Schutteren

Dit is een gastbijdrage van MadPride.

De dader van het drama in het winkelcentrum in Alpen aan de Rijn is weer even in het nieuws. De politie is eindelijk klaar met haar onderzoek en wil dat natuurlijk ook graag even melden via een “groots opgezette” persconferentie. Het mag iedereen bekend zijn, dat Tristan v.d. V. op 9 april j.l. zes mensen doodschoot, voordat hij de hand aan zichzelf legde. Laat vooropgesteld zijn, dat ik een dergelijk drama niet wens goed te praten en Tristan v.d. V. ook niet wens te verdedigen, maar enkele kanttekeningen mogen wel bij deze affaire geplaatst worden. Het feit, dat men mij – net als schijnbaar Tristan v.d. V., in de hoek der paranoïde schizofrenen indeelt, speelt daarbij zeker een belangrijke rol. Ik heb zelf nog nooit de serieuze behoefte gevoeld, om te gaan moorden, maar de media zetten de “paranoïde schizofrenen” als groep weer eens te kijk als een gevaarlijk mensensoort. Onzin, maar dat terzijde.

Bij het AD (http://tinyurl.com/699xfbn) kan men de smeuïge feiten over het leven van Tristan v.d. V. nalezen. Het is niet helemaal duidelijk, in hoeverre dit aan het politieonderzoek, hun eigen onderzoek of wellicht hun eigen fantasie ontsproten is. Maar om nou te zeggen, dat dit soort kennis ons echt verder helpt bij het verkrijgen van een beter begrip van de man en zijn motieven, waag ik te betwijfelen. Dat de man “boos op God” zou zijn heeft voor ons als buitenstaanders weinig toegevoegde waarde. Ik denk, dat menig gelovige wel eens “boos op God” is. Niet iedere gelovige heeft een wapenvergunning. Het is m.i. niet zo relevant welke wanen deze man tot zijn daden dreven. Had hij geen wapen gehad, was het anders afgelopen. Zijn waanzin lijkt te worden gebruikt om dat “subtiele” feit te verhullen. “Ja, hij had nooit een wapenvergunning mogen krijgen, maar ach, hij was een gek en dan krijg je dat.”

“Volgens hoofdofficier van justitie Kitty Nooij leed Van der V. aan schizofrenie van het paranoïde type en had hij last van steeds terugkerende depressieve stoornissen. Dat heeft volgens deskundigen een belangrijke rol gespeeld bij de schietpartij.” (http://tinyurl.com/664f6jh) “De GGZ weigert inzage in het medisch dossier van Tristan van der V. De GGZ beroept zich op het beroepsgeheim.” (http://www.nieuws.nl/650591)

Dan stelt zich de vraag, waar de eigenlijke diagnose van een paranoïde schizofrenie vandaan komt. Als de GGZ, terecht, medewerking heeft geweigerd, zal men die informatie dus wellicht ook niet van hun hebben. Heeft de politie zelf in de pocketeditie van de DSM IV zitten bladeren, of erger nog, de meest voor de hand liggende, meest gestigmatiseerde psychiatrische ziekte uit de hoge hoed getoverd? Een diagnose, die bij het volk het makkelijkst uit te leggen valt? Omdat pleinvrees niet zo bekt.

In de slotzin van het boven al aangehaalde artikel in AD lezen we het volgende: “Van der V. […] was schizofreen. Die ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie, zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy”. Daar gaat de politie dus, bij gebrek aan medewerking van de GGZ zelf op de stoel van de psychiater zitten.

En dan de vraag, die niemand nog lijkt te durven stellen: Hoe rijmt zich de klaarblijkelijk behoorlijk gestoorde staat van Tristan v.d. V. met de uitspraken van minister Schippers over mensen met psychische problemen: “Mensen moeten zich afvragen of problemen in hun leven niet beter in hun sociale omgeving op te lossen zijn.” En verder: “En zul je alleen een beroep op de gezondheidszorg moeten doen als je echt last hebt van ziekte.“
(http://tinyurl.com/666x93b)

Stelt zich natuurlijk de vraag, had Tristan v.d. V. écht last van een ziekte?

