De kleinburger spreekt iemand aan op gedrag

Klein vuil 1

Een van de stokpaardjes van Balkenende en zijn kabinetten was normen en waarden. Burgers die elkaar weer mogen aanspreken op gedrag in sàmen gedeelde openbare ruimte.

Dat vond ik in het begin helemaal niet zo’n raar idee, ware het niet dat opvattingen daarover bij de `burger’ nogal verschillen en soms kùnnen leiden tot hilarische en helaas onaangename situaties.
En eerlijk gezeg gruw ik van het idee van een centraal gereguleerde burgerwacht.

Vroeger, pakweg dertig jaar geleden, kwam je wel eens van die gramstorige oude baasjes tegen die zeiden dat je je hand moest uitsteken als je met de fiets de bocht omging.
Of ze krasten amechtig dat je geen licht aan de fiets had. Of nog erger: geen achterlicht! Vaak wel vertederend lachwekkend omdat het bejaarde heertje in kwestie keurig op de stoep liep en helemaal geen last van je had. Het was gewoon van een generatie die vond dat zulks gezegd moest kunnen worden, zelfs al scheelde iemands leeftijd niet eens zoveel met die van hemzelf.

Sinds het aanbreken van het kabinet Rutte met PVV gedooggunsten, lijkt het begrip `elkaar aanspreken op gedrag’ zowel een toestemming als vrijbrief voor sommigen om gezag te doen gelden inzake spontane manoeuvres die eerder nooit aanleiding waren tot in het openbaar uiten van misnoegen, en tot berisping van de persoon in kwestie. Een latent aanwezige roep om
burgerplicht?


Zo fiets ik al jaren ongestoord door een parkbosje naast een industrieterrein in de buurt waar de gemeente een draaihekje voor heeft gezet voor wandelaars, maar waar een rijwiel na enig passen en meten ook door kan. Anders til je de fiets er gewoon overheen, kan best. Natuurgebied mag het niet heten, er staat géén bord wat wel of niet mag. Het terrein van zes hectare, met in geen jaren onderhouden wandelpaden, is bebost, met daartussen een wildgroei aan grassen en zeldzame biotopen, doorkruist door een riviertje. Niks aangeharkt. Precies zoals ik het op prijs stel.
Bovendien komt er bijna geen kip, dus niemand die lást van me heeft. Meende ik.

Helemaal uitgerust en relaxed na een ontspannende tocht, met fiets aan de hand, duw ik mijn fiets door een gat in het gaas naast het draaihekje. Daar staat iemand me op te wachten:
`Hé, jij daar!’
Ik kijk op en zie een gezette vent, te vroeg geworden senior, met Unifil-snor, spijkerhemd, gouden ketting om ranzige nek. Harde stem. Het vleesgeworden vermeend gezag.
Ik kijk op verrast, vraag: `Is er wat?’ Het figuur recht z’n brede rug, spant z’n kinnenbak en heft aan:

`Nooit gehoord dat je hier niet mag fietsen?‘ `Nee. waar staat dat dan? En heeft u er last van soms?’
`Ja ik woon daar’ (wijst op potsierlijke, rommelige nieuwbouw van huis & schuur aan rand industrieterrein, tegenover ingang parkje)
`Als u zegt dat u daar woont dan moet ik dat maar geloven. En wat dan nog? Bent u baas over dit gebied soms?’
`Meneer u hoeft niet zo arrogant te doen, fietsen is hier verboden. Begrepen?’

Ik kon me er niet eens zo druk over maken als niet een maand eerder, een knecht van deze blazende praalhans, die sprekend leek op SZ minister Kamp, me daar op dezèlfde manier toesprak, alsof ik het landgoed van zijn heer bezoedelde met mijn fietstocht.

Goed, terug naar het geval bij het parkje waar ik niet zou mogen fietsen. Zijn vrouw (Ingrid?) was er, ietwat angstig, maar ook wel fier bij komen staan. Háár Henk die zomaar eventjes zo’n brutale bosjesschuimer de les leerde! Mijn motto luidde:


`U heeft geen recht van spreken, want A. dit bos is niet van u; en B. er komt hier bijna geen mens, dus wie heeft er last van dat ik hier fiets?’
`Als we dat nou allemáál eens deden? Met fiets en al door het hek? ‘

Ik probeerde het me voor te stellen en haalde mijn schouders op.

