Het verhaal dat die fact-free flikkers in politiek en media uit hun kop zouden moeten leren

Leo Lucassen, hoogleraar Sociale Geschiedenis bij de universiteit van Leiden, is een liefhebber van nuchterheid en nuance. Laat dat nu net zijn grootste probleem zijn. Nuchterheid en nuance boeien voor geen meter en niemand zit erop te wachten, het verkoopt slecht en je wordt er niet blij van.

Maar wij steken onze kop niet in het zand dus laten wij bijgaand interview eens doornemen.

Zouden meer mensen moeten doen.

De man hanteert een definitie voor “massa-immigratie” die zelfs in de kringen van de grootste angstzaaiers bon ton zou moeten zijn, maar hee wat is er eigenlijk met die “massa-immigratie aan de hand?

Volgen we de definitie van het onderzoeksbureau NYFER (Forum for Economic Research, Nederland, td), dan spreek je van massa-immigratie zodra er 25.000 niet-westerse migranten per jaar het land binnenkomen. In de jaren 1980 en 1990 was er, als we deze definitie hanteren, zeker sprake van massa-immigratie, vooral via gezinshereniging. Maar voor vandaag gaat dat plaatje helemaal niet meer op. Sinds 2003 hebben we zelfs niet zoveel immigranten meer. Integendeel, zet je de instroom van migranten naast de uitstroom, dan zie je dat er meer migranten weggaan dan er binnenkomen.

Met andere woorden, waar politici en journaille elkaar nablaten over “massa-immigratie”, blijkt deze al 20 jaar niet meer te bestaan. De “rem” op de massa-immigratie die er nu “is” naar verluidt “dankzij de PVV” is dus een rem op een stilstaand vehikel.

Het Volk juicht tegenwoordig dus voor een “oplossing” voor een probleem dat 20 jaar geleden bestond.

Dat de regering hierover zwijgt spreekt vanzelf; het is makkelijker om een niet bestaand probleem “op te lossen” dan om je bezig te houden met problemen die wel bestaan.

Nog zo’n “nuance”:

het klopt dat migranten vaak de verkeerde lijstjes aanvoeren en goed scoren in de criminaliteitsstatistieken. Als je realiseert uit welke situatie migranten komen, hoe slecht de timing van de eerste immigratiegolf was, kan je het echter ook anders, minder somber bekijken. Cijfers worden heel vaak naakt geïntepreteerd. Je kan inzake criminaliteit het aandeel allochtone en het aandeel autochtone kinderen bekijken maar als je dat doet zonder de sociale klasse te bekijken, maak je een oneerlijke vergelijking. Als je mensen wel volgens klasseprofiel gaat vergelijken, zie je zelfs dat de migranten het soms zelfs beter doen. Ondanks weinig stimulerende omgevingsfactoren, slaagt een groot deel van de migrantenjongeren erin om zich op te werken. Dat wil ook zeggen dat het onderwijssysteem het toch niet zo slecht doet. Alleen, als je dat probeert uit te leggen in het huidige debat word je weggelachen. Niemand wil dit horen, het wordt afgedaan als een te slap, linksig en naïef verhaal.’

Ja wat jammer he, dat de realiteit een slap, linksig en naïef verhaal is. En er is natuurlijk geen politicus die slap, linksig en naïef wil overkomen. En er is geen journalist die slappe, linksige en naïeve dingen durft op te schrijven. Stel je voor.

Dus kletsen we met zijn allen maar een beetje uit onze nek en brallen we maar wat raak.

Laten we vooral niet de illusie wekken dat we proberen iets te communiceren dat klopt, toch dames/heren journalisten en politici?

Anyway lees verder over bovenstaande en nog veel meer nuances hier

13 gedachten over “Het verhaal dat die fact-free flikkers in politiek en media uit hun kop zouden moeten leren”

 1. Degenen die nu nog steeds denken dat de massa immigratie een verrijking voor de natie is, is volkomen blind.

  Zelfs de immigranten zelf beginnen het in te zien, maar zwakzinnig links houdt zich nog steeds vast aan een valse droom.

  De totale anarchie in Engeland is het bewijs dat massa immigratie niet in de hand te houden is, dat zelfs verschillende etnische groepen met elkaar op de vuist gaan, hetgeen toch wel het ultieme bewijs is dat het niet gelukt is.

  Maar ja er zullen nog steeds mensen naar voren komen die het meest voor de hand liggende zullen bestrijden en kost wat kost zich aan hun illusies zullen vastklampen met de meest verdraaide theorieën..

 2. Zeg Gast

  Volgens een artikel in mijn dagblad, een Wegener dagblad dus niet de Telelieg, is het gros van de relschoppers en plunderaars van blanke Engelse afkomst. Waar jouw bekrompen anderhalve hersencel de relatie vandaan haalt tussen niet bestaande massa-immigratie en de rellen is mij volkomen onduidelijk. Oh, wacht even, jij bent Henk en in samenspraak met Ingrid hebben jullie besloten dat haatzaai verdachte Geert W. gelijk heeft. Jullie bekrompen en gedegenereerde stompzinnigheid is de schuld van de niet bestaande massa-immigratie!!! Net als de rellen in Engeland. Mocht je te stom zijn om het te begrijpen . In het na-oorlogse Nederland waren Mussert,Janmaat en jouw vurig aanbeden grote leider Wilders de enigste partijleiders welke voor de rechter hebben gestaan! Mussert en Janmaat terecht veroordeeld, Wilders onterecht vrijgesproken!! Mag jij eenmaal raden onder welke bloedgroep ik jou schaar!!

 3. Een gast brengt altijd zegen aan , is het niet bij het komen dan wel bij het gaan …
  In geval van B(ruine) gast dus duidelijk bij het gaan ….

 4. jvdheuvel Schreef:

  @1 sorry voor mijn korte reactie in 2

  En daardoor kwam ik dus op het idee van bovenstaande affiche (nee, serieus!) 😆

 5. jvdheuvel Schreef:

  Ik geloof je. Dit ding sluit echt heel erg goed aan bij de manier waarop ik nog met dit soort dwaallichten aan “dialoog”doe.

  Zonder dit soort “dwaallichten” zou er minder te discussiëren zijn. Alleen wel jammer dat ze bijna altijd Wilderiaans laf zijn.

 6. jvdheuvel Schreef:

  Dit ding sluit echt heel erg goed aan bij de manier waarop ik nog met dit soort dwaallichten aan “dialoog”doe.

  Dus ik dacht “eigenlijk zou je daarvoor een plaatje moeten hebben als dat van die 3% moslims”.

  Wél humor dat je het meteen spontaan in deze discussie neerzette, want dat was precies waarvoor het bedoeld was. :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.