22 gedachten over “Schutteren”

 1. Éen aanvulling, die niet in de 600 woorden limiet paste: de mythe van de gevaarlijke gek,
  die door dit soort affaires gevoed wordt, is echt aantoonbaar slechts een mythe.
  Zie bijvoorbeeld: http://tinyurl.com/5sfu3uq

  Meer dan 90 procent van de mensen met een zware mentale stoornis plegen nooit een gewelddadig delict. En van alle geweldsmisdrijven wordt maar 3 tot 5 procent door psychiatrisch patiënten gepleegd. Sterker nog: schizofrenen hebben veel meer kans om slachtoffer te zijn van geweld dan dader.

  😉

 2. MadPride goed stuk! Kunnen de dames en heren hoernalisten nog wat van leren. Die slikken alles wat voorgehouden wordt zonder zelf na te denken.

 3. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/12/ouders-van-tristan-van-der-v-waarschuwden-ggz/

  “Psychiaters en de Tweede Kamer vragen zich af of het medisch beroepsgeheim wel zo ver moet strekken, zeker als de ouders na de dood van Van der V. toestemming gaven voor inzage. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) laat weten dat bescherming van de patiënt “niet in alle gevallen een absoluut gegeven” is en dat het beroepsgeheim “tegen het licht wordt gehouden”.

  Maak de borst maar nat, Schippers gaat weer met een ‘leuke’ maatregel komen. 😥

 4. Poeh, dat is inderdaad “leuk nieuws”… 😐
  Je blijft lachen met minister Schippers.
  Als het medisch beroepsgeheim er nou ook aan moeten geloven, na succesvol stukje media hetze…

 5. MadPride Schreef:

  Poeh, dat is inderdaad “leuk nieuws”…
  Je blijft lachen met minister Schippers.
  Als het medisch beroepsgeheim er nou ook aan moeten geloven, na succesvol stukje media hetze…

  Natuurlijk gaat het medisch beroepsgeheim op de helling , dat ging het al bij het verplicht melden van vermoedens van misbruik ( iets waar ik overigens weinig bezwaar tegen heb ) maar het gaat waarschijnlijker op de helling tussen dokter en verzekeraar , zodat de verzekeringen straks vrij toegang tot je medische gegevens hebben …

 6. @#1 – Inderdaad vreemd justitie die breed uitgemeten diagnosticeert zonder medewerking van GGZ.
  En belangrijke vraag die je op het eind oproept, ik zou zelfs durven stellen maak de drempel naar de psychiatrie zo laag mogelijk en vrij van allerlei fratsen, dit zal op den duur kostenbesparend werken om er maar wat VVD jargon in te gooien, het ziekteverzuim zal minderen, medicijnverbruik, dure behandelingen blijven binnen de perken, ik noem maar wat.

  De weg van de huisarts via RIAGG naar de psychiatrie is heel gecompliceerd en hobbelig en in praktijk is het bewezen dat een depressie veel beter te behandelen is des te eerder men zich bij een professionele hulpverlener meldt. Hoe langer deze weg hoe langer de behandeling. Heeft Tristan misschien ook ondervonden.
  Ik neem aan dat dit bij bipolaire stoornissen ook zo ligt, maar daar heb ik geen ervaring mee.

  Mijn vrouw heeft 2 bevallingen en een gebroken voet meegemaakt ze kan dus een vergelijk maken en zij stelt dat deze lichamelijke ongemakken kinderspel waren vergeleken bij de depressie die nu al zo’n 10 jaar van haar leven teistert en die uiteindelijk door electroshocks op een leefbaar niveau is gebracht. Een eerder ingrijpen door een vakkundige psychiater had ons zomaar een jaar of 4/5 ellende (en voor de VVD weer die kosten) kunnen besparen. Ze heeft meerdere keren uitgeroepen had ik gvd maar een gebroken arm ipv deze ellende.

