En wat doet Sabine Uitslag voor Nederland?

Dit stuk verscheen eerder op de website van GroenLinkser Hans Groen.

Na publicatie van haar stuk[Sabine Uitslag – CDA] in zorg & welzijn over mantelzorgers, ontstak een storm van protest. In een reactie komt zij niet verder dan dat zij verkeerd begrepen is. Moeiteloos wipt ze nog even door, door zich af te vragen wat alle niet-mantelzorgers doen voor hun land. En weer slaat zij de plank volledig mis, waardoor men zich afvraagt wat Sabine Uitslag eigenlijk voor Nederland betekent.

Vrijwilligers
Wat doet die gemiddelde Nederlander dan voor zijn land. Wel, heel erg veel beste Sabine. Maar liefst 5,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder, zijn actief als vrijwilliger. Dat is 44% van alle volwassenen. Voor Europese begrippen een ongekend hoog percentage. Daarin wordt nog niet eens meegerekend die vriendendienst of hulp aan familie bij calamiteiten. De bereidheid om wat te doen voor dit land is extreem hoog. Met name sportverenigingen kunnen op veel hulp rekenen. In het staatje is ook opvallend de hoeveelheid vrijwillige verzorging. Is dat wat je bedoeld Sabine? Wees gerust. Dat doen die Nederlanders allang. Daar hebben ze het opgestoken vingertje van het CDA niet bij nodig.

Dan draait de vraag zich om: Wat doet de Overheid voor die vrijwilligers? Niet veel goeds. In het kader van de bezuinigingen gaan veel verenigingen langs de lat. Culturele organisaties gaan sowieso over het randje heen door het rancuneuze beleid van dit kabinet jegens Kunst & Cultuur.

Mantelzorgers.
Volgens het SCP geven:
* ongeveer 3,5 miljoen mensen mantelzorg aan zieken en gehandicapten.
* Daarvan 1,7 miljoen in relatief zeer ernstige zorgsituaties.
* 1 op de 5 mantelzorgers geeft hulp aan 2 of meer personen.
* 71% van de mantelzorgers onder de 65 jr, combineert dit met een betaalde baan.
* Werkende mantelzorgers leveren vooral vrije tijd in [yep de yogales] * 17% is zwaar overbelast door de mantelzorg.
* 15% ervaart een achteruitgang in de eigen gezondheid.

Duidelijke en harde cijfers die werkelijk eisen dat politici zorgvuldig in hun berichtgeving omgaan als het mantelzorgers betreft. Maar niet voor Sabine Uitslag. Ongenuanceerd, onnadenkend zet zij deze groep keihard in de hoek en durft zich nog af te vragen wat de Nederlander voor zijn land doet. Sorry Sabine. Je spreekt over naboarschap [drents] maar laat duidelijk zien dat je niet beseft waar je het over hebt. Je reis is amper begonnen en je hebt je conclusie al klaar. Alsof de Nederlander een onverschillig individu is, die zijn buren laat verrekken. We zijn wel bot in dit land, maar niet zo bot.

Eerder zou ik trots zijn op dit land dat zoveel vrijwilligers kent en zoveel mensen die de loodzware mantelzorg op zich willen nemen. Die neem je niet de maat met de opmerking: ‘Wat gaan jullie morgen voor de samenleving doen?’

11 gedachten over “En wat doet Sabine Uitslag voor Nederland?”

 1. Ik blijf er trouwens bij dat ze een ultra rechtse agenda aan het verkopen is waar iets achter zit, een achterkamerplannetje van ……Verhagen? Wilders?

  Laat alle CDA’ers hier maar eens goed over nadenken, jullie kunnen ook iets aan de maatschappij bijdragen, jullie kunnen dit zootje laten vallen, zouden veel mensen bij gebaat zijn.

 2. Ze denken bij het CDA dat hun verloren stemmen naar Wilders zijn gegaan. Dat denken ze bij de SP ook en zelfs bij de VVD, die veronderstelt dat ze zonder ‘hun’ verloren stemmen nog groter waren geworden. Al die stemmen moeten terug. Dus moeten ze hetzelfde gaan zeggen als Wilders, want dat had succes. Sabine Uitslag praat intussen al net zo dom als de PVV, Donner komt een eind in de richting en Leers is de slippendrager van Wilders geworden. Ze zijn bij het CDA vergeten dat de fractie slechts de steun had van 2/3e deel van het CDA-congres. Het resterende 1/3e deel voelt zich door deze fractie niet vertegenwoordigd. Waar dat gedeelte straks naar uitwijkt is onzeker, maar zeker niet naar de PVV.