`Het mag niet van de gemeente!!. Duidelijk?’
`Nou, toon dat maar aan! Anders belt u de politie maar’.

Ik schijn zulke verbeten zelfverklaarde moralisten aan te trekken, `t Zal wel aan mijn ietwat ogenschijnlijk pacifistische voorkomen liggen, want de `corrigerende’ burger bracht zijn hoofd tot op één centimeter van mijn gezicht. Serieus!
Toen werd ik eerlijk gezegd wel een beetje báng! Ik rook zijn bruine adem, ik zag onheilspellende blauwe ogen gemelijk fonkelen in een vergramd, spasmodisch trekkend gelaat.
Over wat er op dat moment aan gruwelijke represaillemaatregelen tegen dergelijk ultiem kleingeestig uitschot van zijn slag in me oprispte, zal ik het maar niet hebben, anders komt er morgen een preventie-opsporingsambtenaar bij me langs.
Ik trok me terug, nog steeds met de fiets tussen de benen, reed weg en viel voor de eerste keer uit mijn rol.
Want buiten bereik schold ik hem úit voor `Achterlijke kleinburger! Zakkenwasser!’
Tja, ik vind dat niet kunnen en `t is op mijn leeftijd ook een beetje genant. Toch?

Maar het laat zich mede verklaren door een geval, een tijdje geleden, toen ik dacht:
`Laat ik ook eens iemand aanspreken op gedrag waar ik lást van heb.’
Dat bleek een tokkie-achtig type, dat ábsoluut niet in mijn straat woont, en dat elke dag zijn pitbull liet poepen voor mijn deur, ondanks allerlei zelfgemaakte bordjes van buurtbewoners, die er overigens net zo makkelijk weer werden afgerukt door onbekenden. Maar goed: Alsof ons straatje hun plee is.
Ik zal u niet vermoeien met details.
Wel weet ik dat ik lieden van zijn slag nóóit meer vraag om hun honden ergens anders te laten ontlasten als ik alleen ben. Want jawel, hij wilde me een heuse kopstoot geven, zo deelde hij me mede, na veel geschreeuw. Waarop enkele solidaire buren spontaan hun voordeur opendeden, de onverlaat toespraken, waarna hij opkraste met zijn hond. Hij is niet meer gesignaleerd in ons straatje.

En dat fietsen in dat bosje? Ik verheug me er al op. Volgende keer weer, maar dan wel ingedekt tegen mogelijke schermutselingen uiteraard, plus mobiel mee, paraat op alarmnummer. Dat zal hem leren.

Worden zij straks de nieuwe koddebeiers van rechtse burgerwachten? Dat zal nog tegenvallen want
mij bevelen ze niet gratis en Ú waarschijnlijk ook niet. 😆

21 gedachten over “De kleinburger spreekt iemand aan op gedrag”

 1. Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, artikel 5.

  Ik ben groot voorstander van aanspreken, het feit dat we de politie betalen om de orde te bewaren ontslaat ons niet van de plicht dat zelf te doen

  Verder ben je precies een PVV’er. Mond vol van anderen, maar als de regeltjes jou even niet uitkomen moeten ze maar wijken, en dan lafjes buiten bereik de beste man uitschelden.

  Knap hoor…

 2. Verward Schreef:

  Verder ben je precies een PVV’er. Mond vol van anderen, maar als de regeltjes jou even niet uitkomen moeten ze maar wijken, en dan lafjes buiten bereik de beste man uitschelden.

  Ja lullig hè? Ik ga toch zeker ook niet iemand gaan dreigen op een pvv-manier als ik iemand iets zie doen waaarvan ik vind dat ik mijn gezag moet laten gelden? Normaal als iemand dat niet laat gebeuren en terugbèkt! Ik laat mensen in hun waarde, het boeit me niet als anderen burgerlullenregeltjes overtreden, behalve als ze voor mijn deur hun worsthond laten poepen. Of als ze als ratten uit hun holen schieten om mij te dicteren dat ik mijn auto niet mag parkeren op `hun’ plek, in hun burgerwijkje, wat gewoon openbare weg is. (daarover een volgende column) Snap je meneer Verward? Heb je je al aangemeld voor de Waffen-Bürgersturm bij je Beweging??

