Nieuw Nederlands Peil

Er komen altijd veel mensen af op evenementen waarin veel agressie, geweld en lawaai centraal staan. Militaire schouwdagen behoren tot de best bezochte evenementen van Nederland. Gisteren werd Nederland opgeschrikt door een tragisch ongeluk in Haaksbergen. Voor liefhebbers van agressief ogende voertuigen met banden met een doorsnede van twee meter was een monstertruck evenement georganiseerd op een parkeerplaats vlakbij het station. Er stonden honderden mensen achter dranghekken opgesteld om het wonder van een monstertruck die met veel geronk over een aantal autowrakken reed te aanschouwen. Maar er ging wat mis en de organisatie had het niet erg nauw genomen met de veiligheidsmaatregelen. Door een nog onbekende oorzaak reed het voertuig het publiek in waarbij zo’n kleine dertig mensen werden geraakt. Tot nu zijn er drie doden en liggen er nog vijf gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis. In alle breedte werd het ongeluk ook door de reguliere media in beeld gebracht. Ook buitenlandse media besteedden er aandacht aan, waar de Nederlandse media dan weer aandacht aan besteedden. Eindelijk was er weer internationale aandacht voor Nederland. Wat een geluk dat er mensen een smartphone bij zich hadden.

Op sociale media waren er veel uitingen van oprecht verdriet en medeleven, maar er werd ook driftig plaatjes en video’s van het ongeluk rondgestuurd. Er is blijkbaar een enorme behoefte aan het veelvuldig doorsturen van afbeeldingen en bewegende beelden met veel sensatie, drama, tragiek en ongeluk. Maar er was ook nog wat anders aan de hand. Iemand had via een vals twitteraccount een aantal hatelijke tweets gestuurd waarin het ongeluk werd gezien als straf voor de aanvallen op IS. Ook die tweets werden driftig rondgestuurd en gedeeld op Facebook. Voor velen waren die aanleiding om maar weer eens flink tekeer te gaan tegen moslims met oproepen tot verminking en doodverwensingen. Het was weliswaar een vals account dat zich uitgaf voor een van de Meiden van Halal, en ook al werd erkend dat het nep was, het moest maar weer eens gezegd worden dat moslims gevaarlijk zijn en uitgezet of vermoord moeten worden. In Nederland worden zulke uitingen geplaatst onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ en velen vinden dat het ongenoegen terecht is, ook al is het een vals bericht van iemand die zich uitgeeft voor iemand anders. De gemeente Amsterdam meldde dat men dit account ging onderzoeken, maar noemde dat de persoon er sinds 2010 niet meer werkt.

“MoetOp de Facebookpagina ‘Nederland Mijn Vaderland’ (meer dan 134.000 likes) werden meer dan 600 hatelijke, discriminerende en beledigende commentaren geplaatst onder een schermafdruk van genoemde tweets. Genoeg was genoeg, het moest maar eens afgelopen zijn. Om het gevaar te keren werd er opgeroepen tot de meest krankzinnige oplossingen met allerlei leuke plaatjes waarin iemand getrapt wordt, collages waarin moslims met dieren neuken, smeekbeden om verminking, onthoofding, kogels, langzame dood, of dat alle moslims openlijk hiervan afstand moesten nemen. Er stonden ook commentaren waarbij getwijfeld werd aan de echtheid of dat niet alle moslims zo zijn. Maar de teneur was dat de persoon in kwestie en de bevolkingsgroep maar eens stevig aangepakt moesten worden. Een afbeelding met een blanke man die een zwarte man die op de grond ligt trapt werd beloond met 78 likes. Een afbeelding met militairen met getrokken geweer en bijschrift ‘send him to meet his 72 whores’ vonden 74 mensen leuk. Er zijn mensen die menen dat onze cultuur superieur is, maar met zo’n Facebookpagina, en het is niet de enige, weet je zeker dat een groot deel van Nederland net zo onderontwikkeld is als dat waartegen ze ageren. Of eigenlijk nog meer onderontwikkeld, want ondanks alle verworvenheden en voordelen van de Westerse samenleving weten heel veel mensen blijkbaar niet op een verantwoordelijke manier ermee om te gaan.

11 gedachten over “Nieuw Nederlands Peil”

 1. Met ruim 1.3 miljoen laaggeletterden in Nederland, waarvan 65% ‘autochtoon’* verbaas ik mij eigenlijk niet over dat soort reacties. Blijft gruwelijk, hoe dan ook.

  Wat nog een tikkie gruwelijker is, is dat iemand zo’n account aanmaakt. Dat heeft niets meer met vrijheid van meningsuiting te maken, maar eerder met haatzaaien en discriminatie. Onversneden racisme.

