De minder frisse praktijken van Elsevier-columnist Afshin Ellian

Op de diverse rabiate haat sites (ik schrijf de namen niet eens meer op) wordt al dagen moord en brand geschreeuwd over de media optredens van Peter R. de Vries met betrekking tot Geert Wilders/PVV + aanhang.

Vandaag viel mijn oog op het stukje “De Vries vergelijkt Wilders met Hitler” bij Elsevier en dat trok natuurlijk de aandacht. In dit stukje betoogt Ellian dat Peter R. de Vries Wilders met Hitler vergelijkt want de Vries zei bij Pauw en Witteman: “‘Ik vind dat ik een geluid moet laten horen, niet te laat, maar tijdig, dan hoef ik mezelf geen verwijt te maken”.

Volgens Ellian vergelijk je dan iemand met Hitler. Ik dacht al; mij was geen Hitler-vergelijking opgevallen de laatste tijd, zeker niet uit de mond van Peter R. de Vries, maar het ligt dus aan het al dan niet “tijdig ergens een geluid over laten horen”. Als je dat “te laat” doet dan heb je Hitler zijn gang laten gaan en ben je medeschuldig aan de Holocaust.

En zo zit het in elkaar. Volgens Ellian dan.

Maar Ellian bakt het nog bruiner; deze “Hitler-vergelijking” is niet slechts een ordinaire Hitler-vergelijking, nee het is het is “een gewelddadige oproep”. Volgens Ellian dan. Hoe werkt dat? Nou Hitler moest dood, volgens Ellian, en je vergelijkt Wilders met Hitler, volgens Ellian, en dus vind je dat Wilders ook dood moet. Volgens Ellian.

En of dat allemaal niet ernstig genoeg is; de Nederlandse televisie is door dit alles ook nog eens geen haar beter dan de staats-televisie in Iran. Volgens Ellian.

Ik kan niet namens Peter R. de Vries spreken, en dat doe ik dus ook niet, maar ik wil hier een paar kanttekeningen bij plaatsen.

ahPeter R. de Vries maakte geen Hitler-vergelijking, het is (voor de zoveelste keer) een PVV-aanhanger, dit keer Ellian c.s., die de Hitler-vergelijking maakt. Hou het maar eens in de gaten; 99 van de 100 keer dat er iemand Wilders met Hitler vergelijkt, wordt dit gedaan door een PVV-aanhanger, in plaats van door een PVV-tegenstander. De PVV-tegenstander kijkt wel uit; met een Hitler-vergelijking “verlies je immers de discussie” aangezien het “een Godwin” is.

Ik heb helemaal niks tegen Hitler-vergelijkingen mits ze goed onderbouwd zijn. Niet dat hier nu sprake van is, niemand had het over Hitler, alleen Ellian, maar als er reden toe is, waarom zou je iemand niet met Hitler vergelijken?

Omdat als iemand die je met Hitler kan vergelijken, nu eenmaal dood moet. Volgens Ellian. Niet volgens mij. Van mij hoefde Hitler niet dood. Ik ben tegen de doodstraf. Dat Hitler dood moest, en dat mensen die op Hitler lijken dood moeten, en dat een Hitler-vergelijking een verkapte oproep tot gewelddadigheid is, is niet mijn gedachtengoed, nee het is dat van Ellian.

Mogen we uit bovenstaande opmaken dat het benoemen van de islam als “fascistische ideologie” ook een oproep tot geweld is? Zeg dat dan meteen. Zoiets zou in mij nou niet opkomen namelijk.

Peter R. de Vries is wellicht iemand die, had hij in de Weimar-Republiek geleefd, zou hebben gewaarschuwd voor Hitler, voordat het te laat zou zijn geweest. (geweest/geworden. Ik ben geen broodschrijver). Wanneer zou dat geweest zijn? Wanneer was het nog niet te laat? Om te beginnen hadden die kolere-Duitsers bijvoorbeeld eens niet massaal op die ranzige schreeuwlelijk moeten stemmen. Dan maar geen mooi glimmend uniformpje. Dan maar maar geen snelle Autobahnen. Eigenlijk was het al te laat toen die in het bruin gestoken gek voor het eerst met zijn schreeuwbek (weliswaar in het zwart-wit) voor het eerst ergens in een bioscoop buiten Duitsland te zien was. Toen was het al te laat. En dus niet bij de feestelijke vergassing van de 6 miljoenste Jood, zoals Ellian kennelijk lijkt te denken in zijn verwrongen brein.