  Sorry, beste minister in deze toont u echt de intelligentie van een zeekomkommer.

  Hier ligt een taak voor de overheid om ervoor te zorgen dat mensen ook geestelijk goed in hun vel blijven zitten, dit is een wetenschap, de behandelingen zijn bewezen effectief dus dit komt de participatie waar de VVD zich zo druk over maakt ten goede en dit verdient zichzelf terug (waar de VVD zich ook zo druk over maakt) Wie denkt ze wel wie ze is om juist dit te bemoeilijken.

  Kortom kort door de bocht grote stappen snel thuis populistisch visieloos geblaat van deze minister van een VVD die allang niet meer gelooft in gelijke kansen voor iedereen.

  Mensen die geloven dat dit in de sociale omgeving op te lossen is mogen het van mij een maandje meemaken, zullen ze zien hoe snel je sociale omgeving genoeg van je heeft en hoe blij je bent om binnen een GGZ instelling een luisterend oor te vinden en een pilletje om af en toe een rustig momentje in je hoofd te krijgen.

 7. riagg rotterdam meldcode huiselijk geweld

  @MadPride:
  “Het is m.i. niet zo relevant welke wanen deze man tot zijn daden dreven. Had hij geen wapen gehad, was het anders afgelopen. Zijn waanzin lijkt te worden gebruikt om dat “subtiele” feit te verhullen. “Ja, hij had nooit een wapenvergunning mogen krijgen, maar ach, hij was een gek en dan krijg je dat.””
  Mee eens, maar bedoel je nou dat schizofrenie wel een weigeringsgrond kan zijn bij zo’n vergunning of dat gewoon de wapenwet zo stevig moet worden herzien dat geen mens meer kogels thuis mag hebben?

  En ja, het beroepsgeheim. NRC schrijft: “Om de band met hem niet opnieuw te verstoren, zouden Van der V.’s ouders met hun zorgen over zijn wapenbezit niet naar de politie zijn gestapt maar naar de GGZ.” Om dezelfde reden willen GGZ’s dus vaak niet meewerken aan allerlei meldplichten – en dat geeft toch te denken. Denk bv. aan RIAGG Rijnmond dat weigerde mee te werken aan de opgelegde meldcode huiselijk geweld. Het conflict liep zo hoog op dat een rechter de gemeente R’dam moest terugfluiten. Vertrouwen laat zich niet afdwingen, alleen kweken.

 8. Over het eerste punt: ik wil me daar eigenlijk helemaal niet zo zwart-wit over uit laten. Volgens mij is een algeheel wapenverbod zinvol, maar ben ik best bereid, om schizofrenen van een wapenvergunning uit te laten sluiten. Niet omdat dit nodig is, zie mijn eigen eerste reactie, maar om van dat eeuwige gezeik over de gevaarlijke gek af te komen.
  Dat de ouders de media zoeken en vermoedelijk nog veel vaker door de media gezocht worden is een ander verhaal. Laat men rustig uitzoeken, waarom er niets met hun waarschuwing is gebeurd. Als ik de verhalen echter mag geloven, bestond er wel degelijk een melding over de geestestoestand van v.d. V., die dan ook best gebruikt kan worden. (Zie daarvoor de “Update” bij dit artikel van Han v.d. Horst (http://tinyurl.com/63kkoq6) Justitie, politie of wie er ook precies voor wapenvergunningen verantwoordelijk is kunnen er niet omheen, dat zij fouten gemaakt hebben. Dat ze de aandacht daarvan proberen af te leiden door met grote vette vingers op de GGZ te wijzen is kinderachtig. Toekomstig onderzoek kan eventueel uitwijzen, dat het naast kinderachtig ook terecht was, maar op dit moment is het alleen maar kinderachtig…

 9. En wat helaas nog wel eens vergeten wordt: van der V. was meerderjarig. Niemand hoeft strikt genomen naar zijn ouders te luisteren. Dat is in dit geval wel tragisch, maar over het geheel genomen echt geen slechte zaak.

