Is Nederland een T.O.R. land?

Waarbij T.O.R. staat voor ‘Tolerant, Ondernemend en Ruimdenkend’.

Veel Nederlanders geloven nog in het sprookje van de VOC-mentaliteit. Dat we die nog steeds hebben, dat we nog steeds een van de machtigste spelers in de wereld zijn.
Wat vergeten wordt is dat bij de teloorgang van de VOC de Nederlanders verworden zijn tot intolerante, achterdochtige, kleindenkende lieden achter hun dijken, kleinzielige schoolmeesters, levend van de landbouw. En dat is halverwege de 18e eeuw al ingezet.

De VOC was het grootste handelsbedrijf ter wereld in de 17e en 18e eeuw. Begonnen als een soort piraten van de Staat, werd de Compagnie steeds groter. In alles wat los en vast zat werd gehandeld, als het maar wat opleverde, zelfs in mensen werd gehandeld.
Net als de WIC trouwens deed, “In 1663 en 1664 verkocht de WIC meer slaven dan de Portugezen en de Engelsen samen.”

In die ‘goede oude tijd’ ging het Nederland voor de wind en konden de Nederlanders het zich veroorloven tolerant te zijn ten opzichte van andersdenkenden of mensen uit andere landen. Er moest handel gedreven worden en geld verdiend, dus de Nederlander was zo tolerant als wat. Ze moesten wel.

Maar de VOC en de WIC hadden niet het eeuwige leven – gelukkig, wil ik bijna toevoegen als mens – en zij zijn gewoon failliet gegaan. Wat is blijven hangen is dat Nederlanders handelaren zijn, ruimdenkend en tolerant. Terwijl we dat al eeuwen niet meer zijn. We zijn bekrompen provincialen die altijd bang zijn dat een ander ons iets afpakt. Die denken dat andersdenkenden een bedreiging zijn. Na de Gouden Eeuw was het afgelopen met dat alles. Nederland trok zich terug en werd een enigzins benepen, intolerant en in zichzelf gekeerd land.
Eind 20ste eeuw leek het dankzij de jaren zestig en de snelle secularisering weer even een tolerant land, heel even maar. Want de voortrekkersrol in tolerantie ten aanzien van drugsbeleid, homohuwelijken en euthanasie werd al snel gevolgd door andere landen. We waren weer ‘heel gewoon’.

Van dat ‘heel gewoon’ zijn we hard afgeraakt door de aanslagen van 11 september en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Rechts heeft deze gebeurtenissen aangegrepen om een regime van angst los te laten op Nederland. Al die bange, benepen mensen waren en zijn een prima bodem voor al die angst.
Het is een volk van verongelijkte zeurkousen en rekenmeesters geworden, met een kabinet met gedogert voorop. Alles en iedereen moet opbrengen en mag niets kosten. Zo rekent dit kabinet ook. Trots als ze zijn op hun asociale maatregelen (PGB etc.) en kostbare aankopen (JSF). Daarbij gaat deze bruine combinatie ook weer terug naar de tijd dat drugs verboden zijn en euthanasie en het homohuwelijk niet mag van een van de splintergroeperingen in Nederland. Het is weer de tijd van de kwaardaardige kleinzieligheid ten top.

Kortom, is Nederland een T.O.R. land? Nee!

12 gedachten over “Is Nederland een T.O.R. land?”

 1. “We zijn bekrompen provincialen die altijd bang zijn dat een ander ons iets afpakt. Die denken dat andersdenkenden een bedreiging zijn. ”
  “Rechts heeft deze gebeurtenissen aangegrepen om een regime van angst los te laten op Nederland. Al die bange, benepen mensen waren en zijn een prima bodem voor al die angst.”

  Het vereist moed en lef om de hand in eigen boezem te steken. Niettemin is dit de enige weg waarlangs een zieke ziel het weg naar genezing kan vinden.
  Realiteitsontkenning is nog steeds bewijs voor de algemene achterlijke rechtse-haat ziekte.

 2. Vroeger werd ik als Nederlander in het buitenland gezien als vrije vrolijke vogel die leefde in een leuk land hetgeen hier en daar zelfs jaloezie opwekte…. Tegenwoordig word ik beschimpt, gemeden alsof ik lijd aan de pokken en uitgejouwd voor nazi…

  Gelukkig spreek ik accentloos Duits zodat ik me uit kan geven als bewoner van ons buurland dat overal in de wereld bewondering afdwingt; dat het zover moest komen… 🙁

 3. En daar hoort/ kan deze link naar Trouw bij (neem ik aan)…
  http://goo.gl/wIJIs

  We worden bekrompen en zelfzuchtig.

