De kleinburger spreekt iemand aan op gedrag 2

Klein vuil 2

Soms zijn er van die irritante personen waar je om kunt lachen als ze zich manifesteren als roepende in de woestijn. Helaas wint ‘gebiedend rechts’ aan zelfverzekerdheid sinds de PVV wordt gedoogd.

Zo werd ik afgelopen paar jaar al op twee plekken meermaals aangesproken door types die als ratten uit hun perceel schoten omdat ik mijn auto parkeerde op een vrije plek in hun koophuisburgerbuurtje. Te vergelijken met die op de foto, waarbij de achterste auto overeenkomt met de mijne. Zo van:

`Meneerrr…!!
`Ja?’ `U mag hier niet parkeren!’
`O nee? Och! Vertelt u me eens waarom? Ik betaal wegenbelasting en dit is openbare weg toch?’
`Dat kan wel zijn, maarrr… u houdt andermans plek bezet en wij hebben dankzij uw busje zo geen zicht meer op de speeltuin! Hebt u zelf geen parkeerplek in uw eigen wijk?’
`Nee! En als u klachten heeft, belt u toch gewoon de politie?

Nou, zo gauw je dat zegt, gaan ze helemaal door het lint. In het eerste parkeergeval resulteerde dat de volgende dag in een stuk karton met `buurtpetitie’, voorzien van een paar onleesbare handtekeningen onder mijn ruitenwisser. Deurslot volgestopt met goedkope kauwgummie.
In het tweede geval, op een andere parkeerplek, in een kapotte whiskyfles, met de scherpe kant naar boven, onder mijn rechter achterband, nipt ontdekt, plus een woedende bewoner die me een dreun wou verkopen, na soortgelijke discussie als geschetst, maar die ik vermeed door te zeggen dat ik wel een andere parkeerplek zou zoeken.
Die is inmiddels gevonden als verlaten parkeerstek, maar nog hoorde ik laatst gezeur toen ik mijn auto er wáste! Kaalkop uit raampje van voorbijrijdende glimmende Opel, privébewakingsbak met oubollige firmanaam in grote gouden letters:

`Weet je niet dat minicampers niet het hele jaar mogen blijven staan? `k Heb het nagevraagd bij de politie!’
`O ja? Ik rij er wekelijks in anders! Dus wat zeur je?’

Ik lachte het nèpuniform vierkant uit, waarna hij woest gas gaf. Tot dusver heb ik nog geen prent van de officiële wout op mijn voorruit gezien, noch een portie spijkers van de privémilitie onder mijn wiel, maar ik blijf alert.

De kleinburgerlijkheid van bovengeschetst gedrag zit hem, lijkt mij, in het feit dat je deze sneue lieden nóóit hoort mutsen over fout geparkeerde SUV’s en buitenproportionele 4wheel-D turbo pickup-bakken (pik óp) Tja, ik geef toe dat mijn ruw gelakte vw-busje niet klein is, maar het zal ook wel komen doordat deze patjepeeërsvoertuigen nieuw en glimmend zijn en gezag uitstralen. Vergroot misschien wel het prestige van hun suffe buurtje, wie weet wordt zo’n koophuis er meteen wel 10% meer van waard. Men klaagt maar een eind weg, er zal altijd nieuwe aanleiding tot ergernis zijn; en dat gun ik dezulken gaarne.

3 gedachten over “De kleinburger spreekt iemand aan op gedrag 2”

 1. Ik herken dit patroon Abdul.
  De reactie is altijd gericht tegen personen die naar de mening van de reagerende niet Nederlands uiterlijk hebben. Tegen eigen mensen doen Henk en Ingrid dit wel maar in veel mindere mate.

  Een kennis heeft me verteld hoe hij bij iemand op bezoek ging en dacht vrij voor de buren aan de overkant te mogen parkeren, want voor het bezoekadres was het al helemaal vol. Net auto op slot gedaan, spring zo’n opgefokte mannetje uit het huis en begint allerlei vragen te stellen zoals- ” Waar ga jij (let op de jij!) nou op bezoek hier (blijkbaar overweldigen blanke wijk)?
  – Aan de overkant hoor, zegt mijn kennis.
  -Moet je maar daar gaan parkeren! – roept de driftige henkje.
  -Waar zie je een parkeer plek daar, je ziet zelf dat het toch helemaal vol is! (het was een verjaardag). Of denk echt je dat ik bovenop de auto’ s kan parkeren? Hier is het openbare weg – zegt mijn kennis.
  -Oja, ga je daar op bezoek? – die driftkikker is duidelijk verrast want hij maakt de rekening meteen dat hij met zijn etnisch zuivere Nederlandse buren aan de overkant toch rekening moet houden. – Zou je dan toch even een andere parkeerplek voor je auto willen zoeken, want we wachten op een bezoekje zometeen!
  -Kleine moeite, zegt mijn kennis zoals altijd bereid om naar andere mensen te luisteren.
  Uiteindelijk plekje gevonden en geparkeerd, hoewel aanzienlijk veel verder dan het huis van bezoek.

  Eenmaal op het verjaardag was mijn stoel net voor de raam, zei mijn kennis en in de komende uren zag ik niemand op bezoek bij de driftkikker aan de overkant komen. Hij had blijkbaar gelogen, xenofoob dat hij bleek te zijn.
  Later kwam een ander van de verjaardag bezoekers op het plekje parkeren. Aangezien dat hij etnisch zuiver nederlander was – kreeg hij geen reacties dus, kwam niemand meer naar buiten om hem te vertellen dat hij op een andere plekje zou moeten parkeren.

  Het commentaar van een andere kennis hierop later was – men moet blij mee zijn dat de auto niet intentioneel beschadigd is geweest. Want dat doen rancuneuse en xenofobe henkjes vaak.

 2. Nexus m. Schreef:

  Ik herken dit patroon Abdul. De reactie is altijd gericht tegen personen die naar de mening van de reagerende niet Nederlands uiterlijk hebben. Tegen eigen mensen doen Henk en Ingrid dit wel maar in veel mindere mate.

  Nexus, tja, hoewel al 400 jaar etnisch ` van zuiver Neêrlandsch Bloet, zie ik er nogal zuideuropees uit, altijd zo geweest, zelfs nu nog met grijzend haar. `t Zal dat wel zijn, plus dat `t kleinburgerdom weer xenofobisch mag zijn dat het me de laatste jaren zo snel berispend toespreekt. Vroeger nooit last mee.
  (zie ook mijn vorige kleinburgerstukje :lol:, `k heb er nog een paar in petto die echt zijn gebeurd)

 3. @1. OH NEE IK BEN HALF DEEN! En straks als ik hier blijf wonen weer Vol Deen! Mag ik nu straks niet meer met mijn tweede hands Seat van 1996 parkeren bij mijn ouders als ik op bezoek kom voor een weekendje ;). Ik bedoel… het is wel in Groningen die hadden ook Viking helmen, en die draag ik allang niet meer. Ik geloof wel in Thor.. maar niet praktiserend…Maar stel mijn ouders gaan in Limbabwe wonen… OH NEE! Moet ik dan Noorderling Belasting betalen? 😛

Reacties zijn gesloten.