 10. Inderdaad MadPride, veel vragen. Vervelend is dat de flutdiagnose ( schizofrenie) hem juist zou kunnen ‘ helpen’ , door hem niet of niet-volledig verantwoordelijk te verklaren voor zijn daden. Hem rest dan waarschijnlijk gedwongen opsluiting ( en medikatie) voor de rest van zijn leven, een bestaan als zombie door de anti-psychotische middelen zoals Haldol (oid).

  De gesprekken met god die hij gehad zou hebben, zijn een bekend verschijnsel ten tijde van een zich verdiepende psychose. Dat is bijna altijd zo, het religieuze centrum-hebben we allemaal- in de hersenen wordt dan geprikkeld, waarom dit naar buiten komt vanwege het OM als een relevante zaak is me ook volkomen onduidelijk, om zijn ‘ gekte’ te benadrukken? Er zijn gelovigen genoeg die iedere dag een gesprek of tien hebben met hun godje.

  IK vermoed dat deze jongen inderdaad een psychose had, en door opdrachten van zijn stemmen tot de daden kwam. Hij heeft dan hulp nodig, maar op deze manier gebruikt het OM het quasi-psychiatrische gebral als bliksemafleiderr voor het falen van de politie. Het -echt- gekke is wel, dat naarmate ze hem voor gekker verklaren, hun eigen fouten des te groter zijn: hij had dus nooit toegang tot wapens mogen hebben.

 11. En met #10 ga ik niet meer in op #8, maar wijs ik op iets, wat in de algehele discussie nog wel vergeten worden. Ik wacht met angst op de dag, dat een diagnose schizofrenie de algehele wilsonbekwaamheid van de cliënt ten faveure van het beschikkingsrecht van de familie weer in ere herstelt. Zoals gezegd, heel tragisch in dit geval, maar volwassen cliënten zijn volwassenen (totdat het tegendeel bewezen wordt).

 12. @11 – Het is vreemd, hoezeer we de behoefte juist dan voelen, om de handelen van een dader te verklaren, als het een “gek” is. De meeste moordenaars krijgen beduidend minder “air time”.

 13. 13:

  Een verklaring naar het ‘waarom’ zoeken mensen in een dergelijke gebeurtenis altijd wel MadPride.
  Het was natuurlijk ook erg traumatisch, voor veel mensen, dat kan je ook niet wegpoetsen. ( je=we).
  En het Openbaar Ministerie in dit land is heel incomptetent, dat blijkt des te meer uit de aanpak van dit trauma.

 14. #9 MadPride
  Het is sowieso dat je een ontzettende fanatieke liefhebber van wapens met rechse sympatieën moet zijn om door de ballotagecommissie van een schietvereniging toegelaten te worden. In het eerste jaar is het oefenen met een leenwapen van de vereniging met een maximaal kaliber .22 wapen enkelschots. Maar daarna gaan alle remmen los. Alleen een afweergeschutwapen en een tank zijn dan nog onbereikbaar.
  Links sympatiserende wapenliefhebbers –zijn gek– en komen niet door de ballotage als zij niet langere tijd het rechse gedachtengoed veinzen en nog niet bij de BVD/AIVD op een dossier zijn getracteerd om reden van in rechse ogen radicale opvatting van de situatie van de wereld en welke acties hij/zij voorstaat.
  Dit gezegd hebbende ligt het ook volledig in de lijn der verwachting dat Justitie zich het recht wil voorbehouden om iemand zonder nadere inlichtingen van psychiaters voor gek te verklaren en dit vooral te kunnen ventileren naar de media.
  Elke randdebiel kan langs de officiële weg aan een wapen komen maar een ingetogen pasifist die weet hoe de wereld in elkaar steekt en op een ongewensde maar in zijn ogen onvermijdelijke toekomst wil zijn voorbereid niet. Een pasifistische schietvereniging? La me nie lachen. Met de wapens en munitie in een kluis en eventuele begeleiding naar wedstrijdevenementen wanneer daarvoor gereisd moet worden zodat het wapen met munitie en de schutter van elkaar gescheiden blijven? Ha ha ha.
  Van mij mag elke gek, ja ook de paranoïde schyzofreen, een wapen in bezit hebben. Net als ieder ander buiten de schietbaan ervan gescheiden. ‘tZal nog een heel gedoe en getouwtrek zijn als de tijd is aangebroken dat de wapens weer het enige antwoord zijn op de toestand van het land. Er bestaan geheime wapendepots/arsenalen waarvan de eigenaren van de wapens en munitie fanatieke leden van schietverenigingen zijn. Dus wil ik dat als pasifist ook kunnen zijn. Gek of niet. 🙄

