu maar eens een keer niet met de gang van zaken moet bemoeien elders in de wereld…tsja, wie ben ik dan om jou wel te kunnen overtuigen?

 24. @ Nexus, natuurlijk overdrijf ik daar. Maar helaas werkt het in de wereldgeschiedenis wel zo. één of meerdere groepen gaan stomme dingen doen, andere groepen reageren daar op en de pleuris breekt uit met alle dodelijke gevolgen van dien. Helaas.

  @ Ralph, begrijp me goed, ik verafschuw oorlog en geweld, Oorlog is de meest zinloze hobby die de mens heeft, ze is er bloederig goed in ten koste van miljoenen doden.

  De track record van het Westen is voor mij sinds de Joegoslavië oorlog al een lachertje.
  Daar kon de invasie in Iraq en die in Afghanistan niets meer aan af doen.
  Dat Amerika sinds de Vietnam Oorlog allerlei oorlogen is gestart om maar weer eens een keer te kunnen winnen was mij ook al jaren duidelijk. Ik moest derhalve ook erg lachen toen een Amerikaan mij op 12 september 2001 scheldend bejegende omdat ik had gezegd dat ik dat al lang had zien aankomen, wellicht niet op de schaal dat het gebeurde, maar wel dát er iets zou gebeuren gezien het gerotzooi van de VS in Islamitische landen.

  Als het aan mij lag hield de NAVO zich aan haar eigen handvest wat oorlog betreft. Zolang er geen aanval is geweest op de territoriale integriteit van een NAVO lidstaat dient er ook niet oorlog gevoerd te worden. Een verdedigend leger is in mijn ogen beter dan een aanvallend leger, al is de aanval (in dit geval) wellicht de beste verdediging. Maar wat men niet doorheeft is dat hoe meer het Westen ingrijpt, hoe groter de haat wordt in die gebieden. Helaas. We zien in Libië waar alleen luchtaanvallen uitvoeren toe leidt.

  Niks Arabische lente.

  Kan je zeker nog zeggen dat ze het daar allemaal lekker zelf moeten gaan uitzoeken, begrijp ik. Maar doe dat dan ook als Israel weer eens de Palestijnen uitmoordt of de Palestijnen weer eens een bommetje of huis tuin en keukenraket afvuren, want dat gezeik is dan eveneens niet iets waar het Westen (Waar Israel in mijn ogen geen deel van uitmaakt omdat het een Midden-Oostenland is), zich mee moet bemoeien.

  Ik vrees dat er nog ettelijke eeuwen geen einde komt aan het bloedvergieten.
  Zelfs in ons land vinden mini-oorlogjes plaats. Straatgevechten, berovingen, huiselijke twisten en meer van dat soort gewelddadige onzin. Dat zit in de mens.

  Helaas.

  En nee…. Keihard de 9e van Beethoven draaien de hele dag om gewelddadige mensen minder gewelldadig te maken helpt ook niet.

Reacties zijn gesloten.