 3. @#3 Andreas, ik woon in het Brabantse waar CDA vanouds dik vertegenwoordigt is. Laatst met een vereniging op stap en ik zit te kletsen met een kennis over koetjes en kalfjes, begint -ie ineens uit het niets te vertellen dat -ie cda had gestemd en kort geleden nog eens het verkiezingsprogramma erbij had gepakt. Ja, maar hier heb ik niet voor gestemd? Waar zijn ze mee bezig? Dit is niet wat ze normaal gesproken voorstaan??
  Ik vond dit wel treffend, je ziet dat die stemmers echt vanuit een traditie een beetje argeloos stemmen en geweldig een loer gedraaid zijn door Verhagen c.s.
  Hoopgevend om te zien dat mensen hier uit zichzelf achter komen, dat er meer mogen volgen.

 4. Jan Schreef:

  Ik blijf er trouwens bij dat ze een ultra rechtse agenda aan het verkopen is waar iets achter zit, een achterkamerplannetje van ……Verhagen? Wilders?

  Ik denk, dat je Sabine Uitslag dan teveel eer toedicht. De wijze, waarop haar oorspronkelijke stukje geschreven is en belangrijker nog het gebrek aan niveau van haar weerwoord, doet niet vermoeden, dat men deze vrouw met zulk een moeilijke opgave opzadelt. Ze heeft misschien iets gehoord in de fractiekamer, maar als propagandistisch instrument van “de Achterkamer” lijkt ze minder geschikt…
  Ik kan me natuurlijk vergissen, misschien zit er wel meer systeem achter deze ogenschijnlijke domheid. Ik betwijfel het echter, c.q. ik hoop van niet 😉

 5. Per definitie klopt er natuurlijk geen reet van dat bewindslieden zoals van Zanten, Schippers en maphouders zoals blonde Tina gezet worden op posten waarbij ze uitstralen helemaal niets met de zorg te hebben.
  Juist -zij- zouden moeten vechten voor hun beleidstrerrein.
  Zelfde laken een pak voor Kunst en Kultuur., en verder eigenlijk alles behalve snelweg en banken.

  Naar mijjn mening zijn er een paar slimmerikken bij de zeteltjesverdeling geweest die hun plannen doorgevoerd wilden zien, en daarom juist kozen voor deze lui. Boze opzet dus. Kapot die boel, laten uitvoeren door domme tiepjes, en dan in het gat van de onvrede springen van het Volk, door een nog rechtser beleid.

 6. @6 Let wel, ik vrees, dat Schippers & van Zanten helemaal niet dom zijn. Mijn inschatting gold enkel de “holde Sabine”…
  😐

 7. P.S. Achter Schippers waan gaat bijvoorbeeld overduidelijk methode schuil…

 8. @# 5 – Ik zie haar ook niet als architect maar meer als uitvoerder. Om haar nu massaal als losgeslagen dom gansje die op eigen titel domme dingen roept te typeren doet haar misschien te weinig “eer”. Het zou kunnen dat dit het grote plaatje verbloemd

  Zij is verpleegkundige, da’s een opleiding van 4 jaar, daarnaast heeft ze de TK voor een “grote” partij weten te bereiken, in die hoedanigheid is zij voor de fractie vrij bepalend voor zorg, zoals Renske Leijten voor SP en Fleur Agema voor PVV. Zij heeft erg veel instellingen bezocht en weet wat er speelt, een paar jaar geleden toen ik contact had met lokale CDA politici stond zij best in aanzien binnen de partij op het gebied van zorg.

  Zou het niet zo kunnen zijn dat die column en haar repliek gekunsteld en ongemakkelijk overkomen omdat ze de boodschap die ze van de architect moet verkondigen zelf eigenlijk ook niet helemaal geloofd?
  Misschien denk ik te ver door, maar het is en blijft politiek en met iemand als Verhagen in het spel kijk ik nergens van op.

 9. Jan Schreef:

  @# 5 – Ik zie haar ook niet als architect maar meer als uitvoerder. Om haar nu massaal als losgeslagen dom gansje die op eigen titel domme dingen roept te typeren doet haar misschien te weinig “eer”.

  Ik ben het met je eens, dat er te gemakkelijk over de domheid van Sabine Uitslag gesproken wordt en dat ik daar ook gezellig aan meegedaan heb (bewijzen ten over!), maar serieus: de column vertoont echt niet al te veel sporen van intelligentie (oops, nou doe ik het weer – maar het is waar…) en vooral haar weerwoord is, volgens mij, niet conform de minimumeis voor een succesvol geslepen politica…
  😉

Reacties zijn gesloten.