Ruim daarvoor had Peter R. de Vries dus al moeten waarschuwen voor Hitler. Zoals hij nu dus ook doet. Zouden meer mensen moeten doen.

129 gedachten over “De minder frisse praktijken van Elsevier-columnist Afshin Ellian”

 1. hmmm het wordt nu wel makkelijker, dat reageren op Wilders en Elsevier. dat de keizer geen kleren draagt wordt zelfs volwassenen duidelijk, niet alleen kinderen.

  de heer E. heb ik nooit kunnen volgen in zijn gedachtenkronkels. en nu Iran er weer bij halen.

  ff off topic.
  Hitler hield nog van honden? schilderen?, Eva? en aaide kinderen.

  waar houdt Geert van? alleen van zichzelf?
  niet van Nederland, niet van zijn volgers, niet zijn volgers. ik heb het ook altijd idioot gevonden dat hij geblondeerd voor de Noordzee staat en zijn “echte” Nederlander gevoelens uit.

  Geert is de totale fake.

  en meer asfalt is er ook nog niet door hem gekomen. nix verbeterd. ja, meer beveiliging? meer haat? ene grote puinzooi. dit om de echte Nederlander zijn land terug te geven?

  ah. Hitler kwam uit Oostenrijk. toch ergens een verband. (alleen blondeerde hij zijn haar niet. peroxide bestond vast al. misschien minder geschift?).

  gevaarlijke nog gekkere man, die Geert.

 2. peter de vries wilde niet achteraf zeggen ”
  ich habe es nicht gewusst”

  Je hoeft geen raketdeskundige te zijn om te begrijpen waarom peter de vries dat niet achteraf wil zeggen.

  er is toch ook fokking niks mis met lessen uit het verleden trekken

  dus ik begrijp wel waarom elian, die zelf niet uit een land komt waar hitler tekeer is gegaan trouwens, het verband legt met hitler.

  Je hebt er wel gelijk in dat het nergens op slaat dat wilders dood zou moeten omdat hitler dood zou moeten

  ik deel je mening over de doodstraf
  en inderdaad wanneer je zo denkt als hij dan zou je doorberedeneerd oproepen tot een genocide op moslims.

  Maar stel we denken niet zo idioot als die elian die er ook niks aan kan doen dat ie uit een achterlijke cultuur komt (volgens wilders dus niet volgens mij…mijn vriendin komt uit het zelfde achterlijke land tenslotte) Waarom kun je Wilders niet vergelijken met hitler?
  van alle historische personages lijkt hij gewoon het meest op hitler
  mccarthey en mussoloni dekken de lading echt niet.
  in het begin vond ik hem meer op torquemada lijken maar op dit punt staat ie toch dichter bij adolf.

  de grap is dat ik me ooit afvroeg wat de term demoniseren inhield.
  ik kwam toen een artikel tegen over een belgische kok die visjes wilde bakken op de vlaamse tv omdat hitler die lekker vond.
  Dat ging niet door omdat men dan hitler zou HUMANISEREN …toen viel het kwartje
  Hitler is de nieuwe duivel. Demoniseren betekend gewoo n hitleriseren

  maar als er iemand is die wilders hitleriseerd dan is het toch wilders zelf lijkt me
  daar kunnen 111100000 peter de vriezen niks aan doen

 3. LOL – ja, herinner mij dat, die kok en die visjes.

  Verder heb ik moeite met het woord “demoniseren”. Ik herinner mij dat Geert de Nederlandse Moslim (en tientallen miljoenen anderen) demoniseerde en stigmatiseerde.

  En nu wordt Geert gedemoniseerd? Volgens mij hebben hullie allerlei woorden van zullie overgenomen.

  E. is een engerd.

  Geert dood? Wie wil dat? Persoonlijk vind ik het een hele oninteressante man. Met een grote behoefte aan aandacht en beveiliging, dat wel. Therapie en een vak leren kan helpend zijn. Eventueel “gesloten”, dat is nog goedkoper ook. Dan kan hij later “veilig” genezen, weer in Nederland? Israël of Amerika gaan wonen.