  “Grahame Lock, hoogleraar wijsbegeerte van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, woont in Oxford, Engeland: “Toeschouwers in het buitenland, tenminste in West-Europa, reageren steeds negatiever op een verwijzing naar Nederland. Ik schat dat Nederland en Denemarken op dit moment een ongeveer even negatieve reputatie hebben. Veel mensen denken dat het de twee meest racistische landen van Europa zijn.

  “Laat je de naam ‘Nederland’ vallen, dan reageren mensen in het buitenland onmiddellijk met ‘Wilders’. Niet met ‘de PVV’ – de partij kennen ze niet. Maar Wilders. Veel meer buitenlanders kennen Wilders dan bijvoorbeeld Mark Rutte, die zo goed als onbekend is. En zelfs als hij bekend zou zijn, waar zou hij dan voor staan? Voor de deal met Wilders.

  “Wilders heeft de reputatie clever te zijn. Intelligenter dan de rest van de Nederlandse politieke klasse. Of dit een accurate inschatting is, laat ik buiten beschouwing. Maar zo is het beeld.”

 4. Is het verschil tussen de titel van dit stuk en de titel in de URL intentioneel? 😉

 5. Oh ja, een reactie op het stukje zelf: door winstbejag ingegeven tolerantie (zoals ten tijde van de VOC) is natuurlijk geen tolerantie. De vaderlandsche tolerantie is altijd al een sterk staaltje “newspeak” geweest…
  😉

 6. “We zijn bekrompen provincialen die altijd bang zijn dat een ander ons iets afpakt.”

  Tolerantie en vrijgevigheid zijn niet hetzelfde. Net zomin als egoïsme en xenofobie hetzelfde zijn. Ik kan best tolerant zijn, een andere opvattingen en gedraging accepteren, zonder dat ik anderen iets geef. Toch ben ik het met de schrijver eens dat xenofobie in Nederland wordt ingegeven door ons sociale voorzieningen stelsel. Als vreemden in Nederland grootschalig gebruikmaken van de sociale voorzieningen leidt dat tot scheve gezichten en uiteindelijk tot xenofobie. De linkse oplossing is een hopeloze missie om “de wilde beschaving bij te brengen” en via bijscholingscursussen en integratie projecten op te laten gaan in de Nederlandse samenleving. Dit lukt niet, en de werkeloosheid en uitkeringsafhankelijkheid van de immigranten is onveranderd hoog. Het wordt tijd om het over een andere boeg te gooien en het uit de hand gelopen sociale voorzieningen stelsel overboord te gooien en wat meer zelfredzaamheid te verwachten. Ik ben er van overtuigd dat als de Nederlander niet meer van een groot deel van de immigranten de broek moet ophouden dat de tolerantie vanzelf weer de kop opsteekt.

 7. Koning 1-oog! We gooien het es over een andere boeg.

  Weleens van een uitkering geleefd? Gaat schoon op, alle geld komt weer terug in de maatschappij. Een ‘uitkeringstrekker is de ideale consument! Dat kun je niet zeggen van de zakkenvullers die hun geld in buitenlanden verstoppen, uit het zicht van de fiscus. Of bij discutabele banken parkeren, in aandelen gaan of een, met gulle subsidies gefinancieerde 6-kamer huis aanschaffen.

  Als niet-vreemden in NL op grote schaal gebruik maken van soc, voorz. en daarbij nog zwart werken ook, dan begrijpt iedereen dat. Het wordt tijd om het bijstandstrekkende, overal aanwezige, overlast gevende tokkie-tuig es flink aan te pakken en weg te trekken van bier, tv en xenofobische fora op i-net en hun zwarte geld uit hun zakken te kloppen. Want dat geeft vele scheve gezichten meer, alleen zie je die niet.

  Koning 1-oog, maar dan stekebind eigenlijk. Meld je es aan voor een bijscholingscursus!

 8. Sinterklaas Schreef:

  Ik ben er van overtuigd dat als de Nederlander niet meer van een groot deel van de immigranten de broek moet ophouden dat de tolerantie vanzelf weer de kop opsteekt.

  Klinkt precies als “de meer pils dat ik drink, de nuchterder dat ik word”.

  “de Nederlander” hier is precies op hetzelfde manier gebruikt als “de Ariër” van Hitler.

 9. MadPride Schreef:

  Is het verschil tussen de titel van dit stuk en de titel in de URL intentioneel

  WordPress werkt zo dat als je eenmaal een titel hebt dit automatisch de URL wordt. Wanneer je vervolgens de titel verandert blijft de oude URL bestaan. Je kan dit oplossen door de URL even leeg te maken, want dan verzint WordPress een nieuwe URL, maar wanneer je dit niet doet dan geef je dus de oplettende reageerder wat extra inzicht in het creatieve proces van de schrijver.

Reacties zijn gesloten.