4 gedachten over “Wilders aftroeven met zijn eigen truukje”

 1. Lastig dat framen, communicatiewetenschap op zich. 😕 Als ik het goed begrijp: Partijen moeten niet inhoudelijk ingaan op een statement, maar daar een eigen statement tegenover stellen die de aandacht afleidt van wat de PVV zegt? En dan moet de PVV wel antwoord geven omdat ze anders zwak overkomen?

 2. Ze moeten niet ingaan op hun frames, maar kunnen er hun eigen frames tegen over stellen. Maar volgens mij werkt een frame het beste als het zo hysterisch mogelijk is.

  Voorbeeld: de immigratie uit moslimlanden loopt de spuigaten uit; we moeten af van die marokkaanse straat terroristen die onze bejaarden bespugen.

  Dat is een hysterisch voorbeeld, en het lijkt me nog maar de vraag of iedereen dat over moet nemen.

  Het voorbeeld van de VVD is al een stuk minder hysterisch “wij zijn tegen terrorisme (en jullie niet), daarom steunen wij de oorlog in Afghanistan”. Het is wel net zoiets.

  Volgens mij werkt het zo dat als je het ene gedeelte van de boodschap gaat bekritiseren, het lijkt alsof je zwakker staat in de discussie met betrekking tot het andere gedeelte.

  Je kunt bijna niet ontkennen dat er spugende marrokaanse rotjochies zijn, dus hoe kun je dan ontkennen dat de immigratie uit moslimlanden de spuigaten uit loopt.

  Je wil niet bekend staan als iemand die voor terrorisme is, dus hoe kun je dan tegen de strijd in afghanistan zijn?

  Maar volgens mij is het dus gewoon een nieuwe variant op drogredeneren http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

 3. Ja lijkt mij ook, al begrijp ik het nog steeds niet helemaal na je uitgebreide uitleg. Want de PVV kan in dit geval toch zeggen: “Maar meneer Rutte daar gaat het toch niet om”. En dan daar een eigen invulling aan geven.

 4. Ik zal het maar eerlijk toegeven ik begrijp het ook niet helemaal. Volgens mij kun je gewoon net zo goed ineens “mijnheer, u draait!” gaan roepen en dan denken de kiezers ze niet op die persoon moeten stemmen omdat het een draaikont is.

Reacties zijn gesloten.