 3. “het boeit me niet als anderen burgerlullenregeltjes overtreden, behalve als ze voor mijn deur hun worsthond laten poepen.”

  Ja precies, je maakt je eigen regels. En als een regel je niet bevalt dan houd je je er niet aan, daar is een woord voor.

  “Snap je meneer Verward? Heb je je al aangemeld voor de Waffen-Bürgersturm bij je Beweging??”

  Ik denk dat ik je moet aanspreken op de regels van deze site.

 4. verward Schreef:

  Ja precies, je maakt je eigen regels. En als een regel je niet bevalt dan houd je je er niet aan, daar is een woord voor.

  Mijn punt in de column is, en daarvoor moet je wel even eerst lézen, dat een burger je best mag aanspreken op gedrag máár dat zulks ook kan zonder zich agressief te gedragen als een netjes antwoord niet bevalt:
  Dus niét hoofd binnen iemands ademruimte brengen, met gebalde vuisten, zoals bovengeschetst type in het stukje. En waarom doet meneer dat? Omdat meneer er `last’ van heeft dat iemand met fiets aan de hand door een parkje loopt waar hij zich zelf niet eens bevond!
  En waarom trek ik me niets van hem aan? Nog niet eens om te provoceren maar omdat op dezelfde plek ooit een fiets van mij was gejat, hoewel op slot. Ja, dan ga ik ook mijn eigen regels maken.
  Plus aangezien ikzelf anderen óók niet commandeer vanuit een kleinburgerlijke arrogante kippendrift, doet zo’n moraliserend figuur dat bij mij dan op eigen risico. De volgende keer neem ik zelfs een spuitbus mee met bruine verf, voor het geval dat zijn walmende bakkes wéér te dicht in mijn aura komt. 😆

  Voor de rest: het is volkomen belachelijk dat een burger zich opwindt om zulke kleine zaken.
  Laat dat slag zelfverklaarde `straatwacht’ zich eens druk maken om tokkiebakken die met 70 in een 30-km zone rijden, of om hondenpoepaso’s, zoals ook geschtets in mijn column hierboven.
  Of om brallend, kotsend voetbaltuig dat de straat opeist als het stadion uit is. En zie ik zo’n `held’ ooit een patjepeeër aanspreken, die zijn uit zijn krachten gegroeide Hummer turbobak van 300 pk dubbel parkeert in de binnenstad?
  Nee, dat laffe slag likt lispelend naar boven en meent schuimbekkend naar onderen te mogen trappen.
  Ha, dan is men bij het gros van de Nederlandse zelfstandig denkende individualist toch aan het verkeerde adres.
  Want tot slot, zoals in het stukje staat: met fiets door het parkje was nooit een probleem, deciannalang niet.
  Nu we een bruin kabinet hebben, wil dat nog niet zeggen dat kleingeestig rechts zich ineens vrijheden mag permitteren die nergens op slaan en waarmee hij alleen zichzelf voor joker zet.
  En wat je zegt: ` ik denk dat ik je moet aanspreken op de regels van deze site’: Aan de deur wordt niet geklaagd, nog gemutst & gemiept.
  Vrijheid van Meningsuiting. Lastig te pruimen hè?

 5. Ik had je punt best begrepen, maar ik kijk net even verder. Naar jouw gedrag dus, en dat staat me niet aan.Omdat je fiets gestolen is ga je over voetpaden fietsen? Logisch…

  “Voor de rest: het is volkomen belachelijk dat een burger zich opwindt om zulke kleine zaken.”
  Nee, het is volkomen belachelijk dat we daarvoor naar de politie wijzen. En dan maar klagen dat die geen echte boeven vangen…

  “Vrijheid van Meningsuiting. Lastig te pruimen hè?”
  Op de een of andere manier was jij niet zo te spreken over die vrijheid van Henk. Raar hoor.

  Ik spreek de hondenpoep-laten-liggers en chipszak-weggooiers gewoon aan.
  En ja de groep van 15 bontkraagjes die glas op straat gooiden hebben dat onder mijn toezicht ook gewoon opgeruimd. Rot op met je “uitschelden van een afstandje”

  Daarvoor hoef ik geen blonde lijder in het torentje te hebben, of een het door H&I zo gewenste meer blauw op straat. Leefbaar houden doe je echt zelf.

