Crisis niet voor iedereen: aantal miljonairs rijst de pan uit

Dit stuk verscheen eerder op de website van socialisme.nu

Vorige week meldde de NOS dat het aantal Nederlandse miljonairs het afgelopen jaar gegroeid is. Het idee dat met de financiële crisis ‘ook de rijken veel zijn kwijtgeraakt’ blijkt daarmee een misverstand te zijn. Terwijl de massa van de bevolking steeds weer de broekriem moet aanhalen, zorgen zij erg goed voor zichzelf.

Door Mark Kilian

Soms is het nuttig om even stil te staan bij cijfers. Volgens een NOS-bericht van vorige week is het aantal Nederlandse miljonairs in 2010 gestegen met ruim 10 procent, naar een record van 134.100. Dat baseert de omroep op het World Wealth Report van vermogensbeheerder Merrill Lynch en adviesbureau Capgemini.

Het woord ‘record’ klinkt positief, maar betekent vooral dat het aantal nog nooit zo hoog is geweest. Het is alleen goed nieuws voor degenen die er hardnekkig in blijven geloven dat deze rijkdom zal afstralen op de rest: het zogenaamde ‘trickling down’-effect.

Dit wordt overigens ook gesuggereerd door de media, die steevast dezelfde illustratie bij dit soort berichten gebruiken. Bij gebrek aan een duidelijke miljonair, of kapitalist met bolhoed, wordt de ‘miljonair fair’ maar weer uit de kast gehaald. Omdat niemand gelooft dat je op de markt een miljonair kan kopen, dringt zich subliminaal de andere betekenis van fair op: eerlijk. Maar dit is klassieke propaganda – een valse voorstelling van zaken.

Volgens het World Wealth Report waren er vorig jaar wereldwijd 10,9 miljoen miljonairs: een stijging van 8,3 procent ten opzichte van 2009. Het precieze aantal is trouwens niet onomstreden. Eerder deze maand meldde de Boston Consulting Group in zijn Global Wealth Survey dat de stijging 12 procent betrof, tot 12,5 miljoen miljonairs.

Uiteraard betekent de vermogensgroei (tot 38.000 miljard dollar) in Noord-Amerika niet, dat de meer dan een miljoen mensen die in de hypotheekcrisis hun huis zijn kwijtgeraakt, nu niet meer in tentenkampen wonen. Of dat ‘Azië-Pacific … de snelst groeiende regio (is) qua rijkdom ter wereld’ dat daar over pakweg vijftig jaar geen lonen meer hoeven te zijn van een dollar per dag.

De website Fondsnieuws meldt: ‘Volgens BCG is de groei van het aantal miljonairs tussen 2008 en 2010 te vergelijken met de groei in de periode 2005-2007. Maar de recente groei is vooral het gevolg van stijgende aandelenkoersen en minder van een nieuwe bedrijvigheid of accumulatie van vermogen.’ Dus zelfs in de klassieke, beperkte zin waarin rijkdom omlaag zou kunnen sijpelen, doet het dat nu niet. Er komt geen baan extra bij, en de meerderheid is elk jaar, op alle fronten, slechter af. De superrijken zitten op hun centen – wat hen betreft kan de rest van ons de pot op.

Volgens de BCG steeg het wereldwijde vermogen onder beheer met 8 procent tot 121.000 miljard dollar. Dat is een getal waarbij maar weinigen zich iets kunnen voorstellen – gedeeltelijk omdat het bijna normaal is dat er zelfs geen belasting over wordt betaald. Miljonairs in de wereld hebben intussen 39 procent van de totale vermogens in handen.

Wie 12,5 miljoen deelt op 6 miljard, komt erachter dat het slechts twee promille van de wereldbevolking is, die continu feestviert over de ruggen van de rest. Ze gieten geen staal, bakken geen brood, geven geen kinderen onderwijs en verzorgen geen zieken of bejaarden. Terwijl zij aan de champagne en kaviaar zitten, beweren hun politieke vertegenwoordigers steeds weer dat studenten of gepensioneerden ‘teveel kosten’.

Ze zien de wereld onderste boven: zij zijn zelf de echte parasieten. Alleen al de verdeling van hun rijkdom zou alle ellende de wereld uit kunnen bannen. Uiteraard werpt dat een vraag op: hoe dan?

6 gedachten over “Crisis niet voor iedereen: aantal miljonairs rijst de pan uit”

 1. Er is een bekende principe: hoe meer geld je heb, des te minder belasting ga je betalen.
  De meest rijken betalen praktisch geen belasting.

  Midden inkomen betalen de volle mep en de lagere ook.

 2. Weimar Schreef:

  Heb je al de cijfers voor Griekenland weten te vinden ?

  Nou, je wordt op je wenken bediend:
  “Volgens het Global Wealth Databook (Oktober 2010) hebben 60.000 Grieken – in land en onroerend goed – bezit ter waarde van ongeveer $ 736 miljard, met nog eens $340 miljard aan ‘mobiel’ bezit. Hoe hebben ze dit bij elkaar kunnen krijgen? De Griekse staat was niet bezig met het subsidiëren van de bevolking, zoals de Europese media beweren, maar was vooral bezig de grote Griekse ondernemingen te spekken.” (zie http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/griekse-schuld-verrot-land-of-verrot-systeem.html)

 3. DUH! Het gezegde is niet voor niks:”Eerlijk zullen we alles Delen, Ik een beetje meer dan jij”

 4. Logisch gevolg van de bezuinigingen op de allerarmsten. Wiskundig gezien moet dat geld dat van de armsten “gestolen”word ergens naartoe gaan. Blijft er dus maar 1 categorie over. Dus wie nu zegt dat de crisis wel meevalt omdat het aantal miljonairs is gestegen heeft er helemaal niks van begrepen.
  Elke crisis is/ word veroorzaakt door individualisme die aanzet tot egoïsme. DAT is onderdeel van het kapitalisme. Geen enkel systeem is perfect als het niet in evenwicht is en leidt onherroepelijk tot dictatuur. We leven nu in een economische (of KAPITALISTISCHE) dictatuur. Kapitalisme maakt legale slavernij mogelijk. Echte vrijheid is er pas wanneer er een niet- of minder arbeidsafhankelijk inkomen is voor iedereen.

Reacties zijn gesloten.