  Is er trouwens een bron beschikbaar dat de gemeente A’dam dat account gaat onderzoeken?

  *
  Visvijver van Wilders/ PVV:
  http://www.lezenenschrijven.nl/laaggeletterdheid/feiten-en-cijfers

 2. Opmerkelijk dat je ervan uitgaat dat alleen “de laaggeletterden” zo reageren. En en passant voor visvijver van Wilders uitmaken, en je kan meteen je handen ervan trekken.

 3. Dat is een link die jij legt, Ch1po, en die ik niet maak. Nergens stel ik dat alleen “de laaggeletterden” zo reageren. Opmerkelijk/ curieus dat jij dat er van maakt…

  Valt overigens gewoon niet te ontkennen, dat vooral mensen met een lage opleiding zich aangetrokken voelen tot populistische prietpraat, zoals Wilders bezigt. Onderzoeken daarnaar zoek je er zelf maar bij, als je al niet op de hoogte bent van die onderzoeken. Wat ik wel zo vermoed.

  /hierzijnmijnhandjes

 4. @Marc, werk ik vaak met mensen die over een diploma beschikken doch zijn ze gelijkwaardig ingenomen door hetzelfde xenofobie-virus als Wilders. Het punt is dat ze het onder allerlei smoesjes zeer goed weten verborgen te houden en alleen ze indien niet goed opletten ploft het opeens allemaal open.

  Het is blijkbaar een typisch trekje van onze nationale cultuur geworden.

 5. Het zijn de zogenaamde hooggeletterden, de Thierry’s Baudet en de hele reutemeteut, die het eventuele voetvolk voorgaan in hun racisme. Dan zullen die lui, en ze zitten echt niet alleen bij de bekende uitlaatkleppen – denk aan Drayer, Sommer, de bende wordt alleen maar groter – niet gaan schelden op een of andere facebookaccount. In feite zijn zij misschien wel schuldiger dan de zogenaamd laaggeletterden, omdat zij beter weten of kunnen weten.

 6. Overigens in hetzelfde stijl kun je het volgende antwoorden:

  ” En nu is het ff proeve of deze pitbull ook een Tweede kamer lid voor de afwisseling kan doodbijten. Zal h’m z’n smaak ten goede komen, weetjwel”.

 7. Het gaat niet om geletterdheid, niet eens om intelligentie. Het gaat om bandbreedte en vooral om fatsoen!

 8. @Cornelis, vergeet nooit het monstrueuze Haat. Sommige mensen hebben als enkel moverend element Het Irrationele Haat. Niets anders. Haat.
  Dit is de bron van de Xenofobie, Racisme en Discriminatie in Nederland, tevens drijfveer van de Geblondeerde namaal van Breivik in de Tweede Kamer.

 9. The Post Online had ook, waarschijnlijk via Bert ‘Rifapen’ Brussen, iets te zeggen over het misbruiken van een twitter account om moslims in het algemeen te beschadigen kort na het drama met een monstertruck in Haaksbergen met meerdere doden en gewonden tot gevolg.

  https://i.imgur.com/Isak5ob.jpg

  Geweldige lui, die van The Post Online. Zo respectvol.

 10. Ja wat een treurig niveau. En ja dat is typisch voor met name rechts extremisten.

  Het is makkelijker namelijk je gekleurde medemens de schuld te geven van bij bijvoorbeeld je werkloos zijn.

  ZIJ PAKKEN ONZE BANEN AF!

  En daarbij vergeten ze dat met name rechtse partijen. VVD en CDA dat allemaal hebben bekokstoofd over hun rug. Maar dan is het toch weer de schuld van links…. welk links ?

  Natuurlijk valt het niet mee als jij ontslagen wordt en iemand anders die minder betaald krijgt je baan heeft. Maar dat ligt natuurlijk niet aan de buitenlander. Wat had hij moeten zeggen… nee dank u ik neem die baan niet aan die 10 x beter betaald wordt in Nederland dan in mijn geboorten land en waar dikwijls oorlog is.

  En dat ze dan ook niet aan ontwikkelingshulp willen….. ten einde (mits het goed gebeurd want daar valt wel wat over te zeggen) het verschil in loon te minimaliseren zodat ze niet hoeven te komen.

  De rechtse Tokkie is wel echt het domste organisme op deze planeet. Vooruit zien, ZELF NADENKEN etc… dat kunnen ze niet.

  Dus met recht zeg ik het toch maar weer. DE DODE TAK AAN DE BOOM DER EVOLUTIE. EEN NATUUR WET!

Reacties zijn gesloten.