Broodkruimels voor een makke oppositie

Dit stuk verscheen eerder op de website van GroenLinkser Hans Groen.

Het eerste parlementaire jaar voor Rutte zit erop. En hij heeft niets te klagen. Zijn populariteit is dik in orde. In de peilingen staat de VVD fier op kop. De gedoogpartner, PVV, is ondanks de voorspelbare retorische uithalen, opvallend braaf. En het CDA zwijgt, buigt het hoofd en vangt de electorale klappen op. En de oppositie?

Broodkruimels. Meer is het niet dat de oppositie binnen haalt. En blijkbaar vindt de oppositie het best. De koers tegen dit kabinet is vooral een van mee onderhandelen en moeizaam iets proberen binnen te halen. Als de PVV het laat afweten mag de oppositie het vuile werk opknappen of wordt ineens ‘links’ ingehaald door de PVV. Tijdens de eerste overlegronde over de postbodes was de PVV fel tegen om het aanwezige publiek te bedienen. Toen die tevreden huiswaarts keerde, stemde de PVV in 2e termijn alsnog de plannen van de oppositie weg. En zo kan de PVV elke verkiezingsbelofte moeiteloos breken, zonder daarvoor de electorale gevolgen van te ondervinden.

De oppositie, incluis de SP, blijft braaf elk voorstel op zijn eigen merites beoordelen, maar wil blijkbaar niet inzien dat Wilders geheel andere plannen heeft. Na de verkiezingen verklaarde Wilders dat hij alles zou doen om Job, Femke [nu Jolande] en Alexander buiten de Trêveszaal te houden. Na afloop van de verklaring van het regeerakkoord zei Wilders dat wat hem betreft dit kabinet minimaal 8 jaar en liefst 12 jaar zou moeten aanblijven. Met dat in het achterhoofd wordt wel duidelijk waarom Wilders zo makkelijk zijn standpunten laat vallen. En denkt U maar niet dat Wilders dit kabinet laat struikelen over Griekenland. Het zal voor hem alleen maar meer reden zijn om meer bezuinigingen te eisen op die verfoeide ‘linkse’ hobby’s zoals Kunst & Cultuur. Van tijd tot tijd steekt hij simpelweg zijn anti-islam verhaal af om zijn achterban tevreden te houden. Die zien in hem vooral een slachtoffer en strijder van het vrije woord. Ook al is een groot deel van de PVV-aanhang het niet eens met zijn standpunten, ze laten hem niet vallen. Alles beter dan de oppositie.

Voor Rutte een hele geruststelling. Hij kan dan rustig blijven glimlachen en aardig doen, terwijl zijn coalitie de sociale zekerheid effectief de nek omdraait. Nu de PGB, nota bene een VVD-bedenksel, is geofferd, zal de rest makkelijk volgen. Ook wordt zonder problemen de rechtstaat met voeten getreden. Het openlijk schofferen van Europese partners is schering en inslag. See no problem, hear no problem.

De oppositie mag de komende vakantie gaan benutten om haar strategie te herzien. Als zij volharden in de huidige koers dan kan Rutte achteroverleunen en de rit uitzitten. De VVD achterban is gehoorzaam en stil. De PVV is zo trouw als een hond en het CDA durft niet te bewegen omdat zij de volgende verkiezing vreest als geen ander. Voor het CDA dreigt de totale ondergang. Maar ondertussen staat de oppositiekiezer in de kou. De rest van Nederland moet lijdzaam toezien hoe de kleinst mogelijke meerderheid [76], zonder rekening te houden met de andere 74 zetels, dit land effectief aan het afbreken is. Een land dat zij niet willen. Word wakker Job, Jolande, Emile en Alexander.

12 gedachten over “Broodkruimels voor een makke oppositie”

 1. Een Gotspe van iemand die de partij van Femke en Jolanda vertegenwoordigt .. het probleem is dat men de leiders hun gang laat gaan bij het versuffen , Groen-Whatever is door Femke in een partij voor Bio etende Liberalen veranderd : G-liberalen ..

