Erwin en de stille crisis van de VVD

Dit artikel verscheen eerder op de website van @bescha ; Ben Schattenberg.

Erwin is een jongen zoals Mark Rutte ze graag ziet. Hij is dertien jaar, heeft veel vrienden, barst van de ambitie en wil zo veel mogelijk studeren. En hij wil zelf bepalen hoe laat hij naar de wc mag. Dat is allemaal een probleem, want Erwin is gehandicapt.

Door de dreigende afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb) dreigt de vrijheid van Erwin verder in het gedrang te komen. Dat maakt de VWO’er boos. Gelukkig heeft hij genoeg schrijftalent om zijn grieven helder onder woorden te brengen in een open brief aan premier Mark Rutte.

Hulpeloos

Als je de brief leest, zie je zelfs een gedroomde studie op de tocht staan. Erwin wil een hardwerkende Nederlander worden, maar wordt met de plannen een hulpeloze invalide. Dat dit de samenleving op de lange termijn meer geld kost, hoef ik niet uit te leggen. Erwin is bovendien vast niet de enige die veel minder keuzes kan maken als het pgb verdwijnt.

Twee partijen met ‘Vrijheid’ in hun naam drukken hun stempel op dit kabinet. Het liberalisme is de grondslag van vooral de VVD. Dan mag je toch ook verwachten dat die vrijheden gelden voor gehandicapten? Iedereen moet de kans krijgen zichzelf te ontplooien. Daar heeft Rutte altijd zijn mond mee volgehad. Dat moet ook gelden voor een jongen als Erwin. Maar dat dreigt aan deze te worden ontnomen.

Wassen neus

De ‘Vrijheid’ van de VVD blijkt dus een wassen neus. Het lijkt alleen maar te betekenen ‘zo min mogelijk belasting voor degenen met een dikke portemonnee’. Natuurlijk, als we van de Grieken verwachten dat ze hun huishoudboekje op orde maken, moeten we dat zelf ook doen. Maar waarom ten koste van de individuele vrijheid van de Erwinnen in dit land? Beste Mark, je wil harde werkers toch belonen? Doe dat dan ook! En je bent toch zo voor keuzevrijheid? Maak dat dan waar!

Met CDA en PvdA gaat het niet geweldig, zo laten de peilingen zien. Maar ook de VVD zit in een crisis, gemaskeerd door hoogtij op de lijstjes van De Hond. De liberale veren zijn afgeschud en hebben plaatsgemaakt voor ijskoude technocratie, gecombineerd met marktfetisjisme. De partij is haar diepgang kwijt. Wie liberalen zoekt, kan beter eens bij D66 of GroenLinks kijken.

3 gedachten over “Erwin en de stille crisis van de VVD”

 1. Met Erwin krijgt het een gezicht.

  En zo zullen er nog 116.999 anderen gedupeerd worden op één of andere manier, tel daar de naaste familie bij op en 10.000-en professionele zorgverleners, ZZP’ers, zorgboeren, kleine thuiszorg, dagopvang. Die hebben allemaal weer familie, leveranciers, accountants en andere inkoop.
  Dan zit je zo aan een half miljoen mensen die hier direct of indirect zwaar getroffen gaan worden, vooralsnog zonder enige plausibele gefundeerde argumentatie.

  1 zetel is ca. 50.000 stemmers, 1 zetel is nu de meerderheid.

  1 zeteltje maar stelletje zoetwaterboekhouders, vergeet dat niet !!!!!!!

 2. Goede samengevat: “De ‘Vrijheid’ van de VVD blijkt dus een wassen neus. Het lijkt alleen maar te betekenen ‘zo min mogelijk belasting voor degenen met een dikke portemonnee’. en

  ” ijskoude technocratie, gecombineerd met marktfetisjisme.”

  VVD zijn fundamentalistische gelovigen maar net op een andere manier.

 3. “‘De liberale veren zijn afgeschud”‘ Er wordt wat afgeruiïd tegenwoordig. Alleen is het onvergeeflijk dat er geen sprake is van nieuwe veren. Niet bij de liberalen, niet bij de socialisten, niet bij de communisten, niet bij de democraten. Alleen een beetje bij de dierenliefhebbers en liefhebbers van de homoliefde. Het hele politieke bedrijf staat in z’n nakie en is sprakeloos geworden. Alleen jammer dat het ons vertegenwoordigt. Daarmee ons tot kale scharrelkippen maakt die de vrije uitloop wordt ontzegt. Waar zijn de kraaiende haan, de suizende sikkel en de hamer op het aanbeeld, de brullende leeuw in z’n laatste zucht god vergeef het hun want zij weten niet wat zij doen gebleven? Heeft de politiek dan helemaal geen ideeën meer? Zijn ze nou helemaal stompzinnig geworden? Koningen en keizers zijn afgeschaft of leven een sprookjesleven, maar de feodalen pronken als pauwen met hun nieuwe veren, niet meer van achter een slotgracht met ophaalbrug in kastelen maar in glazen kolossen die aardbevingbestendig de skyline van de grote steden overheersen.

Reacties zijn gesloten.