 6. verward Schreef:

  En ja de groep van 15 bontkraagjes die glas op straat gooiden hebben dat onder mijn toezicht ook gewoon opgeruimd. Rot op met je “uitschelden van een afstandje”

  HA HA HA

 7. Je geeft geen antwoord op de echte grote last veroorzakers zoals genoemd door mij in 4; voetbalpenose, uitschot met asobakken dat dubbel oparkeert etc, met jouw zegen zeker? En je vind het vast ook geweldig dat Henk & Ingrid in hun Vinexje hun eigen parkeerplek mogen opeisen, tegen wetgeving in? En inderdaad, wat je zegt: vrijheid van Meningsuiting, ook op straat? Op eigen initiatief, ook voor jou? Prima maar op eigen risico als toon en agressief gesticuleergedrag de zelfstandig denkende individuele, vrijheidslievende mens niet bevalt. Anders emigreer je maar naar naar een uniformland.

 8. Je trekt aardig wat conclusies. Ik ben wel benieuwd waar je dat op baseert.

  Ik vraag me af waarom je dubbel parkeren wel als aso ervaart en het fietsen over een voetpad niet. Het komt uit hetzelfde reglement, wat je dus blijkbaar niet kent, anders vroeg je Henk niet om het aan te tonen of de politie te bellen.

  Je weerstand tegen “de les gelezen” worden is een bekende reactie van mensen die overtuigd zijn van hun gelijk en het wel beter weten. Het verwijzen naar de politie is een zwaktebod, en het buiten bereik uitschelden kan niet binnen de regels van deze site worden beschreven.

 9. verward Schreef:

  , en het buiten bereik uitschelden kan niet binnen de regels van deze site worden beschreven.

  Heb je nog wat humor Verward? In mijn stukje staat toch dat ik dat eigenlijk zelf niet vind kunnen.
  `t Getuigt bij mij tenminste van enige zelfspot, relativeringsvermogen en zelfkritiek. Eigenschappen die corrigerende rechtse pvv-kleinburgers meestal ontberen.

  Verder zeg je: `weerstand tegen “de les gelezen” worden is een bekende reactie van mensen die overtuigd zijn van hun gelijk en het wel beter weten. Het verwijzen naar de politie is een zwaktebod

  Hahahaha, uit welke dictatuur ben je aan komen winden? 😆 Laat jij je zelf soms ook zómaar commanderen door een geïrriteerde kleinburger die jou berispenderwijs iets dicteert om iets onnozels? Wees eens eerlijk!
  En je laatste zin is al helemaal een giller: `Het verwijzen naar de politie is een zwaktebod!’
  Het soort corrigende burger zoals hierboven geschetst belt de politie plat met gezemel over niks, en waarmee ze nog niet eens in hun recht staan ook, zoals parkeren op plekken die ze zichzelf hebben toebedacht.
  En dan zou de aangesprokenen van jou niet mogen verwijzen naar de wouten? Hahaha….:lol:
  Nu hou ik echt op, ik ga nog een mooie fietstocht maken…… Verdere correspondentie heeft geen zin, althans met mij niet.
  Wie weet breng je me op een idee en richt ik een Weerstands & Assertiviteitscursus op tegen zelfverklaarde kleinburgerwachters. Dàt zal ze leren. Ingerukt mars.

 10. Het verwijzen naar de regels op deze site is een beetje on topic maar normaal gesproken stellen wij het niet op prijs als iemand die hier net 3 seconden is gelijk begint over de regels.

 11. verward Schreef:

  en het buiten bereik uitschelden kan niet binnen de regels van deze site worden beschreven.

  Je recht op het bekritiseren van het regelement van deze site moet je als het ware dus eerst verdiénen, meneer Verward. `Wie gezag eist verliest respect’, zei een wijs man ooit.

 12. jvdheuvel Schreef:

  Het verwijzen naar de regels op deze site is een beetje on topic maar normaal gesproken stellen wij het niet op prijs als iemand die hier net 3 seconden is gelijk begint over de regels.