 2. Ik wilde het net als reageersel op het stukje van Dirk Visser zeggen.
  Je kan wel zeggen dat H&I zo simpel zijn en niet verder kijken dan hun neus lang is.
  Feit is wel dat veel van de materie zo ontzettend complex is maar de coalitie heeft inderdaad een geweldige PR en inderdaad van de oppositie komt geen duidelijk weerwoord om het eens in een juiste of andere context te zien.

  Omdat je het PGB aanhaalt, ik snap best dat met deze zeer eenzijdige beeldvorming buitenstaanders zich gaan afvragen wat dit voor idioterie is, mensen die betaald worden om voor zieke familie te zorgen en dan wordt er nog mee gefraudeerd ook zeggen ze.

  Zolang de oppositie niet vraagt naar de miljarden die in de grote instellingen als sneeuw voor de zon verdwijnen, ik heb er in het debat niks over gehoord.
  Hoe kan het dat het miljarden kost en dat oma een 36 uur luier heeft?
  Hoe kan het dat het miljarden kost en dat iemand die op sterven ligt niet voor 12 uur ’s ochtends even gewassen kan worden?
  Hoe kan het dat het miljarden kost en dat er dan nog steeds mensen na behandeling in het ziekenhuis moeten blijven omdat er geen thuiszorg beschikbaar is, dat er wachtlijsten gehanteerd worden door de zorg in natura instellingen?
  Waarom zien we dat er mensen met een ketting aan de muur geketend zitten in een instelling?
  Hoe kan het dat het miljarden kost, dat ogenschijnlijk de cliënten ondermaatse zorg krijgen en dat het personeel 3 traptreden op de salarisschaal naar beneden is geflikkerd, hoe kan je het dan nog steeds niet voor elkaar krijgen?

  Waarom hebben we die vragen niet gehoord? Is dit ter voorkoming van maatschappelijke onrust?

  Ik heb op een bijeenkomst deze week gehoord dat er 1,6 miljard per jaar alleen al omgaat in de lobby tussen de grote zorginstellingen en zorgverzekeraars!!

  Waarom stelt de oppositie geen splijtende vragen, aan langdurige zorg in de AWBZ gaat meen ik zo’n slordige 26 miljard om 2,7 hiervan is/was voor PGB, wat gebeurt er met de rest?

  Wat een tamme kliek, een beetje met z’n allen schande roepen op een vrachtwagentje op het Plein en weer vlug terug naar binnen om vooral niet de jaarlijkse barbeque te missen.

 3. Wakker worden doen ze niet, we leven in een land van machts politici. Ze doen alles om in het zeteltje te blijven plakken.

 4. Ben het met je betoog eens Jan. Jij weet dat, ik weet dat, maar weten H&I dat ook? Die weten dat er fraude wordt gepleegd. Schijnt overigens iets van 10% te zijn. Voor die fraudebestrijding zijn er te weinig opsporingsambtenaren en de Animal Cops helpen daar ook niet tegen.

 5. Dirk Visser Schreef:

  Ben het met je betoog eens Jan. Jij weet dat, ik weet dat, maar weten H&I dat ook? Die weten dat er fraude wordt gepleegd. Schijnt overigens iets van 10% te zijn. Voor die fraudebestrijding zijn er te weinig opsporingsambtenaren en de Animal Cops helpen daar ook niet tegen.

  De laatste 2 seconden van een koe of schaap zijn belangrijker dan de laatste jaren van Opoe of Opa ….

 6. @#4 Als jij en ik het weten dan weten ze het bij de oppositie donders goed, nog beter dan jij en ik bij elkaar waarschijnlijk.

  Als het goed is weten ze ook dat er bij de achterban van CDA en VVD heftige twijfel is.

  Kom dan gloeiende gloeiende met een retestrak alternatief, de ideeën zijn er in overvloed spring met z’n allen op de barricaden en maak dit hele beleid met de grond gelijk en laat er niet het zomerreces overheen kabbelen zodat we op prinsjesdag kunnen aanhoren dat het leed geleden is.

