Bommen gooien

Dus we trekken ten strijde. Met zes vliegtuigjes en pakweg vierhonderd mannetjes en vrouwjes maar liefst. Een robuuste bijdrage, hoorde ik een of andere oorlogsgeile politicus van D66 gisteravond kwijlen op tv. ‘Robuust’ is het zoveelste stomme modewoordje onder politici. Robuust dit en dat en zus en zo, je wordt er gek van. Zo’n beetje alles is robuust of zou dat moeten zijn. Het woordje wordt vooral gebruikt om bij de argeloze burger de indruk te wekken dat de zaken voortvarend worden aangepakt, terwijl ze intussen bijvoorbeeld je baan wegbezuinigen, je uitkering korten of je een oorlog in rotzooien.

Mijn afkeer van al die modewoordjes kakelende dametjes en heertjes politici begint zo onderhand buitengewoon robuuste proporties aan te nemen.

Maar goed. In plaats van eindelijk de echte problemen eens aan te pakken gaan we dus weer dom bommen gooien. Dom, omdat iedere goedgemikte bom zeker twee keer zoveel nieuwe vijanden oplevert als er met diezelfde bom vernietigd worden. Het is diep treurig dat je dat als gewoon burger elke keer weer moet uitleggen aan die malloten van politici. Zie Afghanistan, zie Irak, zie Libië, zie Gaza: BOMBARDEREN HELPT NIET, MENSEN! We hebben die landen gebombardeerd tot er bij wijze van spreken geen bom meer over was en wat hebben we nu? Nu hebben we niet alleen Al Qaida, maar ook IS, Boko Haram, Jund al-Khilafa en nog veel meer gelijkgestemde groeperingen die allemaal staan te popelen om de westerling op te blazen of te onthoofden.

Ach, je kunt naar ze blijven roepen, maar politici luisteren toch niet. Niet naar de burger althans. Naar lobbyisten van allerlei smerige bedrijven luisteren ze des te beter. Geld moet er verdiend worden, oorlog moet het worden en bommen zullen er gegooid worden. De wapenindustrie zal er als enige wel bij varen.

Via een wekenlange bangmaakcampagne door de Nederlandse media en talrijke politici zijn de burgergeesten er ook rijp voor gemaakt. Oorlog, het gonst door alle uithoeken van het land. Naar goed christelijk gebruik wilde Sybrand Buma direct ook Syrië maar gaan platgooien en de Christenunie is in haar nopjes, want zij drong al langer aan op harde actie en nu is het eindelijk zo ver. Je zou mogen aannemen dat ook de PVV staat te juichen nu ons leger eindelijk ten strijde trekt tegen de islamitische horden, maar als ik het goed begrijp had de PVV liever gezien dat die F16’s werden ingezet boven de Schilderswijk.

De VVD noemt de actie ‘van groot belang voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio’. Ik weet niet waar de VVD de afgelopen pakweg vijftien jaar heeft gezeten, maar je kunt toch gerust stellen dat de stabiliteit in de regio ondanks al die duizenden bommen die het Westen er de afgelopen jaren heeft gedropt nu niet bepaald is toegenomen. En over ‘onze veiligheid’: het feit dat Nederland nu oorlog gaat voeren tegen IS heeft natuurlijk wel als nadeel dat ons land met stip stijgt op de hitlist van die horrorterroristen, zo wordt ons van alle kanten, onder meer door diezelfde VVD, ingewreven. Militairen kunnen voorlopig maar beter niet in uniform van het OV gebruikmaken, zo waarschuwt Defensie. Maar gelukkig heeft onze veiligheidsdienst alles onder controle en zijn we er helemaal klaar voor, aldus Lodewijk Asscher, terwijl de Teletokkiekrant meldt dat Nederland slecht is voorbereid op een aanslag en dat het een kwestie van tijd is voordat IS een compleet station bij ons komt opblazen.

Aan de werkelijke problemen wordt dus weer niets gedaan. Zoals aan de manier waarop het Westen al decennialang omgaat met Afrika, met de Palestijnen, met asielzoekers, met Europeanen met een Noordafrikaanse achtergrond. Het is een omgangsvorm die deze mensen volstrekt kansloos maakt en arm houdt. Een groot probleem vormen ook de rechtsextremistische partijen en media die in veel westerse landen systematisch en ongestraft haat kunnen zaaien. Dat alles wakkert de afkeer van en de haat jegens het Westen aan en zal dat blijven doen tot er werkelijk iets verandert in de houding van het Westen. Tot er eindelijk eerlijk zaken zullen worden gedaan met Afrikaanse landen. Tot mensen van allochtone afkomst evenveel kansen krijgen als autochtonen. Tot Israël en zijn medestanders eindelijk gaan meewerken aan een goede oplossing voor de Palestijnen. Bijvoorbeeld.

