‘Er zijn geen onschuldigen’

Er was ooit een andere tijd waarin men in relatie tot een specifieke groep mensen riep ‘minder, minder, minder.’
Men praatte elkaar aan dat er van die mensen om wie het ging geen ‘onschuldigen’ waren.
Het werd elkaar aangepraat aan in de bioscoopjournaals, de kranten, op de radio, op aanplakborden, in theaters, op scholen en universiteiten, in kantines van bedrijven, in de trein en de bus, op de hoek van de straat….overal was het devies ‘van hen zijn geen onschuldigen.’
Het is de reden waarom het jongetje op onderstaande foto nu geen eerbiedwaardige meneer op leeftijd is van zo rond de pakweg tachtig.
Want hij was ‘niet onschuldig’ daar er geen onschuldigen waren en daarom moest hij dood. Simple as that. Hij moest daarom gewoon dood.

RVG_7383-bewerkt

Toen ik bijgaande foto gisteren in voormalig Kamp Westerbork maakte, moest ik ineens denken aan wat ik eerder op de dag gelezen had en wat me een uitgesproken naar gevoel gaf:

‘hoe onschuldig kun je zijn en tegelijk de Koran als je heilige boek hebben?’ (Twitter, 24 september 2014).

Laat deze woorden even bezinken. Laat even tot u doordringen wat hier eigenlijk staat. Wat hier eigenlijk staat is ‘wat islamitische medeburgers ook doen, hoeveel of wat ze ook bijdragen met al hun talenten en inspanningen aan de welvaart van dit land, ze zijn – mannen, vrouwen, kinderen, ooms, tantes, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, bejaarden, zieken, gezonden – per definitie fout, schuldig.’

Schuldig aan wat? Aan het feit dat de wereld er niet zo uit ziet als de tweede kans nazi met een walm van spruitjeslucht om zich heen van wie ik bovenstaand citeerde graag wil?
De gedachte achter zijn ‘intellectuele’ hoogstandje kun je volgens mij ook als volgt samenvatten: ‘er is een moslimprobleem dat schreeuwt om een Endlösung.’

BaudetDaarom zullen heel wat kinderen van de leeftijd als dat jongetje van hierboven wier ouders thuis de Koran hebben liggen, het leven laten als mensen van goede wil, met fatsoen, empathie en een greintje beschaving in hun donder niet als de wiedeweerga in actie komen om dit soort kwaadaardig vergif te stoppen. Zie hier hoe het kwaad eruit ziet en onthoudt het gezicht er van.

Wat ziet het kwaad er banaal uit hè? Maar het is niettemin het gezicht van het kwaadaardig vergif van de maatschappij dat voor onbeschrijfelijk veel ellende gaat zorgen als fatsoenlijke mensen de andere kant op blijven kijken, onverschillig blijven of blijven denken dat het zo’n vaart niet zal lopen.

De naam? Thierry Baudet. Vriendje van Breivik-lover Joost Niemöller en nog niet zo lang geleden aangeprezen op de site van de SS-verheerlijkers van het Vlaams Belang.

13 gedachten over “‘Er zijn geen onschuldigen’”

 1. Om het zgn rustiger maar eigenlijk nog venijniger te zeggen: waarom hebben die zgn ontwikkelde lieden als een Thierry Baudet etc niet het benul om zich op de ons gebruikelijke historisch wetenschappelijke manier op de hoogte te stellen van de oorspronkelijke islam en hoe men een oud boek als Koran (en Bijbel), dat niet zomaar letterlijk te begrijpen is, met onze literaire kennis wel kunt begrijpen (of, als ze daar zelf niet toe in staat zijn, zich daar minstns goed over te informeren)? Hoe bekrompen stom kunnen dat soort papagaaiende zgn intellectuelen zijn!?

 2. @1, ten eerste: ze zijn inderdaad zogenaamd ontwikkeld en in werkelijkheid ontstellend dom en primitief.
  Ten tweede: als er iets in die lui hun genen zit, is het het ontbreken van enige moraal, fatsoen en empathie.
  Ten derde: zo talentloos als ze zijn, waaien ze met alle winden mee – ongeacht waar die vandaan komt – ten einde er persoonlijk voordeel uit te halen. die lui zouden volgens mij hun eigen moeder nog verraden of verkopen als het ze uitkwam omwille van het spruitjeslucht-ego. Kortom: Baudet, prominent ooit op de site van SS-verheerlijkers en vriendjes met massamoordlover Niemöller, is net als de rest van die bruine poel waar ie in verkeert niets. Niets behalve maatschappelijk vergif.

 3. En je mag het trouwens gerust weten: ik heb gisteren zitten huilen op die plek waar ik die foto maakte toen ik me opeens de betekenis realiseerde van de woorden op twitter van dat stuk drek.

 4. Ik bekijk zijn foto en denk dat hij, mede met zijn keukenmeidenverhaal (hoewel dat eigenlijk nog beledigend is voor de keukenmeidenroman) in gedachten, waarin hij voortdurend “vagina’s voelt”: arme jongen, vanwege je politieke vrienden moet je wel in de kast blijven.

  En Westerbork – toeval of niet, op de dag dat Ralph er was las ik van Etty Hillesum dat zij met haar ouders en broer zingend dit kamp verlaten had, in de veewagen op transport naar Auschwitz. De ideologen van de massamoord zijn onder ons, ze vullen de televisie zoals dit jongetje – drones en bommen zijn zoveel moderner dan dat gedoe met die veewagens.

 5. Westerbork is, hoe klein ook, vreselijk indrukwekkend. Net als Kz Vucht.

  Het blijft zin hebben om te vechten tegen rassenhaat, achterlijkheid en haat in het algemeen. Wij weten waar het toe leidt, maar dat wordt zienderogen vergeten ben ik bang.

  Daar helpt niet veel tegen. Een kleine asteroïde wellicht, of een airborne versie van Ebola of een nog onbekend virus dat alleen mensen raakt. Dan kunnen de dieren en planten het eindelijk weer overnemen.

 6. Zeer treffend gegezged @Ralph, ” Niets anders dan maatschappelijk vergif”

  Deze xenofobe meute burgers heeft een groot probleem met moslims, buitenlanders (polenmeldpunt.nl. – “Volstrekt normaal” – volgens Premier, Opstelten, Teeven, Plasterk enz.) die uit alle voegen barst en op dit moment Nederland volledig heeft vergiftigd.

  (Hoor je in deze oorverdovende stilte de muppets in de Tweede Kamer hun bankbiljetten tellen?)

 7. @geest: Je bijdrage komt nogal paradoxaal op mij over. Enerzijds wijs je er terecht op dat vormen van discriminatie en fascisme altijd op de loer liggen, zeker ook in de huidige tijd en in sommige kringen ook jegens moslims. Ik onderschrijf dat en het is van belang om waakzaam te zijn en ons daar tegen uit te spreken. Anderzijds vind ik de manier waarop jij dat hierboven doet ongepast, je stukje ademt, door je woordkeus, een geest van minachting uit jegens anderen met andere opvattingen, ook al zijn die meningen abject te noemen.

 8. Pingback: Het vocabulaire van fascisten | Krapuul

 9. Pingback: PeeVeeVee-gek binnenstebuiten gekeerd | Krapuul

 10. Pingback: De psyche van brokkenpiloten | Krapuul

 11. Pingback: Frans Timmermans, dieper kun je als mens niet zinken | Krapuul

 12. Pingback: Flikker op Rob de Wijk, je raaskalt | Krapuul

Reacties zijn gesloten.