 7. 4:

  Hoe kom je bij die 10% fraude??
  Het is hooguit 1%, waarbij ook meegerekend mensen die hun verantwoording naar het Zorgkantoor niet volledig juist hebben ingevuld bijvoorbeeld door de ingewikkeldheid van de burokratie.

  Nergens, helemaal nergens is een goed wetenschappelijk onderbouwde bewijsvoering te lezen waar deze 1% vandaan komt, en hoe het begrip fraude wordt gehanteerd.
  Als die er is, graag een link.

 8. @#7 die benadering van ca. 1% heb ik inderdaad ook gehoord, is zelfs in de hoorzitting naar buiten gekomen, niet meer of minder dan bij andere regelingen/branches.

 9. […]Kortom: als er al gefraudeerd wordt met het PGB dan komt dat voornamelijk doordat de instanties die met de uitvoering zijn belast er zelf helemaal geen zicht meer op hebben hoe vorken in stelen steken.[..]

  http://mantelzorgmakelaar.blogspot.com/2009/02/fraude-met-een-pgb.html

  […]

  Minder dan 1% zou dus ook kunnen betekenen een half procent, oftewel 1 op 200 budgethouders. Of 0,25%, 1 op 400. Daarbij opgeteld nogmaals: de definitie gehanteerd van fraude in de onderzoeken, en er blijft niks over van het gegil over fraude.

 10. @#9 – het was ook een stok om een hond te slaan. Coalitie is doof, stom en blind met 1 doel voor ogen en de hoorzittingen waren voor de bühne.

  Ik heb zelf sterk het idee dat er in het gedoogakkoord is afgesproken 12.000 handen aan het bed, er gaat 864 miljoen als kwaliteitsimpuls naar de ZIN-instellingen en ze denken 850 miljoen te besparen met afschaffen van PGB.
  Dit wordt straks verkocht als extra investering in de zorginstellingen, een sigaar uit eigen doos.

 11. Hans Groen heeft gelijk; de oppositie moet eens ophouden zich zo verantwoordelijk en netjes te gedragen. Rutte heeft met de vorming van deze coalitie, en vooral met het beleid ervan, zijn zogenaamde uitgestoken hand al heel snel ingetrokken en voert zijn neo-conservatieve agenda keihard door.

  Welnu, de oppositie moet ze dan maar een koekje van eigen deeg geven, en zich dan ook hetzelfde gaan opstellen als de conservatieven b.v. hier in de VS doen t.o.v. de Democratische regering: keihard alles blokkeren wat je blokkeren kan, of je het er nu mee eens bent of niet.

  Als voor Rechts maar één ding telt, nl. Links buiten de regering houden, dan moet voor Links maar één ding tellen en dat is met alle middelen Rechts onderuit schoppen. Op de man spelen, de achillespezen, de enkels, maakt niet uit. Laat die bal maar even lopen…

 12. Eindelijk. Eindelijk zijn er meer met dezelfde mening als ik. Links moet gewoon dezelfde strijdwijze hanteren als Bruin1! Zaag ze af tot op het maaiveld. Voordat een CDAer-VVDer of godbetert PVVer ook maar z’n mond opentrekt in de 2e kamer, uitbenen die knakkers! Links heeft voldoende kennis in huis om alternatieven aan te dragen en middels een stripverhaal aan Henk en Ingrid uit te leggen! Links moet stoppen om elkaar vliegen af te vangen! Gebruik de vliegenmepper om de strontvliegen van bruin1 een lesje te leren! ( figuurlijk dan )Kapitalistisch nazisme was er voor de oorlog, in de oorlog en is na de oorlog onderhuids gebleven!Glimmerveen, Janmaat NVU allemaal slappe voorlopers van de huidige regeerders in het Haagse.Zij hebben het belazeren en bedonderen tot kunst verheven!

Reacties zijn gesloten.