  Och, ik word voor de gekste dingen uitgemaakt door iemand die fulmineert over Henk. Wel in lijn met zijn beleid van op afstand schelden natuurlijk, een ethernetkabel schept nog al een drempel. Ik ben hier overigens al wat langer dan drie seconden, maar je snapt dat de lust tot reageren iemand snel vergaat, wanneer je direct uitgemaakt wordt voor het meest bruine wat je kunt bedenken, louter omdat je iemand wijst op een tekortkoming.Abdul Alhazred Schreef:

  Heb je nog wat humor Verward? In mijn stukje staat toch dat ik dat eigenlijk zelf niet vind kunnen.
  `t Getuigt bij mij tenminste van enige zelfspot, relativeringsvermogen en zelfkritiek. Eigenschappen die corrigerende rechtse pvv-kleinburgers meestal ontberen.

  Mosterd na de maaltijd, daar heeft de door jou onheus bejegende Henk niets aan.
  Abdul Alhazred Schreef:

  Het soort corrigende burger zoals hierboven geschetst belt de politie plat met gezemel over niks, en waarmee ze nog niet eens in hun recht staan ook, zoals parkeren op plekken die ze zichzelf hebben toebedacht.

  Je maakt jezelf werkelijk belachelijk met je aannames. Ik ben beter gewend op Krapuul.

  Fijn de kont in de krib, prima. Fijne fietstocht en fulmineer nog een paar Ingrids vol zo komen we er wel in dit land.

 13. # Voetnoot n.a.v. Reactie 12, van ene `Verward’: Slachtofferig geneuzel, is typisch trollerij gezeur, zo blijkt. Ik raad zure rechtse elementen als `Verward’ aan
  http://www.krapuul.nl/blog/29975/trolbestrijding-voor-dhimmies/ te lezen.

  Bemerking: Afgezien van dat een discussie aan dezulken dunkt me niet besteed is om bovengenoemde redenen, was het eenmalig, dat ik een column uitleg aan rechtsom zuigend reaguurdersvolk

 14. Eenmalig? Dat moet juist bij iedere column opnieuw. Keer op keer op keer op keer. Anders gaan “redelijke” mensen boze emails sturen.

 15. jvdheuvel Schreef:

  Eenmalig? Dat moet juist bij iedere column opnieuw. Keer op keer op keer op keer. Anders gaan “redelijke” mensen boze emails sturen.

  😆

 16. Normaliter ruik je ze aankomen, die dominantie opeisende kleinburgers. Een weeë lucht van zweetsokkenwas komt je al tegemoet als de wind gunstig is. Dat is ook de makke van internet. Je ruikt het alleen als de processor oververhit raakt van de dominantie opeisende kleinburgers die je trachten te breenwassen met imbeciele reclameuitingen.

  Enfin, als mijn neusvleugels beginnen te trillen door de onaangename sensatie van een foute confrontatie met luchtdeeltjes die mijn herinneringscentrum in werking zet met afgrijselijke beelden geuren en geluiden die in het verleden mij zeer onaangenaam troffen dan probeer ik mijn pokerfees op te zetten en sluit mij van de buitenwereld af. In de hoop zo onbereikbaar te blijven voor wie mij tracht te treffen. Want zo werkt dat bij die karaktertjes, ze hebben alles wat leeft in hun vizier en trachten het te doden verminken of toch op z’n minst onaangenaam te treffen. De reden die daartoe aangevoerd wordt is volkomen onbelangrijk voor zulke dépressors. Gedeprimeerd als dat soort zonder het zelf te beseffen tot in hun hersenstam en ruggemerg is kan het geen lol in hun nabijheid verdragen. Dat wordt instinctief honds bejegend.

  Dus Krapuul moet sinds het julliefilter is uitgeschakeld een reukfilter installeren want dat is nog effectiever. Alleen wel erg onaangenaam. Zit ik hier constant met trillende neusvleugels met muis en toetsjes te klooien. Buiten is het al erg genoeg als er weer zo’n vleug zweetsokkenwaslucht mijn reukorgaan passeert. Adem inhouden wil soms helpen maar dat niet te lang want dan lijkt het wel waterboarding en hebben ze nog hun zin. 👿

Reacties zijn gesloten.