 15. 15:

  Ik deel je zorgen met betrekking tot de heksenjachten helemaal MadPride.

  Alles van waarde is kwetsbaar…, of het nu mensen zijn met psychische of somatische problemen, juist mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen ( en dus een makkelijk doelwit zijn ) moeten we beschermen.
  Verder lees ik je bijdrages altijd heel graag, wou ik zomaar even kwijt, ik lees vaak een gevoelige nuance terug, die ik zelf soms wel eens tekort kom 🙂

 16. Marjolein ten Kroode, voorzitter van de raad van bestuur van Rivierduinen: ”Ik wijs erop dat het OM het dossier van Tristan had kunnen vorderen. Dit is niet gebeurd.” (http://tinyurl.com/6y9o2yu). Je krijgt toch de indruk, dat hoofdofficier van justitie Kitty Nooy wellicht niet helemaal zorgvuldig omgegaan is met alle feiten.

 17. “Mensen moeten zich afvragen of problemen in hun leven niet beter in hun sociale omgeving op te lossen zijn.” Nou, dat heeft Tristan van der V. dan inderdaad gedaan.

 18. Kijk ik niets vermoedend gisteravond naar het journaal (daar moet je trouwens nog reusachtig mee oppassen ) zie ik een zekere mevr. Barthen ( of is het Barth) voorbij schuiven. Nu in haar rol als bestuurder van GGZ. Ik ken voornoemde mevr. echter ook als PVDA senator. Wie houd wie nu eigenlijk uit de wind. De senator de GGZ bestuurder of andersom? Kijkend naar het wapenarsenaal van patient Tristan rijst bij mij de vraag of je misschien ook een wapenvergunning kunt krijgen voor het hebben van een houwitzer, om maar eens wat te noemen. Het getoonde wapentuig riep bij mij geen beelden op dat ik hier van doen had met een lid van een schietvereniging. Eerder met een gewaardeerd lid van een terroristische organisatie! Zeg maar de VVD-CDA-PVV beweging ter bevordering van de afbraak van fatsoenlijk Nederland! De VVDCDAPVV fanclub.

 19. Het is Barth (Marleen Barth voor intimi). 😉
  Ik geloof echt niet dat er hier iemand uit de wind gehouden wordt. Ik neem aan dat je op dit item (http://tinyurl.com/6emd7gr) doelt. De houding van de GGZ ten aanzien van het medisch beroepsgeheim (zoals ook door Marjolein ten Kroode in dit item (http://tinyurl.com/66aleb5) voor mijn gevoel beter verwoord, hoewel de bewuste mevrouw geen televisiepersoonlijkheid is) is volgens mij correct. En in het licht van #18 en #19 (het niet eens proberen, om het dossier via de rechter te verkrijgen) mag je vermoeden, dat het OM er – gezien de bestaande wetgeving – weinig heil in zag, om de rechter erbij te halen. De reactie van Schippers, dat het medisch beroepsgeheim derhalve dan maar op de schop zou moeten, is een gevaarlijke uitspraak, die alleen voor de bühne bedoeld is… Potsierlijk…

Reacties zijn gesloten.