Maar goed. We gaan dus weer bommen gooien. En verbeteren zal er niets.

10 gedachten over “Bommen gooien”

 1. @Jan, even strikt onder ons – aan de werkelijke problemen zal niemand iets gaan doen. Simpelweg omdat niemand weet hoe de economie uit de sloop getrokken moeten worden. De verwachting is dat het steeds weer zal afvlakken. De groei is eruit en de idiote “sancties tegen Rusland” hebben op onze economie gerpercuteerd en weer in de sloop getrokken.

  Zoveel hersenen hebben onze politici of het is de Maffia die onophoudelijk regeert,

  Dan maar de gebruikelijke afleiding van de afgelopen jaren gebruiken – steeds op buitenlanders/allochtonen/moslims afgeven en naar de volgende oorlog met Jeannine gaan huppelen. Het leidt gewoon af van de werkelijke situatie.

 2. Bommen gooien helpt niet, ik ben het er mee eens.
  Dat er een duidelijke verandering moet komen in de omgang van “Het Westen” met het Midden-Oosten, Noord-Afrika en wat mij betreft met de rest van Afrika en de niet-geprivilegieerde wereld, is al jaren duidelijk.
  Maar de vraag blijft, hoe vooral IS, maar ook AQ, al-Nusra c.s. op korte termijn het moorden te verhinderen.

 3. Ach, het voorkomt in elk geval dat Nederland nog kan meedoen aan de snelle reactiemacht van de NAVO. Dat voorkomt eveneens grootschalige inzet bij een conflict over Oekraïne met de Russen.

  En die angstcampagne in de media, ach, daar doe ik niet aan mee. Aanslagen. Ja ja. Moeten ze eerst terugkeren, wapens en explosieven regelen en wat dies meer zij.

  Een groter gevaar schuilt in het misbruik van deze situatie door overheidsdiensten die nog repressiever de Nederlandse burger in zijn eigen straatje lastig kunnen vallen om wekle gefingeerde reden dan ook. Straks wordt je omdat je een baard draagt al in de gaten gehouden.

  Dat IS een halt moet worden toegeroepen lijkt me duidelijk. Dat Arabische Naties het grootste deel van het vechten zouden moeten doen is ook vrij duidelijk.

  Dat NL nu weer mee wil doen is omdat NL een minderwaardigheidscomplex van hier tot Tokyo heeft en zich graag belangrijk wil voelen.

  Tot de eerste Nederlandse vlieger om wat voor reden dan ook crasht in IS gebied en op een video wordt onthoofd. Dan wil iedereen meteen weer stoppen met de missie.

  Dat zagen we al in Srebrenica en Afghanistan.

 4. Ik ga voorlopig maar niet met de trein, en doe mijn boodschappen in de buurtsuper.
  Militairen herken je trouwens zonder uniform ook wel, desnoods met je ogen dicht. Ze hebben zo’n apart taaltje, haardracht en manier van lopen.

 5. Door bommen te gooien zal IS niet gaan denken: Shit, we zijn niet effectief bezig”. In die zin overtuigt het niemand. Ik zie vier doelen:
  – wraak: botte vergelding voor de journalisten, laten zien dat ‘we’ het niet pikken, oog om oog en zo. Begrijpelijk, en niet alleen met het oog op herverkiezing hier en daar
  – feitelijk onmogelijk maken dat IS verder optrekt: IS vernietigen of in ieder geval een zware slag toebrengen. Met bombardementen is zeer veel mogelijk, maar geen totale vernietiging. Daarnaast vallen er onschuldige slachtoffers (en komen er dus nieuwe vijanden van het westen)
  – schreeuw om hulp beantwoorden: niets doen is altijd een optie (en een optie die regeringen wat mij betreft vaker zouden moeten volgen). Bij een schreeuw om hulp van yezidi’s en anderen, en een evident onmenselijke beweging, is het echter voor mensen moeilijk om stil te blijven zitten, zeker als ze mogelijkheden hebben om iets te doen
  – strategische belangen: de hele wereld, en vooral, maar zeker niet alleen, de westerse wereld heeft dringend behoefte aan een ongestoorde doorvoer van olie. Dit is wat mij betreft een legitiem belang; er liggen contracten voor levering en door ‘externe’ factoren wordt levering bedreigd. Plat, banaal? Kan zijn, maar voorlopig draait de wereld er nog op.

 6. Onthoofden is barbaars. Dat is niet meer van deze tijd. De moderne ontwikkelde samenleving is veel beter. Die doodt onschuldige slachtoffers met bommen en als het even kan met behulp van onbemande drones.

Reacties zijn gesloten.