  Natuurlijk ben ik tegen de doodstraf.

  Verder zou het lonend zijn als Wilders zou leren dat alles “jatten” van anderen, ook de vergelijking met die anderen oproept. Hitler, Donald Duck, om maar iets te noemen.

 4. Ach, verder vind ik ook de reacties Wilders van die BNers wat laat.

  dat had eerder gekund. maar nu hij verdacht is en het wachten is op de Rechter, is het wel makkelijker voor de BNer zich ook eens te uiten.

  Youp van het Hek (waar ik niet dol op ben) die deed het al eerder. de 500 dreig mails, daar maakte hij zich ook niet druk om.

  Wat een maf land, Nederland inmiddels. Beveiliging bij het Gemeentehuis in Almere omdat er een Stichting bestaat die vooral schittert in de doorlopende “afwezigheid”.

  Wat een soap.

 5. de reacties op Wilders

  wat “veilig” laat. men heeft niet bepaald de “nek” uitgestoken.

  maar goed, beter laat dan nooit.

 6. Ze steken nog steeds hun nek niet uit. Peter R. de Vries heeft een goed punt. Ik denk dat het komt omdat de meeste BN’ers tegenwoordig zo achterlijk zijn.

 7. Dus deze mede-Pers is paranoia genoeg om dit soort conclusies te trekken? Zal wel een trauma hebben toen hij nog in Iran woonde ofzo. Wist overigens niet dat Ellian dit soort overtuigingen heeft, heb hem wel eens bij praatprogramma’s over 9/11 etc horen praten. Maar goed, ik vind het maar bollocks.

 8. @6. inderdaad. daarom vind ik het woord BN er ook zo MAF.

  niet alleen dat het steeds achterlijker wordt, het gaat ook verder en verder achteruit. de smurfenverkrachter met een shalali liedje? Nederlands songfestival. ik was in Italië met vakantie met mijn ouders. toen won “een beetje” het. NIETS VERANDERD, of terug naar de goede oude tijd?

  zelfde niveau nu. en het festival bestaat ook nog :-). daar blijven mensen voor thuis en winden zich er over op.

  maar dat woord BNer is ook door het volk uitgevonden toch?

  heeft het te maken met het aantal vermeldingen in de Tele of andere pulp plekken? om BNer te worden?

 9. @8, Zerje, daar doe je Hiltler toch een beetje mee tekort.

  Geert Wilders is een slechte PLAY back speler, meer een “persiflage”.

 10. jeetje
  kan de naam van Hitler niet eens meer spellen.

  komt vast door de aversie tegen die plagiaat kwast GW.

  het staat mij allemaal “tegen”.

 11. @9. Zerkje? wild? wel daar stel ik mij iets heel anders bij voor.

  wat een droogkloot. (bestaat het woord?).

 12. @21. LOL, voor heel Europa? wel dan wordt het bedrijfje een bedrijf.

  maar ik zie het niet gebeuren,

  dromen zijn bedrag.

 13. Oh trouwens als het wijven zijn die erover klagen, niks van aantrekken. Die hebben last van tijd vd maand.

  Ik zelf heb er totaal geen problemen mee @admin.

 14. @admin: Heb ff “About” getweet. Vind dat mensen die voor het eerst op deze site neuzen eerst maar dat moeten lezen voor ze conclusies gaan trekken.

 15. Ik weet het niet, hij verwijt Peter R. de Vries allemaal rare dingen als niet bestaande Hitler-vergelijkingen en niet bestaande oproepen tot geweld en wat gaan die mutsen op stand.nl doen? Zeiken over mijn titel. 😡

 16. @40 dat komt omdat ze het stuk gewoon verwijderd hebben he. Ik zag dat er 2 bezoekjes via die link waren gekomen maar nu bestaat de link gewoon maar niet. Je weet toch.

 17. Ik volg die Ashfin niet zo, maar zoals ik het lees heeft hij wel een rare redenering.

 18. Dat is een betere titel voor dit stuk misschien?

  “Afshin Ellian is ziek in zijn hoofd”

  Er zijn namelijk klachten over de huidige titel.

  Verder nog niet 1 inhoudelijke reactie van niemand gehoord, maar ja die titel he.

