Marktwerking in de gezondheidszorg: de VS

Oh ja, privatisering van de gezondheidszorg, marktwerking, concurrentie en zo, en dat verzekeraars zelf wel eens even gaan bepalen waar je je zorg kunt krijgen. Dat is het ideaal van de VVD, toch?

De laatste paar dagen heb ik eens kunnen zien hoe dat in de praktijk uitwerkt, hier in de Verenigde Staten.

Een vriendin van mij hier is geïnteresseerd in een speciale, niet-standaard, maar wel erkend als in sommige gevallen succesvol zijnde behandeling, die misschien de oplossing voor een groot chronisch probleem zou kunnen betekenen.

Dus maar eens de verzekering gebeld of die specifieke behandeling gedekt is. Bovendien is er een second opinion gewenst, en moet ook duidelijk worden bij wie daarvoor aangeklopt kan worden.

De verzekering heeft nog nooit van de betreffende behandeling gehoord en ook geen zin om uit te zoeken waar die onder valt, en heeft een zogenaamde ‘procedure code’ nodig om te kunnen controleren of die behandeling gedekt is of niet. Of we die zelf even willen achterhalen.

Dus maar eens de University of Michigan gebeld, die in de betreffende behandeling voorziet. Na wachtrijen van vele tientallen minuten krijgen we verbinding met mensen die het ook allemaal niet weten, worden nog eens een paar keer doorverbonden, waarna toegezegd wordt dat men de verzekering zal bellen en zal terugbellen als duidelijk is of er dekking is of niet.

Dat terugbellen gebeurt niet, dus twee dagen later maar weer eens opnieuw gebeld, en weer moet er vele tientallen minuten aan de lijn gehangen worden. De universiteit legt contact met de verzekering, maar die blijkt een advies van de behandelend arts en specialist te willen hebben over hoe en wat die behandeling inhoudt. Er gaat weer teruggebeld worden. Hopen we.

De betreffende specialist heeft overigens een klok in de wachtkamer hangen met daarop het logo van een van de merken medicatie die mijn bekende dan ook inderdaad voorgeschreven heeft gekregen. Mijn vriendin was er zelfs eens bij aanwezig toen de betreffende specialist van een vertegenwoordiger een enveloppe kreeg toegeschoven ‘als blijk van waardering voor de goede samenwerking’.

Onder meer daarom is er behoefte aan een second opinion naast die van haar huidige specialist. Die kun je echter niet bij elk willekeurige andere specialist aanvragen, nee, die moet óók weer onder je verzekering vallen.

Het land van onbegrensde mogelijkheden en vrijheid. Zolang je alles zelf maar kunt betalen, anders zoek je het namelijk maar zelf uit.

4 gedachten over “Marktwerking in de gezondheidszorg: de VS”

 1. Goed gezien Laurent, dit is de zorg die door VVD voor ons voorbereid wordt.
  Eigenlijk zal het straks over een specifiek marktproduct “zorg” gaan. Dit product zou ten alle tijden winst voor de verzekeraars moeten opleveren, want dat is hun aard – accountants berekeningen zullen bepalen of een of andere behandeling plaats zal vinden naargelang het winst oplevert.

  Dit is in een noot dopje, het “nieuwe zorg” .

  De (VVD) regering weigert voortaan geld in het nationale zorg te stoppen. De verzekeraars willen hun winstmarges veiligstellen wat dan ook gebeurt. Praktisch komt dit op het uitpersen van de medische hulpverleners neer die in de tang tussen regering/wetgever van de ene kant en ten alle tijden winstzoekende verzekeraars.
  Alles wordt enorm, stalinistisch uitvergroot – ziekenhuizen, hulpcentra enz, omwille van directe winst en tegen de originele natuur van Nederland waar men altijd voorkeur voor kleinschaligheid gehad heeft. Alles met een doel straks – makkelijk de “gezondheidsmarkt” winsten tussen de overgebleven 3-4 verzekeraars kunnen delen.

  Pilletje van Drion wordt officieel toegestaan om niet winstgevende eenheden (eufemisme voor menselijke wezens) snel te kunnen verhelpen.

 2. Nog een detailtje , Amerikaanse verzekeringsbedrijven mogen de premies van “dure klanten “verhogen , dus zelfs als je vriendin de behandeling krijgt zal dat haar een jaarlijkse verhoging van 25% of meer kunnen opleveren , en overstappen kan niet want andere bedrijven hoeven “aandoeningen die al bij aanvang van het contract bekend zijn “niet te vergoeden..

 3. Moet u eens proberen; vul voor het woord ‘zorg’ het woord ‘omzet’ in en er ontstaat een verhaal dat het zelfde klinkt en oogt, maar de waarheid niet verhult!
  Geldt nagenoeg ook voor alle andere verhalen en publicaties over ‘zorg’

Reacties zijn gesloten.