 19. ?

  hooguit dat het een beetje crapuullulig overkomt?

  ik vind dat er al genoeg van hullie overgenomen wordt.

  lijkt wel vanzelf te gaan, je leest dat steeds.

 20. Doe een suggestie voor een betere titel dan, de rest van het stuk is toch niks mis mee of wel soms.

 21. ehm als ik de man al kan lezen ben ik altijd verbluft over de “draai” die hij maakt. ik begrijp niet waar hij dat vandaan haalt dikwijls en hoe hij dat op durft te schrijven.

  maar ik lees hem zelden nog. de naam en de foto is mij al genoeg.

  hij doet mij denken aan draaien en verdraaien van feiten. een sprookjes verteller. maar dan een beroerde.

 22. tegenwoordig kan je gelukkig ook niet alles meer lezen online? dus heb ik het genoegen veel te missen van A.E.

  en ja, mij verdiepen in zijn verdraaiingen? heb er eigenlijk geen zin an nu (vaak, dikwijls, ff niet).

  altijd moeite gehad met de Elsevier.

  bevriend geweest met een redacteur buitenland. maar ja, dat kon niet goed blijven gaan.

  1 keer de uitgever ontmoet op het NorthSeaJazz. een leuke jonge man, een biertje met hem gedronken en over Jazz gepraat (hem gevraagd het niet over het blad te hebben, disgusting).

 23. Afshin Ellian, de boosaardige toverheks van Elsevier

  Afshin Ellian, de gifmenger van Elsevier

  Afshin “Gifmenger” Ellian

  Gifkikker Ellian

 24. Afshin Elian toont zijn ware gezicht, dat kun je toch niet seruis nemen.

  Weer een gehersenspoelde pro- pvv-er. Die mensen verdien gratis psychologische hulp.

 25. @64 maar zo komt ie volgens mij toch wel uitermate serieus over. Ik hoorde het bij Nova ging over het café van die gedecoreerde militair, waar drugs en wapens werden verhandeld. Dat noemden ze “minder frisse praktijken”.

 26. Ik zie in de woorden van De Vries ook geen Hitler-vergelijking. Niet iedereen die gevaarlijk is staat gelijk aan Hitler. De SGP aan de macht lijkt mij ook een verschrikking voor het land, maar dat maakt SGP’ers nog geen nazi’s. Het Nederland van Wilders is voor mij ook een schrikbeeld en aangezien hij er keer op keer weer in slaagt me te verbazen, zal hij vast nog wel gekkere voorstellen voor ons in petto hebben. En nee, dan denk ik niet aan een genocide op moslims.

  Ik dacht dat men het trouwens zo belangrijk vindt dat mensen zeggen wat ze denken? Of geldt dat alleen voor Wilders? Want met die leus in de hand is voor hem blijkbaar alles geoorloofd. Ik moet niets van zijn plannen hebben, maar als hij zich oprecht zorgen maakt over de islam en daarvoor wil waarschuwen, prima. De Vries lijkt zich volgens mij oprecht zorgen te maken over Wilders en wat mij betreft dus ook prima dat hij daar uiting aan geeft.

 27. @ Michel

  Aangezien de Vries allen waarschuwt en zegt dat hij achter af geen spijt wil hebben dat hij niks heeft gezegd, begrijp ik sowiezo niet waar Afshin Ellian Hitler opeens vandaan haalt. Dat heeft Ellian er allen bij verzonnen met zijn rare hersenspinsels.

 28. Nu over de inhoud: Ik vind het een geniaal stuk. Je betrapt de hooggeleerde rechtsgeleerde op een kromme redenering, die, indien op Wilders toegepast, onmiddelijk tot diens veroordeling zou leiden. 😉

 29. @ Huib
  Wilders verdediging is op dit moment juridisch makkelijk te pareren, want hij verdedigt zich niet maar wil bewijzen dat de Islam fout is.(Terwijl de Islam niet gedaagd is) Gewoon uit laten praten en de feiten op den neus drukken.

 30. @ 70 En deskundig is wat mij betreft voorbehouden aan het individu. Je denkt toch niet dat de rechters die deskundigen over de islam serieus nemen? Er zijn deskundigen die pro zijn maar ook deskundigen die anti zijn.

 31. @Sjef 71 en 72: Met de hooggeleerde rechtsgeleerde bedoel ik Afshin Ellian, die professor in de Rechten is aan de leidse universiteit. 😯

 32. @ Huib wat mij betreft was Afshin toegelaten tot de getuigen en zelfs Mohammed B. Zou niks afdoen aan de essentie van de zaak. Als hooggeleerde rechtsgeleerde zou Ellian in principe dus beter moeten weten. Daar heb je wel gelijk in. Maar het schijnt dat het PVV-virus de de voorste hersenkwab vertroebelt.

 33. ah, hier is sprake van inzicht.

  het zou een uitspraak van Wilders kunnen zijn :mrgreen:

  die ziet ook wat wij niet zien hen hij wel.

 34. net als dat bepaalde lui niet voorbij mijn gehaktballen komen
  ]
  soms lijkt het alsof ze het erom doen

 35. @ 81 Het brein van die lui heeft wellicht door het blowen een flinke aanslag gehad. Ze lezen misschien wel het hele stuk, maar de kern blijft niet hangen, alleen de titel.

 36. ik vind de titel wèl beter. dit nodigt uit tot lezen.

  er komen al genoeg lullen voorbij. dan is de koptekst voldoende.

  verder hou ik eigenlijk helemaal niet van grof, grover en nog grover.

  leven is niet één grote mesthoop. daar doet het soms wel aan denken.

  .

 37. de hitlertjes van elian

  elian geleerde waarom eigelijk

  roept elian op tot genocide?

  tsja eigelijk is die laatste wel het meest provocerend
  daarbij is een vraagteken een van de machtigste wapens op internet

  (niet verder vertellen trouwens)

 38. De vorige titel was natuurlijk een waarheid als een koe. Maar mocht er binnenkort eens iemand gaan googelen naar Ellian dan is het toch beter als ze deze titel tegenkomen in plaats van de vorige.

 39. ik bedoelde @info dat een vraagteken een machtig wapen is

  daaronder valt ook
  wat bedoelde u precies?

  en

  kunt u dat onderbouwen?
  kunt u dat motiveren?
  en
  wat vindt je moeder daar nu van ?
  :mrgreen:

 40. @74 Ik denk dat Ellian’s hersenkwab al veel eerder geïnfecteerd is. Namelijk toen hij 25 jaar geleden in Kaboel voor de Iraanse communistische partij agitprop verzorgde. Als hij polemiseert, vervalt hij nog steeds automatisch in de Stalin-stijl.

 41. Nu snap ik ineens waarom sommige wezens na het neuzen op krapuul besluiten om op een eikel als Meneer de Peroxide Lover te gaan stemmen. 🙄

 42. Jullie gaan soms als een stelletje kippen zonder kop maar door over een onbenullige kul verhaal waar niemand op zit te wachten behalve krapuul nerds zelf.

 43. @93 omdat die “hitler-vergelijking” alleen voorkomt in het emo-jank-verhaal van Ellian, leek mij een emo-hitler als plaatje wel geschikt.

 44. En over kippen zonder kop gesproken; ik tel in deze draad alleen al wel 30 berichten van een zekere Zerkje.

 45. @107 die Ellian schrijft een afschuwelijk verhaal. Mag ik toch wel een volstrekt redelijk verhaal terugschrijven of niet soms? Ik heb de titel ook al aangepast.

 46. Volgens mij wordt emoe- Ellian in het stuk gebashed.
  Dat dit stuk voor zoveel opschudding zou zorgen op de interwebs had ik niet gedacht. 😯

 47. @113, zerkje, persoonlijhe shit? moet dat hier?

  wat moet de Wilders fan daar wel niet van denken?

  die leest hier ook hoor !!!

 48. Het was een val Zerkje,m door mij geplaatst. Je bent er ingetrapt.

  Straks krijg je door mij een ban, omdat je overal kletsbaggert, behalve op de daarvoor geopende thread.

  En ik ook bannetje wegens uitlokken, verder nog: samen is gezelliger.

  mercator zit alleen nu. (test).

 49. verkeerde draadje Zerkje. ik zie u daar.

  (goed zeg, de test heeft het bewezen. ja, herhalen heeft geen zin. maar wilde even checken).

 50. Ja had het gemerkt, zag het artikel op google en probeerde daar op te klikken maar dan krijg je de hoofdpagina

Reacties zijn gesloten.